Βρετανικός Τύπος: Διαδηλωτές κατά του lockdown συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Λονδίνο – Η Ελλάδα ανακοινώνει αυστηρό δεύτερο «κλείδωμα»

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

The Independent

Η Ελλάδα ανακοινώνει αυστηρό δεύτερο lockdown. «Έχω επιλέξει για άλλη μια φορά να λάβω δραστικά μέτρα νωρίτερα και όχι αργότερα», λέει ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είχε σημειώσει «επιθετική αύξηση των κρουσμάτων» τις τελευταίες πέντε ημέρες. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε ένα εθνικό lockdown τριών εβδομάδων σε μια προσπάθεια να σταματήσει η αύξηση των κρουσμάτων προτού η πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας γίνει «αφόρητη». Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, τα οποία ισχύουν από το Σάββατο έως τις 30 Νοεμβρίου, όλα τα καταστήματα εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων θα κλείσουν σε όλη τη χώρα. Τα εστιατόρια θα μπορούν να παραδίδουν γεύματα αλλά κλείνουν για τους πελάτες. Οι κάτοικοι θα επιτρέπεται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μόνο για δουλειά, ιατρικά ραντεβού ή σωματική άσκηση. Η κύρια διαφορά με το lockdown που επέβαλε η χώρα την άνοιξη είναι ότι τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά. Τα γυμνάσια θα κλείσουν και θα λειτουργούν με βάση την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η Ελλάδα έχει αναφέρει λιγότερα κρούσματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες τόσο τώρα, όσο και την άνοιξη, όταν εισήγαγε περιορισμούς από την αρχή της πανδημίας, από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, ανέφερε χθες 18 θανάτους και 2.646 νέες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να λένε ότι η αναβίωση ήταν ιδιαίτερα επιθετική. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει επιβεβαιώσει 46.892 περιπτώσεις κορονοϊού και 673 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας. Επιβεβαιώνοντας τα πιο πρόσφατα μέτρα, η Ελλάδα προσχώρησε σε μια αυξανόμενη λίστα ευρωπαϊκών χωρών που επέβαλαν νέους αποκλεισμούς ή άλλους περιορισμούς καθώς παλεύουν να περιορίσουν την ασθένεια.

The Guardian

Η Δανία αφαιρέθηκε από τη λίστα ταξιδιωτικών προορισμών της βρετανικής κυβέρνησης. Ο Grant Shapps, γραμματέας μεταφορών, ανακοινώνει ότι οι ταξιδιώτες που φτάνουν μετά τις 4 π.μ. την Παρασκευή πρέπει να απομονωθούν για 14 ημέρες. «Κατανοώ ότι αυτό θα αφορά τόσο τα άτομα που βρίσκονται σήμερα στη Δανία όσο και το ευρύτερο κοινό του ΗΒ, γι’ αυτό έχουμε κινηθεί γρήγορα για να προστατεύσουμε τη χώρα μας και να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο». Οι υγειονομικές αρχές στη Δανία ανέφεραν εκτεταμένες επιδημίες κορονοϊού σε εκτροφεία βιζόν, με μια παραλλαγή του ιού να εξαπλώνεται σε ορισμένες τοπικές κοινότητες. Ως εκ τούτου, ο επικεφαλής ιατρός συνέστησε, ως προληπτικό μέτρο, όλοι όσοι επέστρεφαν από τη Δανία θα πρέπει να απομονωθούν 14 ημέρες. “Οι άνθρωποι που βρίσκονται στη Δανία μπορούν να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους, να ακολουθήσουν τους τοπικούς κανόνες και να ελέγξουν τις σελίδες ταξιδιωτικών συμβουλών του Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης για περισσότερες πληροφορίες”.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν πάνω από 120.000 νέα κρούσματα για την Πέμπτη. Το AFP αναφέρει, επικαλούμενο τον Johns Hopkins, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σπάσουν ξανά το παγκόσμιο υψηλό για περιπτώσεις που αναφέρθηκαν σε 24 ώρες την Πέμπτη, ξεπερνώντας το δικό τους ρεκόρ της Τετάρτης κατά 20.000 περιπτώσεις, με 123.085 νέα κρούσματα να επιβεβαιώνονται. Ο Johns Hopkins αναφέρει πως το σύνολο των ΗΠΑ είναι στα 9,6 εκατομμύρια. Σε αυτό το ρυθμό, οι ΗΠΑ, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την άποψη του συνολικού αριθμού των μολύνσεων και του αριθμού των θανάτων, απέχουν περίπου 4 ημέρες από το όριο των 10 εκατομμυρίων κρουσμάτων.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για «έκρηξη» κρουσμάτων στην Ευρώπη και προειδοποίησε για μια «δύσκολη περίοδο» καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν.«Βλέπουμε μια έκρηξη, με την έννοια ότι χρειάζονται μόνο δύο μέρες για να αυξηθούν πάνω από ένα εκατομμύριο τα  κρούσματα στην ευρωπαϊκή ζώνη», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge στο AFP.Ο Kluge, ο οποίος φορούσε μάσκα ακόμα αν και έδινε τη συνέντευξη μέσω κάμερας, είπε επίσης ότι το ποσοστό θνησιμότητας φαίνεται ότι αυξάνεται «λίγο-λίγο».”Θα είναι δύσκολο, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό”, είπε.Παρά τις ταχέως αυξανόμενες περιπτώσεις, ο Kluge προειδοποίησε ότι το κλείσιμο σχολείων πρέπει να θεωρηθεί ως έσχατη λύση, ειδικά υπό το πρίσμα ότι «δεν υπάρχουν λόγοι για να πούμε ότι τα σχολεία είναι ο κύριος μοχλός της μετάδοσης».«Πρέπει να διατηρήσουμε τα σχολεία ανοιχτά μέχρι το τέλος, γιατί δεν μπορούμε να αντέξουμε μια χαμένη γενιά Covid-19», είπε ο Kluge. Ζήτησε επίσης την ευρεία χρήση μάσκας προσώπου. «Με γενική χρήση μάσκας και αυστηρό έλεγχο των κοινωνικών συγκεντρώσεων μπορούμε να σώσουμε 266.000 ζωές μέχρι τον Φεβρουάριο σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιοχή», δήλωσε ο Kluge.

Daily Mail

Μια ρωσική κάψουλα που προοριζόταν να μείνει θαμμένη στους πάγους στο Βόρειο Πόλο βρίσκεται 2.500 μίλια μακριά, στο Donegal, στην Ιρλανδία μόλις δύο χρόνια αργότερα. Δύο surfers εντόπισαν τον μεταλλικό κύλινδρο που είχε χαραγμένες λέξεις στα Ρώσικα και αρχικά αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσε να ήταν βόμβα ή στάχτη κάποιου.Η Sophie Curran και ο Conor McClory ήταν προσεκτικοί στην αρχή, αλλά η κα Curran είχε μια οικογενειακή φίλη που μετέφρασε το μήνυμα που υπήρχε στο εξωτερικό της κάψουλας και έτσι συνειδητοποίησε τι είχαν βρει.Η κάψουλα δημιουργήθηκε από ταξιδιώτες σε ρωσικό πλοίο κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στον Βόρειο Πόλο.Μέσα υπήρχαν φωτογραφίες του πληρώματος και του πλοίου, επιστολές από το πλήρωμα, μενού, δρομολόγια και στρατιωτικό σήμα.Δύο από τις επιστολές ήταν στα Αγγλικά και μία από Ρώσους blogger και περιλάμβαναν στοιχεία επικοινωνίας. Ο Blogger Sveta είπε ότι η κάψουλα τοποθετήθηκε μαζί στο πλοίο, το οποίο ονομάστηκε «50 χρόνια νίκης».Το πλήρωμα πίστευε ότι η κάψουλα θα έμενε ανεξερεύνητη για 30 έως 50 χρόνια και σοκαρίστηκε όταν άκουσε ότι είχε εμφανιστεί μόλις δύο χρόνια αργότερα στην Ιρλανδία.Η κα Curran είπε: «Εγώ και ο Conor περπατούσαμε στο Bloody Foreland απλά κάνοντας surf και βρήκαμε αυτόν τον περίεργο ασημένιο σωλήνα. Ανακαλύψαμε ότι δεν βρισκόταν πραγματικά στη θάλασσα για πολύ καιρό. Τοποθετήθηκε σε πάγο στο Βόρειο Πόλο στο σημείο 90 μοιρών.Αυτό σημαίνει ότι ο πάγος έχει λιώσει και ταξίδεψε 4.000 χιλιόμετρα μέσα σε δύο χρόνια, κάτι που είναι τρομακτικό».Ο Conor είπε: «Ήμασταν λίγο επιφυλακτικοί στην αρχή γιατί έμοιαζε με βόμβα, οπότε δεν πήγαμε πολύ κοντά γρήγορα.Ήρθαμε σε επαφή με το πλήρωμα από το πλοίο και μας ενημέρωσαν ότι το έβαλαν στον πάγο στον Βόρειο Πόλο.Ήταν ένα ρωσικό πυρηνικό σκάφος που πήγαινε τουρίστες στον Βόρειο Πόλο.Έμειναν έκπληκτοι που το βρήκαμε και ότι έχει ήδη φτάσει στην Ιρλανδία».

Metro

Διαδηλωτές κατά του lockdown διαδήλωσαν στο Λονδίνο και συγκρούστηκαν με την αστυνομία καθώς διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στο δεύτερο εθνικό lockdown της Αγγλίας. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ και στο Στράντ λίγο μετά τις 18:00, φωνάζοντας «ελευθερία» και «σηκωθείτε» και «πάρτε τη χώρα μας πίσω». Πολλοί από αυτούς κρατούσαν πλακάτ, ένα από τα οποία έγραφε: «Όχι άλλο lockdown, όχι άλλες συγκάλυψεις, όχι άλλες μάσκες, όχι περισσότερα ψέματα!» Η διαμαρτυρία συνέπεσε με το Million Mask March όπου οι διαδηλωτές παραδοσιακά φορούν τις μάσκες Guy Fawkes από το Graphic Novel V για το Vendetta ως σύμβολο της εξέγερσης ενάντια στον ολοκληρωτισμό. Οι διαδηλώσεις έγιναν τόσο στο Λονδίνο όσο και σε μητροπολιτικές πόλεις, ενώ οι αστυνομικοί ενθάρρυναν τους διαδηλωτές να πάνε στα σπίτια τους. Ένας από αυτούς είπε στους διαδηλωτές: «Πρέπει να φύγετε, παραβιάζετε τους περιορισμούς». Οι νέοι περιορισμοί στην Αγγλία απαιτούν από τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι τους εκτός από συγκεκριμένους λόγους, όπως για εργασία, σχολείο, ψώνια για είδη πρώτης ανάγκης ή άσκηση.  Αρκετά αστυνομικά οχήματα και αστυνομικοί ήταν στην Oxford Street λίγο πριν τις 8 μ.μ., ενώ αρκετοί διαδηλωτές παρέμειναν σε ομάδες. Καταδικάζοντας τις ενέργειες των διαδηλωτών, η Μητροπολιτική Αστυνομία έγραψε στο Twitter: «Μια μικρή ομάδα συγκεντρώθηκε στην Trafalgar Square για να διαμαρτυρηθεί απόψε. Οι αστυνομικοί μιλούν με εκείνους και τους οδηγούν να πάνε σπίτι τους. Εάν δεν το κάνουν, οι αστυνομικοί θα λάβουν μέτρα επιβολής. Παραμένουμε σε μια εθνική κρίση υγείας και έχουν επιβληθεί νέοι αυξημένοι περιορισμοί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...