Βρετανικός Τύπος: «Ένα τελευταίο εμπόδιο για την ελευθερία» και «Οι μαγικές μπότες της Αγγλίας», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο

Ο Βρετανικός Τύπος αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να καθυστερήσει την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία στις 21 Ιουνίου, εξαιτίας της απότομης αύξησης των κρουσμάτων με την μετάλλαξη Delta.


Daily Mail

Ο τίτλος της Daily Mail είναι «Έκσταση και αγωνία», καθώς αναφέρει στα άσχημα νέα ότι η ημερομηνία ανοίγματος πρέπει να αναβληθεί για τις 19 Ιουλίου, προκαλώντας την οργή των επιχειρηματιών και των βουλευτών των Συντηρητικών, υποδηλώνοντας ότι η ρίζα του προβλήματος έγκειται εν μέρει στην απροθυμία του κ. Johnson να προσθέσει την Ινδία στην “κόκκινη” λίστα ταξιδιωτικών λιστών αρκετά γρήγορα. Στα καλά νέα είναι ότι η Αγγλία έκανε ένα νικηφόρο ξεκίνημα στο Euro, νικώντας την αντίπαλη της Κροατία με 1-0.


Daily Telegraph

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από το κοινό να αποδεχτεί ένα τελευταίο εμπόδιο πριν την “ελευθερία” με την ανακοίνωση της καθυστέρησης. Η αναβολή σημαίνει κανόνες για την χρήση μάσκας, τον περιορισμό ομάδων σε έξι άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 30 σε εξωτερικούς χώρους και ότι η διατήρηση των κλειστών νυχτερινών κέντρων θα παραμείνει σε ισχύ.

Η Telegraph σε άλλο άρθρο της αποκαλύπτει ότι η ιβουπροφαίνη παρέχει πιο αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο από την πιο ευρέως συνταγογραφούμενη κωδεΐνη. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε αρχικά στο Canadian Medical Association Journal, περιελάμβανε περισσότερα από 5.000 άτομα και 40 ιατρικές δοκιμές. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η συνταγογράφηση της κωδεΐνης έχει αυξηθεί πέντε φορές μεταξύ 2006 και 2017, παρόλο που ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι το φάρμακο είναι εξαιρετικά εθιστικό.


Times

Η ανακοίνωση θα γίνει σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με τους Times, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει το στόχο της να προσφέρει σε όλους τους ενήλικες τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έως το τέλος του επόμενου μήνα. Η εφημερίδα αναφέρει κυβερνητική πηγή που λέει ότι ο κ. Τζόνσον το βλέπει ως «τελικό εμπόδιο». Ενώ η λήξη των περιορισμών θα τεθεί σε παύση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να άρει το όριο των 30 ατόμων για γάμους και να επιτρέψει την πραγματοποίηση υπαίθριων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με μεγάλο πλήθος, προσθέτει η εφημερίδα.

Οι Times αποκαλύπτουν ότι η καθυστέρηση των τεσσάρων εβδομάδων υπογράφηκε από τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης – μετά από ενημέρωση από τον Chris Whitty, τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο για την Αγγλία και τον Sir Patrick Vallance, τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο. Ερωτηθείς για την άποψή του, ο καγκελάριος Rishi Sunak λέγεται ότι αστειεύτηκε ότι του ήταν ήδη γνωστό αφού οι πληροφορίες είχαν διαρρεύσει σε μια εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα.


Daily Mirror

Η Daily Mirror σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο η καθυστέρηση να είναι μεγαλύτερη από τέσσερις εβδομάδες, προσθέτοντας  ότι η αναβολή έχει την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων, με τον επιστήμονα καθηγητή Stephen Reicher να αναφέρει ότι «έχει νόημα να σταματήσουμε». Το “Magical, Brilliant, England” είναι ο τίτλος της για το Euro, που όπως λέει, αύξησε ακόμη περισσότερο την θερμοκρασία στην θερμότερη μέρα του έτους, σημειώνοντας πως ο πρωταγωνιστής της Αγγλίας Raheem Stirling, σημείωσε το γκολ της νίκης.


Daily Express

Η Daily Express γράφει ότι οι περιορισμοί θα διατηρηθούν έως ότου οι περισσότεροι ενήλικες λάβουν και τις δύο δόσεις εμβολίου και προσθέτει ότι η προσοχή του πρωθυπουργού υποστηρίζεται από τους ψηφοφόρους, με το 54% να θέλει να αναβληθεί η προγραμματισμένη «Ημέρα της Ελευθερίας» της επόμενης Δευτέρας.


Guardian

Όλη αυτή η αναβολή επήλθε μετά την ενημέρωση των υπουργών ότι μια καθυστέρηση στην άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων πιθανότατα θα απέτρεπε χιλιάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία, σημειώνει η Guardian. Τα τελευταία δεδομένα της μετάλλαξης Delta που κοινοποιήθηκαν στους υπουργούς υποδηλώνουν ότι ακόμη και με την ταχεία ανάπτυξη των εμβολίων, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει ένα τρίτο κύμα λοιμώξεων, κυρίως μεταξύ νεότερων ατόμων που δεν έχουν λάβει ακόμη τον εμβολιασμό τους.

Η Guardian γράφει επίσης ότι μετά την επίσκεψη στο θέατρο Minack, ένα υπαίθριο θέατρο της Κορνουάλης, το οποίο φιλοξένησε τους ηγέτες της G7, ο υπουργός Πολιτισμού Oliver Dowden ισχυρίστηκε εσφαλμένα ότι είχε λάβει βοήθεια από το ταμείο ανάκαμψης του πολιτισμού κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid. Όμως αργότερα ανακάλεσε, λέγοντας ότι τους άφησαν να «τα καταφέρουν μόνοι τους» επειδή έχοντας ένα καλό επίπεδο αποθεματικών σε μετρητά, δεν ήταν επιλέξιμοι.


Sun

Ο πρωταγωνιστής της Αγγλίας Raheem Stirling απεικονίζεται στην πρώτη και τελευταία σελίδα να πανηγυρίζει το νικηφόρο γκολ του στον εναρκτήριο αγώνα του Euro 2020 κατά της Κροατίας. Η  Sun αναφέρεται στη νικηφόρα εκκίνηση της Αγγλίας στο Euro, τονίζοντας ότι ο Raheem Sterling σκόραρε δύο μέρες μετά την απόκτηση του τίτλου MBE (Magic Boots of England) και έτσι η Αγγλία νίκησε την Κροατία 1-0 στο Wembley την Κυριακή.


Daily Star

Η Daily Star γράφει ότι η Αγγλία κράτησε την ψυχραιμία της, παρά τη ζέστη. “Η έξοχη προσπάθεια κάνει την εξόρμηση της Αγγλίας να φλέγεται σε θερμοκρασία 28ο C” είναι ο τίτλος της εφημερίδας.


Εφημερίδα i

Η εφημερίδα i γράφει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε θέση να αλλάξει τους εμβολιασμούς για να καταπολεμήσει καλύτερα τις μεταλλάξεις του ιού και να αποτρέψει τα lockdowns. Η εφημερίδα αναφέρεται σε έναν επικεφαλής επιστήμονα που αναπτύσσει μια «βιβλιοθήκη εμβολίων», που λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε θέση να κινηθεί “πολύ πιο γρήγορα” στο μέλλον για να αντιδράσει σε επιβλαβείς μεταλλάξεις του ιού.


Financial Times

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προκάλεσε τους ηγέτες της G7 να χρησιμοποιήσουν την οικονομική τους ισχύ για να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή της Κίνας, δηλώνοντας ότι οι δυτικές δημοκρατίες «ήταν σε ανταγωνισμό με μονάρχες», αναφέρουν οι Financial Times. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες ήταν πιο επιφυλακτικές ως προς το να ανταγωνιστούν το Πεκίνο, σημειώνει η εφημερίδα, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής της G7, να μην αναφέρει ούτε το όνομα της Κίνας στην τελική του συνέντευξη τύπου.


Metro

Το τέλος της συνόδου κορυφής στην Κορνουάλη επισκιάστηκε από τον αντίκτυπο του Brexit, γράφει η Metro, αφού ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron χαρακτηρίστηκε «επιθετικός» και του ειπώθηκε να δείξει «λίγο σεβασμό» στη διαμάχη για τη Βόρεια Ιρλανδία. Ο κ. Macron προκάλεσε μια «καταιγίδα» αντιδράσεων υποστηρίζοντας ότι η Βόρεια Ιρλανδία δεν ήταν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...