Βρετανικός Τύπος: «Αύξηση ρεκόρ στους λογαριασμούς ενέργειας», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν αύξηση 80% στους λογαριασμούς από τον Οκτώβριο, δηλώνει η εφημερίδα i. Η ανακοίνωση από τη ρυθμιστική αρχή Ofgem το πρωί της Παρασκευής λέει ότι ο τυπικός λογαριασμός ενέργειας των νοικοκυριών θα φτάσει τις 3.549 £ ετησίως από τον Οκτώβριο και φτάνει σε ένα νέο ανώτατο όριο τιμών. Ένα νοικοκυριό στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία που χρησιμοποιεί μια τυπική ποσότητα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας πληρώνει επί του παρόντος κάτι λιγότερο από 2.000 £ ετησίως. Μέχρι τώρα, υπήρχε ένα ανώτατο όριο σταθερό για έξι μήνες, αλλά από τον Οκτώβριο θα αναθεωρείται και θα αλλάζει κάθε τρεις μήνες. Οι τιμές αυξάνονται επίσης σταθερά στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου δεν υπάρχει ανώτατο όριο λόγω του περιορισμένου αριθμού προμηθευτών. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι αυτό θα σήμαινε ότι η διαφορά μεταξύ του μέσου μηνιαίου σταθερού επιτοκίου στεγαστικών δανείων και των λογαριασμών ενέργειας θα ήταν μόλις 172 £. Ωστόσο η εφημερίδα προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί, με μια εταιρεία συμβούλων να προβλέπει ότι το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας θα μπορούσε να φτάσει τις 6.800 £ έως τον επόμενο Απρίλιο.

Με το ανώτατο όριο τιμών να αυξάνεται, η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο νέος πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σχέδια για να βοηθήσει τους ανθρώπους με τους λογαριασμούς ενέργειας από τη στιγμή που θα βρεθεί στο Νο 10. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι ο καγκελάριος εργάζεται έτσι ώστε ο επερχόμενος πρωθυπουργός «να είναι έτοιμος να εργαστεί αμέσως μόλις αναλάβει», σύμφωνα με την εφημερίδα. “Δεν είναι καλά τα νέα. Πηδάω πάνω-κάτω για να ζεσταθώ” είναι η λεζάντα που συνοδεύει το σκίτσο του Matt της Daily Telegraph, καθώς δείχνει κάποιον να μαθαίνει για το νέο ανώτατο όριο των εγχώριων τιμών ενέργειας. Σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας, η αύξηση σε περίπου £ 3.500 θα βυθίσει περισσότερες από τις μισές οικογένειες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο στη φτώχεια καυσίμων, όταν ένα νοικοκυριό ξοδεύει περισσότερο από το 10% του εισοδήματός του σε λογαριασμούς ενέργειας. Φιλανθρωπικές οργανώσεις και προμηθευτές προέτρεψαν τους υπουργούς να βελτιώσουν τα μέτρα στήριξης, λέγοντας ότι η «καταστροφική επίδραση» των αυξήσεων των λογαριασμών, που συνοδεύονται από το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και άλλων βασικών ειδών, θα οδηγήσει σε ορισμένους να επιλέξουν μεταξύ θέρμανσης και φαγητού αυτόν τον χειμώνα.

Γράφοντας στην Daily Mail, η Liz Truss έχει δεσμευτεί για «άμεση υποστήριξη» για να βοηθήσει τους ανθρώπους με την «κρίση των λογαριασμών ενέργειας» εάν επιλεγεί ως νέα πρωθυπουργός, με φορολογικές περικοπές και αναστολή των πράσινων εισφορών. Η κυρία Truss λέει στην εφημερίδα ότι θα προσέφερε έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης τον επόμενο μήνα «για να διασφαλίσει ότι η υποστήριξη είναι καθ’ οδόν», σε ένα μήνα που η εφημερίδα έχει ονομάσει “Shocktober”. «Θα ξεπεράσουμε την κρίση των ενεργειακών λογαριασμών», είναι το μήνυμα στη Daily Mail από την προπορευόμενη της συντηρητικής ηγεσίας, Liz Truss, η οποία δήλωσε επίσης ότι δεν θα “πετάξει τα σκληρά κερδισμένα χρήματα των φορολογουμένων στα προβλήματα, ως γρήγορη λύση”.

Οι Times αναφέρουν ότι η κα Truss έχει αποδεχθεί ότι η ενεργειακή κρίση θα καθορίσει την πρωθυπουργία της εάν γίνει η επόμενη πρωθυπουργός. Η υποψήφια για την ηγεσία των Συντηρητικών είχε συνομιλίες με τον γραμματέα επιχειρήσεων, τον υποψήφιο καγκελάριο και άλλα ανώτερα μέλη της ομάδας της για ένα «μεγάλο πακέτο» βοήθειας, αναφέρει η εφημερίδα. Μια επιλογή που εξετάζει η κ. Truss είναι να υιοθετήσει τα σχέδια του Rishi Sunak για αναστολή του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ενέργειας. Μια περαιτέρω αύξηση των λογαριασμών προβλέπεται ωστόσο, όταν το επόμενο ανώτατο όριο τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο, με μια τυπική πρόβλεψη λογαριασμών από τους αναλυτές να κορυφωθεί σε πολύ πάνω από £ 5.000 αργότερα το επόμενο έτος. Την Πέμπτη, οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκαν κατά 82p φτάνοντας στις 580p, το υψηλότερο σημείο τους τελευταίους πέντε μήνες.

Το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ήδη οι Βρετανοί αποκαλύπτει και η Guardian, δημοσιεύοντας δημοσκόπηση του YouGov σε 1.700 ενήλικες, η οποία δείχνει ότι περίπου το 40% των ερωτηθέντων δυσκολεύονται με τους λογαριασμούς τροφίμων ή ενέργειας τους τελευταίους τρεις μήνες. H εφημερίδα σε άλλο άρθρο της λέει ότι το χάσμα στα αποτελέσματα του GCSE μεταξύ των μαθητών στη βόρεια και νότια Αγγλία έχει φέρει «καινούριες προειδοποιήσεις» σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας του Covid στους μαθητές. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι διευθυντές στην Αγγλία καλούν τους υπουργούς να καθυστερήσουν την επιστροφή των προ-πανδημικών συνθηκών εξετάσεων για έναν ακόμη χρόνο.

Η Sun αναφέρει ότι έχουν εκπονηθεί «μυστικά σχέδια» προκειμένου η βασίλισσα για πρώτη φορά στην ιστορία, να διορίσει τον νέο πρωθυπουργό στο Balmoral, αντί για τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Σύμφωνα με μια πηγή τα σχέδια μπορεί να αλλάξουν, επειδή “κανείς δεν λέει στη βασίλισσα τι να κάνει”. Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί δημόσια την επόμενη εβδομάδα. Η μονάρχης, η οποία είναι 96 ετών και δυσκολεύεται με την κινητικότητά της, βρίσκεται στη Σκωτία για τις παραδοσιακές καλοκαιρινές της διακοπές και της έχει συσταθεί να μην ταξιδέψει πίσω στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, προσθέτει η εφημερίδα.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η Liz Truss εξετάζει σχέδια για την ενεργοποίηση ειδικών μέτρων στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit εντός των ημερών εάν γίνει η επόμενη πρωθυπουργός. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αξιωματούχοι κοντά στον υποψήφιο ηγεσία των Συντηρητικών συμβουλεύτηκαν νομικούς και εμπορικούς εμπειρογνώμονες σχετικά με τα σχέδια για την ενεργοποίηση του άρθρου 16 του πρωτοκόλλου, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης διαμάχης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις εμπορικές ρυθμίσεις στη Βόρεια Ιρλανδία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό θα μπορούσε να συμβεί τις πρώτες 10 ημέρες της θητείας της και εγείρει την προοπτική άμεσης κατάρρευσης των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Σύμμαχοι λένε ότι το σχέδιο θα παρείχε μια προσωρινή λύση, ενώ η νομοθεσία για μονομερή επανεγγραφή της συμφωνίας που καλύπτει το εμπόριο μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία περνά από το Κοινοβούλιο.

Η οικογένεια της Olivia Pratt-Korbel, που πυροβολήθηκε θανάσιμα στο Λίβερπουλ το βράδυ της Δευτέρας, ικέτευσαν για τη βοήθεια του κοινού ώστε να βρεθεί ο ένοπλος, αναφέρει η Daily Mirror, με τον τίτλο: “Ποιος μας πήρε το μωρό μας;”, ενώ λένε ότι “τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε και αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε καταδότες. Εμείς ως οικογένεια είμαστε συντετριμμένοι και έχουμε χάσει ένα τεράστιο μέρος της ζωής μας. Είμαστε αιώνια ευγνώμονες για τη βοήθεια και την υποστήριξη που λάβαμε από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είμαστε επίσης ευγνώμονες στην αστυνομία του Merseyside για την εξαιρετική δουλειά και στο προσωπικό των νοσοκομείων Alder Hey και Aintree”. Ο επικεφαλής αξιωματικός Mark Kameen, που ηγείται της έρευνας, έχει ορκιστεί να συλλάβει τον δολοφόνο και στέλνοντας μήνυμα προς τον ένοπλο είπε: «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να σε βρούμε και θα σε βρούμε». Η εννιάχρονη Ολίβια δολοφονήθηκε στο ίδιο της το σπίτι από έναν μασκοφόρο δολοφόνο που είχε στόχο έναν καταδικασθέντα εγκληματία που είχε εισβάλει στην μονοκατοικία.

Η Daily Express δηλώνει ότι το σύστημα ασύλου της Βρετανίας έχει καταρρεύσει και κοστίζει στους φορολογούμενους περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως. Το Υπουργείο Εσωτερικών δαπάνησε 2,1 δισεκατομμύρια λίρες το έτος έως τον Ιούνιο, αυξημένα κατά 756 εκατομμύρια £ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με νέα κυβερνητικά στοιχεία, αναφέρει η εφημερίδα. Το κόστος εκτόξευσης συμπίπτει με τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που ξεπερνά τις 100.000 για πρώτη φορά. Το 2011 το σύστημα ασύλου κόστιζε 567 εκατομμύρια £, ενώ το 2015 μειώθηκε στα 474 εκατομμύρια £. Ο υπουργός παράνομης μετανάστευσης, Simon Baynes, δήλωσε: «Η σημαντική αύξηση των ανθρώπων που πραγματοποιούν επικίνδυνες διελεύσεις με μικρά σκάφη συνεχίζει να πιέζει το σύστημα ασύλου και την ικανότητά μας να λαμβάνουμε έγκαιρες αποφάσεις».

Η Daily Star αναφέρει για μια αποστολή στον Ουρανό, λέγοντας ότι το ταξίδι των δύο δισεκατομμυρίων μιλίων θα διαρκούσε 12 έως 15 χρόνια. Οι ειδικοί λένε ότι ένα ταξίδι στον παγωμένο πλανήτη θα πρέπει να είναι το κύριο διαστημικό έργο της επόμενης δεκαετίας, με μια εκτόξευση να σχεδιάζεται για τις αρχές της δεκαετίας του 2030. Η Δρ. Lori Glaze, διευθύντρια του Τμήματος Πλανητικής Επιστήμης της NASA, είπε ότι ήταν «εκπληκτικό» το γεγονός ότι η πρόσφατη έρευνα της διαστημικής υπηρεσίας, είχε προσδιορίσει συγκεκριμένα τον παγωμένο γίγαντα Ουρανό, που έπρεπε να επισκεφτεί. Η Δρ. Glaze δήλωσε ότι οι μελέτες για τον σχεδιασμό της πιθανής αποστολής θα ξεκινήσουν ήδη από το 2024 και πρόσθεσε: «Θα διερευνήσουμε μια σειρά από επιλογές πολυπλοκότητας και κόστους ως μέρος αυτών των μελετών. Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι για αυτό».

 Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...