Βρετανικός Τύπος: «Φύγετε από την Ουκρανία» και «Η Ρωσία μπορεί να εισβάλει ανά πάσα στιγμή», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Στα πρωτοσέλιδα του Σαββάτου κυριαρχούν οι προειδοποιήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ για τους πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία εν μέσω ανησυχιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στη χώρα εντός ημερών. «Οι Βρετανοί πρέπει να φύγουν από την Ουκρανία τώρα» είναι ο τίτλος πολλών πρωτοσέλιδων, συμπεριλαμβανομένων των Daily Mail, Daily Mirror και Times, ενώ οι Financial Times και η Daily Express επικεντρώνονται στους φόβους μιας ρωσικής εισβολής.

Η Daily Mail αναφέρει ότι χιλιάδες Βρετανοί κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να λέει ότι «φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης». Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος είπε ότι υπάρχει μια «πολύ σοβαρή πιθανότητα» σύγκρουσης εντός των ημερών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κανόνισε επείγουσα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του το Σάββατο για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, μετά από «εξαιρετικά λεπτομερή» σχέδια εισβολής για μια επίθεση την Τετάρτη, όπως έλαβε γνώση η Μυστική Υπηρεσία. Η CIA και το Πεντάγωνο, εκφράζουν φόβους για πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ σε χιλιάδες Βρετανούς, Αμερικανούς και άλλους Ευρωπαίους πολίτες – συμπεριλαμβανομένων πολλών υπαλλήλων της πρεσβείας – έχουν δοθεί εντολές να φύγουν από την Ουκρανία όσο μπορούν ακόμη, καθώς τους προειδοποιήσαν ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική εκκένωση μετά από μια ρωσική επίθεση. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken δήλωσε σήμερα ότι η κρίση έχει φτάσει σε «κομβικό σημείο», προσθέτοντας ότι συνεχίζουν να υπάρχουν «πολύ ανησυχητικά σημάδια ρωσικής κλιμάκωσης», συμπεριλαμβανομένων νέων δυνάμεων που φτάνουν γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας. Οι φόβοι της Δύσης χαρακτηρίστηκαν «συναγερμοί» και σύμπτωμα της «υστερίας» των ΗΠΑ από κορυφαίους Ρώσους το Σάββατο. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Maria Zakharova έγραψε στο Telegram: «Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι πιο αποκαλυπτική από ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο, με κάθε κόστος. Οι προκλήσεις, η παραπληροφόρηση και οι απειλές είναι η αγαπημένη τους μέθοδος για την επίλυση των δικών τους προβλημάτων». Ωστόσο, την ίδια στιγμή, αποκάλυψε ότι η Ρωσία μείωνε το διπλωματικό προσωπικό στην Ουκρανία, λέγοντας: «Μετά από πιθανές προκλήσεις από το καθεστώς του Κιέβου ή τρίτων χωρών, όντως, λάβαμε μια απόφαση για κάποια μείωση του προσωπικού των ρωσικών υπερπόντιων αποστολών στην Ουκρανία.  Θέλουμε να τονίσουμε ότι η πρεσβεία και τα προξενεία μας θα συνεχίσουν να εκτελούν τις βασικές τους λειτουργίες». Αυτό είναι ένα ακόμη ανησυχητικό σημάδι ότι μια εισβολή πλησιάζει, ενώ εδώ και καιρό υπήρχε η υποψία ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον μανδύα μιας «επίθεσης» σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, σε φιλορωσικές περιοχές ως δικαιολογία για να στείλει στρατεύματα.

 «Η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει ανά πάσα στιγμή τώρα», είναι ο τίτλος της Daily Telegraph. Μεγάλο μέρος της πρώτης σελίδας καταλαμβάνει φωτογραφία ενός Ουκρανού πεζοναύτη που στέκεται σε μια τάφρο στη νέα γραμμή του μετώπου κοντά στο Shyrokyne, στο Donetsk. Ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είπε ότι οποιαδήποτε επίθεση της Ρωσίας είναι πιθανό να ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιθέσεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν αμάχους «ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους». «Οι Ρώσοι είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη στρατιωτική δράση στην Ουκρανία οποιαδήποτε στιγμή τώρα», είπε. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο κ. Sullivan είπε ότι μια «ταχεία επίθεση στο Κίεβο» είναι μια πιθανότητα. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σήμερα έδειξαν τις Ρωσικές και τις Λευκορωσικές δυνάμεις να δοκιμάζουν καμουφλαρισμένα με χιόνι συστήματα εκτοξευτών πυραύλων «hurricane» και «tornado», ενώ μια μεγάλη ρωσική θαλάσσια άσκηση, με πολεμικά πλοία, ξεκίνησε στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Tobias Ellwood, ο πρόεδρος της Επίλεκτης Επιτροπής Άμυνας, χαρακτήρισε την κρίση στην Ουκρανία ως «η στιγμή της κρίσης μας με τους πυραύλους της Κούβας», καθώς κάλεσε τα τμήματα του ΝΑΤΟ υπό τη Βρετανία να βρίσκονται στη χώρα. Ο συντηρητικός βουλευτής είπε το Σάββατο: «Επίκειται εισβολή. Μόλις συμβεί αυτό, λόγω των σιτηρών που εξάγονται από την Ουκρανία παντού, αυτό θα επηρεάσει τις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο».

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους υπερατλαντικούς ηγέτες για να συζητήσουν την κρίση, γράφουν οι Financial Times Weekend, καθώς οι πρεσβείες εντείνουν τις προειδοποιήσεις για τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Κίεβο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Sullivan είπε ότι υπάρχει «σοβαρή προοπτική» η Ρωσία να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο στις 20 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει την κίνηση ήδη από την επόμενη εβδομάδα, πιστεύει η Ουάσιγκτον. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στρατολογεί έως και δύο εκατομμύρια πολίτες, υπό στρατιωτική διοίκηση. Τα σχέδια «εισβολής της 16ης Φεβρουαρίου» κρίθηκαν αρκετά αξιόπιστα για να περάσουν στην κυβέρνηση του Μπάιντεν, προτού συζητηθούν σε σειρά μυστικών ενημερώσεων με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Λέγεται ότι περιέχουν συγκεκριμένες διαδρομές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μεμονωμένες ρωσικές μονάδες και αναφέρουν λεπτομερώς τους ρόλους που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν στη σύγκρουση. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται αν θα δημοσιοποιήσουν τα σχέδια, σε μια προσπάθεια να τα υπονομεύσουν. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο Μπάιντεν και ο Πούτιν θα συζητούσαν την κρίση τηλεφωνικά σήμερα, λίγες ώρες αφότου χιλιάδες Βρετανοί και Αμερικανοί προειδοποιήθηκαν να φύγουν από την Ουκρανία όσο μπορούσαν ακόμη, καθώς οι εντάσεις έφτασαν σε οριακό σημείο εν μέσω φόβων ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν «εναέριο βομβαρδισμό» του Κιέβου, διακινδυνεύοντας υψηλό αριθμό νεκρών αμάχων.

“Φύγετε!” είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Daily Mirror, καθώς η εφημερίδα όπως αποκαλύπτει από το Foreign Office, οποίο παρότρυνε τους πολίτες να επιστρέψουν “με εμπορικά μέσα όσο αυτά παραμένουν διαθέσιμα”. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο κ. Τζόνσον είπε στους ηγέτες του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας. Η Daily Mail αναφέρει ότι η υπουργός Εσωτερικών Priti Patel ψάχνει ως τις  ΗΠΑ ή την Αυστραλία για έναν διάδοχο της Αρχηγού της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Cressida Dick. Η κορυφαία θέση της βρετανικής αστυνομίας πρέπει να πηγαίνει στον καλύτερο υποψήφιο, υποστηρίζει η στήλη του εκδότη της, όπου κι αν βρίσκονται. Αλλά αναρωτιέται, πώς αυτό θα επηρεάσει την «αριστερή ιδεολογία» του δημάρχου του Λονδίνου για «αστυνόμευση των σκέψεών μας». Ήταν χαρακτηριστικό, σημειώνει η Daily Mail, ότι ο Sadiq Khan ανάγκασε την Dame Cressida να παραιτηθεί επειδή απέτυχε να αντιμετωπίσει τον «ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία, τον εκφοβισμό και τον μισογυνισμό». Τι γίνεται όμως αναρωτιέται η εφημερίδα,  με τη «βασική δουλειά» της αστυνομίας, την καταπολέμηση του εγκλήματος;

Η τελευταία ειδοποίηση από το Foreign Office ήρθε λίγο μετά την αναχώρηση του υπουργού Άμυνας Ben Wallace από τη Μόσχα μετά από συνομιλίες με ανώτερα στελέχη του Κρεμλίνου, αναφέρουν οι Times. Ο κ. Wallace ενημερώθηκε ότι η Ρωσία δεν είχε «καμία πρόθεση» να εισβάλει στην Ουκρανία. Χιλιάδες Βρετανοί πιστεύεται ότι βρίσκονται στη χώρα, προσθέτει η εφημερίδα. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν είπε ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να τρελαθούν πολύ γρήγορα». Κυβερνητική πηγή λέει στους Times ότι η «επόμενη εβδομάδα» είναι πλέον «υπόθεση εργασίας». Η εφημερίδα περιγράφει ένα τηλεφώνημα χθες το βράδυ μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και άλλων ηγετών ως «βαθιά απογοητευτικό». Ένα άλλο άρθρο των Times ζητά μια επιτροπή για την αστυνόμευση σε όλη τη Βρετανία. Λέει ότι αυτό θα πρέπει να αποσαφηνίσει τον «διπλό ρόλο» που διαδραματίζει ο Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, τόσο ως επικεφαλής της αστυνομίας για το Μεγάλο Λονδίνο όσο και ως εθνική υπηρεσία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η Daily Express αναφέρεται επίσης σε «φόβους εισβολής». Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία συγκεντρώνει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα, η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε σχέδια εισβολής. Αντίθετα, η Ρωσία κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες. Η Βρετανία εν τω μεταξύ, κατέστησε σαφές σήμερα ότι η πρεσβεία της στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή παρά τη μείωση του προσωπικού και τις ταξιδιωτικές οδηγίες για όλους τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να φύγουν πριν από μια επικείμενη ρωσική επίθεση. Η Πρέσβης Melinda Simmons είπε: «Μένω στο Κίεβο και συνεχίζω να εργάζομαι με μια βασική ομάδα. Η πρεσβεία παραμένει σε λειτουργία». Η πρεσβεία των ΗΠΑ θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, αφού διέταξε όλο το μη έκτακτο προσωπικό της πρεσβείας του Κιέβου να φύγει το Σάββατο «λόγω της συνεχιζόμενης απειλής της ρωσικής στρατιωτικής δράσης». Παρά τους αυξανόμενους φόβους ωστόσο, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov, είπε στο περιοδικό Newsweek ότι οι προειδοποιήσεις για εισβολή ήταν «υπερβολικές» και επανέλαβε ότι η χώρα του «δεν πρόκειται να επιτεθεί σε κανέναν». Η Ολλανδία, το Κουβέιτ, η Γερμανία και πολλές άλλες χώρες έχουν εκδώσει οδηγίες τώρα στους πολίτες τους να φύγουν, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, το οποίο το Σάββατο προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρχει «καμία εγγύηση εκκένωσης» μετά από μια «ξαφνική επιδείνωση», καθώς «συνδέσεις επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών Διαδικτύου και τηλεφώνου θα μπορούσαν να επηρεαστούν σοβαρά» και να παρεμποδιστούν τα αεροπορικά ταξίδια.

Η Guardian δημοσιεύει αναφορές ότι το Υπουργείο Οικονομικών πιέζει για τον τερματισμό σχεδόν όλων των δωρεάν δοκιμών Covid το συντομότερο τον επόμενο μήνα, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης δισεκατομμυρίων, παρά τις προειδοποιήσεις από ειδικούς και επιστήμονες της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση ανέφερε στην εφημερίδα ότι δεν υπάρχουν σχέδια για διακοπή των δωρεάν δοκιμών όταν λήξουν τα περιοριστικά μέτρα. Η Guardian αναφέρει ότι οι επιστήμονες της κυβέρνησης έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό θα δυσκολέψει τους ανθρώπους να λάβουν προφυλάξεις, ενώ θα αυξήσει το άγχος μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Βουλευτές των Συντηρητικών είπαν στον Πρωθυπουργό να μην επιχειρήσει να «προσκολληθεί στην εξουσία» εάν η αστυνομική έρευνα  για τα πάρτι εν μέσω  καραντίνας διαπιστώσει ότι παραβίασε τους κανονισμούς για τον Covid, γράφει η εφημερίδα i weekend. Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Iain Duncan Smith, δήλωσε στην εφημερίδα ότι το μέλλον του Τζόνσον είναι αμφίβολο εάν του επιβληθεί πρόστιμο από την αστυνομία. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους του πρωθυπουργού παραμένουν «έκπληκτοι» από την πολιτική του επιβίωση.  Κάποιος σχολιάζει: «Αν ποτέ με καλέσουν στην κηδεία του, θα σηκώσω το καπάκι του φέρετρου, για να βεβαιωθώ ότι είναι εκεί μέσα». Η εφημερίδα λέει ότι ο Τζόνσον θα κρατήσει «στιβαρή άμυνα» στο ερωτηματολόγιο που έστειλε η Μητροπολιτική Αστυνομία σχετικά με τα πάρτι, στην οποία υποστηρίζει ότι το διαμέρισμά του στην Downing Street «μπορεί να είναι χώρος εργασίας».

 Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...