Βρετανικός τύπος: Διπλός κίνδυνος στη Λατινική Αμερική, από Covid-19 και δάγκειο πυρετό

Βρετανικός Τύπος
Βρετανικός Τύπος

Reuters

Αποκλειστικό: Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ ανησυχούν ότι οι πολίτες με διπλή υπηκοότητα ΗΠΑ-Μεξικού ενδέχεται να φύγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν επιδεινωθεί η επιδημία ιού στο Μεξικό, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, ειδικά κοντά στα σύνορα, δήλωσαν αξιωματούχοι που παρακολουθούν το θέμα.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δήλωσε την Τρίτη ότι ορισμένες θεραπείες φαίνεται να περιορίζουν τη σοβαρότητα ή τη διάρκεια της νόσου COVID-19 και επικεντρώνεται πλέον η έρευνα στις τέσσερις ή πέντε καλύτερες.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές την Τρίτη ζήτησαν τη διατήρηση της επαγρύπνησης έναντι του νέου κορονοϊού καθώς εμφανίζονται νέα κρούσματα, παρόλο που η κορυφή της επιδημίας έχει περάσει από τη χώρα.

Η Λατινική Αμερική αντιμετωπίζει ταυτόχρονα δύο επιδημίες. Ο κορονoϊός σκοτώνει χιλιάδες και κυριαρχεί στην προσοχή των κυβερνήσεων σε όλη τη Λατινική Αμερική, όμως, μια άλλη θανατηφόρα ιογενής λοίμωξη παραμονεύει στην περιοχή. Ο δάγκειος πυρετός, είναι ενδημικός σε μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής, αλλά η άφιξη του COVID-19 έχει τραβήξει την  κρίσιμη προσοχή και τους πόρους μακριά από την καταπολέμηση του, λένε γιατροί και αξιωματούχοι. Ο Παν-Αμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) περιμένει ότι το 2020 θα σημειωθούν υψηλά ποσοστά δάγκειου πυρετού, το οποίο μπορεί να γεμίσει τις ΜΕΘ και να σκοτώσει ασθενείς ακόμη και πιο πολλούς από τον COVID-19.

Τα εργοστάσια στη Ρωσία συνεχίζουν να λειτουργούν παρά τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο. Οι Ρώσοι εργάτες και κατασκευαστές επέστρεψαν στις δουλειές την Τρίτη, παρά την νέα αύξηση των κρουσμάτων που έφεραν τη Ρωσία την δεύτερη θέση στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Τρίτη ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και έλαβε θεραπεία στο νοσοκομείο, όπως ανέφεραν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το κλείδωμα λόγω του ιού έχει μειώσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Η πανδημία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες αφίξεις στο μέλλον εάν επιδεινώσει την αναταραχή στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπως ανέφερε ο Οργανισμός Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου συμφώνησε για «πλήρες κλείσιμο» της χώρας για τέσσερις ημέρες, δήλωσε η Προεδρία καθώς το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε την Τρίτη για να προσπαθήσει να αποτρέψει ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων από τον ιό.

Η υπόσχεση τεράστιων ποσών βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες που πλήττονται από τον κοροναϊό και δεν έχουν εποπτεία των κεφαλαίων είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση της απάτης και της διαφθοράς, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της ΕΕ σε συνέντευξή του.

Η Ισπανία επιβάλλει καραντίνα δύο εβδομάδων σε όλους τους ταξιδιώτες που έφτασαν από το εξωτερικό την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τους επισκέπτες από το να πυροδοτήσουν ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού, μια κίνηση που θα βλάψει ακόμη περισσότερο τον τουριστικό τομέα που βυθίζεται από την επιδημία.

Daily Mail

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνει 416 περισσότερους θανάτους από τον ιό, με επίσημο αριθμό θυμάτων 32.481, όμως στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο αληθινός αριθμός θανάτων μπορεί να είναι σχεδόν 45.000 Η κρίση COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιβραδυνθεί τον περασμένο μήνα, με στοιχεία που δείχνουν ότι η αιχμή της επιδημίας ήταν στα μέσα Απριλίου. Μόλις 210 θάνατοι ανακοινώθηκαν χθες, το χαμηλότερο ημερήσιο ποσοστό από τις 26 Μαρτίου που ήταν 183. Ο αριθμός αυξάνεται κάθε Τρίτη λόγω καθυστέρησης καταγραφής το Σαββατοκύριακο. Η NHS England ανακοίνωσε 350 θανάτους COVID-19, ενώ 50 περισσότεροι δηλώθηκαν στη Σκωτία και 16 στην Ουαλία. Συγκριτικά, 693 θάνατοι ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Ένας από τους βοηθούς του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαιώθηκε σήμερα ότι πάσχει από κοροναϊό καθώς η Ρωσία ξεπερνά τη Βρετανία με 232.000 κρούσματα και 107 θανάτους σε μια μέρα. Ο Πεσκόφ είναι εκπρόσωπος του Ρώσου ηγέτη. Πιστεύεται ότι νοσηλεύτηκε στην κλινική του Κρεμλίνου, γνωστή ως Κεντρικό Νοσοκομείο της Μόσχας. Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κοροναϊού στη χώρα ανήλθε σε 232.243, ξεπερνώντας τον αριθμό κρουσμάτων τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και την Ισπανία. Η Ρωσία είναι τώρα η χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό, μετά τις ΗΠΑ.

Η Κίνα δεν αναφέρει νέα κρούσματα κοροναϊού την Τρίτη, μετά από δύο συνεχόμενες ημέρες διψήφιας αύξησης, πράγμα που πυροδότησε φόβους για ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων. Τα νέα ήρθαν καθώς η κυβέρνηση διέταξε τις περιφέρειές της να εξετάσουν  όλους τους κατοίκους τους τις επόμενες 10 ημέρες για να αποτρέψουν μια νέα επιδημία. Η Κίνα έθεσε υπό έλεγχο σε μεγάλο βαθμό τον ιό, αλλά φοβάται ότι η ανάκαμψη του ιού θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειές της να ανακτήσει και να λειτουργήσει η οικονομία. Ένα νέο σύνολο  κρουσμάτων  επανεμφανίστηκε το Σαββατοκύριακο στην πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά η πανδημία, ενώ η Σουλάν στη βορειοανατολική Κίνα τέθηκε σε lockdown την Κυριακή μετά την εμφάνιση ενός νέου κρούσματος. Η Σουλάν, μια πόλη περίπου 600.000 ανθρώπων στην επαρχία Τζιλίν, είχε καταγράψει 12 περιπτώσεις COVID-19 σε διάστημα δύο ημερών, όλα συνδεδεμένα με την ίδια πηγή. Αναφέρθηκε χθες 13o κρούσμα. Ο επίσημος αριθμός θανάτων της χώρας παραμένει 4.633, ενώ ο συνολικός αριθμός λοιμώξεων στην ηπειρωτική χώρα είναι 82.919. Στη Wuhan, 3.869 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το COVID-19 και μέχρι τώρα 50.339 έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με την Επαρχιακή Επιτροπή Υγείας του Χουμπέι.

Σχεδόν 10.000 κάτοικοι  σε κέντρα νοσηλείας έχουν πλέον πεθάνει από κοροναϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο των θυμάτων της χώρας καθώς επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το 26% όλων των θυμάτων προέρχονται από εκεί, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων της Βρετανίας θα μπορούσε να είναι 43.000. Στις αρχές αυτού του μήνα, 8.312 άνθρωποι είχαν πεθάνει σε κέντρα φροντίδας στην Αγγλία και την Ουαλία, μαζί με 1.195 στη Σκωτία και 232 στη Βόρεια Ιρλανδία, συνολικά 9.739. 

Η Δανία είναι «πολύ απίθανο» να πληγεί από ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας. Το ποσοστό αναπαραγωγής της Δανίας (τιμή R), το οποίο δείχνει τον μέσο αριθμό μολύνσεων που προκαλεί ένα άτομο με τον ιό, μειώθηκε σε 0,7 την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, από 0,9. Η σκανδιναβική χώρα των 5,8 εκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία από τις 11 Μαΐου έχει 533 θανάτους που σχετίζονται με τον ιό, ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που χαλάρωσε το κλείδωμα σχεδόν πριν από ένα μήνα. Το ποσοστό μόλυνσης και ο καθημερινός αριθμός θανάτων συνέχισαν να μειώνονται. «Καμία χώρα δεν έχει δει ακόμα ένα πραγματικό δεύτερο κύμα. Ορισμένες χώρες είδαν την εξάπλωση να ανεβαίνει και να κατεβαίνει», δήλωσε ο επιδημιολόγος Kare Molbak σε σχετική ενημέρωση. «Αλλά με τη γνώση που έχουμε σήμερα, θεωρώ πολύ απίθανο να δούμε το δεύτερο κύμα», είπε.

Ένας Κινέζος γιατρός στη Wuhan του οποίου το δέρμα ξαφνικά έγινε σκούρο, ενώ αρρώστησε σοβαρά με τον κοροναϊό, βλέπει το χρώμα του να επιστρέφει σταδιακά στο φυσιολογικό αφού νίκησε τη θανατηφόρα ασθένεια. Ο Δρ Γι Φαν, ο οποίος κόλλησε  τον ιό πριν από περίπου τέσσερις μήνες, φέρεται να πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο της Wuhan την περασμένη εβδομάδα μετά από το κτύπημα της δολοφονικής λοίμωξης. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι ο ανώμαλος τόνος δέρματος του Δρ Γι προκλήθηκε από ένα αντιβιοτικό που είχε λάβει κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ο συνάδελφος του Δρ Γι, Γου Γουέφενγκ, του οποίου το δέρμα έγινε επίσης σκούρο, εξακολουθούσε να νοσηλεύεται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με τον κοροναϊό τον κόλλησαν από κάποιον που δεν έδειχνε συμπτώματα, σύμφωνα με μελέτη. Οι ακαδημαϊκοί στην Ιρλανδία εξέτασαν 17 μελέτες ανά τον κόσμο, για να εκτιμήσουν πόσο μπορεί να μεταδοθεί ο ιός κατά την «προ-συμπτωματική» περίοδο. Διαπίστωσαν ότι μεταξύ 33 και 80 τοις εκατό των περιπτώσεων κόλλησαν τον ιό από άτομα που δεν θα είχαν ιδέα ότι είχαν μολυνθεί. Χρειάζονται κατά μέσο όρο έξι ημέρες πριν ένα άτομο αναπτύξει τα ενδεικτικά σημάδια του COVID-19, το οποίο περιλαμβάνει πυρετό και επίμονο βήχα.

Ο τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Sergio Romero «διατάσσεται να γκρεμίσει  την 20.000 £ παιδική χαρά που είχε στήσει στον κήπο του, μετά από καταγγελίες γειτόνων».

Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι τα «εκτός ελέγχου» μέσα μαζικής ενημέρωσης «συνωμοτούν» εναντίον του, αφού διέκοψε απότομα τη συνέντευξη τύπου για τον  κοροναϊό, μετά από μια έντονη αντιπαράθεση με δύο δημοσιογράφους.

Η καθυστερημένη έναρξη του κλειδώματος του Ηνωμένου Βασιλείου κόστισε ζωές, λέει ειδικός που κατηγορεί τους υπουργούς ότι δεν ακολούθησαν την υπόλοιπη Ευρώπη, με την εκδήλωση της πανδημίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...