Βρετανικός Τύπος: : «Covid διαβατήρια» και «Πράσινο φως για τους ρατσιστές» στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Αρκετές εφημερίδες κάνουν αναφορές στο επερχόμενο καλοκαίρι. Όσοι θέλουν διακοπές χωρίς καραντίνα θα πρέπει να ανταλλάξουν την Ισπανία με το Μπαχρέιν υπό τους νέους ταξιδιωτικούς κανόνες, αναφέρει η Sun. Ο τίτλος της: «Τα αεροπλάνα προς την Ισπανία τώρα θα πάνε κυρίως στο Μπαχρέιν», είναι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει την διεθνή ταξιδιωτική αναφορά του πρωθυπουργού τη Δευτέρα. Καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα είναι εκτός ορίων φέτος το καλοκαίρι, λόγω των αυξανόμενων αριθμών μολύνσεων και των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού, οι Βρετανοί που αναζητούν τον ήλιο θα μπορούν να επισκεφθούν τα κράτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ξεκινούν γρήγορα το πρόγραμμα εμβολιασμού τους, χωρίς να πρέπει να μπουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα λάβει το «πράσινο φως» σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, όπως γράφει η εφημερίδα.

Οι Times αναφέρουν ότι «χώρες εμβολιασμού» όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Μαλδίβες, το Ισραήλ και η Μάλτα θα μπορούσαν να είναι οι πρώτες χώρες που θα ανοίξουν για τους Βρετανούς παραθεριστές αυτό το καλοκαίρι. Οι Times κατανοούν ότι δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, αλλά δεν πιστεύει ότι η τρέχουσα απαγόρευση των ξένων ταξιδιών θα αρθεί πριν από τον Ιούλιο, με μια πηγή να επιμένει ότι οι διακοπές «δεν θα είναι όπως τις γνωρίζουμε για το προβλέψιμο μέλλον». Σύμφωνα με ένα νέο σύστημα, τα ταξίδια σε χώρες με κόκκινη λίστα δεν θα επιτρέπονται, οι κίτρινες χώρες θα σημαίνουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για έως και 10 ημέρες και οι χώρες της πράσινης λίστας δεν θα χρειάζονται καραντίνα, λέει η εφημερίδα. Παρακάτω, σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι, η Oxfam αντιμετωπίζει νέους ισχυρισμούς για σεξουαλική εκμετάλλευση, εκφοβισμό και κακοδιαχείριση, αναφέρει η εφημερίδα.

Οι δοκιμές για τα διαβατήρια Covid πρόκειται να ξεκινήσουν ήδη από τον επόμενο μήνα, αναφέρει η Daily Mail. Τα θέατρα και τα στάδια θα χρησιμοποιηθούν για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα στο πλαίσιο σχεδίων που συζητήθηκαν από τους υπουργούς, λέει η εφημερίδα, με τα διαβατήρια να χρησιμοποιούνται ενδεχομένως σε παμπ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και κινηματογράφους. Ωστόσο, το σχέδιο αμφισβητείται, προσθέτει η Mail, με ορισμένους συντηρητικούς και εργατικούς να επισημαίνουν ότι, τέτοια έγγραφα είναι  «διχαστικά και μεροληπτικά». Η εφημερίδα σημειώνει ότι το πρόγραμμα διαβατηρίων θα ξεκινήσει μόλις ενημερωθεί η εφαρμογή του NHS «test and trace» όπου θα φαίνεται εάν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο ή αν πρόσφατα βρέθηκε μετά από τεστ αρνητικός στον ιό, οπότε δεν γίνονται διακρίσεις σε αυτούς που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο.

Η Daily Telegraph αναμένει ότι τα πιστοποιητικά Covid θα δοκιμαστούν σε μεγάλες εκδηλώσεις, όπως ο τελικός του FA Cup και τα BRIT Awards τον Μάιο, με κυβερνητικούς επιστήμονες να παρακολουθούν τα πάντα, από «ροές πλήθους έως συστήματα εξαερισμού» για να πάρουν μαθήματα σχετικά με την ασφαλή εκτέλεση μεγάλων εκδηλώσεων. Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια λίρες των φορολογουμένων έχουν επενδυθεί στο ολλανδικό εργοστάσιο εμβολίων στο κέντρο μιας ευρωπαϊκής διαμάχης για τις εξαγωγές εμβολίων, αναφέρει η εφημερίδα, εξηγώντας  ότι περίπου 21 εκατομμύρια λίρες προορίζονταν για τη διασφάλιση αποστολών για το Ηνωμένο Βασίλειο από το εργοστάσιο Halix στο Λάιντεν. Οι Βρυξέλλες ωστόσο επέμειναν ότι οι δόσεις πρέπει να μεταφερθούν στα κράτη της ΕΕ, προσθέτει η εφημερίδα.

«Ετοιμαστείτε για καλοκαιρινή διασκέδαση» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Daily Mirror καθώς η εφημερίδα γράφει ότι οι βιομηχανίες ψυχαγωγίας και πολιτισμού θα λάβουν 400 εκατομμύρια λίρες για να ανακάμψουν από το lockdown.

Η Daily Express αναφέρεται στα σχόλια του επικεφαλής ιατρικού συμβούλου της Αγγλίας, καθηγητή Chris Whitty, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό, όπως κάνουμε και με τη γρίπη. Με αυτόν τον τρόπο, η Βρετανία μπορεί να αποφύγει μελλοντικά lockdown, προσθέτει η εφημερίδα.

Εν τω μεταξύ, η Doreen Lawrence είναι το άτομο που τελευταίο επέκρινε την έκθεση για τις φυλετικές διακρίσεις που ανέθεσε η κυβέρνηση, η οποία λέει ότι απειλεί να οπισθοδρομήσει τον αγώνα κατά των διακρίσεων κατά 20 χρόνια, σύμφωνα με τη Guardian. Η Επιτροπή για τις φυλετικές και τις εθνικές διαφορές είπε ότι η οικογενειακή δομή και η κοινωνική τάξη είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο από την φυλετική καταγωγή στη ζωή των ανθρώπων. Η κυρία Lawrence, της οποίας ο γιος Stephen δολοφονήθηκε το 1993, είπε σε μια διαδικτυακή φοιτητική εκδήλωση: «Ο γιος μου δολοφονήθηκε λόγω ρατσισμού και δεν μπορείτε να το ξεχάσετε. Μόλις αρχίσετε να το καλύπτετε, δίνετε το πράσινο φως στους ρατσιστές». Η εφημερίδα προσθέτει ότι αρκετοί ακαδημαϊκοί που αναφέρονται στην έκθεση δεν πιστεύουν ότι τους ζητήθηκε η κατάλληλη διαβούλευση, ενώ μια ανώνυμη πηγή λέει ότι «τα άβολα στοιχεία» αγνοήθηκαν. Η επιτροπή αναφέρει ότι συνεργάστηκε τόσο «άμεσα όσο και έμμεσα» με χιλιάδες άτομα και οργανισμούς που εκπροσωπούν ένα «μεγάλο φάσμα» του Ηνωμένου Βασίλειου.

Εν τω μεταξύ η εφημερίδα i αποκαλύπτει έρευνα για τους δεσμούς μεταξύ του Westminster και των μεγάλων επιχειρήσεων. Η εφημερίδα σημειώνει ότι τουλάχιστον 66 από τους υπουργούς και αξιωματούχους του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον βρήκαν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα συνδεδεμένες με τα κυβερνητικά χαρτοφυλάκια τους εντός δύο ετών από την παραίτηση τους. Λέει επίσης ότι, ενώ δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι έχουν κάνει κάτι λάθος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανησυχούν ότι ο μηχανισμός που επιβλέπει αυτούς τους διορισμούς έχει πολύ λίγη δύναμη για να αποτρέψει τη διαφθορά, ενώ ο ίδιος ο κ. Κάμερον αρνείται τους ισχυρισμούς ότι ζήτησε ειδική πρόσβαση σε κρατική χρηματοδότηση για την εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που κατέρρευσε, την Greensill Capital.

Τέλος, ένας τεράστιο, κίτρινο μπράβο κυριαρχεί στο μπροστινό μέρος της Daily Star, με την εφημερίδα να αναφέρει ότι το emoji, και αρκετά άλλα, είναι πια «ξεπερασμένα» και το ίδιο και αυτοί που τα χρησιμοποιούν, καθώς στην πραγματικότητα είναι απλά ένα σήμα της εποχής μας, όπως απάντησαν νέοι, ηλικίας 15 ως 29 ετών.

Πηγές: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...