Βρετανικός Τύπος: «Ας το φέρουμε σπίτι!» και «Ένα παιχνίδι από τη δόξα», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Οι εφημερίδες του Σαββάτου ασχολούνται κυρίως με τον τελικό του Euro 2020 της Κυριακής μεταξύ Αγγλίας και Ιταλίας, αλλά και με πιθανές αλλαγές στα μέτρα απομόνωσης και πιστοποίησης.

Στο πρωτοσέλιδο, μεταξύ των φωτογραφιών του Harry Kane μετά τον ημιτελικό και του Bobby Moore, που κρατά ψηλά το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πριν από 55 χρόνια, η Daily Mail γράφει: “Ας το φέρουμε πίσω στο σπίτι, Χάρι!”, πριν τον τελικό του Euro 2020 της Κυριακής μεταξύ Αγγλίας και Ιταλίας. Η εφημερίδα επισημαίνει “είναι η στιγμή που ονειρευόμαστε” καθώς προβλέπει ότι το έθνος “θα μείνει ενωμένο με την ελπίδα ότι ο αρχηγός Harry Kane, θα ακολουθήσει τα βήματα του Bobby Moore και θα οδηγήσει την Αγγλία στη δόξα”.

Ο προπονητής Gareth Southgate καλεί το έθνος “να νιώσει την υπερηφάνεια της ιστορίας του καθώς η ομάδα του αντιμετωπίζει το απόλυτο τεστ”, γράφει η Telegraph. Σημειώνει ότι ο Southgate καλεί το «πολεμικό πνεύμα των γενεών του παρελθόντος». Η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του προπονητή που χαιρέτισε την ιστορία της χώρας και αποδεικνύει ότι το έθνος έχει διατηρήσει σταθερά τις ελπίδες του πέρα από τις αντιξοότητες. Παρά τις πιέσεις προς τον Πρωθυπουργό να μην εργαστούν εκατομμύρια εργαζομένοι τη Δευτέρα μετά τον αγώνα, κηρύσσοντάς την έκτακτη αργία, κυβερνητικές πηγές χθες έλεγαν ότι θα ήταν πρακτικά αδύνατο. Ο κ. Τζόνσον απέκλεισε την κήρυξη αργίας πριν τελειώσει ο αγώνας, προειδοποιώντας ότι δεν θέλει να «προκαλέσει τη μοίρα». Αν η Αγγλία κερδίσει το Euro αύριο, ως η πιο πιθανή επιλογή θεωρείται ότι θα μπορούσε να δώσει μια αργία τον Αύγουστο, με ένα σαββατοκύριακο τεσσάρων ημερών στο τέλος του μήνα. Η Daily Telegraph γράφει επίσης ότι για να συμβεί αυτό, η Βασίλισσα θα κληθεί να εγκρίνει τα σχέδια, όμως η προοπτική αυτού του γεγονότος ακόμη δεν συζητείται, όπως ανέφερε πηγή της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αργία.

“Το θάρρος, η υπερηφάνεια, η αξιοπρέπεια μας” είναι ο τίτλος της Daily Express, περιγράφοντας τα λόγια του Gareth Southgate ως μια «κραυγή που πυροδοτεί… αίσθηση υπερηφάνειας», για να σπρώξει τα «Three Lions» στη νίκη αύριο. Στην συνέντευξή του χθες το βράδυ ο προπονητής της Αγγλίας επαίνεσε τις βασικές αξίες του θάρρους και της ευπρέπειας του έθνους, λέγοντας: «Νομίζω ότι υπάρχουν ιστορικά τόσα πολλά πράγματα για τα οποία είμαστε περήφανοι και τόσα πολλά ταλέντα έρχονται μέσα από αυτό και οι επόμενες γενιές, είναι αυτές στις οποίες πρέπει να επενδύσουμε. Είχαμε απίστευτες εφευρέσεις σε αυτήν τη χώρα. Είχαμε πρότυπα ευπρέπειας και η Αγγλία έχει μια απίστευτη επιρροή στον κόσμο και πρέπει να τη διατηρήσουμε με θετικό τρόπο”. Κορυφαίος οικονομολόγος είπε: «Εάν το ποδόσφαιρο επιστρέψει στο σπίτι, τότε η οικονομία επιστρέφει επίσης». Σε δημοσκόπηση για την Daily Express οι περισσότεροι δήλωσαν ότι η επιτυχία της ομάδας στην επίτευξη της αναμέτρησης στο Wembley τους ενθαρρύνει κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. Η έρευνα διαπίστωσε ότι στο 57% δόθηκε μεγάλη ώθηση εμπιστοσύνης, ενώ το 55% ήταν αισιόδοξο για την οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας μετά την άρση των μέτρων σε εννέα ημέρες.

Η Αγγλία είναι «μόνο ένα παιχνίδι μακριά από τη δόξα», γράφει η εφημερίδα i του σαββατοκύριακου με αυτόν τον τίτλο να βρίσκεται ανάμεσα στις φωτογραφίες των 26 παικτών της ομάδας της Αγγλίας και του προπονητή τους. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ιστορία προτρέπει την ομάδα να κερδίσει το πρώτο τρόπαιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, προσθέτοντας ότι “κερδίσετε ή χάσετε, το έθνος χαιρετίζει τους παίκτες που έχουν κερδίσει το κοινό με την επιδεξιότητα, την γενναιότητα και την ταπεινότητα τους”.

Τα λόγια του Southgate είναι επίσης μια κραυγή για την Daily Mirror, η οποία τονίζει την υπερηφάνεια του προπονητή για την ιστορία της Αγγλίας, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη στις αντιξοότητες, λέγοντας ότι παρακίνησε τα Λιοντάρια παρακαλώντας τους να το “Κάνουν για την Αγγλία”. Το έθνος προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη μέρα από το 1966, γράφει η εφημερίδα, με «Τα νεαρά λιοντάρια να επωμίζονται τις ελπίδες του έθνους, αύριο στον μεγαλύτερο αγώνα μας από το 1966» και κλείνει προσθέτοντας: «Η Αγγλία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής να σηκώσει το τρόπαιο Euro 2020». Η εφημερίδα επίσης γράφει ότι οι οπαδοί της Αγγλίας που ζουν στην Ιταλία σχεδιάζουν με αγωνία πού θα πάνε να παρακολουθήσουν τον μεγάλο αγώνα, καθώς υπάρχουν περισσότεροι από 30.000 που ζουν στη χώρα ελπίζοντας να δουν την Αγγλία να κερδίζει.

Οι Times σε άλλες ειδήσεις, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη χρήση της πιστοποίησης Covid στον τομέα του τουρισμού ως μέρος των σχεδίων για ένα τέταρτο κύμα λοιμώξεων που αναμένεται ενδεχομένως το φθινόπωρο και ότι οι πελάτες των μπαρ, εστιατορίων και νυχτερινών κέντρων στην Αγγλία θα πρέπει να αποδείξουν ότι είχαν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολιασμού Covid-19, ή πρόσφατο αρνητικό τεστ για να μπορέσουν να μπουν. Η κίνηση απαιτεί χώρους για την αναζήτηση αποδείξεων για πλήρεις εμβολιασμούς ή αρνητικό τεστ και η εφημερίδα αναφέρει ότι ορισμένοι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή, αποτελεί μέρος των σχεδίων αύξησης των ποσοστών εμβολιασμού μεταξύ των νέων. Κυβερνητική πηγή λέει στους Times: “Εάν θα μπορέσουμε να δείξουμε πραγματικά οφέλη από τον εμβολιασμό από την άποψη της καθημερινής ζωής, τότε θα μπορούσε να είναι ένα αρκετά χρήσιμο εργαλείο.”

Οι εργαζόμενοι του NHS που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τους κανόνες αυτο-απομόνωσης, σύμφωνα με το κύριο θέμα των Financial Times του σαββατοκύριακου, η οποία αναφέρει ότι θα αυξάνεται ο αριθμός υπαλλήλων των υπηρεσιών υγείας που μπαίνει σε καραντίνα καθώς αυξάνονται τα κρούσματα και στην κοινότητα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Downing Street επιβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο προσωπικό του NHS μπορεί να μην χρειάζεται να απομονωθεί όταν βρεθεί σε στενή επαφή με ένα θετικό κρούσμα.

Η Guardian αναφέρεται στην αυξανόμενη πίεση που αντιμετωπίζει η Μητροπολιτική Αστυνομία για στις έρευνές της για τον αστυνομικό Wayne Couzens, δολοφόνο της Sarah Everard, που την απήγαγε από έναν δρόμο του Λονδίνου τον Μάρτιο, ο οποίος και ομολόγησε την Παρασκευή τη δολοφονία της. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Couzens είχε κατηγορηθεί για άσεμνη έκθεση τρεις φορές πριν από το θάνατό της και ότι υπάρχει πίεση στην αστυνομία να επανεξετάσει τις εσωτερικές έρευνές τους, επειδή ο Couzens θα μπορούσε να είχε αναγνωριστεί ως σεξουαλικός δράστης ήδη από το 2015. Αποκαλύπτει δε ότι οι συνάδελφοί του σε μια προηγούμενη δουλειά συνήθιζαν να τον φωνάζουν τον Couzens με το ψευδώνυμο «ο βιαστής», επειδή τρομοκρατούσε τις γυναίκες. Η βαριά ανικανότητα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, υποστηρίζει η εφημερίδα, είναι συνυπεύθυνη για την δολοφονία της Everard και ντροπιάζει τη δύναμη της Dame Cressida Dick.

Υπάρχει μια ειρωνική συγνώμη προς την Ιταλία στην πρώτη σελίδα της Daily Star. “Έλα Αγγλία!” φωνάζει, καθώς ειρωνεύεται τους Ιταλούς με μια φωτογραφία ανανά σε πίτσα, λέγοντας ότι ελπίζει πως αυτή η φωτογραφία δεν θα προσβάλει τους Ιταλούς και θα τους θέσει εκτός παιχνιδιού πριν από τον τελικό του Euro 2020 της Κυριακής. Χαρακτηριστικά λέει: «Έπεσε χθες στην αντίληψή μας ότι οι Ιταλοί δεν εκτιμούν τον ανανά στις πίτσες τους. Νομίζουν ότι είναι αηδιαστικό, τους κάνει έξαλλους και μόνο αντικρύζοντας μια τέτοια είδους φωτογραφία είναι πιθανό να τους βγάλει αμέσως από το παιχνίδι. Ωχ όχι! Λυπούμαστε γι’ αυτό και ελπίζουμε πραγματικά ότι αυτή η φωτογραφία δεν θα επηρεάσει την συγκέντρωση των Ιταλών στο μεγάλο παιχνίδι αύριο.»

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...