Βρετανικός Τύπος: «Απογοητευμένα παιδιά» και «Διακοπές υπό απειλή» στα πρωτοσέλιδα

Μπόρις Τζόνσον

Αρκετές από τις εφημερίδες έχουν στο κύριο θέμα τους την παραίτηση του τσάρου της κυβέρνησης, Sir Kevan Collins, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν χρηματοδότησε την πρόταση για να βοηθήσει τους μαθητές στην Αγγλία να καλύψουν τις χαμένες ώρες εκπαίδευσης λόγω της πανδημίας.

Η Daily Express γράφει ότι ο Sir Kevan παραιτήθηκε μετά από την «αποτυχία χρηματοδότησης» της πρότασης. Ταξιδιωτικοί πράκτορες δήλωσαν στην Daily Express ότι η Μάλτα και τα νησιά της Καραϊβικής της Γρενάδας και της Αντίγκουα συγκαταλέγονται στους προορισμούς που “αξίζει” να μετακινηθούν στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου.

Η Telegraph περιγράφει ως «δηλητηριώδη δήλωση», όταν ο Sir Kevan είπε ότι η χρηματοδότηση ύψους 1,4 δις £ για επιπλέον διδασκαλία «δεν πλησιάζει στο να ανταποκριθεί στην κλίμακα της πρόκλησης». Οι φίλοι του είπαν στην εφημερίδα ότι εξέφρασε τον «τρόμο» του την Τρίτη το απόγευμα, φοβούμενος ότι «απογοήτευσε τον εκπαιδευτικό κλάδο». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η αποχώρηση θα μεταφέρει περισσότερη πίεση στον Rishi Sunak, αφού φίλοι του Sir Kevan, κατηγόρησαν τον καγκελάριο και τους αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών ότι ήταν σε “πλήρη άρνηση” να συμφωνήσουν σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο. Η Daily Telegraph αποκαλύπτει ότι από διαρροή κυβερνητικής έκθεσης, τα νέα άρματα μάχης που αγοράστηκαν για τον Στρατό για σχεδόν 3,5 δισ. £ δεν μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια πάνω από 20 μίλια/ώρα, ενώ τα θωρακισμένα οχήματα μάχης Ajax υποτίθεται ότι κινούνται με ταχύτητες 40 μίλια/ώρα. Οι δοκιμές των τεθωρακισμένων σταμάτησαν, αφού διαπιστώθηκε ότι οι στρατιώτες υπέφεραν από πρησμένες αρθρώσεις και εμβοές. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η υγεία και η ασφάλεια του προσωπικού είναι «ύψιστης σημασίας».

Η Daily Mirror κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «απογοήτευσε τα  παιδιά πάλι», αφού μόνο ένα μέρος των μετρητών που χρειάζονται, διατέθηκε στα σχέδια κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών. Ο Sir Kevan δήλωσε: «Η υποστήριξη που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν πλησιάζει στην αντιμετώπιση της κλίμακας της πρόκλησης και γι’ αυτό δεν έχω άλλη επιλογή παρά να παραιτηθώ», προειδοποιώντας ότι  ο πρωθυπουργός “κινδυνεύει να απογοητεύσει εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές”, αναφέρει η εφημερίδα. Στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρωθυπουργό, ο Sir Kevan έγραψε: «Ανησυχώ ότι η εξοικονόμηση που αναφέρεται, είναι μια πρόφαση, καθώς οι μαθησιακές απώλειες που δεν αντιμετωπίζονται είναι πιθανό να επιδεινωθούν. Δεν πιστεύω ότι είναι αξιόπιστο ότι μπορεί να επιτευχθεί μια επιτυχημένη ανάκαμψη με ένα πρόγραμμα υποστήριξης αυτού του μεγέθους.»  Ο κ. Τζόνσον κατηγορήθηκε χθες το βράδυ ότι έθεσε σε κίνδυνο το μέλλον χιλιάδων παιδιών, αφού συμφώνησε μόνο σε 1,4 δισεκατομμύρια λίρες από τα 15 που χρειάζονται για το έργο, ενώ ωστόσο ισχυρίστηκε ότι η εκπαίδευση ήταν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές του, καθώς η χώρα βγαίνει από το lockdown.

Ο Sir Kevan έγραψε επίσης για τους Times, λέγοντας ότι δεν είχε «άλλη επιλογή» παρά να παραιτηθεί αφού ο πρωθυπουργός απέρριψε τις προτάσεις του για το πακέτο των 15 δις λιρών. Η υποστήριξη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι «πολύ περιορισμένη, πολύ μικρή και θα παρασχεθεί πολύ αργά», γράφει στην εφημερίδα, η οποία τονίζει ότι τα σχέδια του Sir Kevan είχαν την υποστήριξη του Γραμματέα Παιδείας Gavin Williamson.

“Είναι ένα” F “για τον αποτυχημένο Gavin” είναι ο τίτλος της Metro, ο οποίος αναφέρει ότι ο υπουργός Παιδείας επιστρέφει στην πρώτη γραμμή μετά την παραίτηση. Ακόμα και ο Gavin Williamson παραδέχτηκε ότι «απαιτούνται περισσότερα», όταν απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση του ταμείου αναφέρει η εφημερίδα. Ο Robert Halfon, πρόεδρος της επιτροπής εκπαίδευσης, δήλωσε: «Η απώλεια κάποιου πολιτικού, του βεληνεκούς του Sir Kevan Collins είναι πραγματικό χτύπημα». Η σκιώδης υπουργός εκπαίδευσης των Εργατικών, Kate Green, δήλωσε: «Τον έφεραν για την εμπειρία και την εξειδίκευσή του, αλλά η κυβέρνηση πέταξε τις ιδέες του μόλις ήρθε η ώρα να δώσει τα χρήματα για να τις πραγματοποιήσει.” Ο Geoff Barton, πρόεδρος του Οργανισμού Σχολείων και Κολλεγίων, δήλωσε ότι ήταν επιπλέον 50 £ ανά μαθητή, «αρκετά θλιβερό» σε σύγκριση με τα 1.600 £ στις ΗΠΑ και 2.500 £ στις Κάτω Χώρες. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε: «Ο πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά ευγνώμων στον Sir Kevan για το έργο του στη βοήθεια των μαθητών να καλύψουν και να ανακάμψουν μετά την πανδημία. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην ανάκαμψη της εκπαίδευσης και να διασφαλίζει ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει πίσω με τη μάθησή του, με περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια λίρες να έχουν δεσμευτεί μέχρι τώρα».

Η Guardian δημοσιεύει μια ειδική έκθεση που εξετάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας στη Γενιά Z, σε ολόκληρη την Ευρώπη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, αν και οι νέοι είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά με κορονοϊό, οι πολιτικές για την Covid ενδέχεται να αφήσουν ψυχολογικά και κοινωνικοοικονομικά σημάδια σε εκατομμύρια από αυτούς. Η εφημερίδα έχει μιλήσει με εκατοντάδες νέους ηλικίας 16 έως 25 ετών από 30 χώρες σε όλη την Ευρώπη, με πολλούς να εκφράζουν βαθιά ανησυχία για το μέλλον τους και να κατηγορούν τις κυβερνήσεις ότι «τους απογοήτευσαν», ότι «παραγκωνίζονται» και αντιμετωπίζονται ως ένα  «πρόβλημα» που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αργότερα.  Η εφημερίδα επίσης σε άλλο άρθρο της αναφέρει ότι, οι πηγές του Whitehall αναμένουν μόνο σε μια «χούφτα από νέα μέρη» να επιτρέπεται το ταξίδι χωρίς καραντίνα.

Η «απειλή της παραλλαγής του Νεπάλ για τις διακοπές μας» είναι ο τίτλος της Daily Mail. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι υπουργοί ανησυχούν για μια νέα μετάλλαξη που προφανώς έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη και οι επιστήμονες φοβούνται ότι είναι ανθεκτική στα εμβόλια. Κυβερνητικός σύμβουλος δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η Mail αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν φόβοι πως η Πορτογαλία μπορεί να χάσει την πράσινη ταξιδιωτική της κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραθεριστές θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο επικεφαλής της Ένωσης Αερομεταφορέων καλεί τους αξιωματούχους να επικεντρωθούν στα δεδομένα και την επιτυχία του συστήματος εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εφημερίδα i επίσης αναφέρεται σε προειδοποιήσεις σχετικά με τις καλοκαιρινές διακοπές, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είπε ότι δεν θα “διστάζει” να αλλάξει την κατάσταση ταξιδιού των προορισμών. Η συνεχιζόμενη αμφιβολία για την άρση των περιορισμών του lockdown στην Αγγλία στις 21 Ιουνίου θα περιορίσει επίσης τις αλλαγές που έγιναν στον «πράσινο κατάλογο» χωρών, από τις οποίες δεν απαιτείται κατά την άφιξη καραντίνα, αναφέρει η εφημερίδα, ενώ συνεχίζει λέγοντας  ότι κάποιοι παραθεριστές που κάνουν κράτηση για ταξίδια στο εξωτερικό θα μπορούσαν να «εγκλωβιστούν» αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί η λίστα αργότερα.

Οι Financial Times αποκαλύπτουν ένα θέμα για την Credit Suisse, η οποία προειδοποιήθηκε από τον έμπορο αγαθών Trafigura πέρυσι, ότι τα κεφάλαια χρηματοδότησης της αλυσίδας εφοδιασμού της τράπεζας φαίνεται να περιέχουν ένα ύποπτο τιμολόγιο από την επιχειρηματική αυτοκρατορία του βιομήχανου Sanjeev Gupta. Η προειδοποίηση έρχεται καθώς αυξάνεται ο έλεγχος που πραγματοποιεί η Credit Suisse στα κεφάλαια, όπως εξηγεί η εφημερίδα.

Η Daily Star προειδοποιεί ότι ο ζεστός καιρός του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να προκαλέσει «τσίμπημα στην ουρά», με τη μορφή 20.000 θυμωμένων μελισσών. “Η θερμότητα κάνει τις μέλισσες να τρελαίνονται!” επισημαίνει η εφημερίδα.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...