Βρετανικός τύπος: Εμπορικός πόλεμος Κίνας-Αυστραλίας – Κρίση στο Χονγκ Κονγκ

Εμπορικός πόλεμος Κίνας - Αυστραλίας

The Guardian

Η αναταραχή στο κόμμα των Tories αυξάνει την πίεση στο πρωθυπουργό  να απολύσει τον Dominic Cummings. Ένας υπουργός παραιτήθηκε και 30 συντηρητικοί βουλευτές ζήτησαν να φύγει ο Cummings. Οκτώ ακόμη βουλευτές των Tories επέκριναν  δημοσίως τις ενέργειες του Cummings και τρεις δήλωσαν σε κατ ιδίαν συζητήσεις ότι θα έπρεπε να εξαναγκαστεί σε παραίτηση.

Ο Τραμπ είπε ότι «ήταν πολύ ασυνήθιστο» που ο Τζο Μπάιντεν φόρεσε μάσκα  χθες που παρευρέθηκε σε τελετή της Ημέρας Μνήμης. Ο πρόεδρος αντιστάθηκε να φορέσει μάσκα δημόσια, παρόλο που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνουν στους Αμερικανούς να καλύψουν τα πρόσωπά τους όταν βρίσκονται έξω στο κοινό και γύρω από άλλα άτομα.

Ο αριθμός των νεκρών στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρασε τις 47.000, σύμφωνα με νέα στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Αυτός ο αριθμός είναι υψηλότερος από τον τελευταίο αριθμό που έδωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, σχεδόν 37.000. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνει μόνο θανάτους ασθενών που έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό.

Οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κρουσμάτων παγκοσμίως υπερβαίνουν τα 5,5 εκατομμύρια. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο ανέρχονται τουλάχιστον σε 5.550.399. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 348.302. Μόνο οι ΗΠΑ έχουν λιγότερο από το ένα τρίτο, με 98.852. Όμως, ο αληθινός αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ θα περάσει το οδυνηρό ορόσημο των 100.000.

Αυτές είναι οι δέκα χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins:

ΗΠΑ: 1.680.625 (Θάνατοι: 98.902)

Βραζιλία: 391.222 (Θάνατοι: 24.512)

Ρωσία: 362.342 (Θάνατοι: 3.807)

Ηνωμένο Βασίλειο: 266.599 (Θάνατοι: 37.130)

Ισπανία: 236.259 (Θάνατοι: 27.117)

Ιταλία: 230.555 (Θάνατοι: 32.955)

Γαλλία: 182.847 (Θάνατοι: 28.533)

Γερμανία: 181.200 (Θάνατοι: 8.372)

Τουρκία: 158.762 (Θάνατοι: 4.397)

Ινδία: 150.793 (Θάνατοι: 4.344)

Ο ΠΟΥ λέει ότι η Νότια Αμερική είναι το νέο επίκεντρο της νόσου. Η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ, Δρ. Carissa Etienne, δήλωσε ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν σε χώρες όπως η Βραζιλία, όπου ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν ο υψηλότερος στον κόσμο για περίοδο επτά ημερών από την έναρξη της πανδημίας κοροναϊού. Ο αριθμός των κρουσμάτων από κορονοϊούς θα αυξηθούν στη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα, είπε.

Η Ισπανία έχει κηρύξει 10ήμερο πένθους από την Τετάρτη για τα σχεδόν 27.000 άτομα που έχουν πεθάνει από κοροναϊό στη χώρα. Οι σημαίες θα κυματίσουν μεσίστιες σε περισσότερα από 14.000 δημόσια κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα έως τις 5 Ιουνίου και ο Βασιλιάς Φίλιππος ο Στ΄, ως αρχηγός του κράτους της Ισπανίας, θα ηγηθεί της επίσημης τελετής μνήμης.

Η Γερμανία έχει επεκτείνει τους κανόνες κοινωνικής απόστασης έως τις 29 Ιουνίου. Μέχρι 10 άτομα θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται σε δημόσιους χώρους, αλλά οι Γερμανοί θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και 16 πολιτειών. Τα κρούσματα στη Γερμανία ξεπερνούν τα 181.200 άτομα με λίγο περισσότερους από 8.372 θανάτους, πολύ χαμηλότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Η Ρωσία αναφέρει αύξηση στους θανάτους. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι 174 άτομα με κοροναϊό έχουν πεθάνει τις τελευταίες 24 ώρες, ποσό ρεκόρ μιας ημέρας που έχει αυξήσει τον αριθμό των νεκρών σε εθνικό επίπεδο σε 3.807. Αξιωματούχοι ανέφεραν 8.915 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο σε 362.342, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η χώρα έχει «περάσει την κορυφή» του ιού.

Η Πόλη του Μεξικού καταγράφει χιλιάδες περισσότερους θανάτους από το συνηθισμένο, εν μέσω αμφιβολιών για τα επίσημα νούμερα από τον  Covid-19. Φέτος, η Πόλη του Μεξικού έχει εκδώσει 8.072 περισσότερα πιστοποιητικά θανάτου από τον μέσο όρο για την ίδια περίοδο από ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που δείχνει ότι ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό της χώρας θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερος από τον επίσημο αριθμό, περίπου 7.400. Τον Απρίλιο του 2020 εκδόθηκαν 37% περισσότερα πιστοποιητικά θανάτου από τον μέσο όρο αυτού του μήνα κατά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Μέχρι το τέλος Μαΐου υπολόγισαν ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί κατά 120%.

Κρίση στο Χονγκ Κονγκ. Ο Τραμπ προειδοποιεί την Κίνα ότι θα αναλάβει δράση καθώς οι διαμαρτυρίες εντείνονται. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει «δυσαρεστημένος» με τις προσπάθειες του Πεκίνου, καθώς ο κινέζος πρόεδρος λέει ότι ο στρατός πρέπει να ετοιμαστεί για επέμβαση, αφού η πόλη προετοιμάζεται για διαδηλώσεις την Τετάρτη.  Ερωτηθείς εάν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα για τις ενέργειές της στο Χονγκ Κονγκ, ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο: «Κάνουμε κάτι τώρα. Νομίζω ότι θα το βρείτε πολύ ενδιαφέρον. Αλλά δεν θα μιλήσω σήμερα». Ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες θα κυκλοφορήσουν πριν το τέλος της εβδομάδας.

Το γραφείο προεκλογικής καμπάνιας του Trump απάντησε στο Twitter. «Γνωρίζαμε ότι η Silicon Valley θα έκανε τα πάντα για να εμποδίσει τον Πρόεδρο Τραμπ να μεταφέρει το μήνυμά του στους ψηφοφόρους», δήλωσε ο διευθυντής της καμπάνιας Trump 2020, Brad Parscale. Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι η Twitter Inc. απαγόρευσε τις πολιτικές διαφημίσεις τον Οκτώβριο του 2019, απαιτώντας τον επικεφαλής της καμπάνιας να αποσύρει όλες τις διαφημίσεις από το Twitter.

Hancock: περιορισμένης έκτασης lockdowns θα χρησιμοποιηθούν για την καταστολή της λοίμωξης.  Ο Ματ Χάνκοκ δήλωσε στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου ότι η δυνατότητα αυστηρότερων περιορισμών σε μεμονωμένες περιοχές θα αποτελέσει μέρος του συστήματος τεστ και παρακολούθησης από το NHS, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί την 1η Ιουνίου.Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για τη μείωση των περιορισμών, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο τοπικών σχολείων, επιχειρήσεων ή χώρων εργασίας σε περιοχές με υψηλή μόλυνση.

Η Walt Disney θα παρουσιάσει την πρότασή της για σταδιακή επανέναρξη των θεματικών πάρκων του Ορλάντο της Φλόριντα σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Η Disney έκλεισε τα θεματικά πάρκα σε όλο τον κόσμο από τον Ιανουάριο για να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού. Άρχισε να ανοίγει ξανά τα πάρκα νωρίτερα αυτό το μήνα, επιτρέποντας σε έναν περιορισμένο αριθμό επισκεπτών στη Σαγκάη με κοινωνικές αποστάσεις και άλλες διασφαλίσεις. Οι επισκέπτες πρέπει να φορούν μάσκες και να ελέγχουν τη θερμοκρασία τους, μεταξύ άλλων, αναφέρει το Reuters.

Reuters

Η  βουλή του Χονγκ Κονγκ φρουρείται από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Εκατοντάδες αστυνομικές ομάδες καταστολής πήραν θέσεις γύρω από τη βουλή του Χονγκ Κονγκ τη νύχτα, καθώς αναμένονται διαμαρτυρίες σήμερα Τετάρτη για το νομοσχέδιο περί εθνικής ασφάλειας. Οι προς ψήφιση νέοι νόμοι περί εθνικής ασφάλειας προκάλεσαν την πρώτη μεγάλη αναταραχή στους δρόμους στο Χονγκ Κονγκ από πέρυσι, όταν οι βίαιες διαδηλώσεις πυροδότησαν την μεγαλύτερη κρίση του Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή της κινεζικής κυριαρχίας το 1997 από τη Βρετανία. Ακτιβιστές λένε ότι οι νόμοι για την ασφάλεια θα μπορούσαν να θέσουν τέρμα στην αυτονομία της πιο ελεύθερης πόλης της Κίνας, η οποία τώρα είναι εγγυημένη βάσει μιας πολιτικής γνωστής ως «μία χώρα, δύο συστήματα». Οι διπλωμάτες, οι εμπορικοί φορείς και οι επενδυτές ανησυχούν επίσης. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία την Κυριακή στις πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις από το προηγούμενο έτος.

Ο Τραμπ λέει ότι θέλει πλήρη απόσυρση από το Αφγανιστάν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε εκ νέου την Τρίτη την επιθυμία του για απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει ορίσει ημερομηνία. Αυτό θα σήμαινε το τέλος ενός μακροχρόνιου πολέμου για την Αμερική και θα είναι μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας. «Είμαστε εκεί 19 χρόνια και, ναι, νομίζω ότι είναι αρκετό… Μπορούμε πάντα να επιστρέψουμε αν θέλουμε», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο.

Τα τέσσερα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας ανέφεραν ότι έχουν αποσύρει τους δημοσιογράφους τους από την επίσημη κατοικία του ακροδεξιού Προέδρου Τζέιρ Μπολσονάρο λόγω της έλλειψης ασφάλειας για να τους προστατεύσει από παρενόχληση και κακοποίηση από τους υποστηρικτές του. Η Organizações Globo, ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου δικτύου της χώρας, του TV Globo, καθώς και οι εφημερίδες Globo και Valor Economico και οι  μεγάλες ημερήσιας κυκλοφορίας Folha de S.Paulo και Estado de S.Paulo αποφάσισαν τη Δευτέρα το βράδυ να αναστείλουν την  κάλυψη απότο Alvorada Palace. Ο Μπολσονάρο έχει συνηθίσει να σταματά στην είσοδο της κατοικίας για να μιλάει σε υποστηρικτές του, να βγάζει selfies μαζί τους και να κάνει σχόλια στους δημοσιογράφους. Αλλά τις τελευταίες ημέρες οι υποστηρικτές του στράφηκαν εναντίον των  δημοσιογράφων με λεκτικές επιθέσεις. Τη Δευτέρα, περίπου 60 υποστηρικτές φώναξαν δυνατά τους δημοσιογράφους «ψεύτες», «σκουπίδια» και «κομμουνιστές».

Daily Mail

Ένας μαύρος άντρας, ο George Floyd πέθανε στη Μινεάπολη. Σύμφωνα με το CBS Local, συνελήφθη έξω από το μανάβικο Cup Foods περίπου στις 8μμ αφού φέρεται να προσπάθησε να χρησιμοποιήσει πλαστά έγγραφα σε ένα κατάστημα, ωστόσο οι λεπτομέρειες για το φερόμενο αδίκημα ή τι έκανε πριν από τη σύλληψή του δεν έγιναν γνωστές. Όμως, σε ένα βίντεο που μοιράστηκε η αυτόπτης μάρτυρας Darnella Frazier, ο αστυνομικός που τον συνέλαβε παρατηρήθηκε να πιέζει με το γόνατό του τον Floyd στο έδαφος για περισσότερο από έξι λεπτά καθώς παρακαλούσε τους αξιωματικούς να τον απελευθερώσουν. Παρά τις εκκλήσεις και την αγωνία του, ο αξιωματικός συνέχισε να είναι γονατιστός στο λαιμό του άνδρα για αρκετά ακόμη λεπτά, προτού χάσει τις αισθήσεις του και αργότερα πεθάνει. Ακούστηκαν επίσης πολλοί μάρτυρες να διαμαρτύρονται για υπερβολική χρήση βίας. Τέσσερα μέλη του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολης που εμπλέκονται στο περιστατικό της Δευτέρας έχουν απολυθεί και το FBI και οι κρατικές αρχές επιβολής του νόμου ξεκίνησαν έρευνα για το θάνατο του άνδρα. Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του Φλόιντ, Μπέντζαμιν Κρουμ, ζήτησε να κατηγορηθεί ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Τσάββιν για δολοφονία και οι άλλοι τρεις εμπλεκόμενοι αστυνομικοί ως συνεργοί στη δολοφονία καθώς αποκάλυψε ότι ο Τσάββιν γονάτισε στο λαιμό του Φλόιντ για  οκτώ λεπτά και περιέγραψε την υπόθεση ως «χειρότερη ακόμη και από του Έρικ Γκάρνερ».

Η νέα εμπορική απειλή της Κίνας. Κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης προειδοποίησαν ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να αγοράσει λιγότερο αυστραλιανό φυσικό αέριο εάν οι εντάσεις μεταξύ των χωρών κλιμακωθούν. Η κομμουνιστική υπερδύναμη επέβαλε φόρο στο κριθάρι και απαγόρευσε την εισαγωγή βόειου κρέατος από την Αυστραλία, αφού η κυβέρνηση Morrison ζήτησε έρευνα για τον κοροναϊό. Την Τρίτη το βράδυ, η ελεγχόμενη από το κράτος εφημερίδα Global Times προειδοποίησε ότι το αυστραλιανό φυσικό αέριο θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος. Ένας αναλυτής εξήγησε στην εφημερίδα ότι η Κίνα θα μπορούσε να αγοράσει περισσότερα από το Κατάρ και τις ΗΠΑ. «Το μερίδιο αγοράς της Αυστραλίας σε LNG στην Κίνα είναι πιθανό να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, παραχωρώντας το μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ και το Κατάρ, εάν συνεχιστούν οι εντάσεις της Καμπέρα με την Κίνα», ανέφερε ο αναλυτής. Τον Ιανουάριο η Αυστραλία ξεπέρασε το Κατάρ για να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο με εξαγωγές συνολικού ύψους 49 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019. Περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά πήγαν στην Κίνα. Οι περισσότερες από τις εξαγωγές φυσικού αερίου της Αυστραλίας στην Κίνα βασίζονται σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις, αλλά πολλές από αυτές λήγουν σύντομα. Οι τελευταίες εμπορικές εντάσεις προέκυψαν όταν το Πεκίνο εξοργίστηκε από τις εκκλήσεις της Αυστραλίας για έρευνα σχετικά με την προέλευση του ιού, πιστεύοντας ότι ήταν μια «κακόβουλη» προσπάθεια να κατηγορήσει και να «στιγματίσει» την Κίνα. Ο πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι δεν στοχεύει τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...