Βρετανικός Τύπος: «Αναταραχή στη Γαλλία» και «Αναβολή της πρώτης επίσημης επίσκεψης του βασιλιά στη Γαλλία λόγω των βίαιων διαδηλώσεων», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Οι Financial Times του Σαββατοκύριακου παρουσιάζουν μια φλογερή εικόνα της «αναταραχής στη Γαλλία», καθώς το δημαρχείο του Μπορντό πυρπολήθηκε σε διαδήλωση για τις συντάξεις. Υπήρξαν ανησυχίες ότι οι διαδηλωτές κατά του Μακρόν θα στόχευαν σε συμπόσιο στις Βερσαλλίες, το οποίο επρόκειτο να δοθεί προς τιμήν του Βασιλιά τη Δευτέρα το βράδυ. Οι μαζικές διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν όταν ο Πρόεδρος Μακρόν αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Η εφημερίδα δείχνει τη γαλλική αστυνομία να τρέχει δίπλα από μια φωτιά από σωρούς σκουπιδιών που σιγοκαίνονται στο κέντρο του Παρισιού, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης σημειώνοντας: “Είναι ώρα για την 6η Δημοκρατία;”  

Η Daily Express αναφέρεται στις συνέπειες των διαδηλώσεων για το συνταξιοδοτικό της Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου στη Γαλλία «αναβλήθηκε» μετά από διαδηλώσεις σχετικά με το συνταξιοδοτικό που προκλήθηκαν στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης. «Η βασιλική περιοδεία ακυρώνεται μετά από φόβους για την ασφάλεια του βασιλιά», λέει ο τίτλος της εφημερίδας. Πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι οι κίνδυνοι για τον μονάρχη και την Καμίλα βοήθησαν να πειστεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να ματαιώσει την επίσκεψη, αφού οι διαδηλωτές, εξέδωσαν απειλές. Φρέσκα γκράφιτι σε έναν τοίχο στο Παρίσι ρωτούν: «Κάρολε Γ΄, ξέρεις τη γκιλοτίνα;» Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου ο βασιλιάς θα ταξίδευε στο Παρίσι και το Μπορντό, επρόκειτο κανονικά να ξεκινήσει την Κυριακή. Ο Γάλλος πρόεδρος αποκάλυψε ότι πρότεινε να αναβληθεί η επίσκεψη για τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ ο βασιλιάς με την Καμίλα πρόκειται να φθάσουν στη Γερμανία την Τετάρτη για επίσημη επίσκεψη, όπως είχε προγραμματιστεί.

Η Daily Mail κρατά διαφορετική στάση για την ακύρωση της επίσημης επίσκεψης και κατηγορεί τον Γάλλο πρόεδρο ότι παραδόθηκε στον όχλο με αποκορύφωμα «μια μέρα ταπείνωσης». Ο Μακρόν χλευάζεται για τη «στιγμή της Μαρίας Αντουανέτας», καθώς έκρυψε το «ρολόι των 2.100 λιρών» κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης για τις συνταξιοδοτικές αλλαγές. Η Daily Mail προσθέτει ότι οι αρχές στη Γαλλία ανακοίνωσαν χθες ότι 149 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια των ταραχών και 172 άτομα έχουν συλληφθεί. Η εφημερίδα στρέφει επίσης την προσοχή της στην Γκουίνεθ Πάλτροου, η οποία εμφανίστηκε σε δικαστήριο στις ΗΠΑ, αρνούμενη ότι είναι υπεύθυνη για ένα ατύχημα με σκι σε πολυτελές θέρετρο στη Γιούτα.

Η εφημερίδα i σχολιάζει την υποτιθέμενη απογοήτευση του Βασιλιά για την ακύρωση της κρατικής επίσκεψης στη Γαλλία, αναφέροντας ότι ο μονάρχης «είναι πρόθυμος να επουλώσει τις πληγές του Brexit» και ήλπιζε ότι η επίσκεψη θα τον βοηθούσε να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη βρετανική διπλωματία. Το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο εδώ και μήνες, ενώ οι Γάλλοι είπαν ότι η απόφαση για αναβολή της τριήμερης κρατικής επίσκεψης ελήφθη μετά από τηλεφωνική επικοινωνία χθες μεταξύ του κ. Μακρόν και του βασιλιά. Ο Μακρόν δήλωσε: «Η κοινή λογική και η φιλία μας οδήγησαν να προτείνουμε μια αναβολή, η οποία είναι απεχθής για τον βρετανικό λαό και για εμάς». Οι Γάλλοι εικάζεται ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλειά του Καρόλου, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα η επίσκεψή του να προκαλέσει ακόμη περισσότερες διαδηλώσεις.

Η Daily Telegraph αναλογίζεται τις συνέπειες της ακύρωσης του ταξιδιού του βασιλιά στη Γαλλία από τον κ. Μακρόν, αναφέροντας ότι η «επαναφορά του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είναι «σε σύγχυση» λόγω της αναβολής. Το ταξίδι αποτελούσε μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης για την ενίσχυση των δεσμών με την Ευρώπη, σύμφωνα με την επίσημη υιοθέτηση του σχεδίου Windsor από την κυβέρνηση, με στόχο την εξομάλυνση του εμπορίου μετά το Brexit μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου. Η Telegraph επίσης αναφέρει ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να στεγαστούν σε αχρηστευμένα οχηματαγωγά, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την απομάκρυνση των αιτούντων άσυλο από τα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Rishi Sunak αναμένεται να κάνει μια ανακοίνωση την επόμενη εβδομάδα. Το χαρακτήρισε «αρχή του τέλους» των ξενοδοχείων ασύλου, τα οποία χρησιμοποιούνται για να στεγάσουν περισσότερους από 50.000 μετανάστες με κόστος σχεδόν 7 εκατομμύρια λίρες την ημέρα.

Η Daily Mirror δημοσιεύει φωτογραφία πυρκαγιάς στο Παρίσι που καταγράφηκε σε διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, επισημαίνοντας ότι μια «γαλλική επανάσταση» σταμάτησε την κρατική επίσκεψη του βασιλιά. Ο Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα επρόκειτο να φτάσουν στο Παρίσι αύριο, αλλά η βία οδήγησε τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να λάβει την «ντροπιαστική» απόφαση να ζητήσει από τη Βρετανία να αναβάλει την περιοδεία. Εκπρόσωπος ασφαλείας στο Παρίσι είπε ότι η Γαλλία φοβόταν πως η ασφάλεια του Καρόλου δεν μπορούσε να διασφαλιστεί «εξαιτίας του ενδιαφέροντός του να αναμιγνύεται με τα πλήθη», ενώ γαλλική κυβερνητική πηγή είπε: «Πολιτικοποιημένοι ακτιβιστές είναι στους δρόμους και θα είχαν βάλει στο στόχαστρο τον Βασιλιά».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...