Βρετανικός Τύπος: Ελπίδα αλλά και απόγνωση για την πανδημία στα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Η Daily Mail αφήνει ελπίδα αισιοδοξίας στην πρώτη σελίδα της, αναφέροντας ότι το ποσοστό R, που είναι ο μέσος αριθμός ατόμων στους οποίους ένα μολυσμένο άτομο μεταδίδει τον ιό, είναι τώρα κάτω από ένα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. “Επιτέλους … τα ποσοστά μόλυνσης υποχωρούν”, λέει ο τίτλος της εφημερίδας αναφέροντας ότι τα αριθμητικά στοιχεία, τα οποία είναι ξεχωριστά από την εκτίμηση της κυβέρνησης για το ποσοστό R – είναι “τα ισχυρότερα στοιχεία ότι το lockdown λειτουργεί.”

Η Daily Express αναφέρεται επίσης στο μειωμένο ποσοστό μόλυνσης, τονίζοντας ότι “οι ελπίδες αυξάνονται, η Βρετανία βρίσκεται στο δρόμο για να κερδίσει τον αγώνα κατά του Covid-19”, ωστόσο προσθέτει ότι είναι “κρίσιμο” πως οι άνθρωποι “παραμένουν σε εγρήγορση”.

Η Guardian αναφέρει ότι η ρυθμιστική αρχή φαρμάκου του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε να εγκρίνει επίσημα τα καθημερινά τεστ των μαθητών των σχολείων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ρυθμιστική Αρχή για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης είπε στην κυβέρνηση ότι οι δοκιμές δίνουν στους ανθρώπους ψευδείς διαβεβαιώσεις εάν το τεστ είναι αρνητικό. Η μαζική δοκιμή είναι ήδη σε εφαρμογή σε ορισμένα δευτεροβάθμια σχολεία και επρόκειτο να επεκταθεί την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Metro αναλύει την κατάσταση στα νοσοκομεία, λέγοντας ότι ασθενείς έκτακτης ανάγκης επιστρέφουν στα ασθενοφόρα επειδή υπάρχουν πολύ λίγα κρεβάτια. Οι θάλαμοι ξεχειλίζουν με ρεκόρ αριθμό Covid ασθενών και «σημαντική» ζημιά προκαλείται σε άλλα σοβαρά άρρωστα άτομα, λέει. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ένας γιατρός λέει ότι ένας πολύ άρρωστος ασθενής έκανε ακτινογραφία σε νοσοκομείο πριν μεταφερθεί πίσω στο ασθενοφόρο, καθώς δεν υπήρχε χώρος.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στα κέντρα φροντίδας έχει υπερδιπλασιαστεί σε ένα μήνα, ενώ τα επίπεδα μόλυνσης στα νοσοκομεία είναι τώρα παρόμοια με αυτά στην αιχμή του πρώτου κύματος. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να εμβολιάσει όλους τους κατοίκους των οίκων ευγηρίας έως τα τέλη Ιανουαρίου, αλλά πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα αυτό καθυστερεί περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η διάθεση εμβολίων κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας i, τονίζοντας ότι τα σχέδια που δημοσιεύθηκαν από τη σκωτσέζικη κυβέρνηση υποδηλώνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβει αρκετές δόσεις για να πραγματοποιήσει 500.000 εμβολιασμούς την ημέρα από την επόμενη εβδομάδα. Έκτοτε, η Σκωτία απέσυρε τα αριθμητικά στοιχεία, μετά από μια διαμάχη με το Westminster, με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να λέει  ότι δεν ήθελε να μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με πόσες δόσεις έλαβε επειδή “εάν άλλες χώρες το μάθουν είναι πιθανό να ασκήσουν πίεση στις εταιρείες φαρμάκων”.

Η Daily Mirror ασχολείται επίσης με το εμβόλιο, αλλά επικεντρώνεται στην είδηση ότι και  τα φαρμακεία έχουν αρχίσει να κάνουν εμβολιασμούς. Την Πέμπτη έξι φαρμακεία σε όλη την Αγγλία ξεκίνησαν εμβολιασμούς και 200 ​​ακόμη θα ξεκινήσουν σύντομα, λέει η εφημερίδα, ενώ προσθέτει ότι, σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα.

Μια κυβερνητική πηγή ανέφερε στους Times ότι είναι όλο και πιο σίγουροι ότι όλοι οι άνω των 50 θα μπορούσαν να εμβολιαστούν έως τα τέλη Μαρτίου, αλλά το κύριο άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται σε ένα τεχνολογικό σφάλμα εξαιτίας του οποίου περισσότερα από αρχεία 150.000 δακτυλικών αποτυπωμάτων, DNA και ιστορικών συλλήψεων διαγράφηκαν κατά λάθος από βάσεις δεδομένων της αστυνομίας. Τα δεδομένα χάθηκαν από τον Εθνικό Υπολογιστή της Αστυνομίας, για τον οποίο η εφημερίδα λέει ότι είναι μια από τις πιο σημαντικές βάσεις δεδομένων, καθώς περιέχει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και επιτρέπει ελέγχους σε άτομα και οχήματα σε πραγματικό χρόνο.

Η Sun έχει μια αποκλειστική συνέντευξη με την Katie Price, η οποία λέει ότι έχει αποφασίσει να βάλει τον 18χρονο γιο της Harvey, ο οποίος έχει αναπηρία, σε ίδρυμα. Το πρώην μοντέλο και τηλεοπτικό αστέρι των reality shows λέει στην εφημερίδα: “Με σκοτώνει να σκέφτομαι ότι δεν θα τον βλέπω κάθε μέρα, αλλά αυτό είναι το καλύτερο πράγμα για τον Harvey.”

Ένας άντρας που πιστεύει ότι πέταξε κατά λάθος έναν σκληρό δίσκο φορητού υπολογιστή που περιέχει 230 εκατομμύρια £ Bitcoin είναι στο κύριο θέμα της Daily Star. Ο άντρας, από το Newport στη νότια Ουαλία, θέλει το τοπικό συμβούλιο να του επιτρέψει να τον ψάξει σε χώρους υγειονομικής ταφής και προσφέρει περισσότερα από 50 εκατομμύρια λίρες στο συμβούλιο. Η εφημερίδα τον αποκαλεί «wally», αλλά ζητά από τους αναγνώστες να «κάνουν μια θετική σκέψη» για αυτόν και ότι «όλοι έχουμε κακές μέρες».

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η προστασία των εργαζομένων που απορρέει από το δίκαιο της ΕΕ – όπως το όριο των 48 ωρών για την εβδομάδα εργασίας – μπορεί να καταργηθεί. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το επιχειρηματικό τμήμα της κυβέρνησης καταρτίζει σχέδια για μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας – αν και δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί από τους υπουργούς. Η προτεινόμενη αλλαγή θα ευχαριστούσε πολλούς βουλευτές του κόμματος των Tories, αλλά είναι πιθανό να εξοργίσει τους ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, προσθέτει η εφημερίδα.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...