Βρετανία – Γαλλία: Εντείνεται η αντιπαράθεση για τα δικαιώματα αλιείας

Μακρόν - Τζόνσον, Βρετανία - Γαλλία

Συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού για τα αλιευτικά δικαιώματα και ήδη οι απειλές για μέτρα και αντίμετρα δίνουν και παίρνουν. 

Η Βρετανία έχει έτοιμα αποφασιστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης αν η Γαλλία κάνει πράξη τις απειλές της σε μια κλιμακούμενη διαμάχη που έχει προκύψει με αφορμή τις αλιευτικές άδειες στη μετά Brexit εποχή, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Το Παρίσι απειλεί με επιβολή κυρώσεων από αύριο, ένα μέτρο που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο εμπόριο μέσω της Μάγχης. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν γνωστοποίησε σήμερα ότι η κυβέρνησή του αναβάλλει την εφαρμογή των κυρώσεων μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη. «Από σήμερα το απόγευμα, οι συζητήσεις ξεκίνησαν ξανά με βάση μια πρόταση που έκανα στον πρωθυπουργό (Μπόρις) Τζόνσον. Οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκόβη. «Θα δούμε πού βρισκόμαστε αύριο στο τέλος της ημέρας, για να δούμε αν έχουν αλλάξει επί της ουσίας τα πράγματα», πρόσθεσε.

Η Γαλλία διατείνεται ότι η Βρετανία έχει αρνηθεί να χορηγήσει στους αλιείς της τον σωστό αριθμό αδειών για να ψαρεύουν σε βρετανικά χωρικά ύδατα και έχει διαμηνύσει ότι μπορεί να επιβάλει στοχευμένα μέτρα από αύριο Τρίτη, ανάμεσά τους και την αυστηροποίηση ορισμένων ελέγχων σε φορτηγά που κινούνται μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...