Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό: Τεχνητή Νοημοσύνη για πρώτη φορά και στη θάλασσα

Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό - Φρεγάτες και καταδρομικό
Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό / Πηγή: Royal Navy

Για πρώτη φορά στη θάλασσα, το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό κατάφερε να χρησιμοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) με στόχο την αντιμετώπιση πυραυλικής επίθεσης.

Πρωτοποριακό λογισμικό δοκιμάζεται στη θάλασσα, για πρώτη φορά έναντι πραγματικών πυραύλων κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης άσκησης τέτοιου είδους στις ακτές της Σκωτίας και της Νορβηγίας.

Η άσκηση, παρακλάδι της ΝΑΤΟϊκής Formidable Shield, αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή τριών μονάδων του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού (Royal Navy), δύο Φρεγατών (Lancaster και Argyll) και ενός καταδρομικού (HMS Dragon).

Στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση συμμετέχουν περισσότεροι από 3.000 προσωπικού, ενώ σκοπός της είναι ο έλεγχος της ικανότητας των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ να ανιχνεύουν, να εντοπίζουν και να καταστρέψουν εισερχόμενους πυραύλους ( sea skimming weapons) που ταξιδεύουν με ταχύτητα διπλάσια του ήχου.

Τέτοιου είδους πύραυλοι ( sea skimming weapons) είναι προγραμματισμένοι να ταξιδεύουν ακριβώς πάνω απ΄ την επιφάνεια της θάλασσας κάνοντας δύσκολο – έως αδύνατο- τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση από ένα πλοίο.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Βρετανικό Ναυτικό σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, που θα τους προσφέρουν ασπίδα να ξεδιπλώνουν τα επιθετικά τους σχέδια σε όλη την υδρόγειο.

Εμπειρογνώμονες από το κυβερνητικό αμυντικό εργαστήριο Dstl και συνεργάτες του κλάδου από τα Roke, CGI και BAE Systems χρησιμοποιούν αυτή την άσκηση για να δοκιμάσουν τα συστήματα «Startle» και «Sycoiea».

«Το να είσαι ικανός να φέρεις το AI(σ.σ. Τεχνητή Νοημοσύνη) στα πλοία είναι ένα τεράστιο επίτευγμα και ενώ μπορούμε να αποδείξουμε ότι η AI λειτουργεί στα εργαστήρια, το να κάνεις πραγματικά το προσωπικό του Ναυτικού είναι εξαιρετικό», σημείωσε ο Διοικητής των οπλικών συστημάτων της Φ/Γ Lancaster.

Ενώ ο Διοικητής της Φ/Γ είπε με νόημα πως «Η κλίμακα αυτής της προσπάθειας είναι αξιοσημείωτη – το ΝΑΤΟ μπορεί να φέρει σοβαρή δύναμη ισχύος όταν χρειάζεται και είναι συναρπαστικό που συμμετέχουμε στην ανάπτυξη των μελλοντικών τακτικών και εξοπλισμού».

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία έχει ακόμη μίλια να διανύσει, είναι ένα ακόμη παράδειγμα σπουδαίας επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης η οποία αξιοποιείται απ’ τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για την επίτευξη των επιδιώξεών τους.

Στη σκληρή σκακιέρα των διεθνών ανταγωνισμών, που η χώρα μας έχει χωθεί για τα καλά, το αδιάκοπο κυνήγι του κέρδους βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη των λαών.

Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο οι Επιτροπές Ειρήνης έξω απ’ τις Αμερικανικές Βάσεις με κύριο αίτημα την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους και το κλείσιμο των Βάσεων δείχνουν το δρόμο.

Ορέστης Π.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...