Βρετανικός Τύπος: «Ενισχυτική δόση για όλους τους ενήλικες» και «Αγώνας δρόμου για τη διάσωση των Χριστουγέννων», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία

Στα πρωτοσέλιδα της Δευτέρας κυριαρχούν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού.

Η Guardian σημειώνει ότι το πρόγραμμα αναμνηστικού εμβολιασμού Covid θα μπορούσε να επεκταθεί σημαντικά. Το συμβουλευτικό όργανο εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου, η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης, θα μπορούσε να συμβουλεύσει τη χρήση ενισχυτικών για νεότερους ανθρώπους και να μειώσει την αναμονή των έξι μηνών μεταξύ του δεύτερου εμβολίου και της αναμνηστικής δόσης, γράφειη εφημερίδα. Επίσης, φιλοξενεί συνέντευξη με του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, Gerald Darmanin, ο οποίος κατηγορεί το Ηνωμένο Βασίλειο ότι τηρεί μια «ασαφή θέση» σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση, ενώ σχολιάζει ότι όταν μιλάει κατ’ ιδίαν με την Priti Patel, οι σχέσεις είναι καλές. Ωστόσο, δημόσια, ο κ. Darmanin, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τη Γαλλία ως «σάκο του μποξ», περιγράφοντας ορισμένα από τα σχόλια του Ηνωμένου Βασιλείου ως «μη φιλικά, προσβλητικά και εντελώς μη ρεαλιστικά».

Η Daily Mail γράφει ότι σε κάθε ενήλικα στη Βρετανία θα προσφερθεί μια τρίτη δόση «μέσα σε λίγες εβδομάδες». Η εφημερίδα επικαλείται πηγή του Whitehall που είπε: «Θέλουμε να βάλουμε μπροστά το ενισχυτικό πρόγραμμα». Σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει μέχρι στιγμής αναμνηστικά εμβόλια, τα οποία μέχρι τώρα περιορίζονταν σε άτομα άνω των 40 ετών, γιατρούς και νοσηλευτές ή κοινωνικούς λειτουργούς και σε άτομα με προβλήματα υγείας. Αλλά πλέον ακόμη 12,8 εκατομμύρια Βρετανοί στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 39 θα είναι επιλέξιμοι για μια τρίτη δόση.  Οι υπουργοί έχουν ήδη ανακοινώσει την εισαγωγή νέων περιορισμών για τον ιό, συμπεριλαμβανομένων υποχρεωτικών μασκών στα καταστήματα και νέων κανόνων για την αυτοαπομόνωση. Η κυκλοφορία του εμβολίου μπορεί να επιταχυνθεί με τη μείωση του διαστήματος μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης από έξι μήνες σε πέντε.

Οι Times αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας, Sajid Javid, επέμεινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει «υπέροχα Χριστούγεννα» και ότι η κυβέρνηση «δεν είναι κοντά» να επιβάλλει περαιτέρω περιορισμούς. Ο κ. Javid δήλωσε ότι έχει πει στο NHS να είναι έτοιμο να χορηγεί πολύ περισσότερα εμβόλια κάθε μέρα, καθώς όλοι οι ενήλικες θα γίνουν επιλέξιμοι για τρίτη δόση πολύ νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο, αναφέρει η εφημερίδα. Επιπλέον, οι Times αποκαλύπτουν ότι οι προσπάθειες του πρωθυπουργού να καταλήξει σε μια γρήγορη συμφωνία, μεταξύ της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, για τη μείωση του αριθμού των διελεύσεων φαίνεται να έχουν τελειώσει αφού ο κ. Darmanin είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τη μετανάστευση θα πρέπει να γίνει με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Daily Express γράφει ότι οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την παραλλαγή Omicron, με την ομάδα της AstraZeneca να πραγματοποιεί δοκιμές σε αφρικανικά hotspots, ώστε να μπορούν να τροποποιήσουν γρήγορα το εμβόλιό τους, εάν χρειαστεί.  Εν τω μεταξύ ένα τρίτο κρούσμα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού Omicron, καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) είπε ότι το άτομο, που είναι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη χώρα, βρέθηκε θετικό στην παραλλαγή αφού πέρασε χρόνο στην εκκλησία του Westminster του Λονδίνου. Οι δύο πρώτες περιπτώσεις της παραλλαγής εντοπίστηκαν στο Nottinghamshire και στο Essex το Σάββατο. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν χθες το βράδυ ότι υπάρχουν φόβοι στο Whitehall ότι είναι πιθανό ήδη να υπάρχουν περισσότερα από 200 κρούσματα Omicron στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Φαρμακευτικοί κολοσσοί δήλωσαν χθες ότι θα είχαν καλύτερη ιδέα για την αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων κατά του Omicron τις επόμενες δύο εβδομάδες, αλλά εάν απαιτηθεί νέο εμβόλιο, θα μπορούσε να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα μέχρι τις αρχές του 2022. Ο επικεφαλής ιατρός της Moderna, Paul Burton, είπε ότι ενώ είναι μια «επικίνδυνη» παραλλαγή, είναι αισιόδοξος για την καταπολέμησή της και πρόσθεσε: «Έχουμε μάθει τόσα πολλά για το πώς να αντιμετωπίζουμε τον Covid, μέσω απλών μέτρων και προφανώς μέσω εμβολίων, αλλά πρέπει να δούμε πώς συμπεριφέρεται πλέον αυτός ο ιός σε πληθυσμούς ηλικιωμένων και ατόμων με άλλα νοσήματα».

Η εφημερίδα i εστιάζει στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, καθώς “συνιστάται έντονα”, όλοι οι μαθητές των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία να φορούν μάσκες. Οι υπουργοί έσπευσαν αργά χθες το βράδυ να λάβουν οδηγίες για τους μαθητές να φορούν μάσκες στους κοινόχρηστους χώρους, όπως οι παιδικές χαρές από τη Δευτέρα. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί ζήτησαν σήμερα να χρησιμοποιηθούν ξανά και στις τάξεις, λέγοντας ότι ο ιός «δεν γνωρίζει τη διαφορά» μεταξύ του διαδρόμου και της τάξης. Ένας από τους υπότιτλους της εφημερίδας εξηγεί ότι ο στόχος τέτοιων μέτρων είναι να «κερδίσουν χρόνο για τους επιστήμονες για να καθορίσουν την κλίμακα της απειλής από νέα στελέχη τις επόμενες εβδομάδες».

Η Daily Telegraph εστιάζει στην ανησυχία των βουλευτών και των γονέων για το πώς οι νέοι κανόνες αυτοαπομόνωσης θα επηρεάσουν τις τελευταίες εβδομάδες του σχολείου πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οι βουλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι η παραλλαγή θα οδηγήσει σε «χάος» στα σχολεία, αναφέρει η εφημερίδα. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι τα παιδιά δεν θα εξαιρεθούν από 10ήμερη απομόνωση εάν προσδιορίζονται ως στενή επαφή κάποιου που βρέθηκε θετικός στην παραλλαγή Omicron. Ο συντηρητικός βουλευτής Steve Baker, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Ανάκαμψης από τον Covid, φέρεται να είπε ότι τα μέτρα «θα προκαλέσουν χάος, συμπεριλαμβανομένων παράπλευρων συνεπειών, όπως ζημιά στην εκπαίδευση των παιδιών», προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει πότε θα τεθεί ένα τέλος σε όλα αυτά». Η ομάδα γονέων, UsForThem, αποκαλεί «ντροπή» το γεγονός ότι οι υπουργοί δεν έχουν θεσπίσει εξαίρεση για όσους σπουδάζουν. Η Daily Telegraph παρουσιάζει ένα κοινό άρθρο της υπουργού Εξωτερικών, Liz Truss και του Ισραηλινού ομολόγου της, Yair Lapid, ενόψει της υπογραφής νέας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Η 10ετής συμφωνία θα καλύπτει θέματα όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το εμπόριο και η άμυνα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι “ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία” της συμφωνίας είναι η δέσμευση να σταματήσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Οι συνομιλίες για τη συμφωνία του 2015 συνεχίζονται στη Βιέννη αργότερα σήμερα. Όμως η κα Truss και ο κ. Lapid έχουν δεσμευτεί να εργαστούν «νύχτα και μέρα» για να αποτρέψουν την Τεχεράνη από το να γίνει πυρηνική δύναμη.

Οι ειδικοί ζητούν να επεκταθούν οι μάσκες σε τάξεις, παμπ και εστιατόρια για την αντιμετώπιση του σούπερ στελέχους καθώς ο Sajid Javid συναντά τους υπουργούς υγείας της G7 στο Λονδίνο σήμερα, σύμφωνα με την Daily Mirror.  Με τον τίτλο: «Ο αγώνας για τη διάσωση των Χριστουγέννων», η εφημερίδα αναφέρεται στην έκκληση του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου να επεκταθεί η χρήση μάσκας στην Αγγλία ώστε να καλύπτει τους περισσότερους χώρους. Έξι νέα κρούσματα Omicron εντοπίστηκαν στη Σκωτία καθώς τα εργαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου διερευνούν 225 «πιθανά» δείγματα, προσθέτει η εφημερίδα παρακάτω. Οι υγειονομικές αρχές της Σκωτίας δήλωσαν ότι τέσσερα από τα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Lanarkshire και άλλα δύο στην περιοχή Greater Glasgow και Clyde. Δεν είναι σαφές εάν αυτά συνδέονται με ταξίδια στη νότια Αφρική. Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ερευνούν περίπου 75 «πιθανές» περιπτώσεις του B.1.1.529, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία και έως και 150 πιθανές περιπτώσεις του μεταλλαγμένου στελέχους.

“Δεν είναι δύσκολο να το καλύψεις” είναι το λογοπαίγνιο  που έχουν επινοήσει οι συντάκτες της Metro για να επισημάνουν ότι το “απλό βήμα” της καθολικής χρήσης της μάσκας θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της νέας παραλλαγής και το συνοδεύουν με το μήνυμα: «Καλύψου, προστάτεψε τους άλλους» με κόκκινα κεφαλαία. Εν τω μεταξύ, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα οι υπεύθυνοι του NHS εργάζονται για να αυξήσουν άμεσα την ικανότητα του προγράμματος εμβολιασμού από τα έξι εκατομμύρια δόσεις που είχαν προγραμματιστεί μόνο για την Αγγλία τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν η παραλλαγή Omicron είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές ή εάν προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση. Χθες το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε 37.681 κρούσματα ιού και 51 θανάτους εντός 28 ημερών από το θετικό τεστ, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε κατά 5,8% από 40.004 που καταγράφηκαν την περασμένη Κυριακή, ενώ ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε κατά 16,4% από 61 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι περιορισμοί στα ταξίδια είναι το επίκεντρο των Financial Times καθώς οι χώρες παίρνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν την παραλλαγή. Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Σαουδική Αραβία και η Νότια Κορέα έχουν περιορίσει τα ταξίδια ή διέταξαν καραντίνα σε όσους ταξιδεύουν από και προς τη νότια Αφρική, επισημαίνει η εφημερίδα. Η Ελβετία έχει περιορίσει τα ταξίδια σε μη αφρικανικά έθνη όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα, ενώ η Ινδία και η Σιγκαπούρη έχουν δηλώσει ότι θα επανεξετάσουν τους περιορισμούς. Το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορά του σε ξένους μετά την επιβεβαίωση ενός κρούσματος, προσθέτει η εφημερίδα. Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι εντόπισε οκτώ πιθανά κρούσματα της παραλλαγής Omicron Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ δύο κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στον Καναδά σε δύο άτομα που ταξίδεψαν πρόσφατα στη Νιγηρία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του Οντάριο.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...