Βρετανικός τύπος: Εξακολουθεί να αγνοείται ο πρώην αστέρας του WWE, Shad Gaspard – Macron και Merkel παρουσιάζουν κοινό σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ

The Guardian

Οι Macron και Merkel παρουσιάζουν κοινό σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουήλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έχουν παρουσιάσει ένα κοινό σχέδιο για την ανάκαμψη της ΕΕ μετά από εβδομάδες συζητήσεων σχετικά με τον τρόπο διάθεσης δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται  για τον γρήγορο τερματισμό μιας επώδυνης ύφεσης.

Η ΕΕ μπορεί να δώσει πράσινο φως στην πώληση του φαρμάκου remdesivir ως θεραπεία Covid-19, λέει ο επικεφαλής της υπηρεσίας φαρμάκων της.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε το προτεινόμενο ταμείο ανάπτυξης που θα διαθέσει 500 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι θα φέρει την απαραίτητη ανακούφιση στις χώρες της ΕΕ που επλήγησαν περισσότερο. «Οι γαλλο-γερμανικές προτάσεις είναι φιλόδοξες, στοχευμένες και ευπρόσδεκτες», δήλωσε η Λαγκάρντ σε κοινή συνέντευξη με τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου που μείωσε τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Οι προτάσεις «ανοίγουν το δρόμο για μακροπρόθεσμο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυρίως επιτρέπουν σημαντική άμεση δημοσιονομική βοήθεια στα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο από την κρίση», δήλωσε η Lagarde στις εφημερίδες Les Echos, Handelsblatt, Corriere della Sera και El Mundo.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρει ότι είναι  απίθανη η πλήρης οικονομική ανάκαμψη το 2021. Η παγκόσμια οικονομία θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει πλήρως από το σοκ που προκλήθηκε από τον νέο κοροναϊό από το αρχικά αναμενόμενο, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Η Kristalina Georgieva δήλωσε ότι το Ταμείο είναι πιθανό να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή του για συρρίκνωση 3% στο ΑΕΠ το 2020, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Αυτό πιθανότατα θα προκαλούσε επίσης αλλαγές στις προβλέψεις του Ταμείου για μερική ανάκαμψη 5,8% το 2021.Σε συνέντευξή της στο Reuters, είπε ότι τα δεδομένα από όλο τον κόσμο ήταν χειρότερα από το αναμενόμενο. Δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία-στόχο για την ανάκαμψη.Τον Απρίλιο, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι το κλείσιμο των επιχειρήσεων και το κλείδωμα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού θα ρίξει τον κόσμο στη βαθύτερη ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση του 1930. Ωστόσο, τα δεδομένα που έχουν αναφερθεί έκτοτε δείχνουν “πιο άσχημα νέα”, δήλωσε ο Γκεοργκιέβα στις αρχές του μήνα.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δήλωσε τη Δευτέρα δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει μια ανασκόπηση για την παγκόσμια αντίδραση στην  πανδημία του κορονοϊού, το συντομότερο δυνατό. Μάλιστα έλαβε υποστήριξη από την Κίνα, από όπου ξεκίνησε η πανδημία. Ο Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια μιας τηλε-συζήτησης κατά την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, στην οποία ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping υπερασπίστηκε τον χειρισμό της κρίσης από τη χώρα του.

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου ανοίγει ξανά, μετά από περισσότερο από δύο μήνες. Οι επισκέπτες περιμένουν στην ουρά, τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και υπό την επίβλεψη αστυνομικών που φορούν μάσκες προσώπου, πριν ελέγξουν τις θερμοκρασίες τους για να μπουν στην εκκλησία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα μιλήσει για την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και είπε ότι «έκανε πολύ θλιβερή δουλειά» στον χειρισμό του κορονοϊού. Ο Τραμπ σε μια εκδήλωση του Λευκού Οίκου τόνισε ότι θα λάβει σύντομα απόφαση σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς τον ΠΟΥ και ότι είχε σκεφτεί να το μειώσει σε 40 εκατομμύρια δολάρια. Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτή η μείωση  είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ερωτηθείς γιατί δεν μίλησε στην τηλε-συνάντηση του ΠΟΥ νωρίτερα την ίδια ημέρα, απάντησε: «Επέλεξα να μην κάνω δήλωση σήμερα. Θα κάνω μια δήλωση, κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, αλλά νομίζω ότι έχουν κάνει μια πολύ θλιβερή δουλειά την τελευταία χρονική περίοδο».

Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι παίρνει υδροξυχλωροκίνη. Αυτή είναι η θεραπεία για τον κορονοϊό αμφισβητείται και διαπιστώθηκε ότι είχε πολύ αμφιλεγόμενη επίδραση στους ασθενείς. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποιεί κατά της χρήσης υδροξυχλωροκίνης ή χλωροκίνης για το Covid-19 εκτός νοσοκομείου ή κλινικής δοκιμής, επειδή προκαλεί ταχυπαλμίες.

Η Ινδία ετοιμάζεται να εκκενώσει περιοχές, καθώς αναμένεται ένας «υπερ-κυκλώνας» να χτυπήσει τη χώρα αυτή την εβδομάδα και να προκαλέσει καταστροφές σε ευάλωτες περιοχές. Οι ινδικές πολιτείες της Δυτικής Βεγγάλης και της Οντίσα, καθώς και οι παράκτιες περιοχές του Μπαγκλαντές, έχουν τεθεί σε εγρήγορση για τον κυκλώνα Amphan, ο οποίος κινείται στον κόλπο της Βεγγάλης όπου και πρόκειται να χτυπήσει την Τετάρτη. Έντονες βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι με ταχύτητες έως και 115 μίλια/ώρα αναμένεται να εκδηλωθούν στις ακτές της ανατολικής Ινδίας και του Μπαγκλαντές, προκαλώντας πλημμύρες και διακοπές ρεύματος και ξεριζώνοντας σπίτια και καλλιέργειες. Στην Οντίσα, οι προετοιμασίες έχουν αρχίσει  καθώς εκκενώνουν τα σπίτια τους 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε φτωχές περιοχές, ενώ έχουν ετοιμαστεί περισσότερα από 550 καταφύγια για κυκλώνες και 7.000 κτίρια από σκυρόδεμα, προορισμένα  να στεγάσουν τους εκτοπισμένους.

Δυνάμεις που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Λιβύης που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποσπάσει τον έλεγχο μιας κύριας  στρατιωτικής βάσης στα περίχωρα της πρωτεύουσας της χώρας από τον Χαλίφα Χαφτάρ, προκαλώντας ένα σημαντικό πλήγμα στον στρατό του αποστάτη και το ηθικό του. Τα μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ είχαν αποσυρθεί από την αεροπορική βάση al-Watiya, 90 μίλια νότια της Τρίπολης. Ο Χαφτάρ σχεδίαζε να πάρει την Τρίπολη σε μια επιχείρηση  αστραπή τον Απρίλιο του 2019. Πολλές από τις επιθέσεις τους έχουν ξεκινήσει από το al-Watiya. Η υποχώρησή του και οι διαδοχικές του ήττες, ενδέχεται να υποχρεώσει τις χώρες που τον υποστηρίζουν να αλλάξουν στάση ως προς τη βιωσιμότητα του σχεδίου του για την ανατροπή του αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ GNA, το οποίο εδρεύει στην Τρίπολη. Η αεροπορική βάση ήταν στα χέρια του Haftar από το 2014. Η Τουρκία, σε αντίθεση με το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, υπέγραψε συνθήκη με το GNA τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, με αντάλλαγμα να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στο GNA, για πρόσβαση σε περιοχές με φυσικό αέριο στη Μεσόγειο. Η διμερής συμφωνία έχει επικριθεί έντονα από την Ελλάδα, ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και την ελληνική κυριαρχία.

Daily Mail

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι παίρνει υδροξυχλωροκίνη την τελευταία μιάμιση εβδομάδα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει τον κορονοϊό. Ο πρόεδρος έκανε τη ανακοίνωση στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με εργαζόμενους σε εστιατόρια. Ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα επικαλεστεί την υδροξυχλωροκίνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ελονοσίας, του λύκου και άλλων ασθενειών. Ο Τραμπ είπε ότι «Μέχρι στιγμής φαίνεται να είμαι εντάξει». Ο πρόεδρος είπε ότι πολλοί εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή το παίρνουν  επίσης, συμπληρώνοντας  ότι ένας γιατρός στη Νέα Υόρκη του το έγραψε χωρίς να αναφέρει όνομα. Η περιγραφή ταιριάζει με εκείνη του Βλαντιμίρ Ζελένκο, γιατρού της Νέας Υόρκης που έχει προωθήσει το φάρμακο  ως θεραπεία  για  τον κοροναϊού. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα έδειξε ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν λειτουργεί ενάντια στο Covid-19, θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα και επίσης ότι το φάρμακο δεν καταπολεμά τον ιό.

Οι γιατροί του Ηνωμένου Βασιλείου παραδέχονται ότι η ανοσμία, το επιστημονικό όνομα για την απώλεια των αισθήσεων, συνδέεται σαφώς με τον ιό Covid-19 και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ίδια προσοχή με έναν πυρετό ή έναν  βήχα, τα άλλα δύο επίσημα συμπτώματα. Οι άνθρωποι πρέπει να απομονωθούν εάν χάσουν την αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης τους, επειδή είναι ένα σαφές σύμπτωμα του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Οι γιατροί χαιρέτισαν την κίνηση, αλλά δήλωσαν ότι «χρειάστηκε πολύς χρόνος», με το Ηνωμένο Βασίλειο να υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αφού οι γιατροί είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για αυτό από τον Μάρτιο, καθώς πιθανόν 70.000 μολυσμένοι άνθρωποι να έχουν επιστρέψει στη δουλειά τους.

Η κρατική τηλεόραση της Κίνας χαρακτήρισε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο εμπορίου του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο ως «τρίο των ψευτών» καθώς εντείνει την εκστρατεία κατά των ΗΠΑ λόγω των εντάσεων εξαιτίας του κορονοϊού. Η CGTN κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι «πλέκει έναν ιστό ψεμάτων γύρω από τον κορονοϊό» για να αποφύγει τις ευθύνες της μετά την αποτυχία να περιορίσει το COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η είδηση ​​ήρθε καθώς ο Πομπέο προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι η Κίνα είναι κίνδυνος για «χώρες και δημοκρατίες που αγαπούν την ελευθερία» στην προσπάθεια των ΗΠΑ να επεκτείνει την αντιπαράθεση απέναντι στην κομμουνιστική υπερδύναμη.

Οποιοσδήποτε άνω των πέντε ετών με συμπτώματα κορονοϊού μπορεί τώρα να υποβάλει αίτηση για τεστ, ανακοίνωσε σήμερα ο Matt Hancock. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν στα drive-in κέντρα ή μέσω κινητού τηλεφώνου. Επίσης πραγματοποιούνται κρατήσεις μέσω διαδικτύου. Μέχρι τώρα, τα κιτ δοκιμών περιορίζονταν μόνο σε εργαζόμενους του NHS και της κοινωνικής μέριμνας, καθώς και σε άτομα άνω των 65 ετών, σε όσους δεν μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι και που είχαν συμπτώματα και όποιον ζούσε με ασθενή.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο πρώην αστέρας του WWE, Shad Gaspard 39 ετών, εξακολουθεί να αγνοείται αφού παρασύρθηκε στη θάλασσα από ρεύμα, ενώ κολυμπούσε με τον 10χρονο γιο του στη Venice Beach της Καλιφόρνιας. Ο γιος του διασώθηκε. Η μητέρα του αγοριού παρέμεινε στην παραλία ενώ η ακτοφυλακή πραγματοποίησε έρευνες την Κυριακή το απόγευμα, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της DailyMail.

Τα άτομα με παθήσεις των πνευμόνων ΔΕΝ πρέπει να φορούν μάσκες, προειδοποιούν οι ειδικοί λέγοντας ότι ο ζεστός αέρας και η στενή εφαρμογή μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα. Το Asthma UK συμβουλεύει τους ασθματικούς «αν σε δυσκολεύει, τότε μην την φοράς». Ειδικός εξήγησε ότι ο ζεστός αέρας μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος σε κάποιους ανθρώπους. Οι σφιχτές μάσκες μπορεί να δυσκολεύουν την αναπνοή ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους. Η βρετανική κυβέρνηση συμβουλεύει τώρα τους ανθρώπους να φορούν μάσκες εάν είναι έξω σε μέρη όπου είναι δύσκολο να υπάρξει απόσταση δύο μέτρων (6’6 “). Αυτό συμβαίνει επειδή ο κορονoϊός μολύνει τους ανθρώπους όταν εισπνέεται και προσκολλάται σε κύτταρα μέσα στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες. Αλλά τα άτομα που έχουν άσθμα ή ασθένειες όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή κυστική ίνωση δύσκολο να βρουν μάσκες ή καλύμματα προσώπου που δε δυσκολεύουν την αναπνοή.

Αμφιβολίες ανακύπτουν για το εμβόλιο που αναπτύσσεται από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αφού όλοι οι πίθηκοι που συμμετείχαν στη δοκιμή, βρέθηκαν να έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, ενώ υπάρχουν επίσης προειδοποιήσεις ότι ενδέχεται να ήταν σε θέση να μεταδώσουν τον ιό. Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Ένας καθηγητής από την ομάδα του Imperial προειδοποίησε ότι το εμβόλιο είναι απίθανο να είναι έτοιμο πριν από το 2021. Ο Δρ. William Haseltine, πρώην καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, αποκάλυψε ότι οι πίθηκοι που έκαναν το εμβόλιο είχαν την ίδια ποσότητα ιού στις μύτες τους με τους τρεις μη εμβολιασμένους πιθήκους στη δοκιμή. Αυτό υποδηλώνει ότι η θεραπεία, η οποία έχει ήδη λάβει από την  κυβέρνηση επιδότηση ύψους 90 εκατομμυρίων λιρών, ενδέχεται να μην σταματήσει την εξάπλωση της θανατηφόρας νόσου. Η είδηση έρχεται μετά από αναφορές την περασμένη εβδομάδα ότι το εμβόλιο προσέφερε «κάποια» ανοσία έναντι του ιού και σταμάτησε να μπαίνει βαθιά στους πνεύμονες, όπου γίνεται θανατηφόρο. Το εμβόλιο, γνωστό ως ChAdOx1 nCov-19, υποβάλλεται επί του παρόντος στην πρώτη του κλινική δοκιμή στον άνθρωπο, καθώς τα κράτη επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού. Είπε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν «ψευδείς προσδοκίες» για θεραπεία σύντομα, παρά τους υπουργούς που αποκαλύπτουν ότι ελπίζουν να έχουν 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για το Ηνωμένο Βασίλειο έως τον Σεπτέμβριο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...