Βρετανικός Τύπος: Επιστρέφει το NHS σε κανονική λειτουργία – Η Κούβα στέλνει ιατρική ταξιαρχία στα νησιά Τερκς και Κάικος

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

The Daily Mail

Το NHS «επιστρέφει στα φυσιολογικά». Τα νοσοκομεία μπορούν να ξεκινήσουν τη θεραπεία 4 εκατομμυρίων ασθενών στη λίστα αναμονής αφού ο καθημερινός αριθμός θανάτων από κορονοϊούς στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά σχεδόν 70% το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Η πτώση των κρουσμάτων και τα χαμηλά ποσοστά θανάτου σημαίνουν ότι το NHS θα επιστρέψει στις κανονικές υπηρεσίες του, λένε οι ειδικοί. Οι ημερήσιοι θάνατοι από τον ιό παραμένουν χαμηλοί, ενώ 38 καταγράφηκαν χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεβάζοντας το σύνολο στις 41.736. Ο μειούμενος αριθμός περιπτώσεων σήμαινε ότι, από χθες, μόνο 390 κρεβάτια ΜΑΦ καταλήφθηκαν από ασθενείς με κορονοϊό σε όλη την Αγγλία. Μια μελέτη από το Imperial College London υπολογίζει ότι όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις θα μπορούσαν να επανεισαχθούν όταν οι ασθενείς από Covid-19 μειωθούν σε 320. Αυτό σημαίνει ότι το NHS θα μπορούσε να αρχίσει να εκκαθαρίζει τη λίστα αναμονής του, που ανέρχεται σε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άτομα, μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το NHS θα πρέπει να εφαρμόσει ορισμένα από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης για να εξαλειφθεί η καθυστέρηση, όπως η χρήση ιδιωτικών νοσοκομείων, η διατήρηση συνταξιούχων που επέστρεψαν στην εργασία και η απασχόληση φοιτητών ιατρικής και νοσηλευτικής του τελευταίου έτους .

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε πτώση 20,4% του ΑΕΠ τον Απρίλιο την Παρασκευή και φαίνεται να είναι σε χειρότερη θέση  από τους Ευρωπαίους ομολόγους της, καθώς η πανδημία  συντρίβει τις οικονομίες τους. Ενώ οι περισσότερες άλλες χώρες δεν αναφέρουν μηνιαία στοιχεία για το ΑΕΠ, ορισμένες χώρες που το έκαναν δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πλήττεται περισσότερο. Μια έκθεση του ΟΟΣΑ έδειξε ότι η βρετανική οικονομία έχει υποστεί το χειρότερο πλήγμα μεταξύ των μεγάλων ανεπτυγμένων χωρών. Στη Γαλλία, ο μεταποιητικός τομέας τους σημείωσε πτώση 21,9% τον Απρίλιο με 24,3% στο Ηνωμένο Βασίλειο τον ίδιο μήνα. Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία και τη Γερμανία, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 19,1% και 17,9% τον Απρίλιο, αντίστοιχα. Αυτό συγκρίνεται με μείωση κατά 20,3% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το λιανικό εμπόριο ήταν το χειρότερο. Στη Γερμανία και την Ιταλία, οι πωλήσεις σε αυτόν τον τομέα μειώθηκαν κατά 10,5% και 5,3% τον Απρίλιο, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ίδιος τομέας σημείωσε πτώση 18,1% την ίδια περίοδο.  Εν τω μεταξύ, τα περισσότερα καταστήματα λιανικής δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ  μικρότερα καταστήματα άνοιξαν τη Δευτέρα. Η οικονομία της Βρετανίας είναι πιθανό να υποχωρήσει κατά 11,5% το 2020, ανέφερε η έκθεση, ταχύτερα από τις οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Telesur

Η Κούβα στέλνει ιατρική ταξιαρχία στα νησιά Τερκς και Κάικος. Μια νέα ιατρική ταξιαρχία από το κουβανικό σώμα Henry Reeve έφτασε τη Δευτέρα στα νησιά Τερκς και Κάικος για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.Η ομάδα των 20 επαγγελματιών υγείας αποτελείται από γιατρούς και νοσοκόμους, τους οποίους υποδέχτηκε η αναπληρωτής κυβερνήτης Anya Williams. Τα μέλη της ταξιαρχίας έχουν περισσότερα από πέντε χρόνια εμπειρίας στο σύστημα υγείας της Κούβας.Το νησί Τερκς και Κάικος έχει πάνω από 33.000 κατοίκους και παρόλο που ο κορονοϊός δεν έχει επηρεάσει σοβαρά, οι αρχές έχουν ζητήσει εξωτερική βοήθεια, ώστε να μην ξεφύγει το ξέσπασμα.”Η πανδημία πρέπει να καταπολεμηθεί με αλληλεγγύη, όχι εγωισμό. Αυτή είναι η 35η ταξιαρχία Henry Reeve, η οποία ήδη συνεργάζεται με 28 χώρες, με διάθεση να συνεχίσει να προσφέρει αλληλεγγύη εν μέσω αυτής της διεθνούς έκτακτης ανάγκης”, τόνισε ο Eugenio Martinez.Τους τελευταίους μήνες, περισσότεροι από 3.300 κουβανέζοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας παρείχαν τις υπηρεσίες τους σε 28.000 άτομα από 59 χώρες πριν από τη διεθνή εκδήλωση έκτακτης ανάγκης για την υγεία. “Αυτό είναι ένα ορόσημο για την κουβανική ιατρική συνεργασία. Η κυβέρνηση των Νήσων Τερκς και Κάικος δεν δίστασε να ζητήσει τη συνεργασία μας για την ενίσχυση του συστήματος υγείας τους”, δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Μονάδας Ιατρικής Συνεργασίας Juan Delgado.Στα Τερκς και Κάικος έχουν μέχρι στιγμής αναφέρει 12 θετικά κρούσματα, με μόνο ένα νεκρό. Οι υπόλοιποι έντεκα πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

The Guardian

Έκρηξη κορονοϊού στο Πεκίνο, περιορίζει τα ταξίδια. Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού εμφανίστηκαν στο Πεκίνο σε ένα «εξαιρετικά σοβαρό» ξέσπασμα που ένας επιστήμονας είπε ότι πιθανότατα περιλάμβανε ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού από το ξέσπασμα που έπληξε το Wuhan πέρυσι.Τμήματα της κινεζικής πρωτεύουσας αποκλείστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ. Οι αθλητικοί και ψυχαγωγικοί χώροι έκλεισαν επίσης.Ο Yang Zhanqiu, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Wuhan, δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι πιστεύει πως η νέα επιδημία εμφανίζει ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού από αυτό που έπληξε τη Wuhan στην αρχή της πανδημίας.Περισσότερες από 20 γειτονιές του Πεκίνου έχουν χαρακτηριστεί μεσαίου κινδύνου, ανέφερε το Reuters. «Η επιδημία στην πρωτεύουσα είναι εξαιρετικά σοβαρή», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της πόλης του Πεκίνου Xu Hejian σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να λάβουμε αυστηρά μέτρα για να σταματήσουμε τη διάδοση του Covid-19».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...