Βρετανικός Τύπος: «Αγώνας για να εμβολιαστεί το προσωπικό του NHS» και «Βουλευτής των Συντηρητικών κατηγορείται για παραβίαση νόμων», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

“Αγώνας για να εμβολιαστεί 100.000 εργαζόμενοι του NHS” είναι το κύριο άρθρο της Daily Mirror σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του Covid για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, στον τομέα της υγείας στην Αγγλία. Η εφημερίδα με τον τίτλο «εμβόλιο ή δουλειά» αναφέρει ότι η απόφαση έχει πυροδοτήσει φόβους ότι η κρίση προσωπικού του NHS θα βαθύνει, με ένα συνδικάτο να λέει ότι θα αναγκάσει περισσότερους ανθρώπους να φύγουν. Μια αξιολόγηση από την κυβέρνηση διαπίστωσε ότι 73.000 από τους 103.000 υπαλλήλους του NHS που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί θα παραμείνουν έτσι μέχρι τότε ενώ με 105.000 κενές θέσεις, η υπηρεσία ήδη παλεύει να ανταπεξέλθει. Το Βασιλικό Κολλέγιο Ιατρών είπε ότι «ενθαρρύνει ολόψυχα» τα μέλη να κάνουν το εμβόλιο. Αλλά ο πρόεδρος Andrew Goddard πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό αυτό να παραμένει μια ελεύθερη επιλογή για όλο το προσωπικό υγείας και φροντίδας». Ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύει για το προσωπικό που έχει επαφή με ασθενείς, ενώ οι εργαζόμενοι που εξακολουθούν να είναι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι αποτελούν το 5% του εργατικού δυναμικού, θα επανατοποθετηθούν σε αντίστοιχες θέσεις back office, όπου υπάρχουν, ή θα απολυθούν.

“Απλά κάνε το!” φωνάζει το πρωτοσέλιδο της Daily Express, καθώς γράφει ότι ο υπουργός Υγείας Sajid Javid “θέσπισε το νόμο” για το μη εμβολιασμένο προσωπικό του NHS, διατάσσοντάς τους να κάνουν το εμβόλιο για τον Covid ή να απολυθούν. Ωστόσο, η απαίτηση του Υπουργού Υγείας οδήγησε σε φόβους για έξοδο του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης, με 103.000 εργαζόμενους, το 8% του συνόλου του εργατικού δυναμικού του NHS στην Αγγλία,  να μην έχουν ακόμη λάβει ούτε την πρώτη δόση, παρά το γεγονός ότι είναι επιλέξιμοι από τον περασμένο Δεκέμβριο.  Υπάρχουν ωστόσο ανησυχίες ότι 73.000 υπάλληλοι θα μπορούσαν να παραιτηθούν ως αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής.  Οι 105.000 εργαζόμενοι σε σπίτια φροντίδας στην Αγγλία έχουν ήδη ενημερωθεί ότι πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως μέχρι αύριο, ενώ το προσωπικό του NHS έχει προθεσμία μέχρι την 1η Απριλίου του επόμενου έτους για να λάβει και τις δύο δόσεις. Η υπηρεσία υγείας είχε ήδη περίπου 100.000 κενές θέσεις πριν χτυπήσει ο Covid, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης 10.000 γιατρών και 35.000 νοσηλευτών.

Οι οίκοι ευγηρίας βρίσκονται στο «χείλος του γκρεμού», όπως γράφει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας i. Η εφημερίδα προειδοποιεί ότι δεκάδες χιλιάδες μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της περίθαλψης στην Αγγλία πρόκειται να χάσουν τις δουλειές τους όταν τεθούν σε ισχύ την Πέμπτη οι νέοι κανόνες που τους απαιτούν να κάνουν διπλή δόση του εμβολίου. Οι διευθυντές των σπιτιών φροντίδας έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα επιβιώσουν τον χειμώνα εάν χρειαστεί να απολύσουν προσωπικό. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις στο Μπέρμιγχαμ, το Μάντσεστερ και το Νότιγχαμ, πόλεις που έχουν το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων από τους εργαζόμενους στον τομέα της φροντίδας από την υπόλοιπη χώρα.

Οι Times παρακολουθούν το θέμα σχετικά με τη δεύτερη δουλειά του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Sir Geoffrey Cox που κερδίζει εκατοντάδες χιλιάδες λίρες υπερασπιζόμενος τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους έναντι των ισχυρισμών του Ηνωμένου Βασιλείου για διαφθορά. Η εφημερίδα σημειώνει ότι βίντεο φαίνεται να τον δείχνει να χρησιμοποιεί το γραφείο του στο Κοινοβούλιο για τη νομική του εργασία, κάτι που αποτελεί προφανή παραβίαση των κοινοβουλευτικών κανόνων.  Αν και έχει κατηγορηθεί  από τους  Εργατικούς ότι παραβίασε «θρασύτατα» τους νόμους η εφημερίδα πιστεύει ότι ο βουλευτής των Συντηρητικών  είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τον εαυτό του και έχει απορρίψει τις πιέσεις για παραίτηση.

Η Metro ασχολείται και αυτή με τη δεύτερη δουλειά του Sir Geoffrey, λέγοντας ότι οι Εργατικοί απαιτούν από τον Μπόρις Τζόνσον να ξεκινήσει επίσημη έρευνα αφού ένας βουλευτής των Συντηρητικών πέρασε σχεδόν ένα μήνα εργαζόμενος σε νησί της Καραϊβικής ως μέρος της δεύτερης δουλειάς του με ύψος απολαβών 1 εκατομμυρίου λιρών το χρόνο. Ο πρώην γενικός εισαγγελέας Sir Geoffrey Cox ψήφισε ακόμη και εξ αποστάσεως ενώ βοηθούσε σε μια έρευνα απάτης για την κυβέρνηση των φορολογικών παραδείσων των Βρετανικών Παρθένων Νήσων. Καθώς ένας μέλος είπε «δεν φαίνεται πουθενά», η πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Anneliese Dodds είπε στον πρωθυπουργό: «Οι κάτοικοι του Torridge και του West Devon πρέπει να αναρωτιούνται εάν ο Geoffrey Cox είναι δικηγόρος με έδρα την Καραϊβική ή συντηρητικός βουλευτής». Ο Sir Geoffrey, 61 ετών, είναι ένας από τους πιο κερδισμένους του κοινοβουλίου χάρη στην πρόσθετη εργασία του, πέρα ​​από τον μισθό του βουλευτή των 81.932 λιρών. Χθες, η Metro είπε πως μόλις είχε δηλώσει μια νέα θέση εργασίας, αμοιβής 400.000£ ετησίως με την δικηγορική εταιρεία Withers LLP για έως και 41 ώρες εργασίας ανά μήνα, ενώ τον πλήρωσε ήδη 390.565 £ μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου για 438 ώρες εργασίας, αφού τον προσέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2020 ως Σύμβουλο. Περιλαμβανόταν μεταξύ των βουλευτών που είχαν δικαίωμα ψήφου με πληρεξούσιο εκείνη την ημέρα. Ο Sir Geoffrey μίλησε για τελευταία φορά στο Κοινοβούλιο στις 13 Σεπτεμβρίου, η πρώτη του εμφάνιση από τις 16 Ιανουαρίου 2020, λίγο πριν απολυθεί από τη θέση του γενικού εισαγγελέα.

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύουν φωτογραφίες μεταναστών, πολλοί από αυτούς από τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, που προσπαθούν να περάσουν από τη Λευκορωσία στην Πολωνία, ελπίζοντας να φτάσουν στη Γερμανία. Η Guardian αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί τον Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο, πως συμπεριφέρεται σαν «γκάνγκστερ», φέρνοντας ανθρώπους στη Λευκορωσία και κατευθύνοντάς τους να περάσουν στην Ευρώπη. Η Guardian στο κύριο άρθρο της αναφέρει ότι ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών, Sir Iain Duncan Smith, αντιμετωπίζει επίσης ερωτήσεις σχετικά με τη δεύτερη δουλειά του, για την οποία αμείβεται με 25.000 £ ετησίως ως σύμβουλος στην εταιρεία παρασκευής απολυμαντικών χεριών, Byotrol. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η εταιρεία επωφελήθηκε από τους νέους κανόνες που προτάθηκαν τον Μάιο από μια κυβερνητική ομάδα εργασίας υπό την προεδρία του Sir Iain. Η εταιρεία κατασκευάζει απολυμαντικά χεριών χωρίς αλκοόλ και η ομάδα εργασίας είπε ότι τέτοια προϊόντα θα πρέπει να αναγνωριστούν επίσημα για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ούτε ο Sir Iain ούτε η εταιρεία έχουν σχολιάσει. Την προειδοποίηση ότι ο πλανήτης πρόκειται να θερμανθεί κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου παρά τις δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 αποκαλύπτει σε άλλο άρθρο της η Guardian. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η άνοδος μέχρι το τέλος του αιώνα θα σήμαινε εκτεταμένα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα προκαλέσουν καταστροφές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με ένα άλλο θέμα από την COP26 ασχολείται η Daily Star, η οποία επικρίνει «έναν βλάκα του κόμματος των Πρασίνων» επειδή πήρε ένα «ένα τζετ που εκπέμπει ρυπογόνα αέρια» για να πάει στη σύνοδο κορυφής για να σώσει τον κόσμο. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον αρχηγό του συμβουλίου του Brighton, Phelim Mac Cafferty, «υποκριτή οικολόγο», σχολιάζοντας ότι  αντιμετώπισε πιέσεις να παραιτηθεί αφού πέταξε 460 μίλια από το Gatwick στη Γλασκώβη την Παρασκευή, δικαιολογώντας την επιλογή του να πετάξει, λέγοντας ότι τα τρένα είναι άβολα. Ο κ. Mac Cafferty εμφανίστηκε αργότερα σε μια πορεία διαμαρτυρίας, με  επικεφαλής την ακτιβίστρια Greta Thunberg, καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες να δράσουν για να σταματήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας. Ο κ. Mac Cafferty ζήτησε συγγνώμη χθες το βράδυ, αλλά ο σύμβουλος των Εργατικών του Μπράιτον, Ντάνιελ Γέιτς, τον κατακεραύνωσε γράφοντας στο Twitter: «Δεν είναι απερισκεψία. Είναι παντελής έλλειψη αρχών… ένας κανόνας για εμάς… άλλος για αυτούς… καθώς δεν θα παραιτηθεί, οι Πράσινοι θα πρέπει να τον διώξουν. Ντροπή για όλη την πόλη. Εάν το Κόμμα των Πρασίνων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σωστά την κλιματική αλλαγή, τότε τι ελπίδα έχουμε;»

Η πρώτη σελίδα των Financial Times δημοσιεύει την εικόνα ενός άνδρα που κουβαλάει ένα παιδί στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, όπου τα πολωνικά στρατεύματα φρουρούν εν μέσω ισχυρισμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Λευκορωσία έχει προκαλέσει κρίση με χιλιάδες μετανάστες. Στο κύριο θέμα της λέει ότι η General Electric πρόκειται να χωριστεί σε τρεις ξεχωριστές εταιρείες που θα ασχολούνται με την υγειονομική περίθαλψη, την ενέργεια και την αεροπορία. Οι Financial Times αναφέρουν επίσης ότι οι υποστηρικτές των Tories φοβούνται πως ο κ. Τζόνσον χειρίστηκε το ζήτημα και η άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη έχουν προκαλέσει αρνητικό κλίμα στο οποίο τα μέσα ενημέρωσης θα κυνηγούν τώρα ιστορίες σχετικά με τη συμπεριφορά βουλευτών. Βουλευτής είπε στην εφημερίδα ότι τώρα υπάρχει μια έντονη συζήτηση σχετικά με τη διαφθορά και οι άνθρωποι στο κόμμα ήταν “πραγματικά θυμωμένοι με τον Μπόρις”. Οι Financial Times αναφέρουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε αεροπορικές εταιρείες – από χώρες όπως η Τουρκία και η Ρωσία – που εμπλέκονται στη μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία.

Η «οργή» σχετικά με την προτεινόμενη πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας LV -που ανήκει επί του παρόντος στα 1,2 εκατομμύρια μέλη της- σε μια αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων, την Bain Capital είναι το κύριο θέμα της Daily Mail. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων έχουν γίνει διαβόητες για τα γρήγορα κέρδη ενώ περικόπτουν θέσεις εργασίας και αφήνουν πίσω τους μακροπρόθεσμα προβλήματα. Τόσο ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Συντηρητικών, Λόρδος Heseltine, όσο και ο σκιώδης γραμματέας επιχειρήσεων των Εργατικών, Ed Miliband, προέτρεψαν τους ασφαλισμένους να καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Η Daily Telegraph συνεχίζει την κριτική της για μια δωρεά από τον Max Mosley -χρημάτων που κληρονόμησε από τον πατέρα του, τον φασίστα ηγέτη Oswald Mosley- στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο υπουργός Παιδείας Nadhim Zahawi είπε ότι η Οξφόρδη πρέπει να εξηγήσει στους Εβραίους φοιτητές γιατί πήρε τα 6 εκατομμύρια λίρες και λέει ότι ο αντισημιτισμός είναι ένας «πραγματικός κίνδυνος» στα πανεπιστήμια.

Η Sun κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι απέφυγε ερωτήσεις σχετικά με την αποτυχημένη προσπάθειά του να προστατεύσει τον βουλευτή, Owen Paterson, αφού διαπιστώθηκε ότι παραβίασε τους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Τζόνσον «επιστρέφει» στη διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκώβη σήμερα, αντί για το Σαββατοκύριακο όπως είχε προγραμματιστεί. Βουλευτής του κόμματός του σχολίασε ότι η κατάσταση πρέπει να είναι άσχημη όταν ο πρωθυπουργός βλέπει τη Σκωτία πιο ασφαλή από την Downing Street.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...