Βρετανικός Τύπος: «Διορθώστε το κόστος ζωής» και «Επιθυμία για εξοπλισμό της Μολδαβίας», στα πρωτοσέλιδα

Το πρωτοσέλιδο της Mail απευθυνόμενο στον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον: «Διορθώστε το κόστος ζωής ή χάνετε τις εκλογές», Αφορμή μια δημοσκόπηση που διεξήχθη για την εφημερίδα και η οποία δείχνει ότι οι ψηφοφόροι «θέλουν άμεση δράση για να βοηθηθούν οι ταλαιπωρημένες οικογένειες» και να ληφθούν μέτρα, μεταξύ αυτών και ενός φόρου στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους πιστεύουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε πιο αδύναμη θέση τώρα σε σύγκριση με πριν από έξι μήνες, ενώ οι μισοί πιστεύουν ότι τα οικονομικά τους έχουν χειροτερέψει. Περίπου τα δύο τρίτα θέλουν ο Καγκελάριος να μειώσει τώρα τον βασικό συντελεστή φόρου εισοδήματος, αντί να περιμένει μέχρι το 2024 όπως είχε προγραμματιστεί, το ένα πέμπτο έχει μειώσει τα γεύματα, ενώ το 20%  λέει ότι έχει δανειστεί χρήματα από την οικογένεια ή τους φίλους.

Ο Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον και ο καγκελάριος Rishi Sunak αντιμετωπίζουν μια «ανταρσία του υπουργικού συμβουλίου» για το θέμα, λέει η εφημερίδα  i, η οποία αναφέρει ότι οι υπουργοί ανησυχούν για την έλλειψη συνεπούς μηνύματος για την οικονομία ενώ κάποιοι φοβούνται ακόμη και να εμφανιστούν στις πρωινές εκπομπές της τηλεόρασης, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την οικονομική κατάσταση.

Η εφημερίδα Star αναφέρεται στην είδηση ​​ότι ο κύριος Sunak και η σύζυγός του Akshata Murty έχουν ονομαστεί οι 222οι πλουσιότεροι άνθρωποι στη Βρετανία στη λίστα των Sunday Times. “The Rish List”, είναι ο τρόπος με τον οποίο η εφημερίδα συνοψίζει την καταχώρησή τους. Το πρωτοσέλιδο γράφει: “Κάντε μια σκέψη για τον φτωχό καγκελάριο Rishi Sunak που πρέπει να αντέξει την κρίση κόστους ζωής με μόλις 730 εκατομμύρια λίρες στην τράπεζα. Προσευχηθείτε”. Ο Καγκελάριος, είναι ο πρώτος πολιτικός πρώτης γραμμής στο Ηνωμένο Βασίλειο που μπήκε στη λίστα εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι έβγαζε χρήματα ως διαχειριστής hedge fund πριν προχωρήσει στην πολιτική, ο πλούτος του 42χρονου προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη σύζυγό του, η οποία κατέχει μερίδιο 690 εκατομμυρίων λιρών σε μια επιχείρηση πληροφορικής που ιδρύθηκε από τον πατέρα της.

Η Mirror βαφτίζει τον Rishi Sunak τον «χοντρό καγκελάριο» μετά την είδηση ​​ότι αυτός και η σύζυγός του, Akshata Murty, συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά στη λίστα των πλουσίων των Sunday Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ένας εκπρόσωπος του συνδικάτου GMB είπε: «Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτόν τον πολυεκατομμυριούχο για να μας βοηθήσει». Η φετινή λίστα πλουσίων των Sunday Times ισχυρίζεται ότι υπάρχουν τώρα 177 δισεκατομμυριούχοι στη Βρετανία, περισσότεροι από ποτέ παρά το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Οι Times αναφέρουν ότι “το χάος των σιδηροδρομικών απεργιών διαφαίνεται” καθώς τα μέλη του συνδικάτου RMT εξετάζουν το ενδεχόμενο απεργίας για μισθούς και απολύσεις. Η εφημερίδα αναφέρει ότι μια ψηφοφορία από το συνδικάτο και μια πιθανή δράση από την Ένωση Μισθωτών Προσωπικού Μεταφορών θα μπορούσε «να σταματήσει το δίκτυο των τρένων». Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η δράση μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τον επόμενο μήνα, αν και προσθέτει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί παρά μόνο μετά το μεγάλο Σαββατοκύριακο του Ιωβηλαίου, επειδή η ένωση πρέπει να δώσει προειδοποίηση δύο εβδομάδων.

Οι αρχηγοί της αστυνομίας οφείλουν να δηλώσουν ότι «ντρέπονται» και να ζητήσουν συγγνώμη «για τον ρατσισμό, τις διακρίσεις και την προκατάληψη» που εξακολουθούν να μαστίζουν τις αρχές επιβολής του νόμου, αναφέρει η Guardian. Στο νέο τους σχέδιο, που θα ξεκινήσει την Τρίτη, οι επικεφαλής της αστυνομίας θα αποφύγουν να παραδεχτούν τον θεσμικό ρατσισμό, τον οποίο οι επικριτές χαρακτηρίζουν αποτυχία που θα μπορούσε να καταδικάσει τις υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις. Το σχέδιο από το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας και το Κολέγιο Αστυνομίας θα δεσμευτεί ότι θα είναι «θεσμικά αντιρατσιστικό» και θα έχει ως στόχο να αρχίσει να κερδίζει ξανά την εμπιστοσύνη των μαύρων.

Ο τίτλος των Financial Times είναι: «Οι μετοχές της Wall Street έφτασαν σε επικίνδυνα επίπεδα». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η παραπαίουσα ανάπτυξη και ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχουν πυροδοτήσει το ξεπούλημα των μετοχών και «έστειλαν τους επενδυτές να σπεύσουν να βρουν καταφύγιο». Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έκλεισαν την εβδομάδα με μια ακόμη θεαματική ημέρα, με έναν από τους κύριους δείκτες, τον S&P 500, να βυθίζεται για σχεδόν τρεις ώρες στην επικράτεια της bear market, υποδηλώνοντας πτώση 20% ή περισσότερο από το προηγούμενο ρεκόρ του. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε έδαφος για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα, την πρώτη φορά που συνέβη εδώ και δεκαετίες. Ο δείκτης Nasdaq, υποχώρησε 34 μονάδες στο κλείσιμο και ο S&P 500 κέρδισε μισή μονάδα μετά από αυτή τη διολίσθηση. Αυτός ο δείκτης και ο S&P 500 είδαν το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων απωλειών τους από το 2001. Μέχρι το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, οι βιομηχανικοί κλάδοι του Dow Jones σημείωσαν άνοδο σχεδόν εννέα μονάδες για να κλείσουν στις 31261 νωρίτερα.

Η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss είπε στην εφημερίδα The Telegraph ότι θέλει να δει τη γείτονα της Ουκρανίας, Μολδαβία, «εξοπλισμένη στα πρότυπα του ΝΑΤΟ», με σύγχρονα όπλα, για να την προστατεύει από την απειλή εισβολής από τη Ρωσία. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα, προειδοποιεί ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν «σαφής σχετικά με τις φιλοδοξίες του να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη Ρωσία», παρά την αποτυχία του στρατού του να σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο στην Ουκρανία. Λέει επίσης ότι γίνονται συζητήσεις για να διασφαλιστεί ότι η Μολδαβία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει τη δυνατότητα για να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση.

Η βασιλική οικογένεια άνοιξε κρυφά τις πόρτες της σε πρόσφυγες και παρέχει καταλύματα για να στεγάσει οικογένειες που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ουκρανία για να διαφύγουν από τον πόλεμο, αναφέρει η Express. Η εφημερίδα σημειώνει ότι μια σειρά από μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν υποσχεθεί διακριτικά να «συνεισφέρουν» αφού συγκινήθηκαν βαθιά από τη δεινή θέση του ουκρανικού λαού. Ο βασιλικός ανταποκριτής της εφημερίδας, Richard Palmer, τονίζει ότι η βασιλική οικογένεια ήταν «ασυνήθιστα ειλικρινής» σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ υπήρξαν δεσμεύσεις για υποστήριξή της στην ουκρανική κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και έκκληση στην Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για Καταστροφές, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...