Βρετανικός Τύπος: «Επικίνδυνος πληθωρισμός» και «Έκκληση για την υποδοχή των προσφύγων», στα πρωτοσέλιδα

Αγγλία - Γουέστμινστερ - κοινοβούλιο
Γουέστμινστερ, το αστικό κοινοβούλιο της Αγγλίας

Οι Financial Times εστιάζουν σε μια έρευνα αναλυτών της επενδυτικής τράπεζας Citi που προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να ξεπεράσει το 18,6% τον Ιανουάριο, που θα είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των δυτικών κρατών. Αυτόν τον μήνα η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε ότι οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα έφταναν τον πληθωρισμό πάνω από το 13%, αλλά το ταχέως αυξανόμενο κόστος του κλάδου έχει ξεπεράσει και αυτές τις οικονομικές προβλέψεις, αναφέρει η εφημερίδα. Η πρόβλεψη θα ασκήσει πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια από το σημερινό επίπεδο του 1,75% έως και στο 7%, σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η οικονομία. Επίσης, “σωρεύει περισσότερη πίεση” στους υποψηφίους για την ηγεσία των Συντηρητικών για να αντιμετωπίσουν το γεγονός, λένε οι Financial Times, και οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος Rishi Sunak και Liz Truss πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένοι σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα που υποστηρίζουν.

Οι Times αναφέρουν ότι η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για τη δολοφονία της Daria Dugina, κόρης του Aleksandr Dugin, η οποία σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό της εξερράγη και τυλίχτηκε στις φλόγες την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι της. Ο Ρώσος φιλόσοφος Aleksandr Dugin, που υποστήριξε την εισβολή στην Ουκρανία, είναι γνωστός ως «το μυαλό του Πούτιν», πιστεύεται ότι  ήταν ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης, όπως μεταδίδει το BBC. Αν και η Ουκρανία αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας F.S.B. δημοσίευσε φωτογραφία του διαβατηρίου της Ουκρανής Natalya Vovk, που υπηρετεί στον ουκρανικό στρατό, μαζί με βίντεο που υποτίθεται ότι την δείχνει στη ρωσική πρωτεύουσα και δήλωσε ότι, η επίθεση «προετοιμάστηκε και διαπράχθηκε από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών» και πραγματοποιήθηκε από την Vovk. Η Vovk, που ταξίδευε με την 12χρονη κόρη της, στη συνέχεια πέρασε τα σύνορα με την Εσθονία. Το Κρεμλίνο, ισχυρίστηκε ότι η δολοφόνος είναι μέλος του εθνικιστικού συντάγματος Αζόφ, το οποίο η Μόσχα κατηγορεί για «ναζισμό» και έχει στρέψει την οργή του στην Εσθονία καθώς και στην Ουκρανία, υποδηλώνοντας ότι η Εσθονία, μέλος του ΝΑΤΟ, έδωσε καταφύγιο στην δολοφόνο και προειδοποιεί για αντίποινα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την επίθεση «σκληρή» και ανακοίνωσε αργότερα ότι η κ. Dugina θα λάβει ένα μετάλλιο μετά θάνατον. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι εν τω μεταξύ πιστεύουν ότι το μπαράζ της προπαγάνδας του Κρεμλίνου θα μπορούσε να είναι το προοίμιο για περαιτέρω επιθέσεις την ημέρα της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, στις 24 Αυγούστου.

Η Daily Express αναρωτιέται: “Πώς θα τα βγάλουν πέρα ​​εκατομμύρια;” Η εταιρεία συμβούλων Cornwall Insight προειδοποιεί ότι «είναι δύσκολο να δούμε πόσοι θα ανταπεξέλθουν στον επερχόμενο χειμώνα» καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας αυξάνονται. Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες σύμφωνα με την εφημερίδα αναφέρουν ότι ένας «χειμώνας δυστυχίας πλησιάζει» καθώς οι τιμές αυξάνονται. Ένας τέτοιος υψηλός πληθωρισμός, που παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 1976, θα είναι «καταστροφικός» για τους ηλικιωμένους, προειδοποίησε ο Dennis Reed, διευθυντής της ομάδας εκστρατείας Silver Voices, λέγοντας: «Εκατομμύρια θα πέσουν στη φτώχεια αν η κυβέρνηση δεν λάβει ριζοσπαστικά μέτρα». Η Caroline Abrahams, διευθύντρια φιλανθρωπικής οργάνωσης στο Age UK, ισχυρίστηκε ότι η πρόβλεψη «προκάλεσε φόβο» στους συνταξιούχους, καθώς ήδη δυσκολεύονται για τα απαραίτητα και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει γρήγορα, οι άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως τη διαβεβαίωση ότι δεν θα εγκαταλειφθούν και πως η βοήθεια είναι καθ’ οδόν».

Η Daily Telegraph δημοσιεύει δηλώσεις του Υπουργού Προσφύγων, Λόρδου  Harrington,  που ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει τις μηνιαίες πληρωμές στις οικογένειες που φιλοξενούν Ουκρανούς πρόσφυγες από 350 σε 700 λίρες, εξαιτίας του φόβου ότι η κρίση κόστους ζωής θα προκαλέσει χιλιάδες αποχωρήσεις από το πρόγραμμα καθώς ορισμένα νοικοκυριά δε θα μπορούν να συνεχίσουν να βοηθούν λόγω της αύξησης των λογαριασμών ενέργειας. Ο υπουργός αναμένει ότι περίπου το ένα τέταρτο των 25.000 νοικοκυριών που φιλοξενούν πρόσφυγες θα αποσυρθούν όταν λήξει η αρχική εξάμηνη θητεία τον Οκτώβριο, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστούν νέα σπίτια.

Η Daily Mail επικεντρώνεται στην απεργία των ποινικών δικηγόρων στην Αγγλία και την Ουαλία. «Η δικαιοσύνη κρατείται σε ομηρία», γράφει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Dominic Raab, σε ένα άρθρο της εφημερίδας, αφού οι δικηγόροι ψήφισαν να προχωρήσουμε σε μια συνεχόμενη απεργία διαρκείας από τις 5 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Raab πιστεύει ότι η απόφαση των δικηγόρων στην Αγγλία και την Ουαλία να ψηφίσουν υπέρ μιας συνολικής απεργίας τον επόμενο μήνα είναι «αχρείαστη και αδικαιολόγητη», θα προκαλέσει «ανείπωτη αγωνία» στα θύματα εγκληματικών πράξεων και θα κάνει τους δρόμους λιγότερο ασφαλείς καθώς οι παραβάτες θα επιτρέπεται να περιφέρονται ελεύθεροι. Μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου έχουν πραγματοποιήσει απεργίες από τον Ιούνιο ως μέρος μιας μακροχρόνιας διαμάχης σχετικά με τις αμοιβές, τη χρηματοδότηση και τις θέσεις εργασίας. Η CBA λέει ότι η απεργία είναι η «έσχατη λύση» και ότι καθυστερήσεις και συσσωρεύσεις υποθέσεων συνέβαιναν και πριν από την πανδημία.

Σύμφωνα με τη Guardian, η υποψήφια για την ηγεσία των Συντηρητικών, Liz Truss, όταν ήταν υπουργός Περιβάλλοντος μεταξύ 2014 και 2016, ήταν υπεύθυνη για την περικοπή εκατομμυρίων λιρών από τη χρηματοδότηση που προοριζόταν για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων. Η κα Truss μείωσε τη χρηματοδότηση για την Υπηρεσία Περιβάλλοντος κατά 235 εκατομμύρια £, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής 24 εκατομμυρίων λιρών από επιχορήγηση για την επιτήρηση των εταιρειών ύδρευσης που ήταν υπεύθυνες για την αποτροπή της απόρριψης ακατέργαστων λυμάτων. Εκείνη την εποχή υπερασπίστηκε την κίνηση λέγοντας ότι υπήρχαν τρόποι για να κάνει εξοικονομήσεις, ενώ η Greenpeace είπε στην εφημερίδα ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυρία Truss έχει «λύματα στα χέρια της». Η είδηση έρχεται καθώς εντείνεται η κριτική για τα λύματα που διοχετεύονται στις παραλίες.

Η συντηρητική υποψήφια για την ηγεσία, Liz Truss, υπαναχωρεί  σχετικά με τα σχέδια για τη συγκρότηση έκτακτου προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής, εάν γίνει πρωθυπουργός, αναφέρει η εφημερίδα i. Αντίθετα, θα πραγματοποιήσει μια αποδυναμωμένη «δημοσιονομική εκδήλωση», η οποία «θα αποφεύγει τις λεπτομέρειες», λέει η εφημερίδα, η οποία προσθέτει ότι η κ. Truss εξακολουθεί να σχεδιάζει να αναστρέψει την άνοδο των εθνικών ασφαλίσεων, αλλά θα «βαδίζει στα τυφλά» μη ζητώντας επίσημες οικονομικές προβλέψεις.

Ο ποδοσφαιριστής Κριστιάνο Ρονάλντο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα της Daily Mirror η οποία σχολιάζει την σύσταση που του έγινε από την αστυνομία και το πρόστιμο των 200 ​​λιρών που του επιβλήθηκε,  για βίντεο που τον δείχνουν να χτυπάει ένα τηλέφωνο από το χέρι ενός παιδιού, οπαδού της Έβερτον, που θαυμάζει τον επιθετικό της Γιουνάιτεντ. Η Σάρα Κέλι, η μαμά της οποίας ο αυτιστικός γιος δέχτηκε επίθεση από τον Ρονάλντο, δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του, καθώς ενώ ο Ρονάλντο αρχικά της τηλεφώνησε για να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση, κατέληξε να την εκφοβίσει ότι θα την πολεμήσει «μέχρι τέλους» εάν κινηθεί νομικά εναντίον του, ήταν αλαζονικός στην συνομιλία που είχαν και δεν προσφέρθηκε καν να αντικαταστήσει το σπασμένο τηλέφωνο του γιού της.

«Οι νιφάδες χιονιού που μπλοκάρουν την A&E», έχει σαν τίτλο της η Metro, καθώς οι αναφορές του για ασθενείς με ασήμαντα παράπονα ασκούν πίεση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων στην Αγγλία, συμπεριλαμβανομένου ενός ατόμου που ζήτησε βοήθεια για την πιτυρίδα του. Τον περασμένο μήνα 2.164.000 άτομα καταγράφηκαν στην A&E, αλλά μόνο λιγότερο από το ένα τέταρτο χρειάστηκε να εισαχθούν για περαιτέρω θεραπεία, λέει η εφημερίδα.

Η Daily Star δημοσιεύει μια φωτογραφία ενός άνδρα που κοιμάται στη δουλειά, καθώς αποκαλύπτει μια έκθεση από ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, η οποία υποστηρίζει ότι το να επιτρέπεται στο προσωπικό να κοιμάται μπορεί να ενισχύσει την ευημερία και τα κέρδη.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...