Βρετανικός Τύπος: «Για όνομα του Θεού, κάντε κάτι! Η χώρα μας αντιμετωπίζει καταστροφή», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Η είδηση ​​ότι η τιμή της ενέργειας θα αυξηθεί κατά 80% από τον Οκτώβριο κυριαρχεί στις εφημερίδες του Σαββάτου.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά σοβαρή κρίση στο κόστος ζωής που θα μπορούσε να βυθίσει εκατομμύρια νοικοκυριά στη φτώχεια. Η τεράστια αύξηση του ανώτατου ορίου τιμών σημαίνει ότι οι ανάγκες του μέσου νοικοκυριού θα αυξηθούν κατά 1.578 £ από 1.971 £. Αυτό θα συμβεί για περίπου 24 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία με προεπιλεγμένα τιμολόγια ενέργειας και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε είναι πιθανό να αυξηθεί ξανά, ενώ εκατομμύρια θα λάβουν τις άμεσες χρεώσεις του λογαριασμού ενέργειας εντός των ημερών. Τα πράγματα αναμένεται να είναι ακόμη χειρότερα το επόμενο έτος, με την εταιρεία συμβούλων Auxilione να χρησιμοποιεί τις πιο πρόσφατες τιμές του φυσικού αερίου για να προβλέψει ότι το ανώτατο όριο θα αυξηθεί κατά ακόμη 52 %,  στις 5.405 £ τον Ιανουάριο και ξανά κατά 34 % στις 7.263 £ τον Απρίλιο. Αναμένεται ωστόσο οι τιμές να μειωθούν ελαφρά κατά 11% στις £6.485 τον Ιούλιο και άλλο 7% στις £6.006 τον Οκτώβριο του 2023.

Στην πρώτη τους σελίδα, οι Times προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, με τις προβλέψεις να λένε ότι οι μέσοι ετήσιοι λογαριασμοί για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσαν να φτάσουν τις 7.000 λίρες τον επόμενο Απρίλιο και αναφέρουν ότι ο καγκελάριος Nadhim Zahawi έγινε ο πρώτος υπουργός που πρότεινε τα νοικοκυριά να μειώσουν τη χρήση ενέργειας. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει υψηλός, πάνω από το 10%, μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους και ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αντιμετωπίσει πιέσεις για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Οι αυξήσεις των τιμών θα προκαλέσουν θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν παρέμβει η κυβέρνηση, αναφέρει η Guardian. Η εφημερίδα δημοσιεύει προειδοποιήσεις από φιλανθρωπικά ιδρύματα ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες θα ξοδεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα του εισοδήματός τους μετά το κόστος στέγασης, στην ενέργεια, ενώ οι φτωχότεροι άγαμοι ενήλικες θα δουν τα οικονομικά τους να «εξανεμίζονται». Η εφημερίδα τονίζει ότι η έλλειψη δράσης από τους υπουργούς δείχνει ότι υπάρχει “ένα κενό εξουσίας στην καρδιά της κυβέρνησης”.

Το πρωτοσέλιδο της Daily Mirror στέλνει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση: «Ολόκληρη η χώρα μας αντιμετωπίζει μια καταστροφή λόγω των λογαριασμών ενέργειας. Για όνομα του Θεού, κάντε κάτι». Η εφημερίδα χρησιμοποιεί τη λέξη «καταστροφή» για να περιγράψει τις επιπτώσεις της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας. Ένα άρθρο της Mirror λέει ότι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι συνταξιούχοι θα πεθάνουν από το κρύο, τα παιδιά θα πεινάσουν και οι επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν. Η εφημερίδα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει την κρίση και περιγράφει τους Συντηρητικούς ως «αδικαιολόγητα απόντες».

Η εφημερίδα i αναφέρει ότι εάν η Liz Truss κερδίσει την κούρσα ηγεσίας των Συντηρητικών, σκοπεύει να εφαρμόσει ένα πακέτο βοήθειας για τους πιο ευάλωτους, αξίας δισεκατομμυρίων λιρών, πραγματοποιώντας στροφή από την αρχική της θέση ότι δεν θα υπάρξουν νέα “επιδόματα”. Το σχέδιο περιλαμβάνει επιπλέον πληρωμές χειμερινών καυσίμων στους συνταξιούχους και περισσότερα χρήματα για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, αναφέρει η εφημερίδα. Εκπρόσωπος της εκστρατείας Truss είπε: «Ως πρωθυπουργός, η Liz θα αναλάβει αμέσως δράση για να βάλει περισσότερα χρήματα στις τσέπες των ανθρώπων μειώνοντας τους φόρους και αναστέλλοντας τα τιμολόγια της πράσινης ενέργειας. Θα εργαστεί σταθερά για να προσφέρει μακροπρόθεσμη οικονομική άνεση και ασφάλεια στην ενέργεια, απελευθερώνοντας περισσότερη ενέργεια μεγιστοποιώντας την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, βοηθώντας να κρατήσουμε χαμηλούς λογαριασμούς στο μέλλον». Ωστόσο, ο ηγέτης των Εργατικών, Sir Keir Starmer, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μειονεκτεί στη δράση» και ήταν «ασυγχώρητο» ότι δεν είχε γίνει καμία περαιτέρω παρέμβαση από τους υπουργούς. Το κόμμα του έχει ανακοινώβσει ένα σχέδιο 29 δισεκατομμυρίων λιρών για να σταματήσει την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, χρηματοδοτούμενο από την παράταση του φόρου στα μεγάλα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Daily Mail προειδοποιεί ότι έξι εκατομμύρια οικογένειες θα μπορούσαν να δουν τις οικονομίες τους να εξαφανίζονται από τις «άνευ προηγουμένου» αυξήσεις, προσθέτοντας ότι «αναμένεται μια δεύτερη επιδρομή στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς πριν από τα Χριστούγεννα». Μακριά από την ενεργειακή κρίση, η εφημερίδα αναφέρει ότι η υπουργός Εσωτερικών, Priti Patel, επέλεξε να παραμείνει ουδέτερη στον αγώνα για την ηγεσία των Συντηρητικών, με την ελπίδα ότι όποιος διαδεχόταν τον Μπόρις Τζόνσον θα την κρατούσε στη θέση της.  Ωστόσο, καθώς δεν είχε καμία επαφή με την κα Truss σχετικά με την παραμονή της, πρόκειται πιθανόν να είναι το πιο γνωστό θύμα σε μια σφαγή «μεγάλων θηρίων των Tories» από το υπουργικό συμβούλιο, εάν η Liz Truss γίνει πρωθυπουργός, καθώς η κα Truss προσπαθεί να επιβραβεύσει όσους την στήριξαν και να βάλει το στίγμα της στην κυβέρνηση. Πηγές από το στρατόπεδο Truss δήλωσαν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Dominic Raab είναι «βέβαιο» ότι θα αντικατασταθεί αφού εξόργισε την Υπουργό Εξωτερικών περιγράφοντας τα οικονομικά της σχέδια ως «εκλογικό σημείωμα αυτοκτονίας». Άλλοι που ενδέχεται να αποχωρήσουν είναι ο υπουργός Υγείας Steve Barclay και ο υπουργός Περιβάλλοντος George Eustice, ενώ ο Rishi Sunak έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχόταν θέση, ακόμα κι αν του προσφερόταν.

Σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph, ο καγκελάριος Nadhim Zahawi λέει ότι «είμαστε σε μια εθνική οικονομική έκτακτη ανάγκη» και ότι ακόμη και η μεσαία τάξη, με μισθούς 45.000 λιρών, θα χρειαστεί βοήθεια από την κυβέρνηση για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας. Προειδοποιεί επίσης ότι το κόστος του φυσικού αερίου θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται ή να παραμείνει υψηλό για έως και δύο χρόνια εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Μιλώντας στη συνέντευξή του, ο κ. Zahawi είπε ότι έχει καταρτίσει σχέδια για τον επόμενο πρωθυπουργό για να βοηθήσει όχι μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις, όπως πάγωμα του ανώτατου ορίου τιμών, αύξηση των παροχών και ένα πρόγραμμα δανείων για τους προμηθευτές ενέργειας. «Μια ιδέα είναι να επαναφέρουμε τις περικοπές από την εποχή του Covid στον ΦΠΑ και στους επιχειρηματικούς συντελεστές για τις βιομηχανίες φιλοξενίας και αναψυχής», είπε. Και, σε αντίθεση με άλλους υπουργούς, ο κ. Zahawi προτρέπει τον κόσμο να μειώσει τη χρήση ενέργειας.

Η Daily Express ασχολείται με τη δέσμευση του Μπόρις Τζόνσον ότι πλησιάζει περισσότερη υποστήριξη για βοήθεια με τους λογαριασμούς. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός είπε: “Μπορέσαμε να το δούμε αυτό να έρχεται, γι’ αυτό βάλαμε τους στόχους που έχουμε. Αλλά αυτό σαφώς θα αυξηθεί με επιπλέον μετρητά που η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει ξεκάθαρα τον Σεπτέμβριο”. Ο κ. Τζόνσον είπε ότι οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι, που κινδυνεύουν περισσότερο, θα λάβουν επιπλέον 650 λίρες, ενώ τον Νοέμβριο στους συνταξιούχους θα δοθούν 300 στερλίνες και 150 στερλίνες στήριξης είναι ήδη καθ’ οδόν για άτομα που δικαιούνται επιδόματα αναπηρίας.

Η Sun γράφει ότι ο πρίγκιπας Κάρολος επισκέπτεται τακτικά τη βασίλισσα στο Balmoral, καθώς η μονάρχης συνεχίζει να παλεύει με κινητικά προβλήματα. Ανησυχεί για τη μητέρα του, επειδή οι απρογραμμάτιστες επισκέψεις μεταξύ των μελών της βασιλικής οικογένειας στο κτήμα είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...