Βρετανικός Τύπος: «Φάρσα, η ημέρα της ελευθερίας» και «Η απομόνωση του πρωθυπουργού», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Οι περισσότερες από τις εφημερίδες της Δευτέρας αποκαλύπτουν ότι οι Μπόρις Τζόνσον και ο Rishi Sunak είναι πλέον σε καραντίνα αφού ήρθαν σε επαφή με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Και όλα αυτά καθώς τα περιοριστικά μέτρα αίρονται πλήρως στην Αγγλία τη Δευτέρα.

“Φάρσα, η ημέρα της ελευθερίας” είναι ο κύριος τίτλος  της ιστορίας της Daily Telegraph, αναφέροντας τις πιέσεις για αλλαγή των κανόνων για την αυτοαπομόνωση. Υπουργός που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, δήλωσε: “Αυτό το ping-mageddon γίνεται γελοίο.” Την Κυριακή, η Daily Telegraph ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε αποκλείσει τους  μαζικούς εμβολιασμούς Covid για άτομα κάτω των 18 ετών. Αλλά σήμερα το πρωί προβλέπει ότι όλα τα παιδιά θα μπορούσαν να εμβολιαστούν  μέχρι το τέλος του έτους, καθώς αναμένεται από τη Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης να ανακοινώσει σήμερα ότι πρέπει να  εμβολιαστούν μόνο τα ευάλωτα άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών. Άφησε ωστόσο, “την πόρτα ανοιχτή” για περισσότερα παιδιά να εμβολιαστούν μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές αργότερα φέτος.

Η Daily Mail ρωτά αν ο πρωθυπουργός τελικά «βρίσκει νόημα στην εφαρμογή ιχνηλάτησης» καθώς αυξάνεται η πίεση από επιχειρηματίες και βουλευτές. Η εφημερίδα προσθέτει ότι περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι αυτοαπομονώνονται μετά από ειδοποίηση μέσω της εφαρμογής του NHS, Test and Trace. Οι εργαζόμενοι του NHS θα εξαιρούνται από τον κανόνα της καραντίνας λόγω έλλειψης προσωπικού, προσθέτει η εφημερίδα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τα νοσοκομεία να αποφύγουν την ακύρωση εγχειρήσεων.

Αρκετοί λιανοπωλητές τροφίμων έχουν προειδοποιήσει για ελλείψεις τροφίμων και αυξήσεις τιμών, καθώς οι εργαζόμενοι λένε ότι θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα, ασκώντας πίεση στην αλυσίδα εφοδιασμού, αναφέρουν οι  Financial Times. Ο όμιλος σουπερμάρκετ Iceland, δήλωσε ότι τα καταστήματά του έπρεπε να κλείσουν λόγω της «απότομης» αύξησης των απουσιών προσωπικού. Οι Marks and Spencer ανακοίνωσαν ότι θα πρέπει να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους εάν ο αριθμός του προσωπικού τους μειωθεί και οι υπεύθυνοι των εστιατορίων δήλωσαν ότι τα μενού μειώθηκαν λόγω ελλείψεων, προσθέτει η εφημερίδα.

Τα καθημερινά κρούσματα θα μπορούσαν να φθάσουν τις 200.000 έως τα μέσα Αυγούστου, προειδοποίησε κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος, όπως γράφει ηεφημερίδα Times. Αναφερόμενη σε σχόλια του καθηγητή Neil Ferguson, μέλους της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Έκτακτες Ανάγκες, προειδοποίησε ότι 500.000 περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να αναπτύξουν Covid. Οι Times σημειώνουν ότι η έρευνα του YouGov αποκάλυψε ότι το 55% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η απόφαση του κ. Τζόνσον να ανοίξει εκ νέου είναι λανθασμένη, με μόνο το 31% να την υποστηρίζει. Η φωτογραφία που κυριαρχεί στην πρώτη σελίδα των Times και σε πολλές άλλες εφημερίδες, είναι ο Sir Lewis Hamilton που γιορτάζει μετά τη νίκη του Βρετανικού Grand Prix.

Η Daily Mirror αναφέρεται στην έκκληση του κ. Τζόνσον προς το έθνος να είναι προσεκτικοί καθώς θα αρθούν οι περιορισμοί κοινωνικής απόστασης στην Αγγλία. “Προχωρήστε με σύνεση και σεβασμό για τους άλλους ανθρώπους”, είπε ο κ. Johnson. Τα σχόλια του πρωθυπουργού έρχονται καθώς αυξάνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση της άρσης της χρήσης της μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Η Daily Star περιγράφει τα γεγονότα που αφορούν τον πρωθυπουργό την Κυριακή ως «κωλοτούμπα», γελοιοποιώντας τον, με δεκάδες ζευγάρια από καλοκαιρινές παντόφλες να είναι διάσπαρτα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας και έναν επικριτικό τίτλο, καθώς αναφέρει την κριτική που ασκήθηκε για την αρχική απόφαση του πρωθυπουργού να συμμετάσχει σε ένα πιλοτικό σχέδιο που του επιτρέπει να γλυτώσει από την απομόνωση.

Η εφημερίδα i εξηγεί πώς προέκυψε η στροφή της κυβέρνησης. Στις 08:00, ο Boris Johnson και ο Rishi Sunak ανακοίνωσαν ότι εξαιρέθηκαν από την απομόνωση επειδή συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει καθημερινές δοκιμές. Λιγότερο από τρεις ώρες αργότερα, στις 10:38, η Downing Street ανακοίνωσε την αλλαγή, μετά από μια «έξαλλη αντίδραση».

“Checkers mate” είναι ο τίτλος της Metro, καθώς η εφημερίδα γράφει ότι ο πρωθυπουργός “αναγκάστηκε” σε στροφή μετά από την δημόσια κατακραυγή για την “VIP αντιμετώπιση”. Ο πρωθυπουργός θα μπει σε καραντίνα από τις 19 Ιουνίου, αποκαλύπτει η εφημερίδα. Τονίζει ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει ντροπιαστεί, για την προσπάθειά, τόσο τη δική του όσο και του καγκελαρίου να αποφύγει την καραντίνα.

Η Daily Express αναφέρεται και αυτή στην αιφνιδιαστική στροφή της κυβερνητικής τακτικής, αφού η δημόσια κατακραυγή «ανάγκασε» τον πρωθυπουργό να αλλάξει τα σχέδια καραντίνας του. Ο κ. Τζόνσον χρησιμοποίησε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πει ότι θα απομονωθεί μέχρι τις 26 Ιουλίου. «Εξετάσαμε εν συντομία την ιδέα να συμμετέχουμε στο πιλοτικό πρόγραμμα που επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν δοκιμές καθημερινά, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να ακολουθούν όλοι τους  ίδιους κανόνες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα απομονωθώ μέχρι τις 26 Ιουλίου. Πραγματικά, παροτρύνω όλους να ακολουθήσουν το πρόγραμμα και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα όταν τους  ζητηθεί να το κάνουν, από το NHS Test and Trace». Σε ξεχωριστό μήνυμα, ο κ. Sunak δήλωσε ότι «ακόμη και η αίσθηση ότι οι κανόνες δεν είναι οι ίδιοι για όλους είναι λάθος».

Τέλος, η Guardian είναι η μόνη εφημερίδα που δεν αναφέρει στην πρώτη της σελίδα τις εξελίξεις ενόψει της άρσης των περιορισμών Covid στην Αγγλία τη Δευτέρα. Αντ’ αυτού, η εφημερίδα αφιερώνει τις πρώτες εννέα σελίδες της, στη διαρροή δεδομένων έρευνας που υποδηλώνει ότι το Ισραηλινό λογισμικό για πειρατεία, Pegasus, έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από κυβερνήσεις στοχεύοντας σε ακτιβιστές, πολιτικούς, δημοσιογράφους και δικηγόρους. Ούγγρος δημοσιογράφος διαπίστωσε ότι το τηλέφωνό του είχε παρακολουθηθεί 11 φορές μέσα σε λίγες ημέρες σε περίοδο που ζητούσε από αξιωματούχους να σχολιάσουν τις δηλώσεις του, ενώ η ουγγρική κυβέρνηση λέει ότι δεν γνωρίζει τέτοια συλλογή δεδομένων.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...