Βρετανικός Τύπος: “Φως στο τέλος της μακράς σήραγγας του lockdown;” κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα

βρετανική Σημαία- Οξφόρδη

Υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας σε πολλά από τα πρωτοσέλιδα, σχετικά με τα θετικά σημάδια ότι το lockdown στην Αγγλία θα μπορούσε σύντομα να περιοριστεί, ενώ πολλά από τα άρθρα μιλάνε για  προτάσεις σχετικά με το πότε και τον τρόπο άρσης των μέτρων.

“Η δίψα του Απριλίου”, είναι ο τίτλος της Sun, καθώς αναφέρει ότι η κυβέρνηση ελπίζει να επιτρέψει σε παμπ και εστιατόρια να σερβίρουν φαγητό και ποτό σε εξωτερικούς χώρους με τον “ανοιξιάτικο ήλιο”. Κυβερνητική πηγή λέει στην εφημερίδα “ελπίζουμε ότι θα πίνουμε μπύρες στον ήλιο της άνοιξης, μάλλον νωρίτερα και όχι αργότερα”.


Η εφημερίδα i γράφει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο τριών σταδίων για άρση των περιορισμών, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιστροφή “big bang” για όλους τους μαθητές της Αγγλίας ταυτόχρονα, παρά τον κίνδυνο “απότομης αύξησης” στο ποσοστό μόλυνσης. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος λέει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα, με τα μη απαραίτητα καταστήματα να ακολουθήσουν το ίδιο στα τέλη Μαρτίου, υπό τον όρο ότι ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού παραμένει σε “αποδεκτό επίπεδο”. Στο τελικό στάδιο εξετάζεται και ο τομέας της φιλοξενίας, όπου θα μπορούσαν παμπ, εστιατόρια και ξενοδοχεία να ανοίξουν εγκαίρως για το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Η εφημερίδα  επίσης αναφέρει ισχυρισμούς ότι χιλιάδες άνθρωποι εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε εβδομάδα με ψεύτικα αρνητικά πιστοποιητικά Covid-19. Η ένωση για τα σύνορα, τη μετανάστευση και τους τελωνειακούς υπαλλήλους επισημαίνει ότι «είναι αδύνατο να διακρίνουμε το πραγματικό από το ψεύτικο», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα διεθνώς συμφωνημένο πρότυπο πιστοποίησης.


“Η χαρά του 6, μέρος δεύτερο” είναι ο τίτλος της  Daily Mirror, βασιζόμενη σε σχόλια του Neil Ferguson, ενός ανώτερου κυβερνητικού συμβούλου, ο οποίος είπε ότι η πτώση των ποσοστών μόλυνσης θα μπορούσε να σημαίνει σημαντική χαλάρωση των μέτρων, προσθέτοντας ότι το lockdown θα μπορούσε να περιοριστεί έως τον Μάιο και τμήματα της χώρας θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε κανόνες της πρώτης βαθμίδας, που σημαίνει επιστροφή στον «κανόνα των έξι».

Ο καθηγητής Ferguson είπε ότι ορισμένες περιοχές θα μπορούσαν να επιστρέψουν στους κανόνες της πρώτης βαθμίδας, όπου οι άνθρωποι επιτρέπεται να συναντηθούν σε ομάδες έως έξι. “Μετά από σχεδόν ένα χρόνο περιορισμών, διαχωρισμών, αβεβαιότητας και ψευδών υποσχέσεων, φαίνεται ότι θα μπορούσε τελικά να υπάρχει φως στο τέλος της μακράς σήραγγας του lockdown”, γράφει η εφημερίδα.


Με το Ηνωμένο Βασίλειο να «φτάνει» τον στόχο του εμβολιασμού στα μέσα Φεβρουαρίου, ο τίτλος της Daily Express αναφέρει ότι η χώρα μπορεί να ετοιμαστεί να κάνει τα πρώτα βήματα στον «δρόμο προς την ελευθερία από το lockdown» με στόχο τον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι τη Δευτέρα.


“Αυτός είναι ένας καλός εμβολιασμός!” γράφει η Daily Mail, η οποία αναφέρει ότι ο στόχος του εμβολιασμού 15 εκατομμυρίων ανθρώπων , που σημαίνει ότι έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και οι τέσσερις ομάδες προτεραιότητας, αναμένεται να επιτευχθεί 48 ώρες νωρίτερα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε ήδη τους 14 εκατομμύρια εμβολιασμούς με τις 500.000 δόσεις που παραδόθηκαν την Πέμπτη, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσει το χρονοδιάγραμμα το Σάββατο.

Η εφημερίδα τονίζει ότι χρειάζεται περισσότερη προσοχή, αποκαλύπτοντας ότι οι σύμβουλοι παροτρύνουν την κυβέρνηση να “διατηρήσει το κλείδωμα” για τουλάχιστον δύο ακόμη μήνες, σημειώνοντας  ότι ενώ ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει αποφασισμένος να ανοίξει ξανά τα σχολεία στις 8 Μαρτίου, μπορεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες πριν αρθούν άλλοι περιορισμοί, πιθανώς καταστρέφοντας τα σχέδια των διακοπών του Πάσχα.


Συνέντευξη με τον Matt Hancock φιλοξενεί η Telegraph, όπου ο υπουργός Υγείας δίνει μια πιο προσεκτικά αισιόδοξη προοπτική: ελπίζει ότι τα εμβόλια και οι νέες θεραπείες θα μετατρέψουν τον κορονοϊό σε μια ασθένεια με την οποία μπορούμε να «ζήσουμε, όπως η γρίπη» μέχρι το τέλος του έτους, εξηγώντας ότι νέα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία του Covid-19 θα φτάσουν φέτος και αναμένεται να παρακολουθούνται γρήγορα μέσω του συστήματος κλινικών δοκιμών του Ηνωμένου Βασιλείου.


Οι Times επικεντρώνονται στην «τεράστια πτώση στους ασθενείς Covid», με βάση τις προβλέψεις της κυβέρνησης που υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των ατόμων στα νοσοκομεία από τον ιό στην Αγγλία θα μειωθεί στο ήμισυ τον επόμενο μήνα, επιστρέφοντας στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία τον Οκτώβριο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτό σημαίνει πως οι επιστημονικοί σύμβουλοι είναι “όλο και πιο σίγουροι” για το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Μαρτίου και τη χαλάρωση άλλων περιορισμών τον Απρίλιο.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα ποσοστά μόλυνσης πέφτουν γρηγορότερα από τα αναμενόμενα, αυξάνοντας την πίεση στον Μπόρις Τζόνσον να επιταχύνει το άνοιγμα της οικονομίας. Ωστόσο, ισχυρίζεται ότι ο χάρτης πορείας για τη χαλάρωση των περιορισμών, που πρόκειται να ανακοινωθεί αυτήν την εβδομάδα, θα είναι «σκόπιμα ασαφής» με τους υπουργούς να εξακολουθούν να ανησυχούν για τους μεταλλαγμένους ιούς.


Το αρχικό σοκ της πανδημίας προκάλεσε τη μεγαλύτερη μείωση της οικονομικής παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από τον Μεγάλο Παγετό του 1709, 300 χρόνια πριν, σύμφωνα με τους Financial Times. Ωστόσο, αναφέρει ότι ο Καγκελάριος Rishi Sunak βλέπει μια πιθανότητα για «συγκρατημένη αισιοδοξία», καθώς η οικονομία αυξήθηκε κατά 1% το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι τώρα είναι η ώρα η κυβέρνηση να καθορίσει τη στρατηγική εξόδου από την πανδημία, λέγοντας ότι το κοινό αξίζει να γνωρίζει τη διαδρομή πίσω στην ομαλότητα. Αναφέρει επίσης ότι οι υπουργοί “πρέπει να καταστήσουν σαφές τι θα προκαλέσει την άρση των περιορισμών και τι δεν θα είναι δυνατό βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα”.


Και τέλος η Daily Star αποκαλύπτει τη “Βασιλική αποτυχία” (“Royal Fail, κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομα της εταιρίας, Royal Mail)”, ένα γεγονός βασισμένο σε πλάνα από κάμερα στο κουδούνι ενός γείτονα, όπου ένας ταχυδρόμος άφησε μια συνταξιούχο πεσμένη στο έδαφος έξω από το σπίτι της επειδή ήταν “πολύ κουρασμένος” για να την βοηθήσει. Η ταχυδρομική εταιρία Royal Mail είπε στην εφημερίδα ότι λυπάται πολύ για την ταλαιπωρία του πελάτη και διερευνά το περιστατικό.

Πηγή : https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk, https://www.thepaperboy.com/uk/front-pages.cfm

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...