Βρετανικός Τύπος: «Δράστε γρήγορα στις αυξήσεις ενέργειας» και «Τελειώνει η δίκη του Giggs», στα πρωτοσέλιδα

Αγγλία - Γουέστμινστερ - κοινοβούλιο
Γουέστμινστερ, το αστικό κοινοβούλιο της Αγγλίας

Η εφημερίδα i αποκαλύπτει ότι η υποψήφια για την ηγεσία των Tories, Liz Truss, δέχεται «μεγάλη πίεση» από συναδέλφους της να προσφέρει άμεση βοήθεια σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις εν μέσω ρεκόρ αυξήσεων στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι βουλευτές των Tories στις έδρες του «Μπλε Τείχους» φοβούνται ότι οι εκλογές θα χαθούν υπό τον νέο πρωθυπουργό λόγω της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης και της «παραμένουσας τοξικότητας» που περιβάλλει τον Μπόρις Τζόνσον.

Η Guardian δημοσιεύει μια προειδοποίηση από ειδικούς στον τομέα της υγείας ότι τα κρύα σπίτια θα «βλάψουν τους πνεύμονες και την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών» και «θα οδηγήσουν σε θανάτους» ως μέρος μιας «σημαντικής ανθρωπιστικής κρίσης» αυτόν τον χειμώνα. Η δημοσίευση παραθέτει μια κριτική του Sir Michael Marmot, διευθυντή του Ινστιτούτου Ισότητας Υγείας του University College του Λονδίνου, και του καθηγητή Ian Sinha, πνευμονολόγου στο παιδιατρικό νοσοκομείο Alder Hey του Λίβερπουλ. Ο κ. Sinha είπε ότι δεν είχε «καμία αμφιβολία» ότι τα κρύα σπίτια θα κοστίσουν τη ζωή των παιδιών αυτό το χειμώνα, αλλά δεν μπορούσε να προβλέψει πόσα, με βλάβη που προκαλείται στους πνεύμονες μικρών παιδιών που οδηγεί σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), εμφύσημα και βρογχίτιδα στην ενήλικη ζωή.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι λογαριασμοί ενέργειας θα βυθίσουν τρία εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια, αναφέρει η Daily Mirror. Σύμφωνα με μελέτη του Resolution Foundation, η απόλυτη φτώχεια, όπου τα νοικοκυριά έχουν λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος το 2010/11, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, θα εκτοξευθεί κατά τρία εκατομμύρια τα επόμενα δύο χρόνια, από 11 εκατομμύρια το 2021-22 θα φέρουν 14 εκατομμύρια ανθρώπους σε οικονομική δυσπραγία το 2023- 24. Οι συνεχόμενες αυξήσεις πρόκειται να μειώσουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών κατά 10%, φέτος και το επόμενο έτος, που φτάνει τις 3.000 λίρες για το τυπικό νοικοκυριό, ενώ αυτό θα σήμαινε τη χειρότερη κρίση βιοτικού επιπέδου των τελευταίων 100 ετών. Η παιδική φτώχεια, προβλέπεται να φτάσει το 33% το 2026-27, στο υψηλότερο επίπεδό της από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η ερευνήτρια του Resolution Foundation Lalitha Try είπε: «Καμία υπεύθυνη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δεχτεί μια τέτοια προοπτική, επομένως απαιτείται ριζική πολιτική δράση για την αντιμετώπισή της».

Η Daily Telegraph έχει τίτλο «Η Truss υπαινίσσεται ότι μπορεί να καταργήσει τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους» και σημειώνει ότι η Liz Truss, δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταστήσει συμβουλευτικά τα όρια ταχύτητας σε ορισμένους αυτοκινητόδρομους. Η κ. Truss είπε στα μέλη του κόμματος στην τελική αναμέτρηση στο Wembley, στο βόρειο Λονδίνο, την Τετάρτη ότι είναι «έτοιμη να εξετάσει» την εισαγωγή ενός γερμανικού συστήματος «αυτοκινητοδρόμων χωρίς όρια ταχύτητας», αναφέρει η εφημερίδα.

Η Daily Express αναφέρει ότι οι ανησυχίες για την υγεία της βασίλισσας «ανάγκασαν» να σπάσει τη βασιλική παράδοση και να μην ορκίσει τον επόμενο πρωθυπουργό στο Λονδίνο. Πρόσφατα υπέφερε από κινητικά προβλήματα και φαίνεται ότι η απόφαση ελήφθη για να αποφευχθούν τυχόν ανακατατάξεις της τελευταίας στιγμής. Η απόφαση της 96χρονης βασίλισσας να μην ταξιδέψει στο Λονδίνο για να διορίσει τον νέο πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα, χαρακτηρίζεται ως «πρακτική». Έτσι, θα αποχαιρετήσει τον Μπόρις Τζόνσον και θα υποδεχτεί τον διάδοχό του στο Balmoral, αναφέρει η εφημερίδα. Επίσης, στο πρωτοσέλιδο της Express δημοσιεύεται μια έρευνα που αποκαλύπτει ότι ένας αριθμός ρεκόρ αλλοδαπών εγκληματιών ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι έχουν επιλεγεί για απέλαση. Η εφημερίδα τονίζει  ότι περίπου 11.500 παραβάτες ζούν, τριπλάσιος από τον αριθμό πριν από δέκα χρόνια. Η κυβέρνηση εστιάζει στο να διασφαλίσει ότι όσοι έχουν επιλεγεί θα απελαθούν.

Η Metro αναφέρει ότι ο ποδοσφαιριστής Ryan Giggs θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με νέα δίκη για ισχυρισμούς ότι κακοποίησε και επιτέθηκε στην πρώην σύντροφό του Kate Greville και επιτέθηκε στην αδερφή της. Η 17ήμερη δίκη του Ryan Giggs, «κατέρρευσε εντυπωσιακά» την Τετάρτη, αφού το σώμα των ενόρκων απέτυχε να καταλήξει σε ετυμηγορία. Ο κ. Giggs θα μάθει την επόμενη Τετάρτη εάν αντιμετωπίζει εκ νέου δίκη αφού οι 23 ώρες διαβουλεύσεων του δικαστηρίου του Manchester κατέληξαν σε αδιέξοδο, αναφέρει η εφημερίδα. Ο κ. Giggs αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες ενώ η εφημερίδα αναφέρει ότι ο ποδοσφαιριστής κατέβασε το κεφάλι του καθώς η δικαστής Hilary Manley του είπε ότι είχε δώσει στους εισαγγελείς του Crown Court, του Manchester μια εβδομάδα για να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επανάληψη της δίκης.

Η Sun δημοσιεύει το άρθρο της υπουργού Εξωτερικών, όπου υπόσχεται να μειώσει τους φόρους και να «αποτρέψει τη φρίκη της ύφεσης». «Η Βρετανία χρειάζεται μια ριζική λύση για την κρίση του κόστους ζωής και αν γίνω πρωθυπουργός ξέρω ακριβώς τι θα κάνω», λέει η υποψήφια για την ηγεσία των Tories, Liz Truss. «Πιστεύω ακράδαντα ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, πρέπει να είμαστε ριζοσπαστικοί. Γι’ αυτό υπερασπίζομαι την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και για να είμαι πρωθυπουργός της μεγάλης μας χώρας. Εάν εκλεγώ, θα βγάλω τον βρετανικό λαό από την οικονομική καταιγίδα με το σαφές και πραγματικά συντηρητικό μου σχέδιο. Η ατζέντα μου επικεντρώνεται στο να περάσουμε σε καλύτερες μέρες και να απελευθερώσω το πλήρες δυναμικό της Βρετανίας. Θα ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές πηγαίνοντας σε ανάπτυξη».

Σχεδόν τα μισά παιδιά στη Βρετανία μεγαλώνουν πλέον εκτός του παραδοσιακού νοικοκυριού με δύο γονείς, σύμφωνα με μια έκθεση για τη σύνθεση της σύγχρονης οικογένειας, αναφέρουν οι Times, αποκαλύπτοντας μια αύξηση της μονογονεϊκής οικογένειας. Έρευνα διαπίστωσε ότι το 44% των παιδιών που γεννήθηκαν στις αρχές του αιώνα δεν μεγάλωσαν σε οικογένεια με δύο γονείς, σε σύγκριση με το 21% αυτών που γεννήθηκαν το 1970.Τα ευρήματα προέρχονται από την επίτροπο για τα παιδιά της Αγγλίας, Rachel de Souza, η οποία είπε στην ότι οι κυβερνήσεις ήταν πολύ «κακές» στο να υπερασπιστούν τις οικογένειες. Η εφημερίδα δημοσιεύει μια φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος συμμετείχε σε επιδρομή ναρκωτικών στο Λονδίνο, προκαλώντας την «σύγχυση» των κατοίκων, στην «αποχαιρετιστήρια περιοδεία» του.

Η Daily Mail αναφέρει ότι ένας πρώην ύποπτος για φόνο κέρδισε την επιμέλεια του βρέφους της  γειτόνισσάς του «εξαπατώντας τους κοινωνικούς λειτουργούς». Η αστυνομία βρέθηκε στο σπίτι της μητέρας και πήρε τον γιο της αφού τα δικαστήρια ενέκριναν ένα σύμφωνο ανάδοχης με πλαστογραφημένη την υπογραφή της. Το ψεύτικο σύμφωνο έδωσε την επιμέλεια του παιδιού, στον Colin English, ο οποίος είχε αντιμετωπίσει μια κατηγορία για φόνο το 1991 αλλά αθωώθηκε με εντολή δικαστή. Ο «δόλιος και χειριστικός» προγραμματιστής υπολογιστών και η σύζυγός του Yvonne είχαν τη δυνατότητα να κρατήσουν το αγόρι για περισσότερους από τέσσερις μήνες. Ο English ανέφερε επίσης «αβάσιμους ισχυρισμούς» σχετικά με κακομεταχείριση των παιδιών της στο τμήμα κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, ενώ οι υπάλληλοι δεν κατάφεραν να μιλήσουν στη μητέρα ή να ακούσουν την εκδοχή της για τα γεγονότα προτού αναλάβει την επιμέλεια. Η μητέρα, η οποία εξακολουθεί να έχει εφιάλτες από αυτό το τραγικό περιστατικό , είπε: «Μερικές στιγμές σκεφτόμουν να  αυτοκτονήσω και αν δεν έβρισκα τη δύναμη να συνεχίσω για τα παιδιά μου, θα το είχα κάνει».

Οι Γερμανοί κατασκευαστές σταματούν την παραγωγή τους ως απάντηση στην άνοδο των τιμών της ενέργειας που προκαλείται από τη συμπίεση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μια κατάσταση που η κυβέρνηση περιέγραψε ως «ανησυχητική», αναφέρουν οι Financial Times. Η εφημερίδα αναφέρει τα λόγια του Robert Habeck, υπουργού Οικονομίας, ο οποίος είπε ότι η βιομηχανία εργάστηκε σκληρά για να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου μεταβαίνοντας σε εναλλακτικά καύσιμα όπως το πετρέλαιο, αλλά είπε ότι ορισμένες εταιρείες είχαν επίσης «σταματήσει την παραγωγή εντελώς».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...