Βρετανικός Τύπος: «Αρχίζει σύντομα η διάθεση του Molnupiravir» και η «Οργή για τα πάρτι στην Downing Street το 2020», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο - Αγγλία - Μπινγκ Μπεν

Η Sunday Telegraph αναφέρει ότι η πρώτη κατ’ οίκον θεραπεία για τον Covid θα προσφερθεί σε Βρετανούς ασθενείς μέχρι τα Χριστούγεννα, με την κυκλοφορία ενός αντιικού χαπιού για να βοηθήσει στην προστασία των πιο ευάλωτων από την παραλλαγή Omicron. Ο υπουργός Υγείας Sajid Javid λέγεται ότι ετοιμάζεται να ανακοινώσει την έναρξη ενός εθνικού πιλοτικού προγράμματος, του Lagevrio, γνωστό και ως Molnupiravir. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα δισκία θα μπορούσαν να παραδοθούν σε κλινικά ευάλωτους και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς εντός μόλις 48 ωρών από τη στιγμή που θα βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό, προσθέτει η εφημερίδα.  Η Telegraph αναφέρει ότι μια σειρά «μονάδων παράδοσης φαρμάκων Covid» θα δημιουργηθούν για να βοηθήσουν στη λήψη του αντιικού φαρμάκου στους ασθενείς όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ενόψει της απειλής της νέας παραλλαγής Omicron. Τον περασμένο μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αδειοδότησε τη χρήση του φαρμάκου – από τη Ridgeback Biotherapeutics και τη Merck Sharp & Dohme (MSD) – σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται ως «αλλαγή του παιχνιδιού» από τον κ. Javid. Αλλά μόλις πριν από μια εβδομάδα, ο επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας, καθηγητής Chris Whitty, προειδοποίησε ότι η χρήση του μπορεί να πρέπει να επανεξεταστεί υπό το πρίσμα της εμφάνισης της Omicron.

Ο Sir Jeremy Farrar, διευθυντής του Wellcome Trust, έγραψε στον Observer ότι ο κόσμος είναι «πιο κοντά στην αρχή της πανδημίας παρά στο τέλος» σε ένα άρθρο επικριτικό για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι πολιτικοί τον Covid. Τα στοιχεία του UKHSA έδειξαν ότι 372.577 αναμνηστικές δόσεις χορηγήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα χθες, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό στα 19,8 εκατομμύρια άτομα στη Βρετανία, δηλαδή το 34,4 % του επιλέξιμου πληθυσμού. Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) είπε ότι όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να είναι επιλέξιμοι για τις αναμνηστικές δόσεις  τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση τους, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής των έξι μηνών. Ωστόσο, η εφαρμογή κρατήσεων για τα ραντεβού δεν έχει ακόμη ενημερωθεί και οι ενήλικες που έλαβαν το δεύτερο εμβόλιο τους πριν από τρεις μήνες ενδέχεται να αναγκαστούν να περιμένουν μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου για να κλείσουν την τρίτη τους δόση. Οι υπουργοί έθεσαν στόχο να χορηγούν 500.000 δόσεις την ημέρα για να επιτύχουν τον στόχο του Ιανουαρίου, αλλά εάν η διάθεση δεν αυξηθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, αυτό δεν θα επιτευχθεί έως τις 8 Φεβρουαρίου με τον τρέχοντα ρυθμό διάθεσης. Εν τω μεταξύ, η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς έχει πέσει από τότε που ο Μπόρις Τζόνσον έγινε πρωθυπουργός, σύμφωνα με μελέτη που επικαλείται η εφημερίδα σε ξεχωριστό άρθρο. Περίπου το 63% των ψηφοφόρων πίστευε ότι οι πολιτικοί είναι «απλώς για τον εαυτό τους» και όχι για τη χώρα ή το κόμμα τους, σε σύγκριση με το 48% το 2014, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Οι οικογένειες μίλησαν στη Sunday Mirror για τον θυμό τους για ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του πρωθυπουργού, στο Νο 10 της Downing Street, κατά τη διάρκεια των περιορισμών του 2020. «Είναι η απόλυτη προσβολή», είπε στην εφημερίδα ο Alan Saddler, του οποίου η αδερφή η Elaine, πέθανε σε ηλικία 43 ετών από κορωνοϊό. Ένα άλλο άτομο που έχασε τη μητέρα του, το αποκάλεσε «χαστούκι στο πρόσωπο». Εκπρόσωπος της Downing Street ωστόσο δήλωσε ότι δεν παραβιάστηκε κανένας κανόνας Covid. Έν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι άλλα 26 κρούσματα της παραλλαγής Omicron έχουν αναφερθεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, με 25 από αυτά στην Αγγλία, πράγμα που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της παραλλαγής στη Βρετανία ανέρχεται πλέον σε 160. Επίσης 127 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό χθες, λιγότερα κατά 3,1% σε σχέση με το σύνολο των 131 του περασμένου Σαββάτου. Ωστόσο, 42.848 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, αυξημένα κατά 8,3% από τα 39.567 που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη ημέρα που αυξάνονται τα κρούσματα σε όλη τη Βρετανία, ενώ ο αριθμός των ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με τον ιό αυξήθηκε επίσης κατά 5,6% σε μια εβδομάδα.

Οι γιατροί έχουν εκφράσει την οργή τους που δεν μπορούν να θεραπεύσουν σοβαρά άρρωστους ασθενείς, αναφέρουν οι Sunday Times, καθώς το 90% των ασθενών με κορωνοϊό που χρειάζονται πιο εξειδικευμένη φροντίδα, είναι ανεμβολίαστοι. Η εφημερίδα δημοσιεύει προειδοποιήσεις από γιατρούς ότι ορισμένες επεμβάσεις μεταμόσχευσης δεν προχωρούν και ότι πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις καρκίνου καθυστερούν. Οι Sunday Times αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διέταξε μια ευρεία εθνική έρευνα για τη δολοφονία του εξάχρονου Arthur Labinjo-Hughes -στην οποία εμπλέκονται αστυνομία, σχολεία, κοινωνικές υπηρεσίες και φύλακες – για να «πάρουν διδάγματα» από την υπόθεση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έρευνα που ανακοινώθηκε σήμερα είναι πιθανό να εξετάσει εάν θα πρέπει να εισαχθούν κατευθυντήριες γραμμές προστασίας για τα παιδιά που κινδυνεύουν σε περίπτωση μελλοντικών εθνικών lockdown. Εν τω μεταξύ, μια ομάδα Συντηρητικών απαιτεί μια ριζική αναθεώρηση του συστήματος ασύλου για να επιτρέψει στους μετανάστες να ζητήσουν καταφύγιο στις πρεσβείες του Ηνωμένου Βασιλείου οπουδήποτε στον κόσμο, αντί να πρέπει να ταξιδέψουν πρώτα στη Βρετανία.

Οι Sunday People ασχολούνται με την εκστρατεία της Paula Hudgell για ένα μητρώο κακοποίησης παιδιών μετά τον θάνατο του εξάχρονου Arthur Labinjo-Hughes. Η κυρία Hudgell είναι θετή μητέρα του Tony Hudgell, ο οποίος είχε ακρωτηριαστεί και από τα δύο πόδια μετά από κακοποίηση που του προκάλεσαν οι γονείς του όταν ήταν μωρό. Ο Tony ήταν μόλις 41 ημερών όταν εισήχθη στο νοσοκομείο με πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια, πολυάριθμα κατάγματα και σήψη, καθώς οι γονείς του έσφιξαν βίαια τα πόδια, προκαλώντας του οκτώ κατάγματα. Οι γιατροί είπαν ότι μπορεί να μην μπορέσει ποτέ να σταθεί όρθιος και μπορεί να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις στην ανάπτυξη από την ποσότητα των σωτήριων φαρμάκων που έλαβε. Η Paula εξακολουθεί να αγωνίζεται για αυστηρότερες ποινές για παραμέληση και κακοποίηση παιδιών, αφού οι βιολογικοί του γονείς, καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν μόνο για δέκα χρόνια. «Και οι δύο γονείς του αξίζουν να σαπίσουν στη φυλακή», προσθέτει.

Ο Δούκας είναι στην πρώτη σελίδα της Mail  της Κυριακής με τίτλο: «Η Κρίση της Ψυχικής Υγείας του William». Σε ένα podcast διάρκειας 38 λεπτών, με τίτλο Prince William: Time To Walk, ο Δούκας συζητά για ψυχικά τραύματα, αξέχαστες στιγμές και συναντήσεις με διασημότητες και με μια αξιοσημείωτη επίδειξη ειλικρίνειας,  περιγράφει γλαφυρά πώς το μαρτύριο του άρχισε όταν βίωσε το καταστροφικό δυστύχημα, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο της μητέρας του Πριγκίπισσας Νταϊάνα.  Ένιωσε «σα να πέθανε όλος ο κόσμος», φέρεται να είπε. Η κρίση ψυχικής υγείας του ήρθε αφότου βοήθησε να σωθεί η ζωή του βαριά τραυματισμένου πεντάχρονου αγοριού, Bobby Hughes, σε τροχαίο ατύχημα που του προκάλεσε εγκεφαλική βλάβη το 2017, μόλις λίγα χρόνια μεγαλύτερου από τον γιο του, Πρίγκιπα Τζορτζ, ενώ εργαζόταν ως πιλότος ελικοπτέρου για την υπηρεσία εναέριων ασθενοφόρων. Κυριευμένος από καταθλιπτικά συναισθήματα, λέει ότι ήταν σαν «κάτι να είχε αλλάξει» μέσα του. Εβδομάδες αργότερα η απελπισία του εντάθηκε, όπως το περιγράφει, και προσθέτει: «Απλώς νιώθεις τον πόνο όλων. Δεν το είχα νιώσει ποτέ πριν».

Ο τίτλος της Sunday Express, για τον Πρίγκιπα William, είναι: «Απλά η καλύτερη μητέρα». Ο πρίγκιπας William, αποκάλυψε πως άκουγε το Simply The Best της Tina Turner, για να κατευνάσει το άγχος του καθώς αυτός και ο αδερφός του, Harry, θα επέστρεφαν πίσω στο οικοτροφείο, μετά το θάνατο της μητέρας του Νταϊάνα, πριγκίπισσας της Ουαλίας. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο πρίγκιπας ακούει heavy metal και λατρεύει τους AC/DC, αλλά τα παιδιά του προτιμούν τη Shakira. Η Sunday Express, αναφερόμενη στη δολοφονία του Arthur Labinjo-Hughes, σημειώνει ότι η Γενική Εισαγγελέας,  Suella Braverman, πρόκειται να ελέγξει εάν οι ποινές τους ήταν πολύ επιεικείς και θα πρέπει να παραπεμφθούν στο Εφετείο. Κατά τη διάρκεια της δίκης του ζευγαριού, προέκυψε ότι, τουλάχιστον τρεις προειδοποιήσεις από μέλη της οικογένειας και δασκάλους σχετικά με τα δεινά του Άρθουρ δεν είχαν ληφθεί υπόψη, από την αστυνομία και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...