Βρετανικός Τύπος: «Επιστρέφει η καραντίνα στα ταξίδια, σε όσους δεν κάνουν τρίτη δόση» και «Καταγγελίες για διαφθορά», στα πρωτοσέλιδα

Αγγλία

Η Mail on Sunday γράφει ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς των ταξιδιωτικών περιορισμών για άτομα που δεν κάνουν το αναμνηστικό εμβόλιο κατά του Covid. Οι υπουργοί καταρτίζουν «αμφιλεγόμενα» σχέδια για καραντίνα και απαιτήσεις δοκιμών για όσους δεν κάνουν την τρίτη δόση για να προστατεύσουν το Ηνωμένο Βασίλειο από τη διάδοση νέων μεταλλάξεων, αναφέρει η εφημερίδα. Οι αξιωματούχοι είναι αναποφάσιστοι για το πόσο γρήγορα θα έχουν έτοιμο το σχέδιο και εάν θα προσφέρουν περίοδο χάριτος σε άτομα που έχουν ζητήσει να κάνουν την τρίτη δόση, αλλά δεν τους έχει δοθεί ακόμη ραντεβού.

Οι Sunday People δημοσιεύει μια ιστορία για τα εμβόλια κατά του Covid λέγοντας ότι η οικογένεια ενός «ξεχωριστού» μωρού, που σώθηκε μετά τον θάνατο της μητέρας της από Covid, κάλεσε όλες τις μέλλουσες μαμάδες να εμβολιαστούν. Η Saiqa Parveen, 37 ετών, η οποία αρνήθηκε να κάνει το εμβόλιο ενώ κυοφορούσε, πέθανε από τον ιό, αλλά η κόρη της Dua επέζησε μετά από καισαρική τομή, αναφέρει η εφημερίδα. «Αυτό το πανέμορφο κοριτσάκι κοιμάται ειρηνικά, χωρίς να γνωρίζει ότι δεν θα συναντήσει ποτέ τη μαμά της», σχολιάζει η εφημερίδα, κάτω από τη φωτογραφία του μωρού. Σήμερα ο αδερφός της Saiqa εκλιπαρεί τις μέλλουσες μητέρες : «Για το όνομα του Θεού, κάντε το εμβόλιο.»

Σημαντικές επιθέσεις δέχονται οι ενέργειες του πρωθυπουργού, καθώς μια νέα δημοσκόπηση του Opinium για την Observer σήμερα δείχνει ότι η δημοτικότητα  για τον Τζόνσον και το κόμμα του έχουν υποχωρήσει δραματικά από το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τα προσωπικά στοιχεία αποδοχής του πρωθυπουργού να φτάνουν στο χαμηλότερο επίπεδο που είχε ποτέ.  Η εφημερίδα σημειώνει ότι το Εργατικό Κόμμα, το SNP, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το κόμμα των Πρασίνων έστρεψαν την προσοχή τους στην ανάθεση συμβάσεων που σχετίζονται με τον Covid-19, απαιτώντας έρευνες από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Simon Case, ή την κοινοβουλευτική επίτροπο για τα πρότυπα, Kathryn Stone, σχετικά με το αν ασκήθηκε οποιαδήποτε πίεση σε υπουργούς από τον Owen Paterson, για λογαριασμό της Randox Laboratories, μιας εταιρείας που υπέγραψε συμβάσεις σχεδόν 500 εκατομμυρίων λιρών, το περασμένο έτος. Ο Paterson, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του από βουλευτής την περασμένη εβδομάδα, αμείβονταν με περισσότερες από 8.000 λίρες το μήνα για συμβουλευτική εργασία 16 ωρών από την Randox, έως ότου παραιτήθηκε από την θέση του την Παρασκευή, με την  εταιρεία ωστόσο να επιμένει ότι, ο Paterson, «δεν έπαιξε κανένα ρόλο» στην εξασφάλιση οποιωνδήποτε συμβολαίων, προσθέτει η εφημερίδα. Χθες, η αναπληρωτής αρχηγός των Εργατικών, Angela Rayner, είπε ότι απέστειλε επιστολή στην Case ζητώντας «τη δημοσίευση όλης της αλληλογραφίας και των λεπτομερειών όλων των συναντήσεων μεταξύ υπουργών και των επιχειρήσεων που πλήρωναν τον Paterson για να ασκήσει πιέσεις για λογαριασμό τους».

Οι Sunday Times γράφει ότι τρία μέλη του υπουργικού συμβουλίου που διατηρούν την ανωνυμία τους, επέκριναν τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για τον χειρισμό της διαμάχης για τα λόμπι που εμπλέκεται ο κ. Paterson, με έναν από αυτούς να κατηγορεί τον κ. Τζόνσον ότι προκάλεσε «τοξικό χάος», ενώ ένας άλλος λέει ότι «υπάρχει πραγματική οργή στο κόμμα». Η πρώην υπουργός Caroline Nokes στοχοποιεί επίσης τον κ. Johnson, λέγοντας ότι η προσπάθεια να ξαναγραφεί το πειθαρχικό σύστημα για τους βουλευτές «πραγματικά βρωμάει» και προσθέτει ότι ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε λάβει υπόψη τις απόψεις των υποστηρικτών ότι «η πορεία του ήταν προφανώς καταδικασμένη σε αποτυχία από την κοινή γνώμη». Οι Sunday Times αναφέρουν επίσης σε άλλο άρθρο τους ότι ειδικοί της νόσου του Αλτσχάιμερ στρατολογούν οδηγούς ταξί από το Λονδίνο με την ελπίδα ότι ο εγκέφαλός τους θα μπορούσε να ξεκλειδώσει μερικά από τα μυστικά της νόσου. Οι επιστήμονες στο University College του Λονδίνου πραγματοποιούν μαγνητικές τομογραφίες σε οδηγούς ενώ χαρτογραφούν νοερά σύνθετες διαδρομές, δραστηριότητα που διεγείρει ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι εκφυλίζεται σε άτομα με Αλτσχάιμερ, με την ελπίδα ότι η έρευνα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη καλύτερων διαγνωστικών εργαλείων για τον εντοπισμό της νόσου νωρίτερα, τονίζοντας ότι ένα καλά συντονισμένο μυαλό θα είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να θυμάται πού βρίσκονται τα κλειδιά του αυτοκινήτου από οποιοδήποτε δορυφορικό πλοηγό.

Έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για απόσυρση έως και 15 δισεκατομμυρίων λιρών χρηματοδότησης από τρία επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την Sunday Telegraph. Τα σχέδια να σταματήσει να συνεισφέρει στα επιστημονικά, δορυφορικά και πυρηνικά έργα της ΕΕ, Horizon Europe, το Copernicus και την Euratom, αξίας 77 δισεκατομμυρίων λιρών και στα οποία το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να παραμείνει μέρος όταν υπέγραψε τη συμφωνία για το Brexit, έρχονται «εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων με τις Βρυξέλλες». Η αποκατάσταση της θέσης της Βρετανίας ως παγκόσμιου ηγέτη στην επιστήμη αποτελεί βασικό στοιχείο του οράματος του πρωθυπουργού για την παγκόσμια Βρετανία. Τα σχέδια έρχονται εν μέσω προσδοκιών ότι ο κ. Τζόνσον θα μπορούσε σύντομα να ενεργοποιήσει το Άρθρο 16, τη λεγόμενη πυρηνική επιλογή που επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αναστείλει τμήματα του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας. Ενώ οι μεταξύ τους συνομιλίες παραμένουν κλειδωμένες, κυβερνητικά στελέχη αποκάλυψαν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν μέχρι στιγμής επιτύχει καμία ουσιαστική πρόοδο. Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διορθώσει το πρωτόκολλο, προειδοποιώντας ότι οι προτάσεις της να περικόψουν τους τελωνειακούς ελέγχους, τη γραφειοκρατία για τους μεταφορείς και τα εμπόδια στα φάρμακα που φεύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Βόρεια Ιρλανδία, υπολείπεται πολύ από αυτό που είχε υποσχεθεί.

Η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss, έχει παρουσιάσει σχέδια για το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει «η καρδιά ενός παγκόσμιου δικτύου ελευθερίας», σύμφωνα με την Sunday Express, η οποία αναφέρει ότι η υπόσχεση της να “παραδώσει θέσεις εργασίας στο μέλλον και ευκαιρίες στην πατρίδα” έρχεται πριν από μία καθοριστική επίσκεψη στην Ασία με σκοπό να προχωρήσει στη διαμόρφωση της παγκόσμιας Βρετανίας. Η κα Truss θα φτάσει απόψε στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Kuala Lumpur, ενώ οι χώρες στην περιοδεία της είναι όλες μέρος της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πηγές κοντά στην Υπουργό Εξωτερικών δήλωσαν ότι το γεγονός ότι έκανε το ταξίδι στην Ανατολή τόσο νωρίς στη θητεία της αποκάλυψε τη σημασία που δίνει στην περιοχή. Η κ. Truss επισημαίνει ότι μέχρι το 2050 η Ινδονησία και όχι η Γερμανία, θα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Υπογράμμισε επίσης ότι η ελευθερία που επιτρέπει το Brexit έδωσε τη δυνατότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο να αναζωογονήσει τις σχέσεις του με τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου. «Για πάρα πολύ καιρό, επιτρέψαμε να υποβαθμιστεί η σχέση μας με τέτοια έθνη – αλλά τώρα είναι η ώρα να υπερτροφοδοτηθεί». Η κα Truss, ως Γραμματέας Διεθνούς Εμπορίου, έθεσε τις βάσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινήσει μια  νέα νομική συμμαχία ινδο-ειρηνικού ωκεανού, υποβάλλοντας προσφορά για ένταξη στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Υπερειρηνική Συνεργασία, ενώ δεν έχει κρύψει ότι θέλει να ενώσει τις δημοκρατικές οικονομίες σε όλο τον κόσμο απέναντι στην αυξανόμενη δύναμη της Κίνας, σχολιάζει η εφημερίδα.

Η Sunday Mirror παρουσιάζει συνέντευξη με τη νοσοκόμα που είχε σχέση με τον δολοφόνο David Fuller. Ο Fuller επιτέθηκε σεξουαλικά στα πτώματα περισσότερων από 100 νεκρών σε νεκροτομεία νοσοκομείων. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η γυναίκα τον περιέγραψε ως τον «τέλειο κύριο» και ζητεί να γίνει εκ νέου έρευνα στα δύο νοσοκομεία του Kent όπου σημειώθηκε η κακοποίηση.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...