Βρετανικός Τύπος: Ελπίδα για το νέο έτος και την εκστρατεία για τον εμβολιασμό

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Όπως και πολλές εφημερίδες, η Daily Mirror φέρνει ένα μήνυμα ελπίδας στην πρώτη σελίδα της με τον τίτλο “εδώ, να χαμογελάμε ξανά το 2021”. Φωτογραφίζει την 86χρονη κάτοικο οίκου ευγηρίας, την Nina Southern, καθώς χαμογελά και σηκώνει ένα ποτήρι σαμπάνιας. Παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι “στη μάχη της ζωής μας” με τον ιό, η εφημερίδα επισημαίνει τη “ζεστασιά και την καλοσύνη” που βοήθησε τους ανθρώπους μέσα στους σκοτεινούς καιρούς του 2020.

Η Daily Star αποκαλεί το 2020 «τη χειρότερη χρονιά στη ζωντανή μνήμη», καθώς αναπολεί τους τελευταίους 12 μήνες: «ευτυχώς η χειρότερη χρονιά τελείωσε» και καλεί τους “υπεύθυνους κλόουν” να μην καθυστερήσουν  την κυκλοφορία του εμβολίου.

Οι Times φιλοξενούν στο πρωτοσέλιδό τους ένα μήνυμα της Πρωτοχρονιάς από τον Μπόρις Τζόνσον, το οποίο αποκαλεί «αισιόδοξο», λέγοντας «Ο Μπόρις Τζόνσον γιορτάζει ένα  εκπληκτικό μέλλον για το Η.Β.» Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ομαλότητα, λέει η εφημερίδα, αν και εκτιμά ότι η παραδοσιακή αισιοδοξία για το νέο έτος μπορεί να μην επαληθευτεί φέτος. Οι Times πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ελπίζουμε ότι το 2021 θα είναι η αρχή των «βρυχώμενων δεκαετιών». Το μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού και η προοπτική μιας ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης είναι στη λίστα – όπως και η εμπορική συμφωνία μετά το Brexit. Η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι κάποια βραχυπρόθεσμη αναστάτωση είναι αναπόφευκτη ως αποτέλεσμα της νέας σχέσης του Η.Β με την ΕΕ, αλλά ελπίζει ότι η οικονομία θα εκτοξευτεί με μια σειρά από επενδύσεις και καινοτομίες, καθώς οι εταιρείες μπορούν τώρα να σχεδιάσουν το μέλλον με αυτοπεποίθηση.

Η Daily Telegraph φιλοξενεί ένα ξεχωριστό αποχαιρετιστήριο πρωτοχρονιάτικο  μήνυμα του κ. Τζόνσον, όπου λέει ότι υπάρχουν δύο λόγοι για να ελπίζουμε για το επόμενο έτος. Ο πρωθυπουργός εκφράζει έναν αισιόδοξο τόνο αποκαλώντας το 2021 «έτος αλλαγής και ελπίδας», επικαλούμενος την εμπορική συμφωνία μετά το Brexit και την κυκλοφορία του βρετανικού εμβολίου που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα «τραμπολίνο για την εθνική ανάκαμψη», ωστόσο, απαιτείται «θάρρος, υπομονή και πειθαρχία» για να περάσουν οι επόμενοι μήνες, προειδοποιεί.  Ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι δεν απέχει πολύ από την επιστροφή στην κανονική ζωή και το πιο σημαντικό “μπορούμε να δούμε με σαφήνεια πώς θα φτάσουμε εκεί”, λέγοντας  ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης παρέχει ένα μάθημα για το μέλλον της χώρας, χαρακτηρίζοντάς το ως «λαμπρή συνεργασία μεταξύ του κρατικού ακτιβισμού και του καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς». Τα σχολεία έκλεισαν έως τον Φεβρουάριο, αναφέρει παρακάτω, επικαλούμενη ανώτερη κυβερνητική πηγή, η οποία έχει παραδεχτεί ότι είναι “απολύτως απαραίτητο” τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Φεβρουάριο. Η πηγή εξήγησε ότι τα δεδομένα για τα Χριστούγεννα θα είναι διαθέσιμα τη στιγμή που θα ελεγχθούν τα μέτρα και δεν δείχνει να υπάρχει βελτίωση.

Η εφημερίδα i ξεκινά το 2021 με μια ματιά στην κρίση του ιού, καθώς οι γιατροί ζητούν την έναρξη του εμβολίου 24/7 και σε κέντρα μαζικού εμβολιασμού όπως τα γήπεδα ποδοσφαίρου. Ο στρατός είναι επίσης σε ετοιμότητα για να βοηθήσει στην παροχή δόσεων σε απομακρυσμένες περιοχές, λέει η εφημερίδα. Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα δείχνει ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού για ομαλότητα από το Πάσχα μπορεί να μην ισχύσει, λόγω έλλειψης εξοπλισμού όπως ιατρικά γυάλινα φιαλίδια. Η εφημερίδα καταλαβαίνει ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μόνο 530.000 δόσεις της Oxford-AstraZeneca θα είναι διαθέσιμα από τη Δευτέρα.

Η Sun προτρέπει τους αναγνώστες της να δράσουν, καθώς ανακοινώνει μια νέα εκστρατεία για την πρόσληψη εθελοντών για τη διάθεση εμβολίων. Η εκστρατεία – η οποία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και το NHS – ζητά 50.000 “επόπτες εθελοντές” να βοηθήσουν στη λειτουργία καινούριων ιατρικών κέντρων, καλώντας τους αναγνώστες του να εγγραφούν για να γίνουν εθελοντές με την προτροπή “Γίνετε μέλος του στρατού των εμβολίων”.

Η Daily Mail λέει πως η είδηση ​​ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο εμβολιάστηκαν είναι ένα ελπιδοφόρο τέλος για το έτος. Αλλά λέει “παραμένουν σοβαρές ερωτήσεις” σχετικά με τον αγώνα ανοσοποίησης όλων των άλλων. Λέει ότι 530.000 δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης θα είναι διαθέσιμες από τη Δευτέρα, παρά τους ειδικούς που προτείνουν ότι χρειάζονται δύο εκατομμύρια την εβδομάδα. Η εφημερίδα λέει ότι ο κ. Τζόνσον έχει αποκαταστήσει με χαρά κάποια εμπιστοσύνη και αξιοπιστία με τον «θρίαμβο του Brexit», αλλά ότι η «πιο μεγάλη πρόκληση» για το 2021 είναι ένα αποτελεσματικό και γρήγορο πρόγραμμα εμβολιασμού. Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι συνταξιούχοι γιατροί που έχουν προσφέρει βοήθεια για τον εμβολιασμό αντιμετωπίζουν «βουνό γραφειοκρατίας». Ισχυρίζεται ότι ορισμένοι έχουν κληθεί να παράσχουν μέχρι και 21 έγγραφα, αποδεικνύοντας ότι έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η φυλετική ισότητα. Σε ένα σχόλιο για την Mail, ο πρόεδρος του Royal College of GPs, καθηγητής Martin Marshall, λέει ότι αυτή η «νοοτροπία box-ticking» αποτρέπει τους υποψήφιους να επιστρέψουν στο NHS – με πιθανά σοβαρές συνέπειες για τους ασθενείς.

“Το μέλλον μας, η Βρετανία μας, το πεπρωμένο μας” είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο μιας “ιστορικής έκδοσης Brexit” της Daily Express. Η πρώτη σελίδα της επικεντρώνεται σε αυτό, καθώς η μεταβατική περίοδος έληξε στις 23:00 GMT την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε τη νέα εμπορική σχέση με την ΕΕ. Σε μια «ιστορική έκδοση Brexit», η εφημερίδα  έχει τη λέξη «ελευθερία» και μια σημαία  της Μεγάλης Βρετανίας να προβάλλει στα εμβληματικά λευκά βράχια του Ντόβερ, λέγοντας ότι, παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε επίσημα την ΕΕ τον περασμένο Ιανουάριο, σήμερα είναι η πραγματική «ημέρα ελευθερίας του Brexit». Η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Liz Truss δήλωσε στην εφημερίδα ότι η παγκόσμια Βρετανία είναι έτοιμη να “ξεφύγει”, με περισσότερες από 60 εμπορικές συμφωνίες έτοιμες να τεθούν σε ισχύ σήμερα. Γράφοντας στην Daily Express, ο υπουργός εμβολίων Nadhim Zahawi τόνισε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού θα πάρει χρόνο και παρότρυνε όλους να βοηθήσουν το NHS ακολουθώντας τους κανόνες.

Το κύριο θέμα της Guardian επικεντρώνεται επίσης στο Brexit, αλλά  έχει διαφορετικό ύφος, λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο άφησε την τροχιά των κανόνων της ΕΕ «χωρίς πανηγυρισμούς» την Πέμπτη το βράδυ, καθώς οι κτύποι του Μπιγκ Μπεν ξεκίνησαν στις 23:00 GMT σε σχεδόν άδειους δρόμους. Η εφημερίδα περιγράφει τη μέρα ως θλιβερή, ενώ επιμένει ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ παραμένει «τραγικά εθνικό λάθος». Από σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν μια «μπερδεμένη νέα μορφή γραφειοκρατίας».

Η Mirror ελπίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί τώρα να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του. Στην κύρια στήλη της γράφει ότι εάν πρόκειται για μια στιγμή ανανέωσης, όπως ισχυρίζεται ο κ. Johnson, τότε πρέπει να ξεκινήσει με την αποκατάσταση της περιφερειακής ανισότητας, την επίλυση μιας στεγαστικής κρίσης και την παροχή εξειδικευμένων και ασφαλών θέσεων εργασίας. Απορρίπτει την ιδέα ότι οι διαφορές που προκαλούνται από τη συζήτηση για το Brexit μπορούν να παραμείνουν στο παρελθόν, καθώς η χώρα εξακολουθεί να είναι χωρισμένη από την Ευρώπη.

Πηγές: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/ukhttps://www.thepaperboy.com/uk/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...