Βρετανικός Τύπος: «Δεύτερη δουλειά 6 εκατομμυρίων λιρών για βουλευτή» και «Η Μέγκαν ζητά συγγνώμη στο δικαστήριο», στα πρωτοσέλιδα

βρετανική Σημαία- Οξφόρδη

Η έρευνα της Guardian έδειξε ότι ο συντηρητικός βουλευτήςκαι πρώην γενικός εισαγγελέας έχει κερδίσει τουλάχιστον 6 εκατομμύρια λίρες από τις νομικές του υπηρεσίες από τότε που μπήκε στο Κοινοβούλιο το 2005, αλλά ο Sir Geoffrey λέει ότι δεν πιστεύει ότι παραβίασε τους κανόνες και τις προτεραιότητες προς τους ψηφοφόρους του.  Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα αρχεία δείχνουν ότι παρέλειψε 12 πρόσφατες ψηφοφορίες στη Βουλή τις ημέρες που εκτελούσε νομική εργασία επί πληρωμή.

Η Daily Mail, προσδιορίζει τις εξωτερικές αποδοχές του πρώην γενικού εισαγγελέα σε 5,5 εκατομμύρια λίρες για 10.700 ώρες εργασίας, ενώ τον αποκαλεί «βουλευτή χωρίς ντροπή» στον τίτλο της. Επισημαίνει ότι εργάστηκε τόσες ώρες ως δικηγόρος, ενώ ο πρωθυπουργός είπε ότι οι βουλευτές πρέπει να αφιερωθούν «πρωτίστως και κυρίως στους ψηφοφόρους τους». Ο Sir Geoffrey δεν απάντησε στις ερωτήσεις της Mail σχετικά με τα κέρδη του, αλλά σε μια δήλωση στην ιστοσελίδα του είπε ότι «δεν κρύβει» την δουλειά του.

“Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο διαφθοράς: Η απληστία των σπιτιών του βουλευτή των Tories” είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Daily Mirror, που γράφει ότι ο Sir Geoffrey, ήδη κατηγορούμενος χρησιμοποίησε το γραφείο του στο Κοινοβούλιο για να κάνει την άλλη του δουλειά, νοίκιασε ένα σπίτι στο Λονδίνο χρηματοδοτούμενο από τους φορολογούμενους ενώ στη συνέχεια διεκδικεί περισσότερα, ζητώντας 1.900 λίρες το μήνα για μια δεύτερη κατοικία στην πρωτεύουσα και για το οποίο έλαβε 3.800 £ για 2 μήνες, ακόμα και όταν εργαζόταν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Καραϊβική. Ωστόσο, η εφημερίδα τονίζει ότι «παραδόξως» δεν έχει παραβιάσει κανέναν κανόνα του Κοινοβουλίου αλλά δέχεται έντονη κριτική ότι δεν έχει επαφή με τους ψηφοφόρους, στην κυρίως φτωχή αγροτική του περιφέρεια. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Sir Geoffrey «κερδίζει» περίπου 1.000 £ την εβδομάδα για ένα ακίνητο που εκχωρεί στο Battersea στο νότιο Λονδίνο. Ο Sir Alastair Graham, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Προτύπων, είπε ότι οι βουλευτές που κερδίζουν στο εξωτερικό ενώ πληρώνονται από τους φορολογούμενους, όπως οι ενέργειες του πρώην γενικού εισαγγελέα, ήταν «εντελώς λανθασμένες».  

Η εφημερίδα i γράφει ότι ο συντονιστής των Tories, Mark Spencer,  βρίσκεται «σε κίνδυνο» αφού έδωσε την έγκρισή του στον Sir Geoffrey να εργαστεί στην Καραϊβική αντί να παρευρεθεί στο Κοινοβούλιο, όπως χθες επιβεβαίωσε και η κυβέρνησή ότι ο πρώην γενικός εισαγγελέας Sir Geoffrey είχε λάβει άδεια να εργαστεί και να ψηφίσει εξ αποστάσεως.  Όμως, σύμφωνα με βουλευτή των Tories, ο Μπόρις Τζόνσον είναι απίθανο να απολύσει τον κ. Spencer επειδή μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση το δικό του μέλλον, καθώς ο επικεφαλής συντονιστής υποτίθεται ότι είναι το τελευταίο άτομο που τον στηρίζει στην κυβέρνηση. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών των Tories, Chris Grayling, κερδίζει 100.000 £ ετησίως εργαζόμενος στην εταιρεία λιμένων του Χονγκ Κονγκ.

Η Metro σχολιάζει ότι μια εβδομάδα αφότου προσπάθησε να αλλάξει τους κανόνες ο κ. Τζόνσον, αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για τον χειρισμό της διαμάχης για τις καταγγελίες για «διαφθορά» κατά βουλευτών,  με το να ξεφύγει από την ευθύνη και να ισχυριστεί ότι θέλει να «τιμωρηθούν» οι παραβάτες. Σε μια συνέντευξη Τύπου και αντιμετωπίζοντας τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης στη σύνοδο κορυφής Cop26, την ημέρα που το βίντεο έδειχνε τον κορυφαίο βουλευτή των Συντηρητικών,  Sir Geoffrey Cox να κάνει ιδιωτική δουλειά στο γραφείο του στο Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι οι δεύτερες δουλειές των βουλευτών «ενισχύουν τη δημοκρατία». Και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μακράν η πλέον διεφθαρμένη χώρα και ούτε οι θεσμοί μας. Αυτό που έχετε είναι περιπτώσεις όπου, δυστυχώς, βουλευτές έχουν παραβιάσει τους κανόνες στο παρελθόν και μπορεί να τους έχουν παραβιάσει σήμερα και θα αντιμετωπίσουν τις δέουσες κυρώσεις».

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι η  Δούκισσα του Σάσεξ χθες, ζήτησε συγγνώμη στο Εφετείο για την παραπλάνηση του δικαστηρίου μετά την αποκάλυψη μιας σειράς email που έδειχναν ότι  γνώριζε τη συνάντηση μεταξύ του Jason Knauf και των συγγραφέων της βιογραφίας της με τίτλο, «Βρίσκοντας την Ελευθερία». Τα email έδειχναν ότι η Δούκισσα είχε στείλει ενημερωτικά σημειώματα για τον κ. Knauf πριν από τη συνάντηση με τον Omid Scobie και την Carolyn Durand. Προηγουμένως, η Δούκισσα είχε πει στο δικαστήριο μέσω των δικηγόρων της, Schillings, ότι δεν γνώριζε εάν η ομάδα επικοινωνίας της είχε δώσει πληροφορίες στους συγγραφείς. Ωστόσο, σε μια κατάθεση μάρτυρα που παρουσιάστηκε χθες, είπε ότι είχε ξεχάσει τη συνάντηση του κ. Knauf με τους συγγραφείς και τα email που της έλεγαν γι’ αυτό. Λέγοντας ότι δεν είχε «καμία απολύτως επιθυμία ή πρόθεση να παραπλανήσει τον κατηγορούμενο ή το δικαστήριο», η Δούκισσα παραδέχθηκε ότι ο κ. Knauf είχε προσφέρει πληροφορίες «εν γνώσει μου». Η Δούκισσα δεν είναι πιθανό να κατηγορηθεί για ψευδορκία, καθώς οι δικαστές είναι απρόθυμοι να κατηγορήσουν τους μάρτυρες για ψέματα, εκτός εάν το έχουν κάνει μετά από κατ’ αντιπαράσταση εξέταση.

Η Daily Express αποκαλεί τα email, «εκρηκτικά νέα στοιχεία» και χαρακτηρίζει τη μαρτυρία του πρώην βοηθού της «βόμβα» στην υπόθεση. «Η Μέγκαν ζητά συγγνώμη», δηλώνει η εφημερίδα, καθώς οδηγεί στην αποκάλυψη ότι η Δούκισσα του Σάσεξ εξουσιοδότησε έναν βοηθό να ενημερώσει τους συγγραφείς της αμφιλεγόμενης βιογραφίας «Ψάχνοντας την Ελευθερία». Τα email υποβλήθηκαν ως μέρος μιας κατάθεσης μάρτυρα που παρείχε ο κ. Knauf, ο οποίος άφησε τη δουλειά του ως γραμματέας Τύπου στα Cambridges και τα Sussexes τον Μάρτιο του 2019 και τώρα είναι διευθύνων σύμβουλος του Βασιλικού Ιδρύματος του Cambridge. Η αποκάλυψη έγινε ως μέρος της προσφυγής των The Mail on Sunday, Associated Newspapers Ltd (ANL), κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι η δημοσίευσή αποσπασμάτων από μια επιστολή που έγραψε η Δούκισσα στον πατέρα της ήταν παράνομη, παραβιάζοντάς το απόρρητο, τα πνευματικά δικαιώματα και την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Το κύριο θέμα των Times αναφέρει μια ομάδα HMRC η οποία έλαβε εντολή να ανακτήσει 1 δις λίρες από «δόλιες ή εσφαλμένες» αξιώσεις σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα άδειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η εφημερίδα γράφει ότι μεταξύ των εταιρειών που ελέγχονται είναι εκατοντάδες που ιδρύθηκαν μόνο μετά την ανακοίνωση του καθεστώτος και οι οποίες τιμολόγησαν τον φορολογούμενο για 26,6 εκατομμύρια λίρες.

Οι Financial Times ασχολούνται με την είδηση ​​ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και τρεις δεκαετίες. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γράφει ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι «ύψιστη προτεραιότητα», καθώς το αυξημένο κόστος ενέργειας συνέβαλε στην αύξηση κατά 6,2%.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...