Βρετανικός Τύπος: «Χειμώνας της συμφοράς» και «Βαθαίνει η ρήξη με τη Γαλλία», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Οι φόβοι για τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας είναι και πάλι στο επίκεντρο πολλών πρωτοσέλιδων.

Η Daily Mail γράφει ότι εκατομμύρια νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ετήσιες αυξήσεις λογαριασμών άνω των 400 λιρών, καθώς η κρίση φυσικού αερίου προκαλεί την κατάρρευση προμηθευτών. «Le bust-up» (Ο καυγάς), είναι ο τίτλος της σε Αγγλογαλλικά, για τον σχολιασμό των διπλωματικών εντάσεων μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού για το σύμφωνο Aukus. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον παρομοιάζει τον Πρόεδρο Μακρόν με «απατημένο εραστή».

Η θέρμανση στο προσκήνιο, σύμφωνα με την Daily Express, καθώς ο πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από τους ακτιβιστές για να προστατεύσει τους ηλικιωμένους από τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας αυτό το χειμώνα. Η εφημερίδα αφιερώνει το πρωτοσέλιδο της σε μια έκκληση από τους ακτιβιστές να αυξήσουν τις πληρωμές καυσίμων ως απάντηση στην κρίση.

Οι Times αποκαλύπτουν ότι έξι προμηθευτές ενέργειας κατέρρευσαν αυτόν τον μήνα, αφήνοντας 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά να μεταφερθούν σε νέους προμηθευτές, όπου θα πληρώνουν εκατοντάδες λίρες περισσότερο κάθε χρόνο.

Η εφημερίδα i αναφέρεται στο ίδιο θέμα και γράφει ότι έως και επτά εκατομμύρια νοικοκυριά παίρνουν το αέριο τους από εταιρείες “ευάλωτες σε κατάρρευση” και προειδοποιεί ότι είναι απίθανο οι υψηλές τιμές να μειωθούν ξανά για τουλάχιστον δύο χρόνια.

«Θα πληρώσουμε όλοι το τίμημα», είναι ο τίτλος της Daily Mirror, η οποία τονίζει ότι οι πελάτες θα χτυπηθούν με αυξήσεις λογαριασμών ενέργειας, καθώς μετατοπίζονται σε υψηλότερα τιμολόγια από μεγάλες εταιρείες που «θα πάρουν πελάτες από τους υπό κατάρρευση προμηθευτές». Η εφημερίδα λέει ότι η κρίση θα «εξανεμίσει τα μετρητά μας» καθώς και άλλοι προμηθευτές καταρρέουν και το κόστος αποζημίωσης μετακυλίεται στον καταναλωτή.

Η Guardian λέει ότι οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου απειλούν τη βιωσιμότητα όλων εκτός από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενώ ισχυρίζεται ότι οι υπουργοί εξετάζουν έναν φόρο στις εταιρείες που επωφελούνται από τις αυξήσεις ρεκόρ. Μια εικόνα του πρωθυπουργού δίπλα στην προτομή του Sir Winston Churchill στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, με τίτλο: Το μήνυμά του στη Γαλλία: “Donnez -Moi un break” – δώσε μου ένα διάλειμμα. Σε άλλο άρθρο της εφημερίδας,  αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει βαθύνει τη ρήξη με το Παρίσι εξαιτίας του νέου στρατιωτικού συμφώνου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ και Αυστραλίας.  “Ο Starmer καθορίζει τον χάρτη πορείας προς το κέντρο” είναι η άποψη της Guardian για το δοκίμιο που δημοσιεύτηκε από τον ηγέτη των Εργατικών Sir Keir Starmer. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι αριστεροί του κόμματος είναι πιθανό να δουν το έγγραφο ως μια στροφή από τις ριζοσπαστικές υποσχέσεις της εποχής του Corbyn. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της, Owen Jones, το σχέδιο είναι μια «αντιδημοκρατική οργή – με κίνητρο τον φόβο της αριστεράς», λέγοντας ότι ο Sir Keir στην προσπάθεια να αλλάξει τους κανόνες ηγεσίας του κόμματος κινδυνεύει να πλήξει την εξουσία του, καθώς τα συνδικάτα αρνούνται να τον υποστηρίξουν.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασαν την έκπληξή τους για την «οργισμένη» αντίδραση της Γαλλίας στο στρατιωτικό σύμφωνο, Aukus, με τον πρωθυπουργό να λέει στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με ένα μείγμα γαλλικών και αγγλικών «έλα στα λογικά σου». Η παρέμβαση του κ. Τζόνσον στο θέμα των ραντεβού πρόσωπο με πρόσωπο των ασθενών με τους γιατρούς, βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο της Daily Telegraph. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός επέμεινε πως οι ασθενείς πρέπει να μπορούν να δουν τον γιατρό τους αυτοπροσώπως, θέτοντάς τον σε διαμάχη με τους ηγέτες των οικογενειακών γιατρών, οι οποίοι απέρριψαν τις εκκλήσεις να αναγνωριστεί ένα τέτοιο δικαίωμα των ασθενών.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο Τζο Μπάιντεν προσέφερε κλαδί ελιάς για να «κατευνάσει τις εντάσεις» σχετικά με το σύμφωνο Aukus, λέγοντας ότι, μετά από ένα τηλεφώνημα μεταξύ των Γάλλων και των Αμερικανών προέδρων, ο Μπάιντεν «φάνηκε να παραδέχεται» ότι το Παρίσι είχε μείνει εκτός των συζητήσεων. Οι Financial Times σε άλλο άρθρο τους αναφέρουν ότι, οι εταίροι στον κολοσσό επαγγελματικών υπηρεσιών, Deloitte, θα λάβουν αμοιβή 1 εκατομμυρίου λιρών – το υψηλότερο σε μια δεκαετία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πληρωμή εγκρίθηκε μετά την ανάκαμψη των κερδών της εταιρείας Big Four από την ύφεση της πανδημίας.

Το βασικό θέμα της Metro είναι για τους διαδηλωτές για το κλίμα διακινδυνεύοντας τις ζωές τους καθισμένοι στους αυτοκινητόδρομους και αντιμετωπίζουν «άμεση ποινή φυλάκισης δύο ετών», αφού η κυβέρνηση αποφάσισε στο Ανώτατο Δικαστήριο να τους απαγορεύσει να μπλοκάρουν τον περιφερειακό δρόμο της πρωτεύουσας του Λονδίνου, τον Μ25.

Η Daily Star αναφέρεται στο ίδιο θέμα και βλέπει τους διαδηλωτές, οι οποίοι λένε ότι έχουν ταυτιστεί με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ και παραφράζοντας μία από τις διάσημες ομιλίες του ηγέτη του πολέμου όταν έφυγε από τη βασιλική αεροπορική βάση στο Uxbridge στις 16 Αυγούστου 1940, η εφημερίδα λέει: “Ποτέ στο πεδίο των ανθρώπινων συγκρούσεων δεν έγιναν τόσες πολλές βλακείες από τόσο λίγους”.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...