Βρετανικός Τύπος: «Αυτοκινητιστικό ατύχημα χαρακτηρίζει τη μάχη με τη διαφθορά» και «Η βασίλισσα επιστρέφει στα καθήκοντά της», στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Λονδίνο - Αγγλία - Μπινγκ Μπεν

Πολλές από τις εφημερίδες της Πέμπτης επικεντρώνονται στην απόφαση της κυβέρνησης να εμποδίσει τους βουλευτές να εργάζονται ως λομπίστες και πολιτικοί σύμβουλοι. Η εμφάνιση του Μπόρις Τζόνσον στη συνεδρίαση της επιτροπής, καλύπτεται από τις εφημερίδες της Πέμπτης, μαζί με την παραδοχή του ότι έκανε λάθος που προσπάθησε να σώσει τον πρώην υπουργό του, Owen Paterson, από την παραίτηση από την βουλευτική του ιδιότητα.

Η Daily Express γράφει ότι ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως ο λανθασμένος χειρισμός του για τη «διαμάχη» που πυροδότησε το ζήτημα των δεύτερων θέσεων εργασίας των βουλευτών ήταν σαν να «τρακάρει ένα αυτοκίνητο σε χαντάκι», με την εφημερίδα να γράφει ότι έχει μετανιώσει. Η Express δημοσιεύει την πρώτη φωτογραφία της Βασίλισσας από τότε που δεν εμφανίστηκε στην Ημέρα Μνήμης, καθώς πραγματοποίησε την πρώτη της προσωπική συνάντηση μετά από ένα μήνα, γεγονός που σχολιάστηκε ιδιαίτερα.

«Τράκαρα το αυτοκίνητο πάνω στον Paterson, παραδέχεται ο πρωθυπουργός», είναι ο τίτλος της Daily Telegraph. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η συνάντηση ήταν γεμάτη απογοητευμένους οπαδούς των Tories και τα σχόλιά του ήταν μια προσπάθεια να επιχειρήσει να χαράξει μια γραμμή υπό το βάρος μιας δεκαπενθήμερης διαμάχης και πολιτικής ζημιάς που προκλήθηκε από αυτήν την ψηφοφορία για τη συμπεριφορά του πρώην βουλευτή των Tories, Paterson. Γράφει ότι ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την Τετάρτη για πρώτη φορά ότι ο κ. Paterson παραβίασε τους κανόνες λόμπι. Εν τω μεταξύ μετά την επιστροφή της βασίλισσας στις υποχρεώσεις της μετά από σχεδόν ένα μήνα, η Telegraph αναφέρει ότι «επιστρέφει στα καθήκοντά της». Το πρωτοσέλιδο της έχει μια φωτογραφία της συνάντησης της με τον απερχόμενο Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας, Στρατηγό Σερ Nick Carter, στο Κάστρο του Windsor, μια εικόνα που χαροποιεί το έθνος.

Η εφημερίδα i φέρει τον τίτλο “Ο πρωθυπουργός υπό πολιορκία από το δικό του κόμμα”, αναφέροντας ότι υπήρξε οργή από υποστηρικτές των Tories για τις μεταρρυθμίσεις σε δεύτερες θέσεις εργασίας, ενώ προσθέτει ότι τα κυβερνητικά έδρανα ήταν σχεδόν άδεια  κατά τη διάρκεια της ώρας του Πρωθυπουργού, καθώς πολλοί Συντηρητικοί έμειναν μακριά. Τα στελέχη του κόμματος έπρεπε να καλέσουν επιμόνως τους υποστηρικτές ζητώντας τους να συμμετάσχουν στη συζήτηση που ακολούθησε για τις ντροπιαστικές μεταρρυθμίσεις της, προσθέτει η εφημερίδα.

Οι Times γράφουν ότι οι υπουργοί ελπίζουν να επισφραγίσουν μια συμφωνία για τη μεταφορά μεταναστών της Μάγχης στην Αλβανία, ενώ θα διεκπεραιώνονται τα αιτήματά τους για άσυλο, ως κεντρικό μέτρο για τον τερματισμό της κρίσης. Αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει ότι η κίνηση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά μετά την πρόσφατη αύξηση των αφίξεων με μικρά σκάφη. Προσθέτει επίσης ότι σύμφωνα με το σχέδιο, οι αφιχθέντες στις παραλίες της Βρετανίας με μικρά σκάφη θα μεταφέρονται στην Αλβανία εντός επτά ημερών.  Πιστεύεται ότι η προοπτική μακράς αναμονής εκεί, ενώ οι αιτήσεις για άσυλο θα αξιολογούνται στη Βρετανία, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, προσθέτει η εφημερίδα. Διακριτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση στα Τίρανα για τη δημιουργία κέντρου ασύλου λέγεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι Times αναφερόμενοι στην διαμάχη Paterson, λένε ότι ένας βουλευτής είπε ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ήταν τόσο «κοντά σε μια συγγνώμη», ενώ άλλος λέει στην εφημερίδα ότι ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε «πεσμένος και απογοητευμένος».

Το κύριο θέμα της Daily Mail υπογραμμίζει την απότομη αύξηση του ετήσιου ποσοστού πληθωρισμού και προειδοποιεί ότι, οι Βρετανοί θα αντιμετωπίσουν πλήγμα 2.000 λιρών ετησίως λόγω του συνδυασμού του πληθωρισμού, των αυξήσεων των φόρων και των υψηλότερων επιτοκίων. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Βρετανία είναι σε τροχιά να βρεθεί κατευθείαν σε μια οικονομική καταιγίδα. Ούτε για μια γενιά ο πληθωρισμός δεν ήταν πολιτικό ζήτημα σε αυτή τη χώρα, συνεχίζει. Για άλλη μια φορά, προσθέτει η εφημερίδα, οι αυξανόμενες τιμές βρίσκονται στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με τον Guardian, λιγότεροι από 10 βουλευτές είναι πιθανό να επηρεαστούν από τις προτεινόμενες αλλαγές των κανόνων του Μπόρις Τζόνσον για τις δεύτερες θέσεις εργασίας. Η εφημερίδα γράφει ότι η ανάλυση των γνωστών μέχρι στιγμής αλλαγών δείχνει ότι μόνο λίγοι από τους 99 βουλευτές που κατέχουν δεύτερες θέσεις θα επηρεαστούν. Η Guardian δημοσιεύει σε άλλο άρθρο της το επικαιροποιημένο σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα λειτουργήσει το όριο στο κόστος κοινωνικής περίθαλψης στην Αγγλία από το 2023, για να το περιορίσει ουσιαστικά, κάτι που σύμφωνα με την εφημερίδα θα μπορούσε να εκθέσει τους φτωχότερους ιδιοκτήτες σπιτιού σε ένα «καταστροφικό» κόστος. Σημειώνει ότι δεκάδες χιλιάδες από τους φτωχότερους συνταξιούχους αντιμετωπίζουν να πληρώσουν το ίδιο για τη φροντίδα των ηλικιωμένων τους με τους πλουσιότερους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μπόρις Τζόνσον έχει προειδοποιηθεί ότι οι βουλευτές στις λεγόμενες έδρες του κόκκινου τοίχου που πήραν οι Tories από τους Εργατικούς στις τελευταίες εκλογές θα μπορούσαν να επαναστατήσουν όταν οι αλλαγές τεθούν σε ψηφοφορία.

Η Daily Mirror δημοσιεύει συνεντεύξεις με τον οδηγό ταξί και τον φύλακα που τον έσωσε μετά τη βομβιστική επίθεση στο Λίβερπουλ την Κυριακή. Ο ήρωας οδηγός ταξί, David Perry, 45 ετών, που επέζησε από την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Poppy Day, κλείδωσε τον τρομοκράτη Emad Al Swealmeen, 32, στην καμπίνα του έξω από το Νοσοκομείο του Λίβερπουλ στις 10.59 π.μ. την Κυριακή της Μνήμης, προτού ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτήσει τη συσκευή του. Ο φύλακας Darren Knowles, ο οποίος φαίνεται σε βίντεο στο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης της επίθεσης, να φοράει κίτρινο γιλέκο και να τρέχει για να βοηθήσει τον κ. Perry, αποκάλυψε ότι ο οδηγός πετάχτηκε από το αυτοκίνητό του με το αίμα να τρέχει από το λαιμό και το αυτί του ουρλιάζοντας: «Θέλω τη γυναίκα μου».  Αποπροσανατολισμένος και σε σοκ, προσπαθούσε να μας πει, ”Υπάρχει επιβάτης, υπάρχει επιβάτης”. Τον ρώτησα, ”Είναι ακόμα μέσα;”  Ήταν πανικόβλητος και ούρλιαζε, επαναλάμβανε, ”Προσπάθησε να με ανατινάξει, προσπάθησε να με ανατινάξει”. «Όλα έγιναν αστραπιαία», λέει ο Knowles. «Άκουσα ένα δυνατό κρότο και νόμιζα ότι ήταν μηχανική βλάβη στο ταξί. Νόμιζα ότι ο κινητήρας είχε πάρει φωτιά. Αλλά μετά είδα τον ταξιτζή να τρέχει έξω.»  Ο 50χρονος κ. Knowles, ο οποίος ζει με τη σύντροφό του και τα δύο από τα τρία παιδιά τους, πρόσθεσε: «Όλοι με αποκαλούν ήρωα, αλλά εγώ απλώς έκανα τη δουλειά μου».

Η Metro σχολιάζει ότι εννέα από τους υποστηρικτές της ομάδας Insulate Britain αντιμετωπίζουν πιθανή ποινή φυλάκισης για τη συμμετοχή τους σε έναν αποκλεισμό στον κόμβο 25 του M25 στις 8 Οκτωβρίου, στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ακτιβιστές του Insulate Britain παραδέχθηκαν ότι παραβίασαν τις εντολές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους εάν αποφύγουν τη φυλακή. Η διαμαρτυρία συνεχίστηκε παρά το γεγονός ότι οι Εθνικές Οδοί έλαβαν διαταγή που απαγόρευε τη δραστηριότητα διαμαρτυρίας στον αυτοκινητόδρομο από τις 21 Σεπτεμβρίου. Η τριήμερη ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο ξεκίνησε την Τρίτη, ενώ το Δικαστήριο έχει εκδώσει μέχρι στιγμής πέντε εντολές για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να αποκλείσουν τους δρόμους. Όσοι παραβιάζουν τα ασφαλιστικά μέτρα ενδέχεται να κατηγορηθούν για περιφρόνηση του δικαστηρίου και να αντιμετωπίσουν μέγιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών ή μεγάλο πρόστιμο.

Οι Financial Times ασχολούνται με την ιστορία της Amazon που απαγορεύει τις πιστωτικές κάρτες Visa ως τρόπο πληρωμής στον ιστότοπό της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Amazon έκανε σήμερα το εξαιρετικά ασυνήθιστο βήμα ανακοινώνοντας ότι θα σταματήσει να δέχεται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες Visa που εκδίδονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ιανουάριο του 2022. Η Visa δήλωσε «πολύ απογοητευμένη» από την απόφαση. Η διαμάχη αφορά τα τέλη που χρεώνει η Visa, τα οποία έχουν αυξηθεί πρόσφατα λόγω του Brexit. Αλλά οι παρατηρητές του κλάδου λένε ότι η διαφωνία είναι βαθύτερη από αυτό και ισοδυναμεί με μάχη για το μέλλον των πληρωμών και που αφορά τις διατραπεζικές προμήθειες. Πρόκειται για μια μικρή χρέωση που επιβάλλεται από τη Visa και άλλα δίκτυα καρτών για κάθε συναλλαγή που γίνεται με τις κάρτες της καθώς  παίρνει το τέλος για να καλύψει το κόστος διεκπεραίωσης της πληρωμής. Η Amazon είπε ότι λαμβάνει μέτρα ως απάντηση στις «υψηλές χρεώσεις», χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα, ενώ τους τελευταίους μήνες εισήγαγε προσαυξήσεις σε πελάτες που χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες Visa στη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία, επικαλούμενη και πάλι τις υψηλές χρεώσεις της Visa. Οι ειδικοί λένε ότι ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου ίσως να θέλει να απομακρύνει εντελώς τους καταναλωτές από τις κάρτες.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...