Βρετανικός Τύπος: «Χαλινάρι στον Μακρόν» και «Βρετανός στρατιώτης αστειεύτηκε για την δολοφονία Κενυάτισσας», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Η διαμάχη για τα δικαιώματα αλιείας μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας και η COP26 είναι στα πρωτοσέλιδα της Κυριακής.

Η Sunday Telegraph γράφει ότι ο Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να «χαλιναγωγήσει» τη Γαλλία καθώς κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι συμμετείχε σε ένα «κρεσέντο» απειλών κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, που αποκαλεί «επιθετική ρητορική». Πηγή της βρετανικής κυβέρνησης φέρεται να είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει κάτι γιατί εάν η Γαλλία συνεχίσει την απειλή να σταματήσει τα βρετανικά σκάφη να μπαίνουν στα λιμάνια της, θα θέσει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε παραβίαση της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit. Τέλος, οι προειδοποιήσεις για πιθανές ελλείψεις στα καταστήματα που προκαλούνται από προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζουν να γίνονται πρωτοσέλιδα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι αγοραστές που θέλουν να αγοράσουν βιβλία ως χριστουγεννιάτικα δώρα καλούνται να κάνουν τις αγορές τους νωρίς εν μέσω ανησυχιών για παγκόσμια έλλειψη χαρτιού. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι μέλλουσες νύφες έχουν λάβει συμβουλές να παραγγείλουν τα νυφικά τους μόλις αρραβωνιαστούν, καθώς οι καθυστερήσεις στα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστερημένες παραδόσεις φορεμάτων που αγοράστηκαν από κατασκευαστές στο εξωτερικό, αφήνοντας τις νύφες χωρίς νυφικό, στη μεγάλη τους μέρα.

Επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι ζήτησαν από τον Τζόνσον και τον Μακρόν να κηρύξουν άμεση κατάπαυση του πυρός, στη διαμάχη για τα αγγλο-γαλλικά δικαιώματα αλιείας, εν μέσω φόβων ότι η διαφωνία θα μπορούσε να επισκιάσει τη σύνοδο κορυφής της COP26, σύμφωνα με την εφημερίδα Observer, προσθέτοντας ότι υπάρχει αγανάκτηση για τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας είναι στραμμένες η μία στην άλλη. Ακτιβιστής λέει στην εφημερίδα ότι οι δύο πλευρές «θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν και να προχωρήσουν γρήγορα στο μάλλον πιο σημαντικό θέμα της προστασίας του μέλλοντος του πλανήτη μας». Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να φιλοξενήσει 120 ηγέτες στην επιτροπή για το κλίμα στη Γλασκώβη από την Κυριακή. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η COP26 θα μπορούσε να σηματοδοτήσει «την αρχή του τέλους της κλιματικής αλλαγής». Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχει «έξαρση» μεταξύ των πράσινων ομάδων και των επιστημόνων για τον τρόπο που το Λονδίνο και το Παρίσι έχουν εμπλακεί στην αλιευτική διαμάχη. Και η εφημερίδα έχει πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Έχουμε μόλις δύο εβδομάδες για να αποτρέψουμε την καταστροφή».

Η Sunday Express χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «Μπόρις ο μονομάχος» καθώς τον δείχνει στο Κολοσσαίο στη Ρώμη στην πρώτη σελίδα. Ο Johnson ανταπέδωσε τις γαλλικές απόπειρες να εκφοβίσουν το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την αλιευτική διαμάχη, καθώς αγωνιζόταν να εξασφαλίσει υποστήριξη μεταξύ των ηγετών για την πρόληψη της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής. Με τη Γαλλία και τη Βρετανία να έχουν εγκλωβιστεί σε μια μονομαχία για τα δικαιώματα του στόλου στη Μάγχη, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Τζόνσον προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην στηρίξει τη Γαλλία στη διαμάχη και σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το μέλλον της ανθρωπότητας απειλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας ενόψει της συνόδου κορυφής για το κλίμα της «στιγμής της αλήθειας». Σαν να ήθελε να επεξηγήσει ότι είναι η κλιματική κρίση είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, ο κ. Τζόνσον έκανε την παθιασμένη έκκλησή του για παγκόσμια δράση όρθιος ανάμεσα στα ερείπια του Κολοσσαίου στη Ρώμη, όπου πραγματοποιήθηκε χθες η σύνοδος κορυφής της G20, ενώ αφιέρωσε επίσης χρόνο για να ανταλλάξει μια γροθιά με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο φωτογραφικό κάλεσμα των ηγετών.

Η Sunday People ασχολείται με τις εκκλήσεις του Ricky Gervais για άμεση απαγόρευση εισαγωγής κυνηγετικών τροπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι φωτογραφία μιας σκοτωμένης πολικής αρκούδας θα προβληθεί από τους ακτιβιστές στη σύνοδο κορυφής της Γλασκώβης για το κλίμα, σήμερα, απαιτώντας άμεση απαγόρευση από το Ηνωμένο Βασίλειο στην εισαγωγή κυνηγετικών τροπαίων, κάτι που δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός πριν από δύο χρόνια. Ο τηλεοπτικός αστέρας Ricky Gervais προειδοποιεί ότι οι πολικές αρκούδες απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και από ανθρώπους που θέλουν το δέρμα ή το κεφάλι τους πάνω από το τζάκι.

Οι Sunday Times για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζουν την έρευνά τους για την υπόθεση ενός Βρετανού στρατιώτη που κατηγορείται για τη δολοφονία μιας 21χρονης Κενυάτισσας μητέρας το 2012, που εθεάθη για τελευταία φορά να μπαίνει σε δωμάτιο ξενοδοχείου κοντά σε μια στρατιωτική βάση στην πόλη Nanyuki.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο φερόμενος δολοφόνος, που ταυτοποιήθηκε ως Στρατιώτης Χ , αστειεύτηκε με τους συναδέλφους του στο Facebook σχετικά με τη δολοφονία της Agnes Wanjiru. Η εφημερίδα περιγράφει αρκετές αναρτήσεις στο Facebook που φέρεται να έγιναν από τον Στρατιώτη Χ., ενώ ο στρατός έχει επικριθεί για την ανεπαρκή απάντησή του, καθώς δεν έχει μέχρι στιγμής διατάξει μια πλήρη έρευνα, της Βασιλικής Στρατιωτικής Αστυνομίας για τη δολοφονία, προσθέτει η εφημερίδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, διπλωματική πηγή της Κένυας πιστεύει ότι η υπόθεση «μένει σε αδράνεια» για να προστατευθούν οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κένυας.

Το κύριο θέμα της Mail on Sunday είναι μια αναφορά σε «μαζική ληστεία στον κυβερνοχώρο» στην οποία εμπλέκεται η εταιρεία κοσμημάτων Graff. Η εφημερίδα αναφέρει ότι Ρώσοι χάκερ έχουν πάρει τα προσωπικά στοιχεία ηγετών, διασημοτήτων και δισεκατομμυριούχων μεγιστάνων, με 69.000 εμπιστευτικά έγγραφα να έχουν ήδη διαρρεύσει, στο «dark web». Τα λύτρα που απαιτούνται για να σταματήσουν τη δημοσιοποίηση περαιτέρω ευαίσθητων πληροφοριών, πιστεύεται ότι είναι δεκάδες εκατομμύρια λίρες, προσθέτει η εφημερίδα. Ορισμένα αρχεία που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής σχετίζονται με τον Ντόναλντ Τραμπ, την Όπρα Γουίνφρεϊ, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ και τον Σερ Φίλιπ Γκριν.

Στο μπροστινό μέρος της Sunday Mirror κυριαρχούν τα Pride of Britain Awards, όπου ο Ed Sheeran έκανε ένα ντουέτο έκπληξη με ένα κορίτσι που επέζησε από μηνιγγίτιδα. Η επτάχρονη Harmonie-Rose Allen κέρδισε το βραβείο Mirror Pride of Britain’s Child of Courage, αφού ανέλαβε τεράστιες προκλήσεις για να συγκεντρώσει 100.000 λίρες για φιλανθρωπικό σκοπό παρά το γεγονός ότι έχασε τα άκρα της από την ασθένεια, ενώ ο Sheeran χαρακτήρισε τη σούπερ θαυμάστριά του, Allen, ως «απίστευτη». Ήταν μόνο μια, από το πλήθος των ηρώων που τιμήθηκαν χθες το βράδυ, σε μια γεμάτη αστέρια τελετή που διοργανώθηκε από την Carol Vorderman και την Ashley Banjo. Από μια μαμά που συγχώρεσε τους δολοφόνους του γιου της μέχρι μια ακτιβίστρια δωρητών οργάνων που έχει σώσει χιλιάδες ζωές, σε μια νύχτα που ανέδειξε απλούς ανθρώπους που έκαναν εξαιρετικές πράξεις.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...