Βρετανικός Τύπος: «Φόβοι για κρίση χρέους» και «Κίνητρα για μειωμένη χρήση ενέργειας», στα πρωτοσέλιδα

Η ΥΠΕΞ της Βρετανίας Λιζ Τρας

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για την εφημερίδα i, περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά σκέφτονται ή έχουν ήδη ακυρώσει τις αυτόματες πληρωμές σε προμηθευτές ενέργειας αυτό το φθινόπωρο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε καθώς οι λογαριασμοί αναμένεται να ανέλθουν στις 3.500 λίρες, προσθέτει η εφημερίδα, με τις εταιρείες ενέργειας να καλούνται να μην κυνηγήσουν όσους δεν μπορούν να πληρώσουν. Η Charity Age UK έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να σημειωθεί ρεκόρ θανάτων συνταξιούχων αυτόν τον χειμώνα λόγω της αύξησης του κόστους θέρμανσης και των πιέσεων του NHS και προέτρεψε την κυβέρνηση να προσφέρει «σημαντική» βοήθεια.

Χαρακτηριστικός ο τίτλος της Daily Express που λέει: « Θα πληρώνεστε για να μην βάζετε πλυντήριο». Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι του National Grid θέλουν να παρακινήσουν τους ανθρώπους να αποφύγουν τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ 17:00 και 20:00, η ​​οποία θεωρείται ως «ώρα υψηλής ζήτησης». Εκπρόσωπος του National Grid δήλωσε: «Αναπτύσσουμε μια νέα υπηρεσία που θα είναι διαθέσιμη για να επωφεληθούν οι καταναλωτές όλο τον χειμώνα και θα ανακοινώσουμε περισσότερες πληροφορίες σύντομα». Αυτό περιλαμβάνει ενεργοβόρες συσκευές, όπως πλυντήρια ρούχων, στεγνωτήρια και κονσόλες παιχνιδιών υπολογιστών, προσθέτει η εφημερίδα, ενώ έχει ήδη υποβληθεί αίτηση στη ρυθμιστική αρχή Ofgem για άδεια εφαρμογής του μέτρου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.  

Οι κάτοικοι των γηροκομείων τίθενται σε κίνδυνο σε μέχρι πρότινος καλά σπίτια φροντίδας, λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού και πιέζουν τους φροντιστές να παραβιάσουν τους κανόνες, λέει η Guardian. Η κρίση στη στελέχωση των οίκων φροντίδας αφήνει τους τροφίμους των οίκων ευγηρίας με τις βασικές ανάγκες τους ανεκπλήρωτες, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι άνθρωποι έμειναν στα δωμάτιά τους για 24 ώρες την ημέρα, τους αρνήθηκαν να κάνουν ντους για περισσότερο από μια εβδομάδα, αντιμετώπισαν επιθέσεις από άλλους τρόφιμους και αφέθηκαν λερωμένοι με ακαθαρσίες για ώρες. Η εφημερίδα εντόπισε ελλείψεις προσωπικού στα τρία τέταρτα των οίκων φροντίδας στην Αγγλία.

Όσον αφορά την επείγουσα περίθαλψη, η Daily Telegraph αναφέρει ότι οι άνθρωποι που καλούν το 166  αντιμετωπίζουν αναμονή 20 φορές περισσότερη από τον αναμενόμενο χρόνο των 20 δευτερολέπτων. Ο μέσος «χρόνος για την απάντηση κλήσης» ήταν εξήμισι λεπτά, προσθέτει η εφημερίδα, επικαλούμενη τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς ανέφεραν ότι έμειναν σε αναμονή για ακόμη περισσότερο, έως και μία ώρα και άλλοι περίμεναν μια νύχτα για να καλέσουν έναν γιατρό.

Σε πιο αισιόδοξα νέα για την υγεία, η Daily Mail αναφέρει ότι  το NHS δοκιμάζει μια εξέταση αίματος για άτομα άνω των 50 ετών, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει έως και έναν στους 10 θανάτους από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Υγειονομική Υπηρεσία πραγματοποιεί μια παγκόσμια πρώτη δοκιμή του τεστ ‘Holy Grail’ (Ιερό Δισκοπότηρο), το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει περισσότερα από 50 είδη καρκίνου πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Εάν είναι επιτυχής, η δοκιμή θα μπορούσε να επεκταθεί ευρύτερα σε ένα εκατομμύριο άτομα το 2024 και στη συνέχεια ενδεχομένως και σε εθνικό επίπεδο. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να σώσει περίπου 16.000 ζωές ετησίως, ενώ στις δοκιμές συμμετέχουν ήδη 140.000 εθελοντές.

Εν τω μεταξύ, οι Συντηρητικοί ψηφοφόροι εξέφρασαν «τύψεις» για την εκδίωξη του Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις σε εστιασμένες ομάδες  για τους Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ψηφοφόροι θα προτιμούσαν τον κ. Τζόνσον από τον Rishi Sunak και τη Liz Truss, με «λίγο ενθουσιασμό» στις περιθωριακές εκλογικές περιφέρειες για τους υποψήφιους για την ηγεσία των Tories. Η Truss θα «προσφέρει περισσότερη βοήθεια» στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, δήλωσαν στελέχη των Συντηρητικών που φέρεται να υποστηρίζουν την υποψηφιότητά της. Ωστόσο ο συνυποψήφιός της για την ηγεσία Rishi Sunak ισχυρίζεται ότι η κυρία Truss θα βυθίσει την οικονομία σε μια «δίνη πληθωρισμού» εάν δεν επιλέξει μεταξύ φορολογικών περικοπών και παροχής στήριξης στο κόστος ζωής. Η ομάδα του ανέφερε: «Η πραγματικότητα είναι ότι η Truss δεν μπορεί να προσφέρει ένα πακέτο στήριξης καθώς και να πετύχει 50 δισεκατομμύρια £ μη χρηματοδοτούμενων, μόνιμων φορολογικών περικοπών με μία κίνηση».

Η Metro όπως και πολλές άλλες εφημερίδες σχολιάζει τις εκκλήσεις του μποξέρ Tyson Fury για καταστολή του εγκλήματος, αφού ο ξάδερφός του μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου το Σαββατοκύριακο. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter την Κυριακή ότι ο συγγενής του Rico Burton «μαχαιρώθηκε στο λαιμό κατά τη διάρκεια της νύχτας». Ο 31χρονος Burton δέχθηκε επίθεση στο Goose Green, Altrincham, στο Manchester, έξω από ένα μπαρ τα ξημερώματα χθες μετά από μια βραδινή έξοδο με φίλους, επιβεβαίωσε η αστυνομία, ενώ ένας ακόμη φίλος του  δέχθηκε επίσης επίθεση και τραυματίστηκε σοβαρά.

«Η κόλαση του Tyson καθώς ο ξαδέρφός του μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου», είναι ο τίτλος της Sun. Για το περιστατικό στο οποίο τραυματίστηκε σοβαρά και ένας 17χρονος συνελήφθησαν δύο άνδρες, ηλικίας 20 και 21 ετών, ως ύποπτοι για φόνο και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης από πρόθεση. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο 34χρονος αθλητής που βρίσκεται στη Μαγιόρκα είπε χθες: «Ο ξάδερφός μου δολοφονήθηκε χθες το βράδυ, τον μαχαίρωσαν στο λαιμό, αυτοί οι γελοίοι ηλίθιοι που κουβαλούν μαχαίρια. Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να επιβάλει υψηλότερες ποινές για τέτοια εγκλήματα.»

«Τερματίστε αυτήν την φρίκη με τα μαχαιρώματα» είναι ο τίτλος της Daily Mirror για το ίδιο γεγονός. Ο Fury συνέκρινε τα εγκλήματα με μαχαίρι με την «πανδημία», προσθέτοντας, «δεν ξέρεις πόσο κακό είναι μέχρι να συμβεί σε σένα τον ίδιο», ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση “να επαναφέρει τις υψηλότερες ποινές”. Οι Tories έχουν μειώσει τον αριθμό της αστυνομίας κατά 20.000 από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία, ενώ τα μαχαιρώματα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Η Mirror ξεκίνησε μια εκστρατεία κατά αυτού του είδους τη εγκληματικότητα το 2019, απαιτώντας να γίνουν περισσότερα από το Νο10.Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών, Yvette Cooper, δήλωσε χθες το βράδυ: «Τα εγκλήματα με μαχαίρι καταστρέφουν ζωές και οικογένειες. Η στρατηγική της κυβέρνησης για τη σοβαρή βία δεν έχει αλλάξει εδώ και τέσσερα χρόνια, παρόλο που βλέπουμε τα περιστατικά να αυξάνονται. Χρειαζόμαστε επείγουσα δράση προτού επιδεινωθεί αυτό και χαθούν περισσότερες ζωές».

Εν τω μεταξύ, οι Financial Times αναφέρουν ότι υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης προειδοποίησε ότι η Μόσχα δεν βλέπει πιθανότητα διπλωματικής επίλυσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ συμπληρώνεται το εξάμηνο της έναρξης της εισβολής αυτή την εβδομάδα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Gennady Gatilov, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, στη Γενεύη, είπε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να τερματίσει τη σύγκρουση.

Η Βρετανία δέχεται επίθεση από «μεθυσμένες» γερμανικές σφήκες λόγω των θερμοκρασιών που αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, είναι το κύριο θέμα στο μπροστινό μέρος της Daily Star.  Η εφημερίδα εξηγεί ότι οι σφήκες «μεθάνε με φρούτα που έχουν υποστεί ζύμωση», και πιθανότερο να τσιμπήσουν χωρίς λόγο,  προσθέτοντας ταλαιπωρία σε ένα ήδη «δύσκολο καλοκαίρι για τους κουρασμένους Βρετανούς». Η Βρετανική Ένωση Ελέγχου Εντόμων προειδοποίησε ότι έχει σημειωθεί μια αύξηση 20-30% στα μηνύματα για επιθέσεις από σφήκες γερμανικού τύπου, οι οποίες έχουν ένα ιδιαίτερα οδυνηρό τσίμπημα.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...