Βρετανικός Τύπος: «Φτηνά τεστ για τους Βρετανούς ταξιδιώτες» και «Η μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη εδώ και 70 χρόνια» στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Πολλά από τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής παρουσιάζουν φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία των Γάλλων ψαράδων στα ύδατα του Τζέρσεϋ για τα αλιευτικά τους δικαιώματα μετά το Brexit. Η εφημερίδα Metro, ισχυρίζεται ότι οι γαλλικές τράτες “έπιασαν ένα σκάφος αναψυχής, κράτησαν ένα φορτηγό πλοίο για τέσσερις ώρες και στη συνέχεια υποχώρησαν μέχρι το μεσημέρι”

“Η μεγάλη παράδοση” είναι ο τίτλος της Daily Mail, σημειώνοντας ότι περίπου 70 γαλλικές τράτες υποχώρησαν μετά την άφιξη δύο κανονιοφόρων του Βρετανικού ναυτικού. Αναφέρει επίσης  ότι η διαμάχη για τα δικαιώματα αλιείας της Μάγχης είχε κλιμακωθεί περαιτέρω την Πέμπτη το βράδυ, καθώς “εξαγριωμένοι Γάλλοι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών απείλησαν να μπλοκάρουν τα εμπορεύματα του Ηνωμένου Βασιλείου να εισέλθουν στο Calais”, εκτός και εάν επιτραπεί σε όλα τα σκάφη τους να αλιεύουν στα ύδατα του Τζέρσεϋ. Η εφημερίδα τονίζει ότι αυτή η κίνηση είναι ένα σημάδι ότι η διαμάχη δεν έχει τελειώσει, με τους ψαράδες να απειλούν τώρα να μπλοκάρουν το Calais.

“Πάρτε γαύρο” είναι ο τίτλος της Sun, η οποία σχολιάζει ότι τα δύο πολεμικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού, το HMS Tamar και το HMS Severn, “διατήρησαν την ειρήνη” μετά την αποστολή τους στην περιοχή από τον πρωθυπουργό.

Η Daily Star έχει μια φωτογραφία του Officer Crabtree, χαρακτήρα από τη βρετανική κωμική σειρά Allo Allo! παράλληλα με τον τίτλο: “Τους στείλαμε πίσω εξαγριωμένους, με τις ουρές τους ανάμεσα στα σκέλια τους” αναφερόμενη στην υποχώρηση των Γάλλων ψαράδων από το Τζέρσεϋ την Πέμπτη.

Οι παραθεριστές θα είναι σε θέση να εξοικονομήσουν χρήματα για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, αναφέρει η εφημερίδα i, αφού οι ταξιδιωτικές εταιρείες άρχισαν να προσφέρουν κιτ δοκιμών σε μειωμένη τιμή, μια κίνηση που έρχεται λίγο πριν από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού σχετικά με το ποιοι προορισμοί θα βρίσκονται στην «πράσινη λίστα» του Ηνωμένου Βασιλείου για ταξίδια χωρίς καραντίνα.

Η Πορτογαλία, η Μάλτα και το Γιβραλτάρ αναμένεται να περιληφθούν στη «πράσινη» λίστα προορισμών του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν απαιτούν καραντίνα για τους επιστρέφοντες τουρίστες, σύμφωνα με την Daily Mirror. Ωστόσο, η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι το 70% των Βρετανών που επιστρέφουν από οπουδήποτε θα απομονωθούν σε ξενοδοχεία λόγω του φόβου των μεταλλάξεων του ιού. Σε άλλο της άρθρο η εφημερίδα αναφέρεται σε ένα ζευγάρι από το Guernsey που προσπαθεί να σπάσει κωδικοποιημένα μηνύματα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου με τη βοήθεια του 95χρονου γείτονά τους, Marj Dodsworth, ο οποίος ήταν ένα άτομο που αποκωδικοποιούσε  τον  κώδικα Bletchley Park. Ο John και η Val Campbell ανακάλυψαν μια σημείωση κάτω από τις σανίδες του πατώματος του σπιτιού, σε με μια κρύπτη με αντικείμενα που πιστεύεται ότι ανήκαν σε έναν Ναζί στρατιώτη. Παρόλα αυτά χωρίς να παραβιαστεί ο κώδικας δεν υπάρχει «η παραμικρή πιθανότητα» να τα καταφέρουν, καταλήγει η εφημερίδα.

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι τα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες στα μαθήματα από τις 17 Μαΐου, σύμφωνα με την Daily Telegraph. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι έχει ειπωθεί από αρκετές πηγές του Whitehall για την αλλαγή τακτικής, μια κίνηση που δείχνει πως αψηφά τις πιέσεις από τα διδακτικά συνδικάτα να συνεχιστεί η χρήση στην τάξη λόγω ανησυχιών σχετικά με τα ποσοστά μόλυνσης. Η εφημερίδα προβλέπει ότι τα συνδικάτα θα «ξεσηκωθούν» και αναρωτιέται γιατί δεν μπορούν να αγκαλιάσουν την είδηση ως ευκαιρία να επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Η εφημερίδα παρακάτω αναφέρει σε άλλο άρθρο της ότι ένα εναλλακτικό εμβόλιο θα προσφέρεται μόνο αν είναι διαθέσιμο και αν δεν επηρεάζει την ευρύτερη προσφορά. Η κυβέρνηση λέει ότι η θέση του MHRA και του JCVI εξακολουθεί να είναι ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων για τη συντριπτική πλειονότητα των ενηλίκων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα γνωρίσει την ταχύτερη ανάπτυξή της σε περισσότερα από 70 χρόνια φέτος όπως λέει το κύριο άρθρο των  Financial Times. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία θα προέλθει από την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, ενώ προσθέτει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υπό έλεγχο.

“Αυτό είναι ανάκαμψη” είναι η αντίδραση της Daily Express στην πρόβλεψη της οικονομικής ανάπτυξης φέτος. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η έκρηξη, που προήλθε από την χορήγηση των εμβολίων, θα προκαλέσει την ταχύτερη ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας είναι στο επίκεντρο για τους Times, οι οποίοι σε άλλο άρθρο τους επίσης στην πρώτη σελίδα ισχυρίζονται ότι σε όλους κάτω των 40 θα προσφερθεί μια εναλλακτική λύση έναντι του εμβολίου AstraZeneca. Αναφέρει ότι θα δοθεί νέα «προληπτική» καθοδήγηση την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να προσφερθούν άλλα εμβόλια στα άτομα των ’30, λόγω πιθανής σύνδεσης μεταξύ του AstraZeneca και ενός σπάνιου τύπου θρόμβωσης του αίματος.

Και η Guardian αποκαλύπτει τα αποτελέσματα μιας τετραετούς έρευνας που διαπίστωσε ότι οι δαπάνες για το NHS, την κοινωνική περίθαλψη και τη δημόσια υγεία πρέπει να αυξηθούν κατά 102 δισεκατομμύρια λίρες σε μια δεκαετία για τη βελτίωση της υγείας της χώρας. Εμπειρογνώμονες από το London School of Economics και το ιατρικό περιοδικό Lancet – που διεξήγαγαν την έρευνα – δήλωσαν ότι τα επιπλέον κονδύλια θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από μεγάλες αυξήσεις στην αύξηση του φόρου εισοδήματος, της εθνικής ασφάλισης και του ΦΠΑ. 

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...