Βρετανικός Τύπος: «Η Αγγλία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανοίξει εκ νέου» στα πρωτοσέλιδα

Αγγλία - Γουέστμινστερ - κοινοβούλιο
Γουέστμινστερ, το αστικό κοινοβούλιο της Αγγλίας

Ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους ανθρώπους να βγουν έξω και να «διασκεδάσουν» καθώς κάποια από τα περιοριστικά μέτρα μειώθηκαν τη Δευτέρα στην Αγγλία, αναφέρουν οι Times. Ο Μπόρις Τζόνσον είπε επίσης ότι δεν υπήρχε κάτι “που θα μας έκανε να παρεκκλίνουμε από τον οδικό χάρτη” ​​για να ανοίξουμε ξανά τα καταστήματα και να επιτρέψουμε παμπ και εστιατόρια να σερβίρουν σε εξωτερικούς χώρους από τις 12 Απριλίου. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους ανθρώπους να συμμορφωθούν με τους κανόνες και να «παραμείνουν ταπεινοί απέναντι στη φύση». Στην πρώτη σελίδα, επίσης οι Times αναφέρουν ότι “μεγάλο μέρος της Αμερικής σταμάτησε” για την έναρξη της δίκης για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.

Σε ενημέρωση της Downing  Street όπως αναφέρει η Sun, ο Τζόνσον είπε ότι οι Βρετανοί θα είναι σε θέση να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους στον ιό εκμεταλλευόμενοι τον βελτιωμένο καιρό και να ασκηθούν  στον ήλιο. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν  βλέπει την ώρα να παίξει ξανά τένις μετά τη χαλάρωση των κανόνων τη Δευτέρα που σημαίνει  ότι τα υπαίθρια αθλήματα θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η εμφιάλωση 60 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Novavax  θα πραγματοποιηθεί τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο αντί της ΕΕ, όπως αναφέρει η εφημερίδα i, η οποία εξηγεί ότι η νέα συμφωνία θα βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίσει τυχόν πιθανές απαγορεύσεις εξαγωγής εμβολίων και άλλη αστάθεια στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

“Δεν χρειαζόμαστε την  Ε.Ε!” είναι ο τίτλος  της Daily Express αναφερόμενη στα εμβόλια. Η εφημερίδα γράφει για την αποκάλυψη του Τζόνσον ότι 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Novavax  θα κατασκευαστούν στη χώρα και όχι στη Γερμανία όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, γεγονός  που τερματίζει την απειλή ενός “εμπορικού πολέμου της Ε.Ε.” για τα εμβόλια που κατασκευάζονται στην ήπειρο και εξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν έχει καλή γεύση η ελευθερία;», αναφωνεί  η εφημερίδα, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας.

Ωστόσο, η Daily Mail λέει ότι ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει πιέσεις για άρση του κλειδώματος ταχύτερα, αναφέροντας μια σειρά θετικών στατιστικών στοιχείων,  καθώς οι μολύνσεις, οι περιπτώσεις εισαγωγών στα νοσοκομεία  και ο μέσος αριθμός των θανάτων μειώθηκε κατά 95% από τον Ιανουάριο και αναρωτιέται: “τι περιμένουμε;” Η εφημερίδα σημειώνει ότι τέσσερις περιοχές του NHS, που καλύπτουν 29 εκατομμύρια άτομα σε όλη τη νότια Αγγλία, δεν ανέφεραν θάνατο την Κυριακή, με μόνο 23 θανάτους να καταγράφονται αλλού.

Εν τω μεταξύ, η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο κ. Τζόνσον και άλλοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουήλ Μακρόν, και της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, ζήτησαν μια νέα παγκόσμια συνθήκη παρόμοια με εκείνη που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για την προστασία των κρατών μετά την πανδημία. Σημειώνει το άρθρο ότι είναι μια προσπάθεια οικοδόμησης διασυνοριακής συνεργασίας, μετά τη διαφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ σχετικά με τα εμβόλια. Ένα άρθρο για την Daily Telegraph και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, προειδοποιεί ότι ο ιός υπήρξε «έντονη και επώδυνη υπενθύμιση ότι κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς». Η εφημερίδα σε άλλο άρθρο αναφέρει ότι το Winchester College, ένα οικοτροφείο αγοριών, μπορεί να επανεξετάσει την προγραμματισμένη εισαγωγή των κοριτσιών το επόμενο έτος. Σημειώνει πως υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει μια «τοξική κουλτούρα» και ότι ορισμένοι γονείς ανησυχούν για την αλλαγή.

Σε άλλες ειδήσεις, η Metro αναφέρει ότι στη δίκη για τον θάνατο του Αμερικανού Τζορτζ Φλόιντ ακούστηκε για τον αστυνομικό που κατηγορείται για τη δολοφονία του, ότι γονάτισε στο λαιμό του για εννέα λεπτά και 29 δευτερόλεπτα και δεν τον άφησε ακόμη και όταν ένας γιατρός δεν έβρισκε σφυγμό. Ο αστυνομικός Ντέρεκ Τσάββιν απείλησε επίσης να ψεκάσει με χημικό μια πυροσβέστη εκτός υπηρεσίας που προσέφερε στον  46χρονο ιατρική βοήθεια, άκουσαν οι ένορκοι. Ο θάνατος του Φλόιντ πυροδότησε διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα και ρατσισμό, ενώ ο Τσάββιν, 45 ετών, αρνείται τις κατηγορίες δολοφονίας και ανθρωποκτονίας.

Η Guardian ζητά να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί για κακή σεξουαλική συμπεριφορά στα σχολεία για να διαπιστωθεί γιατί τα παράπονα περί βιασμού, παρενόχλησης και επίθεσης, από μαθήτριες, δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Η συντηρητική βουλευτής Μαρία Μίλερ, η οποία επέβλεψε μια έκθεση για το θέμα το 2016, δήλωσε ότι ο επιθεωρητής των σχολείων έπρεπε να εξετάσει τα δεδομένα που συλλέγει για να δει γιατί η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί για τα παιδιά. Η  Guardian αναφέρεται στην παραδοχή του πρωθυπουργού ότι δεν είναι σαφές πόσο ισχυρή είναι η άμυνα του Ηνωμένου Βασιλείου ενάντια σε ένα άλλο κύμα κορονοϊού. Η  Guardian παρακάτω αναφέρει ότι η υπόθεση της δίκης για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, θεωρείται από εκατομμύρια ως μια δοκιμασία της λογοδοσίας της αστυνομίας των ΗΠΑ.

«Μετά από έναν μακρύ, σκληρό χειμώνα απομόνωσης, οι άνθρωποι στην Αγγλία χθες ήταν ελεύθεροι», λέει η Daily Mirror. Όπως πολλές άλλες εφημερίδες, μεταφέρει εικόνες από όλη τη χώρα, με παίκτες τένις στο Lincolnshire και κολυμβητές στο Serpentine στο κεντρικό Λονδίνο. Τα σχόλια του κ. Τζόνσον ότι ενήργησε με «ειλικρίνεια και ακεραιότητα» στις σχέσεις του με την αμερικανίδα επιχειρηματία Τζένιφερ Αρκούρι έχει σαν κύριο θέμα της η Daily Mirror, η οποία αναφέρει ότι o πρωθυπουργός αντιμετωπίζει έρευνα για ισχυρισμούς ότι της παρείχε ειδική μεταχείριση, ενώ η  κ. Αρκούρι πρόσφατα αποκάλυψε  ότι είχαν παράνομο δεσμό με τον πρωθυπουργό, όταν ήταν δήμαρχος του Λονδίνου ενόσω ήταν παντρεμένος.

Δύο από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου έχουν προειδοποιήσει για μεγάλες απώλειες αφού ο πελάτης τους, η Archegos Capital Management, πραγματοποίησε μια «καυτή πώληση» κινεζικών και αμερικανικών μετοχών, αναφέρουν οι  Financial Times. Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα κέρδη της Nomura θα μπορούσαν να εξαλειφθούν για το δεύτερο εξάμηνο του οικονομικού έτους, ενώ η Credit Suisse δήλωσε ότι το κύμα των πωλήσεων μπορεί να έχει “εξαιρετικά σημαντική και ουσιώδη” επίδραση στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Και τέλος, η Daily Star έχει “τα καλύτερα νέα που ειπώθηκαν ποτέ”,  ή κακά νέα αν τυχαίνει να είσαι ο ποδοσφαιριστής Κριστιάνο Ρονάλντο. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα, οι γυναίκες προτιμούν τους παχουλούς  από τους θεούς του γυμναστηρίου. «Ακόμη ένα μπισκότο κανείς;» ρωτάει η εφημερίδα. Η  εφημερίδα επίσης  λέει «ποτέ μια Δευτέρα δεν είχε περισσότερο την χαρούμενη αίσθηση της Παρασκευής», αναφερόμενη στο χθεσινό άνοιγμα διαφόρων δραστηριοτήτων.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/news

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...