Βρετανικός τύπος: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Χονγκ-Κονγκ – Συνελήφθη το τέρας του Κάβου

Αύρα κατά διαδηλωτών

Daily Mail

Η Βρετανία ανακοίνωσε ακόμη 118 θανάτους από κορονοϊό, λιγότερους κατά 30% από την περασμένη Κυριακή, φτάνοντας συνολικά σε 36.793 ενώ ο Μπόρις προετοιμάζεται να αποφασίσει εάν θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω το κλείδωμα. Ο αριθμός των θανάτων ανά24ωρο, που αποκαλύπτεται από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στην καθημερινή ενημέρωση Τύπου, είναι ο χαμηλότερος από τότε που το κλείδωμα τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαρτίου. Ο κ. Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι ετοιμάζεται να χαλαρώσει το κλείδωμα περαιτέρω την 1η Ιουνίου και τα σχολεία θα ανοίξουν σε λίγες μέρες. Ωστόσο, οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης δήλωσαν την Παρασκευή ότι ο αριθμός R, που αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός, εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά σε επικίνδυνο επίπεδο. Πρέπει να παραμείνει κάτω του 1 για να αποφευχθούν περιπτώσεις χιονοστιβάδας και αυτή τη στιγμή κυμαίνεται μεταξύ 0,7 ώς 1 σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά, 259.559 άτομα έχουν διαγνωστεί επίσημα με COVID-19, με τουλάχιστον τρία εκατομμύρια τεστ έως τώρα. Ωστόσο, το πραγματικό μέγεθος της επιδημίας εκτιμάται ότι είναι περίπου 5 εκατομμύρια μολυσμένοι από τον ιό, με βάση το ποσοστό θανάτου 1,04 τοις εκατό που εκτιμάται από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Η Βρετανία θα έχει ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού έως τον Σεπτέμβριο λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, παρά τις ανησυχίες των επιστημόνων ότι δεν θα είναι έτοιμο. Ο Pascal Soriot είπε στο The Andrew Marr Show την Κυριακή ότι οι Βρετανοί θα έχουν την πρώτη πρόσβαση στο εμβόλιο από το φθινόπωρο. Η φαρμακευτική εταιρεία, η οποία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει εξασφαλίσει τις πρώτες συμφωνίες για τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Κορυφαίο μέλος του προγράμματος είπε στην  Sunday Telegraph ότι η κλινική δοκιμή έχει μόνο 50% πιθανότητα να ολοκληρωθεί επιτυχώς. Η χαμηλότερη μετάδοση του κοροναϊού στην κοινότητα σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο για τους συμμετέχοντες στη δοκιμή να κολλήσουν τον ιό και για τους επιστήμονες να δουν αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό. Το εμβόλιο, που προηγουμένως ονομαζόταν ChAdOx1 nCoV-19, μετονομάστηκε σε AZD1222 από τη στιγμή που εταίρος είναι ο φαρμακευτικός γίγαντας AstraZeneca που δεσμεύτηκε για την παραγωγή δισεκατομμυρίων δόσεων. Η AstraZeneca ανακοίνωσε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παραγωγή 400 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου και 100 εκατομμυρίων για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε να υποκύψει στη δημόσια και πολιτική πίεση να απολύσει τον Dominic Cummings, για πολλές παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων από τον κορυφαίο σύμβουλο της Downing Street. Ο κ. Τζόνσον είπε  ότι είχε «εκτεταμένες πρόσωπο με πρόσωπο» συνομιλίες με τον κ. Cummings σήμερα, λέγοντας ότι ο στενός συνεργάτης του «ενήργησε υπεύθυνα, νόμιμα και με ακεραιότητα», προσθέτοντας «Νομίζω ότι ακολούθησε τα ένστικτα οποιουδήποτε πατέρα και οποιουδήποτε γονέα και δεν τον υποτιμώ για αυτό».

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0xeba48ae1

Τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν την 1η Ιουνίου, όπως είχε προγραμματιστεί, λέει ο Μπόρις Τζόνσον μετά από εβδομάδες διαμάχης με τα συνδικάτα των δασκάλων για την ασφάλεια του σχεδίου. Στην ενημέρωση του την Κυριακή το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν στις αρχές του επόμενου μήνα και τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις 15 Ιουνίου. Ο κ. Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει με το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, χαρακτηρίζοντάς το ως «κρίσιμο» για τα παιδιά, ενώ αναγνωρίζει ότι «μπορεί να μην είναι δυνατό» για όλα τα σχολεία να ανοίξουν ξανά τις επόμενες εβδομάδες. Είπε: «Η εκπαίδευση των παιδιών είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία τους, για το μέλλον τους».

«Θα νιώσετε περισσότερο πόνο»: Η νέα απειλή της Κίνας ότι θα καταστρέψει την οικονομία της Αυστραλίας εάν υποστηρίζει τις ΗΠΑ σε έναν «νέο ψυχρό πόλεμο». Κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν απειλήσει την Αυστραλία με νέες οικονομικές κυρώσεις εάν υποστηρίξει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο. Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Παρασκευή ότι θα απαγορεύσουν το εμπόριο με 33 κινεζικές εταιρείες, κίνηση που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός «νέου ψυχρού πολέμου», σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Άρθρο στους ελεγχόμενους από το κράτος Global Times ανέφερε ότι η Αυστραλία πρέπει να παραμείνει σιωπηλή όπως η Ινδία και να μείνει μακριά από τη διαμάχη για να αποφευχθεί η ύπαρξη παράπλευρων ζημιών. Το άρθρο ανέφερε ότι η Κίνα θα τιμωρήσει την Αυστραλία αυστηρότερα από τις ΗΠΑ επειδή εξαρτάται λιγότερο από την Αυστραλία. Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη εξαγωγική αγορά της Κίνας, ενώ η Αυστραλία είναι 14η. Το άρθρο ανέφερε: «Η Κίνα θα έχει περισσότερο χώρο για να πολεμήσει ενάντια στην Αυστραλία με αντίμετρα εάν η Καμπέρα υποστηρίζει την Ουάσιγκτον σε έναν πιθανό «νέο Ψυχρό Πόλεμο». «Αυτό σημαίνει ότι η Αυστραλία μπορεί να αισθανθεί περισσότερο πόνο από τις ΗΠΑ». Το άρθρο δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ στοχεύει την Κίνα για να αποσπάσει την προσοχή από την αδυναμία αντιμετώπισης της πανδημίας που σκότωσε 97.000 Αμερικανούς. «Η κυβέρνηση Τραμπ προκαλεί προβλήματα για να εκτρέψει τα δεινά της λόγω της κακής διαχείρισης του κοροναϊού στην Κίνα», ανέφερε. «Δεν είναι  ανάγκη για, όπως η Αυστραλία, να συμμετάσχουν σε αυτό το γελοίο πολιτικό παιχνίδι».

Σε χιλιάδες διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ ρίχνονται δακρυγόνα από την αστυνομία, την πρώτη σύγκρουση από τότε που το Πεκίνο ανακοίνωσε νόμο για «πλήρη έλεγχο». Οι ειδικές δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας συγκρούστηκαν με διαδηλωτές που διαδηλώνουν ενάντια σε νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την αποσχιστική και ανατρεπτική δραστηριότητα στο Χονγκ Κονγκ. Πλήθη διαδηλωτών ντυμένοι στα μαύρα συγκεντρώθηκαν στο Causeway Bay, μια δημοφιλή εμπορική περιοχή, για να διαμαρτυρηθούν για την νομοθεσία. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα «Στηρίξτε το Χονγκ Κονγκ», «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ» και « Η Επανάσταση της εποχής μας». Το νομοσχέδιο του Πεκίνου αποτελεί άμεση απάντηση στις μαζικές διαμαρτυρίες του Χονγκ Κονγκ που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο και διήρκεσαν μήνες. Οι διαδηλωτές πιέζουν για πέντε αιτήματα, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής των ηγετών τους και των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Το πρώτο από τα πέντε ιρανικά δεξαμενόπλοια διασχίζει την οικονομική ζώνη της Βενεζουέλας για να φέρει βενζίνη στη χώρα της Νότιας Αμερικής καθώς οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην αναχαιτίσουν το πλοίο. Το πετρελαιοφόρο Fortune καλωσόρισαν αξιωματούχοι της Βενεζουέλας που γιόρτασαν την σχέση με το Ιράν, το οποίο προκάλεσε κυρώσεις από την κυβέρνηση Τραμπ και στις δύο χώρες. «Το Ιράν και η Βενεζουέλα πάντοτε υποστήριζαν ο ένας τον άλλον σε δύσκολες στιγμές», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Jorge Arreaza. Εκτιμάται ότι τα ιρανικά δεξαμενόπλοια έχουν αρκετό πετρέλαιο για να προμηθεύσουν την χώρα της Νότιας Αμερικής για δύο έως τρεις εβδομάδες. Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε το Ιράν και άλλα κράτη, ότι υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές του 2018 με παράνομο τρόπο. Το Ιράν έχει επίσης πραγματοποιήσει αποστολές βασικών χημικών ουσιών που απαιτούνται για να ξεκινήσουν τα διυλιστήρια της Βενεζουέλας να παράγουν βενζίνη. Το Σάββατο, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην παρεμβαίνουν. Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν «απαράδεκτες συνθήκες» για άλλα μέρη του κόσμου, αλλά τόνισαν ότι το Ιράν «σε καμία περίπτωση» δεν θα ξεκινήσει σύγκρουση. «Εάν τα δεξαμενόπλοια μας στην Καραϊβική ή οπουδήποτε στον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα που προκαλούνται από τους Αμερικανούς, θα αντιμετωπίσουν επίσης προβλήματα», πρόσθεσε. «Ελπίζουμε ότι οι Αμερικανοί δεν θα κάνουν το λάθος». Η κυβέρνηση Τραμπ έστειλε πρόσφατα πολεμικά πλοία, για να περιπολούν την περιοχή. Ο Μαδούρο και η κυβέρνησή του πιστεύουν ότι η κίνηση αποτελεί άμεση απειλή. Η κυβέρνηση Τραμπ προσέφερε επίσης πρόσφατα ένα ποσό 15 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψή του. Με τη βοήθεια του στρατού, μαζί με δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία, ο Μαδούρο κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία. Οι ΗΠΑ τους κατηγόρησαν για «κακοήθεις δραστηριότητες και παρεμβάσεις» σε όλο τον κόσμο. Ο Μαδούρο εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση πριν από την άφιξη των πλοίων και δεσμεύθηκε να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε επιθετικότητα των ΗΠΑ εναντίον των δεξαμενόπλοιων. «Θέλουν να μας υποδουλώσουν», δήλωσε ο Μαδούρο. «Αν θέλεις ειρήνη, πρέπει να είσαι έτοιμος να την υπερασπιστείς».

Οι ασθενείς με κορονοϊό σταματούν να είναι μολυσματικοί μετά από 11 ημέρες ακόμη και αν εξακολουθούν να είναι θετικοί  στην ασθένεια, σύμφωνα με μελέτη. Ένα μολυσμένο άτομο μεταδίδει τον ιό περίπου δύο ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, διαπίστωσαν ερευνητές από τη Σιγκαπούρη. Στη συνέχεια, παραμένουν μεταδοτικοί για επτά έως δέκα ημέρες αφού αρχίσουν να εμφανίζουν σημάδια της νόσου, που περιλαμβάνουν υψηλή θερμοκρασία και συνεχή βήχα. Ο  Covid-19 «δεν μπορούσε να απομονωθεί ή να καλλιεργηθεί μετά την 11η ημέρα της ασθένειας», ανέφεραν οι ερευνητές. Πρόσθεσαν επίσης : «Η ενεργός δράση του ιού πέφτει γρήγορα μετά την πρώτη εβδομάδα και δεν βρέθηκε βιώσιμος ιός μετά τη δεύτερη εβδομάδα της ασθένειας».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ συγκρίνει τον χειρισμό της πανδημίας από την Κίνα με την «συγκάλυψη» της Σοβιετικής Ένωσης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ το 1986 και κατηγορεί την Κίνα ότι καταστρέφει την οικονομία των ΗΠΑ.Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Robert O’Brien είπε ότι το Πεκίνο γνώριζε τι συνέβαινε με τον ιό, ο οποίος προήλθε από την Wuhan, από το Νοέμβριο, αλλά είπε ψέματα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και εμπόδισε τους εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες.«Η συγκάλυψη που έκαναν για τον ιό θα καταγραφεί στην ιστορία, μαζί με το Τσερνομπίλ.  Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα και κόστισε πολλές, χιλιάδες ζωές στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο, επειδή δεν επετράπει η αποκάλυψη των πραγματικών πληροφοριών. Ήταν μια συγκάλυψη. Και τελικά θα φτάσουμε στην άκρη του νήματος».

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Μπλερ, αμφισβητεί την ικανότητα του Τραμπ να αντιμετωπίσει την  πανδημία και κατηγορεί την άρνησή του να συνεργαστεί με άλλους ηγέτες. «Η ανησυχία που έχω ότι η απουσία παγκόσμιου συντονισμού και παγκόσμιας ηγεσίας που είναι απαραίτητη για αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα», είπε σε συνέντευξή του στο NBC News. «Συνεργαζόμουν με τους Αμερικανούς προέδρους, είτε πρόκειται για τον Μπιλ Κλίντον είτε για τον Τζορτζ Μπους, τον Μπαράκ Ομπάμα». Και συνεχίζει «Με παγκόσμιο συντονισμό, οι ηγέτες θα μπορούσαν να βρουν ένα εμβόλιο, να επιταχύνουν την ανάπτυξη θεραπευτικών και δοκιμαστικών δυνατοτήτων και να οργανώσουν οικονομικά μέτρα για να κρατήσουν τη διεθνή οικονομία. Είναι αυτός ο παγκόσμιος συντονισμός, που η απουσία του σημαίνει ότι κάθε χώρα μόνη της είναι λιγότερο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Αυτό είναι που με ανησυχεί», δήλωσε. Ο Μπλερ, ο οποίος κυβέρνησε από το 1997 έως το 2007 και ήταν βασικός σύμμαχος του Προέδρου Τζορτζ Μπους στον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, χαρακτήρισε την πανδημία «τρομακτική». Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόταση του Trump ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να νικήσουν τον ιό με την ένεση απολυμαντικού στο σώμα τους, είπε: «Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα καταλάβαιναν τι θα σκεφτόμουν, αλλά μάλλον καλύτερα είναι να μην το πω». Είπε ότι στις δυτικές χώρες οι άνθρωποι είναι καλά ενημερωμένοι για την ασθένεια, αλλά δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για την οικονομική κατάρρευση που θα προκαλέσει. «Το ασφαλέστερο πράγμα που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε πολιτικός ηγέτης είναι απλώς να κρατήσει το κλείδωμα επειδή ο κίνδυνος εξάπλωσης του COVID-19 θα είναι ελάχιστος, αλλά από την άλλη πλευρά να  ψάχνετε υπεύθυνα για το πώς να το αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμα χωρίς να καταστραφούν απολύτως τα οικονομικά », είπε. «Οι πολιτικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο πρέπει να σκέφτονται πώς να κάνουν την οικονομία να κινηθεί ξανά», πρόσθεσε.

Έχει γνωρίσει ο Πούτιν τον εχθρό που δεν μπορεί να εκφοβίσει και να υποτάξει; Καθώς ο Covid-19 προκαλεί ταραχές στη Ρωσία, ο Πρόεδρος του έχει χάσει την αύρα του αήττητου, λέει ο ιστορικός Michael Burleigh. Φέτος θα ήταν το αποκορύφωμα της πολιτικής καριέρας του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ήταν η 75η επέτειος της νίκης της Ρωσίας στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, όπως αποκαλούν τη σύγκρουση εναντίον του Χίτλερ και συνέπεσε με τον προσωπικό του θρίαμβο: 20 χρόνια παρουσίας στο Κρεμλίνο. Ο Πούτιν έπρεπε να είναι το τιμώμενο πρόσωπο των τελετών νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν μια παραδοσιακή παρέλαση πυραύλων, τανκς και στρατευμάτων της Κόκκινης Πλατείας θα γινόταν και πάλι και όταν ο νεόκτιστος Κεντρικός Καθεδρικός Ναός των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων επρόκειτο να εγκαινιαστεί μετά την τεράστια παρέλαση. Αυτός ο καθεδρικός ναός 6000 θέσεων, είναι αφιερωμένος όχι μόνο στον ρωσικό στρατό, αλλά και στο ασυμβίβαστο όραμα του Πούτιν. Οι συμβολικοί αριθμοί βρίσκονται στην καρδιά της κατασκευής του. Το πλάτος του κύριου θόλου είναι ακριβώς 19,45 μέτρα, σηματοδοτώντας το 1945 όταν τελείωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Το κύριο καμπαναριό έχει ύψος 75 μέτρα, για την επέτειο. Ένας μικρότερος θόλος έχει πλάτος 14,18 μέτρα, σηματοδοτώντας τις 1.418 ημέρες των Σοβιετικών σε πόλεμο. Ένα καλυμμένο με πλεξιγκλάς μονοπάτι οδηγεί τους προσκυνητές 1.418 σκαλιά πάνω από τα πανό των Ναζί που τα  πέταξαν στα πόδια του Στάλιν το 1945. Ποιά είναι η θριαμβευτική στιγμή του προέδρου τώρα; Παρά την υπερηφάνεια του για τον έλεγχο του ιού ο Covid-19 τρέχει στο τεράστιο έδαφος που κυβερνά και ο ρωσικός λαός το γνωρίζει. Σήμερα ηλικίας 67 ετών και ως εκ τούτου ευάλωτος στην ασθένεια, ο ισχυρός άντρας της Ρωσίας, έχει υποχωρήσει από το προσκήνιο στο περιφραγμένο Νοβο-Ογκάροβο έξω από τη Μόσχα, περιβάλλεται από αισιόδοξους ανθρώπους και αρνείται να ακούσει κακές ή υποβαθμισμένες ειδήσεις.

Ο κατ’ επανάληψη βιαστής με το όνομα «Το Τέρας του Κάβου», έσπασε την πλάτη του πέφτοντας σε χαράδρα 200 μέτρων στην Κέρκυρα όταν η αστυνομία προσπάθησε να τον συλλάβει για «νέα επίθεση εναντίον μιας Αλβανίδας μερικές εβδομάδες μετά την απελευθέρωσή του». Ο 47χρονος Δημήτρης Ασπιώτης, ο οποίος επιτέθηκε σε επτά Βρετανίδες τουρίστριες, έσπασε το πόδι, το ισχίο και τη σπονδυλική του στήλη και έχει ρήξη στον έναν νεφρό όταν έπεσε από ένα βράχο στην Λευκίμμη την περασμένη Παρασκευή. Η αστυνομία στο ελληνικό νησί είχε ξεκινήσει κυνήγι για τον Ασπιώτη νωρίτερα αυτό το μήνα αφότου συνδέθηκε με τον βιασμό μιας Αλβανίδας γυναίκας που ισχυρίστηκε ότι την έσυρε σε ένα δάσος και βιάστηκε επανειλημμένα υπό την απειλή μαχαιριού.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...