Βρετανικός Τύπος: “Αδέρφια σε απόσταση” και “Ο τελευταίος φόρος τιμής της Βασίλισσας” στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Οι πρώτες σελίδες των περισσότερων εφημερίδων φέρουν αναφορές σχετικά με την κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου το Σάββατο με φωτογραφίες των μελών της οικογένειάς του. “Αδέρφια σε απόσταση” είναι ο τίτλος στην Sun, καθώς αναφέρει ότι ο Δούκας του Κέιμπριτζ και ο Δούκας του Σάσεξ θα “θα έχουν απόσταση 12 μέτρων  μεταξύ τους” καθώς θα περπατούν πίσω από το φέρετρο του Πρίγκιπα Φίλιππου, κατά τη διάρκεια της κηδείας.

Η Daily Mail τους αποκαλεί «αποξενωμένους αδελφούς» και λέει ότι θα χωριστούν από τον ξάδελφό τους, τον Peter Phillips, όταν θα περπατούν πίσω από το φέρετρο του παππού τους. Το πάνω μισό της πρώτης σελίδας της εφημερίδας δείχνει μια εικόνα του Πρίγκιπα της Ουαλίας που κοιτάζει συγκινημένος τα λουλούδια που αφιέρωσε το πλήθος στον πατέρα του, με τον τίτλο: “Αγωνία του Καρόλου, μια εικόνα πένθους”.

“Ενωμένοι με θλίψη αλλά τόσο μακριά” είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Metro, που αναφέρεται στο ίδιο θέμα για τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ και τον Πρίγκιπα Χάρι και υπενυθμίζει το σχόλιο του νεότερου πρίγκιπα ότι τα δύο αδέλφια βρίσκονται σε “διαφορετικά μονοπάτια”. Ο δεύτερος τίτλος γράφει τα «δάκρυα του Καρόλου για τον μπαμπά του».

Η Daily Telegraph επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο ο πρίγκιπας Φίλιππος σχεδίασε την κηδεία του, τονίζοντας ότι σχεδίασε σχολαστικά και με «στρατιωτική ακρίβεια», το τελευταίο του ταξίδι για πάνω από 18 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του ειδικά κατασκευασμένου Land Rover Defender που θα μεταφέρει το φέρετρο του, το οποίο ζήτησε να ξαναβαφτεί στο στρατιωτικό πράσινο χρώμα για να επιβεβαιώνει τη σχέση του με τις ένοπλες δυνάμεις. Στο αποκορύφωμα της κηδείας θα ακουστεί το  Action Stations καθώς το σώμα του θα  κατεβαίνει στον βασιλικό τάφο, αναφέρει η εφημερίδα. Γράφοντας στην Daily Telegraph, ο πρώην επικεφαλής της Ομάδας Πληροφοριών Cobra, Richard Kemp, χαρακτηρίζει την απόσυρση των στρατευμάτων, προδοσία του Αφγανιστάν και παράδοση στο Ιράν.

«Μια τελευταία ματιά αγάπης» είναι το σχόλιο της Daily Mirror για μια στιγμή που αναμένει να δει στην κηδεία: την βασίλισσα να σταματά στη θέα της νεκροφόρας που μεταφέρει το σώμα του συζύγου της. Με τα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας να έχουν αποτίσει φόρο τιμής στον Δούκα, η εφημερίδα λέει ότι επέλεξε ένα τροποποιημένο Land Rover για να μεταφέρει τη σωρό του, ως το τελευταίο του αστείο.

Η Daily Express γράφει για την «οδυνηρή στιγμή αγάπης» και περιγράφει την κηδεία ως «την πιο θλιβερή τελετή της ζωής της Βασίλισσας». Η Daily Express αναφέρεται σε μια έκθεση για μια νέα έρευνα σχετικά με την παχυσαρκία από το British Heart Foundation που αναφέρει ότι ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από την πάθηση έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1990. Σχεδόν 31.000 άνθρωποι πεθαίνουν από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές που προκαλούνται από την παχυσαρκία κάθε χρόνο, οδηγώντας σε εκκλήσεις των αρμοδίων να περιοριστούν οι διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού.

Οι κατηγορίες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από μια μεγάλη επίθεση στον κυβερνοχώρο εναντίον δυτικών κυβερνητικών οργανισμών αποτελεί το κύριο θέμα στους Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ρωσία έχει προειδοποιηθεί για το «μοτίβο της επιβλαβούς δραστηριότητας» μετά την επίθεση «SolarWinds» πέρυσι, η οποία στόχευε το ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνητικές υπηρεσίες στην Ουάσιγκτον. Οι Times έμαθαν ότι ο διωκόμενος πρεσβευτής της Μυανμάρ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβει άσυλο εάν το ζητήσει επισήμως, αποκαλύπτοντας ότι ο Kyaw Zwar Minn αναμένεται να κάνει μια δήλωση για το μέλλον του σήμερα. Οι Times αναφέρουν επίσης ότι η Βασίλισσα αντιμετώπισε κάποιες δύσκολες αποφάσεις για να μειώσει τον αριθμό των παρευρισκομένων από 800 σε 30 λόγω των περιοριστικών μέτρων, αλλά προσθέτει ότι προσπάθησε να εκπροσωπήσει όλους τους κλάδους της οικογένειας του δούκα.

Η εφημερίδα i αναφέρει τη δημιουργία από επιστήμονες ενός εμβρύου, εν μέρει ανθρώπου και εν μέρει πιθήκου, μια «σημαντική ανακάλυψη» που θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία συγγενών ασθενειών, αλλά η οποία «εγείρει ηθικές ανησυχίες». Αναμειγνύοντας ανθρώπινα κύτταρα με έμβρυα μακάκου, τα οποία στη συνέχεια διατηρούνται ζωντανά για μόνο 19 ημέρες, οι ερευνητές ελπίζουν να κατανοήσουν καλύτερα τα καρδιακά ελαττώματα, το σύνδρομο Down και τη δισχιδή ράχη, λέει η εφημερίδα.

Μακριά από τις προετοιμασίες της κηδείας του Δούκα, η Guardian επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει «έντονη» ανησυχία ότι η μαζική επέκταση των ταχέων δοκιμών για τον ιό στο Ηνωμένο Βασίλειο οδηγεί σε πάρα πολλά ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι στις γρήγορες δοκιμές, μόνο  2% ως 10% των θετικών αποτελεσμάτων μπορεί να είναι ακριβή σε μέρη με χαμηλά ποσοστά, όπως το Λονδίνο.

Οι Financial Times χαιρέτισαν την απόφαση της Goldman Sachs να ανοίξει μια τεχνολογική βάση στο Μπέρμιγχαμ, η οποία θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η απόφαση σημαίνει ότι η επαγγελματική ζωή, ακόμη και για εταιρείες όπως ο αμερικανικός τραπεζικός γίγαντας, “δεν χρειάζεται να έχει την μορφή που είχε πριν την πανδημία”. Χαιρετίζει επίσης την κίνηση προς το συμφέρον της διαφοροποίησης από το Λονδίνο και λέει ότι παρόμοιες κινήσεις σε ολόκληρη τη χώρα πρέπει επίσης να ενθαρρυνθούν από την κυβέρνηση. Οι Financial Times έχουν επίσης το θέμα για την επίσκεψη του Μπόρις Τζόνσον στην Ινδία αργότερα αυτό το μήνα για την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Johnson θα παροτρύνει τον Ινδό ομόλογό του, Narendra Modi, να μειώσει τους δασμούς στο βρετανικό ουίσκι και τα αυτοκίνητα στο πλαίσιο των σχεδίων για τη σύναψη ενδιάμεσης εμπορικής συμφωνίας εντός ενός έτους. Σύμφωνα με ένα έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το στόχο να υπερδιπλασιαστεί το εμπόριο με την Ινδία, σε 50 δισεκατομμύρια λίρες έως το 2030.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...