Βρετανικός Τύπος: «Φόβος για τον φάκελο εγγράφων του Cummings » και «Η αντεπίθεση της Downing Street» στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Ο Observer αναφέρεται στους ισχυρισμούς του πρώην επικεφαλής συμβούλου του πρωθυπουργού Dominic Cummings, ο οποίος εκτός των  άλλων υπονοεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον είχε κάποτε «πιθανώς παράνομα» σχέδια να αναγκάσει τους χορηγούς των Tories να χρηματοδοτήσουν την ανακαίνιση του διαμερίσματός του στην Downing Street.

Η εφημερίδα γράφει ότι κατανοεί πως οι Εργατικοί στοχεύουν να αναγκάσουν έναν υπουργό ενώπιον του Κοινοβουλίου να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών για αυτούς τους ισχυρισμούς την επόμενη εβδομάδα. Αναφέρει ότι ο ίδιος ο Τζόνσον πλήρωσε το ποσό των £ 58.000 για την ανακαίνιση, αλλά προσθέτει ότι δεν είναι σαφές εάν πλήρωσε από δικά του χρήματα ή έλαβε ένα δάνειο από το κόμμα ή από δωρητή.

Η εφημερίδα τονίζει πως η αληθοφάνεια των ισχυρισμών του κ. Cummings καταδεικνύει πόσο «ανέντιμος έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι είναι ο πρωθυπουργός», με τον επικεφαλής πολιτικό σχολιαστή της εφημερίδας, Andrew Rawnsley, να προβλέπει ότι οι συνεχιζόμενες ερωτήσεις σχετικά με την ακεραιότητα των υπουργών θα καταλήξουν τελικά στην «ημέρα του λογαριασμού», στην κάλπη.


«Η κυβέρνηση φοβάται τον φάκελο-βόμβα του Cummings», είναι ο τίτλος της Sunday Telegraph. Γράφει ότι οι βουλευτές έχουν δεσμευτεί να δημοσιεύσουν οποιαδήποτε έγγραφα ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρέχονται από τον κ. Cummings. Η Downing Street ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι οι πληροφορίες που μπορεί να αποκαλύψει ο πρώην σύμβουλος, εάν παραδώσει τον φάκελο εγγράφων, όπως τα εσωτερικά σημειώματα και τα ηλεκτρονικά μηνύματα, σε κοινοβουλευτική επιτροπή, θα φέρουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.

Ο κ. Cummings αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον μιας μικτής επιτροπής βουλευτών που θα ερευνήσει την ανταπόκριση της κυβέρνησης στην κρίση του κορονοϊού τον επόμενο μήνα.  Η εφημερίδα αναφερόμενη σε μια αξιόπιστη πηγή του Westminster,  ισχυρίζεται ότι η αποκάλυψη μπορεί επίσης να βλάψει τον Καγκελάριο Rishi Sunak, αποκαλύπτοντας την έντονη αντίθεσή του στην επανεισαγωγή περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.


Η Mail της Κυριακής γράφει ότι η Downing Street ξεκίνησε μια «άγρια ​​αντεπίθεση» εναντίον του πρώην επικεφαλής συμβούλου, Dominic Cummings και σημειώνει ότι ο κ. Cummings βρισκόταν πίσω από τις «κακεντρεχείς, σεξιστικές» ενημερώσεις εναντίον της αρραβωνιαστικιάς του πρωθυπουργού, Carrie Symonds, ενώ φοβάται ότι σκοπεύει να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες “ιδιωτικών παρατηρήσεων” που ο κ. Τζόνσον λέγεται ότι έκανε για την πανδημία, όπως ότι ο πρωθυπουργός ήταν τόσο αποφασισμένος να αντισταθεί σε ένα δεύτερο κλείδωμα πέρυσι, που θα διακινδύνευε ακόμη και έναν μεγάλο αριθμό θανάτων.


“Το σοβαρό λάθος του Μπόρις για το ασφαλές του τηλέφωνο”, είναι ο τίτλος της Sunday Mirror, η οποία αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός δεν θα χρησιμοποιεί κρυπτογραφημένο κινητό, ενώ αναφερόμενη σε δηλώσεις ενός πρώην συμβούλου της κυβέρνησης επισημαίνει ότι αυτό διακινδυνεύει την εθνική ασφάλεια καθώς και τη δική του ασφάλεια.


Η Daily Star της Κυριακής καλύπτει τους ισχυρισμούς του Dominic Cummings, έχοντας στο πρωτοσέλιδο φωτογραφία που δείχνει ένα κουμπί εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων, με περιπαιχτικές φωτογραφίες του πρωθυπουργού και του πρώην συμβούλου του και τον τίτλο: “Ωχ!” Η πρώτη σελίδα της επίσης παρουσιάζει μια προσφορά στον κ. Cummings, γράφοντας ότι θα τον πληρώσουν 1,25 λίρες για να τους πει όλα όσα ξέρει.


Η Sunday Express αναφέρει ότι η Βρετανία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην «επιστροφή της φυσιολογικής ζωής στο σύνολό της», καθώς ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου. Η εφημερίδα προσθέτει ότι περισσότεροι από 20 επιστήμονες ζητούν να λήξουν όλα τα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων της χρήσης της μάσκας και της κοινωνικής απόστασης, στις 21 Ιουνίου.

Ο πολιτικός σχολιαστής της εφημερίδας, Patrick O’Flynn, αντικρούει την πρόβλεψη ότι το κοινό θα στραφεί κατά του κ. Johnson εξαιτίας των ισχυρισμών του κ. Cummings, σημειώνοντας ότι η προθυμία του κ. Johnson να παραβιάσει κανόνες και να κυβερνήσει με μη συμβατικό τρόπο ήταν ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο πολλοί τον ψήφισαν το 2019.


Η Sunday People φιλοξενεί συνέντευξη μιας γυναίκας που είδε τον σύντροφό της να σκοτώνεται με βαλλίστρα και την ίδια να τραυματίζεται, από έναν μανιακό γείτονα, ενώ ήταν έγκυος. Η γυναίκα εξομολογείται πως η γέννηση της κόρης τους απάλυνε προσωρινά τον πόνο της. Παραπάνω σε άλλο άρθρο, κάτω από μια φωτογραφία του Ουίλιαμ και της Κέιτ γράφει: «Δέκα χρόνια μαζί και ακόμη ερωτευμένοι».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...