Βρετανικός Τύπος: «Η Αγρυπνία του βασιλιά» και «Η πρωθυπουργός υπό πίεση», στα πρωτοσέλιδα

Οι εικόνες των παιδιών της βασίλισσας που θρηνούν καθώς στέκονται γύρω από το φέρετρο της μητέρας τους κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Η Daily Telegraph, όπως και πολλές άλλες εφημερίδες, επιλέγει την εικόνα του βασιλιά Καρόλου και των αδερφών του καθώς στέκονται γύρω από το φέρετρο της μητέρας τους στην Αγρυπνία της Δευτέρας στο Εδιμβούργο. Περιγράφει πως τα αδέρφια περπάτησαν μαζί στο διάδρομο του καθεδρικού ναού του St Giles πριν χωριστούν για να σταθούν σε κάθε πλευρά, δείχνοντας ότι: “δεν ήταν μόνη”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι βασιλιάδες επέλεξαν να μην κρατούν ξίφη, αλλά αντ’ αυτού στάθηκαν με τα χέρια τους ενωμένα και τα μάτια χαμηλωμένα καθώς το κοινό περνούσε από εκεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πενθούντες στο Λονδίνο μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν 30 ώρες για να δουν το φέρετρο της βασίλισσας, με την ουρά να εκτείνεται πιθανότατα πάνω από τρία μίλια, από τη Tower Bridge έως το Westminster.

Η Metro δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα με μια εικόνα του βασιλιά Καρόλου Γ’ να κοιτάζει μακριά. Η εφημερίδα προσθέτει πως η μοναχοκόρη της Βασίλισσας, πριγκίπισσα Άννα έγινε η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε στην ιστορική Αγρυπνία για την τελετή των Πριγκίπων, καθώς στο παρελθόν συμμετείχαν μόνο άνδρες μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η Daily Mail σχολιάζει τον βασιλιά Κάρολο Γ’ και τα τρία αδέρφια του που στέκονται σε κάθε μία από τις τέσσερις γωνίες του φέρετρου της μητέρας τους καθώς έκαναν Αγρυπνία στον Καθεδρικό Ναό του St Giles στο Εδιμβούργο τη Δευτέρα, την οποία περιγράφει ως «Σιωπηλή αγρυπνία για μια βασίλισσα και μια μητέρα». Χιλιάδες πολίτες πέρασαν επίσης από το φέρετρο, το οποίο θα παραμείνει εκεί για 24 ώρες και θα μεταφερθεί πίσω στο Λονδίνο. Γράφοντας στην Mail, ο αρθρογράφος, Peter Hitchens υποστηρίζει ότι το φέρετρο πρέπει να ταξιδέψει από το Εδιμβούργο στο Λονδίνο με το Βασιλικό Τρένο αντί με το αεροπλάνο. Υποστηρίζει ότι ένα ταξίδι με τρένο θα έδινε σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους την ευκαιρία να ακολουθήσουν τη διαδρομή για να αποτίσουν τα σέβη τους.

Η Daily Mirror λέει ότι είναι «μια εικόνα αξιοπρέπειας και θλίψης», ενώ ο ανταποκριτής της εφημερίδας περιγράφει πως έμεινε στην ουρά για 12 ώρες για να περάσει από το φέρετρο και πως συνάντησε μια 72χρονη γυναίκα που έφτασε στο Εδιμβούργο τα μεσάνυχτα και κοιμήθηκε σε ένα παγκάκι μέχρι να ανοίξει η διαδικασία. Άρθρο στην εφημερίδα αναφέρει ότι ένα βαγόνι τρένου είχε τροποποιηθεί για να μεταφέρει το φέρετρο στο Λονδίνο, αλλά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι η διαδρομή θα γινόταν πόλος έλξης για διαδηλωτές ή απερίσκεπτη συμπεριφορά, κάτι που θα ήταν πολύ δύσκολο για την αστυνομία. Εν τω μεταξύ, ένα άρθρο της  Mirror αναφέρει ότι εκατό μάρκες τροφίμων και ποτών – όπως η Heinz ketchup και το Twinings Tea – πρέπει τώρα να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το βασιλικό εθνόσημο και τις λέξεις “κατόπιν αδείας της Αυτούς Μεγαλειότητας της Βασίλισσας”. Η εφημερίδα λέει ότι οι μάρκες πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στον Βασιλιά Κάρολο και να αποδείξουν ότι τις χρησιμοποιεί τακτικά.

«Η Αγρυπνία του Βασιλιά» είναι ο τίτλος της Sun, η οποία αναφέρει λεπτομερώς ποιοι άλλοι παρευρέθηκαν στην Αγρυπνία, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Royal Company of Archers, που ήταν οι επίσημοι σωματοφύλακες της βασίλισσας όταν βρισκόταν στη Σκωτία. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως ο πρίγκιπας Χάρι δεν θα φορέσει τη στρατιωτική του στολή στην κηδεία της Βασίλισσας μετά την παραίτησή του, το 2020, από τα αξιώματα της βασιλικής οικογένειας  μαζί με τη σύζυγό του Μέγκαν, τη Δούκισσα του Σάσεξ.

Οι Financial Times αναφερόμενοι στην Αγρυπνία, υπογραμμίζουν πως ο νέος βασιλιάς έχει ορκιστεί να υποστηρίξει τις «πολύτιμες αρχές» της δημοκρατίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας εξετάζει επίσης τον στόχο της Γερμανίας να αναπτύξει έναν ηγετικό στρατιωτικό ρόλο στην Ευρώπη, καθώς ο υπουργός Άμυνας της χώρας ζητά να ενισχυθεί το Βερολίνο εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης οι Financial Times αναφέρουν ότι, ο νέος καγκελάριος Kwasi Kwarteng είπε στους δημόσιους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών ότι τώρα πρέπει να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην οικονομική ανάπτυξη, με στόχο την τόνωση της ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η διάθεση μεταξύ του προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών είναι ζοφερή μετά την απόλυση από τον κ. Kwarteng, του Tom Scholar, δημοφιλούς και πολύ έμπειρου μόνιμου γραμματέα, ενώ προσθέτουν ότι ο κ. Kwarteng αναμένεται να ανακοινώσει τον έκτακτο προϋπολογισμό του την Πέμπτη ή την Παρασκευή της επόμενης εβδομάδας.

Η Guardian ακολουθεί μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση στις περισσότερες από τις άλλες εφημερίδες. Η πρώτη της σελίδα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η πρωθυπουργός, Liz Truss, θα μπορούσε να πιεστεί για να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιό της για την ενεργειακή κρίση πριν διαλυθεί το Κοινοβούλιο για το συνέδριο του κόμματος προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι βουλευτές των Tories  θέλουν η κ. Τρας να παρουσιάσει τα σχέδιά της για έναν έκτακτο προϋπολογισμό που θα επιφέρει χειμερινές φορολογικές περικοπές για εκατομμύρια ανθρώπους και να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις παροχές που αφορούν την ενέργεια, μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

Η εφημερίδα i γράφει ότι όλα σταμάτησαν τη Δευτέρα καθώς τα παιδιά της Βασίλισσας φρουρούσαν το φέρετρο της μητέρας τους. Ο βασιλιάς Κάρολος φορούσε στο πέτο του το ταρτάν του Πρίγκιπα Κάρολου Εδουάρδου Στιούαρτ και το λευκό ρείκι από το κτήμα Balmoral, αναφέρει η εφημερίδα, καθώς πλήθος κόσμου τον υποδέχτηκε έξω από τον καθεδρικό ναό επευφημώντας τον. Η εφημερίδα αναφέρει ποιοι ηγέτες θα παραστούν στην κηδεία τη Δευτέρα. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος είναι μεταξύ των τελευταίων που επιβεβαίωσαν την παρουσία τους. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα συμμετάσχουν. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι και ο Κινέζος ηγέτης, Σι Τζινπίνγκ, δεν έχουν ακόμη δηλώσει αν θα παραστούν.

Οι Times επικεντρώνονται στο πώς η βασιλική οικογένεια ενώθηκε στη θλίψη για την αγρυπνία της βασίλισσας, δείχνοντας μια εικόνα από τα τεράστια πλήθη που παρακολουθούσαν καθώς το φέρετρο της βασίλισσας οδηγήθηκε μακριά από το παλάτι του Holyroodhouse στον καθεδρικό ναό του St Giles στο Εδιμβούργο για να παραμείνει για 24 ώρες. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινοπολιτειακών Σπουδών, καθηγητής Φίλιπ Μέρφι, λέει στους Times ότι μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τον θεσμό ή να αντικαταστήσουν τον Βρετανό μονάρχη ως αρχηγό του κράτους τους. Αυτό τροφοδοτείται από το κίνημα Black Lives Matter, το σκάνδαλο Windrush και την αυξανόμενη δυναμική πίσω από την κίνηση για αποζημιώσεις για τη δουλεία και την αποικιοκρατία.

Η Daily Star συμμερίζεται τους φόβους για «ουρές 30 ωρών» καθώς το κοινό κατεβαίνει στο Παλάτι του Westminster στο Λονδίνο, όπου το φέρετρο της Βασίλισσας θα βρίσκεται από την Τετάρτη το απόγευμα έως τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της κηδείας της. Η πρώτη σελίδα δείχνει μια εικόνα του βασιλιά Καρόλου να οδηγεί την οικογένειά του στην πομπή στο Εδιμβούργο.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...