Βρετανικός Τύπος: «Έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση της μετάδοσης»

Βρετανία - Λονδίνο
Πηγή: Eurokinissi

“Έχουμε περάσει από την κορυφή”, γράφει η Metro στον τίτλο της, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του διευθυντή ιατρικού συμβούλου της κυβέρνησης, καθηγητή Chris Whitty, στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό της Downing Street. Η εφημερίδα προειδοποιεί ότι τα ποσοστά μόλυνσης παραμένουν απίστευτα υψηλά, αλλά ο αριθμός των θανάτων μειώνεται σταθερά.

Το ίδιο θέμα έχει το πρωτοσέλιδο των Times, που επισημαίνει ότι παρόλο που οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι πέφτουν και στα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου, ο καθηγητής Whitty είπε ότι θα χρειαστούν μήνες για να μειωθεί η πίεση στο NHS. Στο δεύτερο μεγάλο θέμα της εφημερίδας επισημαίνεται ότι ο αριθμός των μαθητών που έγιναν δεκτοί για να σπουδάσουν ιατρική έχει αυξηθεί κατά 30% την τελευταία δεκαετία.

Δύο ενθαρρυντικές ειδήσεις στην Daily Express: “10 εκατομμύρια εμβόλια και ξεπερνούμε την κορυφή”. Η εφημερίδα δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον το περιέγραψε ως «σημάδι ελπίδας», με τους αριθμούς εμβολιασμού να αποτελούν ένα «κολοσσιαίο» ορόσημο.

“10 εκατομμύρια” είναι ο εορταστικός τίτλος στην εφημερίδα i, ο οποίος επισημαίνει ότι χρειάστηκαν 57 ημέρες για να δοθεί η πρώτη δόση στο 15% του πληθυσμού. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης την υπόσχεση ότι τα νέα εμβόλια θα είναι έτοιμα μέχρι το φθινόπωρο, σχεδιασμένα να είναι πιο αποτελεσματικά έναντι ορισμένων από τις νέες μεταλλάξεις του ιού που έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι νοσοκόμες, οι παραϊατρικοί και οι γιατροί του NHS χειροκροτούν σε φωτογραφία στο πρωτοσέλιδο της Daily Mirror με τίτλο: “Αυτό είναι για τον Captain Tom”. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τη στιγμή των χειροκροτημάτων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο ως το «ευχαριστώ του έθνους» στον 100χρονο βετεράνο του πολέμου Sir Tom Moore, ο οποίος συγκέντρωσε 33 εκατομμύρια £ για το NHS κατά τη διάρκεια του  lockdown που πέθανε από τον Covid-19 την Τρίτη.

«Τώρα ας κάνουμε στον Sir Tom ένα άγαλμα», είναι ο τίτλος της Daily Mail, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει εγκρίνει την πρότασητης εφημερίδας για μόνιμο μνημόσυνο στον «εθνικό ήρωα». Λέει επίσης ότι η Βρετανία «σταμάτησε» για να τιμήσει το θάνατο του Capt Sir Tom.

Μια φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον και της αρραβωνιαστικιάς της Carrie Symonds που συμμετέχουν στο χειροκρότημα για τον Σερ Τομ εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα της Daily Telegraph, αλλά το κύριο θέμα επικεντρώνεται στον κάτοικο του Νο 11 Downing Street, καγκελάριο Rishi Sunak. Αναφέρει τις ανησυχίες του ότι οι επιστήμονες καθυστερούν την επανέναρξη της οικονομίας «μετακινώντας τους στόχους» από τον αρχικό στόχο της προστασίας του NHS και τη διάσωση ζωών με έμφαση στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.

Το κύριο θέμα της Guardian γράφει ότι το NHS καλείται να ξανασκεφτεί πώς θα προστατεύσει χιλιάδες εργαζόμενους στην πανδημία, καθώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον ιό από ασθενείς με βήχα, από ό,τι πίστευαν. Γράφει ότι η έρευνα δείχνει πως ο βήχας παράγει 10 φορές τον αριθμό των μολυσματικών σωματιδίων αερολύματος από το αν μιλάει ή  αναπνέει κάποιος και αυτό ότι μπορεί να εξηγήσει γιατί τόσοι πολλοί εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη έχουν αρρωστήσει.

Οι Financial Times κάνουν εκτενή αναφορά  στο σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας από την Ιταλία υπό τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, στον οποίο έχει ανατεθεί το έργο της αντιμετώπισης της πανδημίας και της αποκατάστασης της οικονομίας της χώρας. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει εγείρει τα συμφέροντα για τη διαμάχη με την ΕΕ σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει διατάξεις έκτακτης ανάγκης για να παρακάμψει τους ελέγχους αγαθών που φτάνουν από τη Μεγάλη Βρετανία.

Και τέλος η Daily Star αναφέρεται στις προειδοποιήσεις από την αστυνομία για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού άτομα διάσημα, όπως ο Marcus Rashford και ο Captain Sir Tom Moore, έγιναν  πρόσφατα στόχοι από τους “θλιβερούς πολεμιστές του  πληκτρολογίου”. Ο τίτλος της εφημερίδας δίνει την κεντρική ιδέα των συμβουλών της αστυνομίας: “Μην χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εάν είστε ανόητοι”.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk  

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...