Βρετανία: Πρώην φρουρός της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Πρώην φρουρός ασφαλείας της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο καταδικάστηκε σήμερα στο Λονδίνο σε κάθειρξη 13 ετών και 2 μηνών για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας.

Ο 58χρονος Ντέιβιντ Μπάλανταϊν Σμιθ, ο οποίος είχε ομολογήσει την ενοχή του, συνέλεγε απόρρητες πληροφορίες για περισσότερο από τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων «απόρρητων» κυβερνητικών επικοινωνιών με τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και άλλα ευαίσθητης σημασίας έγγραφα και συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να διαβιβάζει ευαίσθητα έγγραφα στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο.

Ο δικαστής σημείωσε ότι οι κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ο Σμιθ αφορούσαν πράξεις του μεταξύ του 2020 και του 2021, αλλά «οι υπονομευτικές του δραστηριότητες είχαν αρχίσει δύο χρόνια νωρίτερα».

Ο Σμιθ ομολόγησε την ενοχή του τον Νοέμβριο όσον αφορά οκτώ κατηγορίες βάσει του Νόμου περί Κρατικών Απορρήτων, μεταξύ των οποίων κατηγορία που είχε σχέση με τη διαβίβαση πληροφοριών στον υποστράτηγο Σεργκέι Σουχρόφ, τον Ρώσο στρατιωτικό ακόλουθο στο Βερολίνο, τον Νοέμβριο του 2020.

Οι υπόλοιπες επτά κατηγορίες αφορούσαν τη συλλογή πληροφοριών που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στη Ρωσία, τέσσερις από τις οποίες σχετίζονται με αξιωματικό της MI5 που παρουσιαζόταν ως «Ντμίτρι», Ρώσο υπήκοο που παρείχε βοήθεια στη Βρετανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...