Βρετανία: Στην «κούρσα διαδοχής» του Τζόνσον θα συνεχιστούν οι ενδοαστικές διεργασίες

Μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, η οποία ήρθε να αναδείξει ευρύτερες διεργασίες στη βρετανική αστική τάξη, σειρά παίρνει η κούρσα της διαδοχής και τα αντίστοιχα παζάρια. 

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε την άμεση αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος, ωστόσο αντικατέστησε τους παραιτηθέντες υπουργούς της κυβέρνησης και δήλωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι την ανάδειξη νέου ηγέτη των Συντηρητικών, ο οποίος και θα αναλάβει την πρωθυπουργία.

Οπως γνωστοποιήθηκε, το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος θα ανακοινωθεί την επόμενη βδομάδα. Το 2019, όταν ο Τζόνσον αντικατέστησε την Τερέζα Μέι, η όλη διαδικασία αλλαγής ηγεσίας διήρκησε περίπου έξι εβδομάδες.

Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του Τζόνσον ότι θα παραμείνει στα καθήκοντά του μέχρι την εκλογή νέου αρχηγού των Συντηρητικών, αρκετοί βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τοποθετούνται υπέρ της άμεσης αποχώρησής του από την πρωθυπουργία και της ανάληψης καθηκόντων από υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Παράλληλα, πληροφορίες από διάφορες πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται η δυνατότητα επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής νέας ηγεσίας.

Πάντως, σε δήλωση της Ντάουνινγκ Στριτ μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, αναφέρεται ότι ο Τζόνσον «ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα προωθήσει νέες πολιτικές» και «οι μεγάλες δημοσιονομικές αποφάσεις θα πρέπει να αφεθούν στον νέο πρωθυπουργό».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ ζήτησε κι αυτός την άμεση απομάκρυνση Τζόνσον από την πρωθυπουργία, αναφέροντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το κόμμα του θα μπορούσε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στο κοινοβούλιο.

Στο διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωσε την παραίτησή του, ο Μπ. Τζόνσον ιεράρχησε ως βασικά «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του την υλοποίηση του Brexit, την αντιμετώπιση της πανδημίας και την «ηγεσία της Δύσης» στην αντιπαράθεση με την «επιθετικότητα του Πούτιν στην Ουκρανία». Σε ό,τι αφορά το λαό βέβαια, η υλοποίηση του Brexit επιβεβαίωσε ότι η αντιλαϊκή επίθεση κλιμακώνεται εντός και εκτός ΕΕ όσο κουμάντο κάνουν τα μονοπώλια, η «αντιμετώπιση της πανδημίας» μεταφράστηκε σε εκατόμβες νεκρών και πλήρη παράλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ η «ηγεσία της Δύσης» στον πόλεμο στην Ουκρανία σημαίνει βαθύτερη εμπλοκή στις επικίνδυνες ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, ενώ απογειώνονται η ενεργειακή φτώχεια, η ακρίβεια κ.ο.κ.

Σε ό,τι αφορά την «κούρσα» διαδοχής, στο πλαίσιο της οποίας θα «ξεδιπλωθούν» οι ενδοαστικές διεργασίες που οδήγησαν και στην παραίτηση του Μπ. Τζόνσον, οι υποψηφιότητες θα επισημοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Μεταξύ των δυνητικών υποψηφίων συγκαταλέγονται σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας, η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Πένι Μόρντοντ, η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρ. Σουνάκ κ.ά.

Η διαδικασία προβλέπει την πραγματοποίηση σειράς ψηφοφοριών από τους βουλευτές των Συντηρητικών, μέχρι να μείνουν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων θα κληθούν στη συνέχεια με εσωκομματική ψηφοφορία όλα τα μέλη του κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...