Βρετανία: Τα μονοπώλια των σούπερ-μάρκετ προειδοποιούν για ελλείψεις λόγω Brexit…

Αντιμέτωποι με ελλείψεις τροφίμων βρίσκεται ο λαός της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς το θολό σκηνικό στην οικονομία της Βρετανίας που δημιουργεί ο συνδυασμός της οικονομικής καταιγίδας και λόγω πανδημίας αλλά και πλήρης αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (Brexit) συνεχίζεται.

Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Βρετανίας προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι απαιτείται «επείγουσα παρέμβαση» για να αποφευχθεί σοβαρή αναταραχή στην τροδοφοσία τροφίμων και ελλείψεις βασικών ειδών στη Βόρεια Ιρλανδία τους επόμενους μήνες.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, Βρετανία και ΕΕ συμφώνησαν ότι τα σούπερ μάρκετ που πωλούν προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) θα έχουν μια τρίμηνη περίοδο χάριτος για να προσαρμόσουν τα εφοδιαστικά τους συστήματα στην νέα εμπορική πραγματικότητα μετά το Brexit. Παρά ταύτα, κάποια σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν ήδη ελλείψεις νωπών προϊόντων που συνήθως έρχονται από τη Βρετανία, καθώς με την έλευση της νέας χρονιάς πασχίζουν να προσαρμοστούν στις νέες διαδικασίες. Οι επικεφαλής των ομίλων σούπερ μάρκετ όπως Tesco, Sainsbury’s, Asda και Marks & Spencer, απέστειλαν επιστολή στον υπουργό παρά τον πρωθυπουργό Μάικλ Γκόουβ προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.

Στην επιστολή τους, την οποία επικαλέστηκε χτες το πρακτορείο Reuters, αναφέρουν ότι η ισχύουσα περίοδος χάριτος για απλοποιημένους ελέγχους στην αποστολή τροφίμων προς τη Βόρεια Ιρλανδία λήγει στις 31 Μαρτίου και πως είναι απαραίτητο να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση με την ΕΕ πριν από την ημερομηνία αυτή.

Οι επικεφαλής των σούπερ μάρκετ κάλεσαν τον Γκόουβ να συστήσει μια συγκεκριμένη ομάδα εργασίας προκειμένου να συντονίσει τις κρατικές υπηρεσίες για την ενσωμάτωση των ελέγχων στα τελωνεία και τα τρόφιμα και να αξιοποιήσει τους ειδικούς από τους ομίλους των σούπερ μάρκετ για να βρεθεί η καλύτερη λύση. Παράλληλα ζητούν από την κυβέρνηση να συμφωνήσει με την ΕΕ πως απαιτείται περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή ενός νέου συστήματος.

«Χρειάζεται επίσης μια ανοικτή συζήτηση με την ΕΕ που να εξηγεί για το ποιο λόγο δεν μπορούμε να προσαρμόσουμε τις αλλαγές στην ισχύουσα προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη μεταφορά τροφίμων στη Βόρεια Ιρλανδία και να τονίζει ότι εργαζόμαστε για να υπάρξει ένα γερό σύστημα το συντομότερο δυνατόν».

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι έχει ήδη συσταθεί ειδική ομάδα που θα συνεργαστεί με τα σούπερ μάρκετ, τη βιομηχανία τροφίμων και την εκτελεστική εξουσία στη Βόρεια Ιρλανδία προκειμένου να βρεθούν τρόποι για να εξορθολογιστεί η μετακίνηση τροφίμων σύμφωνα με το Πρωτόκολλο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...