Βρετανικός Τύπος: «Αγώνας για την πολύτιμη ένωση» και «Stop στα ενοχλητικά πάρτι της Airbnb», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία - Λονδίνο
Πηγή: Eurokinissi

Η εφημερίδα i αναφέρεται στο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το οποίο μόλις εξέλεξε τον Humza Yousaf ως νέο ηγέτη του. Ο κ. Yousaf είναι ο πρώτος έγχρωμος, μουσουλμάνος και γιος μεταναστών που γίνεται ο πρωθυπουργός της Σκωτίας και αναφέρει ότι σχεδιάζει να μεταφέρει το κίνημα ανεξαρτησίας σε «πέμπτη ταχύτητα» με τη δέσμευση να ζητήσει αμέσως νέο δημοψήφισμα. Ο κ. Yousaf αντιμετωπίζει μια «δύσκολη μάχη» για να ενώσει ένα «διχασμένο κόμμα». Η εφημερίδα αναφέρει μια από τις αντιπάλους του, την Kate Forbes, η οποία έχασε οριακά από τον Υπουργό Υγείας Humza Yousaf στον αγώνα τους για την κορυφαία θέση, λαμβάνοντας το 48% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Μιλώντας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η κ. Forbes είπε ότι θα στηρίξει τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας: «Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να κερδίζουμε τις εκλογές, πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε και να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη».

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο της Daily Express και δεσμεύεται ότι θα παλεύει «κάθε μέρα» για να εμποδίσει τη Σκωτία να εγκαταλείψει την «πολύτιμη» ένωση. Αναφέρει ότι ο κ. Sunak θα μπλοκάρει τον νέο ηγέτη του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας εάν υποβάλει αίτηση για νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για «χάος» στο αεροδρόμιο του Heathrow, σύμφωνα με άλλο άρθρο της εφημερίδας, η οποία αποκαλύπτει ότι η British Airways ακύρωσε το 5% των πτήσεων της κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα λόγω αποχώρησης του προσωπικού ασφαλείας. Η αεροπορική εταιρεία ζήτησε συγγνώμη και λέει ότι προσφέρει άλλες επιλογές ή επιστροφές χρημάτων σε πελάτες που επηρεάζονται.

Ένας χαμογελαστός πρίγκιπας Χάρι εμφανίζεται στο μπροστινό μέρος της Guardian η οποία αναφέρει ότι ο Δούκας του Σάσεξ, ο Έλτον Τζον και άλλες διάσημες προσωπικότητες κινούνται νομικά κατά των Associated Newspapers στο Ανώτατο Δικαστήριο για υποτιθέμενες τηλεφωνικές υποκλοπές και άλλες παραβιάσεις του απορρήτου. Η εφημερίδα επικεντρώνεται στους ισχυρισμούς της βαρόνης Doreen Lawrence, μητέρας του Stephen Lawrence που δολοφονήθηκε σε ρατσιστική επίθεση το 1993, η οποία λέει ότι «αισθάνεται μια βαθιά αίσθηση προδοσίας από την Daily Mail». Η Associated Newspapers, εκδότης της Daily Mail, κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί παράνομες τακτικές για να αποκτήσει ιστορίες για περισσότερα από 20 χρόνια, ωστόσο η ίδια, «διαψεύδει σθεναρά» όλες τις κατηγορίες εναντίον της και απορρίπτει όλους τους ισχυρισμούς ως «παράλογες συκοφαντίες».

Η Daily Mail πρωτοστατεί στα σχέδια της κυβέρνησης να κάνει τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν βραχυπρόθεσμα τα ακίνητά τους στην Airbnb να εγγραφούν σε μια βάση δεδομένων, κάτι που οι υπουργοί ελπίζουν ότι θα διευκολύνει τα τοπικά συμβούλια να χειρίζονται καταγγελίες για τα «ενοχλητικά σπίτια των πάρτι» που κάνουν άτομα που περιγράφει ως «προβληματικούς ενοικιαστές». Το νέο σύστημα εγγραφής θα παρέχει στις τοπικές αρχές δεδομένα για να διευκολύνουν την επίλυση προβλημάτων αντικοινωνικής συμπεριφοράς στην περιοχή τους, ενώ το νομοσχέδιο  αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα. Γράφοντας επίσης στην Daily Mail, ο εκδότης του Jewish Chronicle, Stephen Pollard, λέει ότι ο Benjamin Netanyahu παρέτεινε την κρίση στο Ισραήλ καθυστερώντας τα σχέδιά του για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες για να διαδηλώσουν ενάντια στις αλλαγές. Ο κ. Pollard λέει ότι ο κ. Netanyahu, ο οποίος είναι γνωστός ως ο “μάγος”, δεν θα μπορέσει να επινοήσει την έξοδο του από αυτήν την κατάσταση.

Η άποψη των Times για την καταστολή της αντικοινωνικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης επικεντρώνεται στους ιδιοκτήτες που θα είναι σε θέση να εκδιώξουν τους ενοικιαστές που ενοχλούν τους γείτονες, τα καθυστερούμενα ενοίκια ή που προκαλούν ζημιές, μόλις εντός δύο εβδομάδων. Οι αλλαγές θα περιέχονται σε ένα νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των ενοικιαστών που θα περιλαμβάνει επίσης προστασία και για τους ενοικιαστές, όπως η απαγόρευση εξώσεων χωρίς υπαιτιότητα και οι αυξήσεις ενοικίων περισσότερες από μία φορά το χρόνο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey κατηγόρησε ένα κύμα πρόωρης συνταξιοδότησης για την αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, αναφέρει η Daily Telegraph, η οποία παρατηρεί ότι τα σχόλια του διοικητή είναι η πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Τράπεζα ανησυχεί για τον αριθμό των ατόμων που συνταξιοδοτούνται πρόωρα. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, οκ. Bailey περιέγραψε τον αριθμό των ατόμων ηλικίας μεταξύ 50 και 64 ετών που είναι οικονομικά ανενεργοί ως «ιδιαίτερα εντυπωσιακό». Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στο 10,4%, το υψηλότερο ποσοστό στην ομάδα των οικονομιών της G7.

Οι Financial Times σχολιάζουν τις δηλώσεις της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία προειδοποιεί ότι η πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο έχει αυξήσει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Μιλώντας σε συνέδριο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, είπε ότι οι αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία είναι «εξαιρετικά υψηλές», ανέφερε η εφημερίδα. Ο χρηματοοικονομικός τομέας έχει κλονιστεί μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την εξαγορά της Credit Suisse.

Ο τίτλος «Strop the boats» είναι ο τίτλος της Metro η οποία αναφέρει τις εσωτερικές διαμάχες στο Συντηρητικό Κόμμα σχετικά με την πολιτική ασύλου της κυβέρνησης που καθιστά παράνομη την άφιξη μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη. Η υπουργός Εσωτερικών Suella Braverman αντιμετώπισε πιέσεις από δεξιούς του κόμματός της για αυστηρότερους κανόνες για να σταματήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εμποδίζει τις μετακινήσεις, ενώ οι βουλευτές των Tories στα αριστερά αγωνίζονταν για να συμφωνήσει σε πιο ασφαλείς διαδρομές για τους αιτούντες άσυλο. Η κυβέρνηση φαίνεται τώρα να έχει αποτρέψει μια εξέγερση. «Έπρεπε να είναι ο Yousaf» αναφέρει εν τω μεταξύ το πρωτοσέλιδο της σκωτσέζικης έκδοσης της Metro, καθώς χαιρετίζει την εκλογή του Humza Yousaf ως νέου ηγέτη του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας.

Η Daily Mirror καλύπτει τα σχέδια της κυβέρνησης να δώσει σε σχολεία και κολέγια 2,5 δισεκατομμύρια λίρες για να αναβαθμίσουν τα κτίριά τους και να ανοίξουν επιπλέον θέσεις, ενώ τα εκπαιδευτικά σωματεία είπαν στην εφημερίδα ότι ορισμένες εγκαταστάσεις κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Οι υπουργοί λένε ότι η νέα επένδυση θα καταστήσει τα σχολικά κτίρια “κατάλληλα για το μέλλον”.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...