Βρετανικός Τύπος: “Απειλή για την ελευθερία” και “Ο πρωθυπουργός προειδοποιεί για τον κίνδυνο της ινδικής μετάλλαξης” στα πρωτοσέλιδα

Αγγλία - Γουέστμινστερ - κοινοβούλιο
Γουέστμινστερ, το αστικό κοινοβούλιο της Αγγλίας

Αρκετές εφημερίδες σχολιάζουν την προειδοποίηση του Μπόρις Τζόνσον ότι η ινδική παραλλαγή κοραναϊού θα μπορούσε να καθυστερήσει το τέλος του  lockdown. Η Daily Mail αναφερόμενη στα σχόλια του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι υπάρχει “πραγματικός κίνδυνος” και το σχέδιο άρσης όλων των περιορισμών τον Ιούνιο θα μπορούσε να απειληθεί. Ενώ το επόμενο βήμα θα προχωρήσει τη Δευτέρα, οι άνω των 50 θα κάνουν την δεύτερη δόση του εμβολίου τους γρηγορότερα, μειώνοντας τον χρόνο από 12 εβδομάδες σε οκτώ – δείχνοντας έτσι την ανησυχία της κυβέρνησης για την κατάσταση, σύμφωνα με την εφημερίδα. Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Εργατικοί κατηγόρησαν την Priti Patel για «κατάφωρη και οφθαλμοφανή» παραβίαση του υπουργικού κώδικα μετά από έρευνα της Daily Mail, ισχυρίστηκε ότι άσκησε πιέσεις στον Michael Gove, εξ ονόματος του πρώην συμβούλου της. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο υπουργός Εσωτερικών προσεγγίστηκε από τον Samir Jassal καθώς προσπαθούσε να υπογράψει συμβόλαιο 20 εκατομμυρίων λιρών για χειρουργικές μάσκες τον περασμένο Απρίλιο. Η συμφωνία δεν υπεγράφη ποτέ αφού ο υπουργός Υγείας είπε ότι οι μάσκες δεν ήταν κατάλληλες για το NHS. Εκπρόσωπος της κ. Patel επέμεινε ότι δεν έκανε τίποτα λάθος και ορθώς παρακολούθησε παρουσιάσεις σχετικά με την προμήθεια εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε μια εποχή εθνικής κρίσης.

«Απειλή για το τέλος του  lockdown της 21ης ​​Ιουνίου» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας i του σαββατοκύριακου. Ο πρωθυπουργός έχει σοκάρει το κοινό προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν “δύσκολες επιλογές” στη συνέχεια εάν η μετάλλαξη εξαπλωθεί πολύ πιο γρήγορα, αναφέρει η εφημερίδα, ενώ ο τομέας του τουρισμού έχει «απελπιστεί» με τη νέα ανακοίνωση. Εν τω μεταξύ, οι επιβάτες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ινδία αποκαλύπτουν στην εφημερίδα ότι τα μέτρα στο αεροδρόμιο σχετικά με την απομόνωση και την κοινωνική απόσταση είναι αποτυχημένα.

«Απειλή για την ημέρα της ελευθερίας» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Daily Mirror, καθώς η εφημερίδα αναφέρεται στις προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού, ενώ τα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι το έθνος αντιμετωπίζει «δύσκολες επιλογές» λόγω του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η ινδική μετάλλαξη στο σχέδιο του, σύμφωνα με τους Times. Από τη Δευτέρα, οι άνθρωποι στην Αγγλία θα μπορούν να αναμειγνύονται σε εσωτερικούς χώρους και θα επιτρέπεται η σωματική επαφή, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι η άρση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του αριθμού των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, προσθέτει η εφημερίδα. Ένας πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος, ο Sir Mark Walport, δήλωσε στους Times ότι η κατάσταση είναι «στην κόψη του ξυραφιού», με πολλά να εξαρτώνται από το ποσοστό της μεταδοτικότητας. Παρακάτω η εφημερίδα αναφέρει ότι, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορά τους στους Βρετανούς τουρίστες.

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού που αφορούν την ινδική μετάλλαξη υπερδιπλασιάστηκαν σε μια εβδομάδα, αναφέρει η Daily Telegraph, από 520 σε 1.313 σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Λονδίνο και η Βορειοδυτική πλευρά της χώρας έχουν δει τη μεγαλύτερη άνοδο της μετάλλαξης, προσθέτει η εφημερίδα. Ωστόσο, οι σκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών έχουν ζητήσει από τους υπουργούς να «κρατήσουν την ψυχραιμία τους» και «να αποφύγουν να θυσιάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το σχεδιασμό τους»

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «ο αγώνας μεταξύ του προγράμματος εμβολίων και του ιού μπορεί να γίνει πολύ πιο αυστηρός», αναφέρει η  Guardian. Ο κ. Τζόνσον έχει επίσης ανακοινώσει ότι ο στρατός θα πάει από το Bolton και το  Blackburn ως το  Darwen, στις διάφορες περιοχές αυξημένων κρουσμάτων, για να βοηθήσει στην προσπάθεια εμβολιασμού. Η κύρια φωτογραφία όμως στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι ενός παιδιού που κλαίει στην κηδεία του αδελφού του στη Γάζα, το οποίο σκοτώθηκε από ισραηλινή αεροπορική επίθεση. Η βία αυξάνεται, προσθέτει η εφημερίδα, καθώς οι άνθρωποι στη Γάζα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και οι ισραηλινές δυνάμεις «χτύπησαν την Παλαιστίνη, από αέρα, θάλασσα και ξηρά».

Η κύρια φωτογραφία των Financial Times του σαββατοκύριακου είναι επίσης από τις συγκρούσεις, από τη μια πλευρά με τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας να συναντούν την άμυνα του Ισραηλινού Iron Dome από την άλλη πλευρά. Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε έρευνα από το Γραφείο που ερευνά υποθέσεις για ύποπτες απάτες, παράνομες συναλλαγές και ξέπλυμα χρήματος στη αυτοκρατορία μετάλλου του Sanjeev Gupta, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Το SFO (Serious Fraud Office) μιλάει με τους καταγγέλλοντες για περίπου ένα χρόνο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ η GFG Alliance, ο θυγατρικός όμιλος του κ. Gupta, δήλωσε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα.

Εν τω μεταξύ, η Daily Express πραγματοποιεί συνέντευξη με τον καγκελάριο Rishi Sunak, ο οποίος λέει ότι η Βρετανία μπορεί να προσβλέπει σε ένα “λαμπρό μέλλον”, καθώς η «τεράστια» εξοικονόμηση χρημάτων τον καιρό της πανδημίας λόγω του εγκλεισμού θα βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει, λέει ο καγκελάριος.

Και τέλος, σύμφωνα με την Daily Star, η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα άρθρο τεσσάρων ετών παλιά από την ίδια εφημερίδα για να προειδοποιήσει τους ανθρώπους της ότι αντιμετωπίζουν πιθανή εισβολή από τον Βρετανικό Στρατό.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...