Βρετανικός Τύπος: “Η αντιτρομοκρατική και η MI5 ερευνούν τη δολοφονία του βουλευτή Sir David Amess”, στα πρωτοσέλιδα

Η είδηση ότι η δολοφονία του βουλευτή Sir David Amess αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό περιστατικό κυκλοφόρησε πολύ αργά για τα περισσότερα έντυπα. Όμως, η επίθεση και ο θάνατος του βουλευτή του Southend West,  Sir David Amess, ο οποίος μαχαιρώθηκε πολλές φορές στη  συγκέντρωση της εκλογικής περιφέρειάς του στο Essex, οδηγεί σε ένα θλιβερό σύνολο πρωτοσέλιδων. «Πέθανε υπηρετώντας τον λαό», είναι ο τίτλος της Daily Mirror, καθώς συγκρίνει τη δολοφονία του βουλευτή με αυτήν της βουλευτή των Εργατικών, Jo Cox, το 2016.

«Ένας εξαιρετικός δημόσιος λειτουργός» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Daily Telegraph, σημειώνοντας ότι ένας 25χρονος Βρετανός με καταγωγή από τη Σομαλία συνελήφθη ως ύποπτος για τον φόνο του. Γράφοντας στην Daily Telegraph, ο συντηρητικός Michael Portillo περιγράφει τον Sir David, πρώην ιδιωτικό γραμματέα του κοινοβουλίου, ως «αφοσιωμένο βουλευτή στην εκλογική του περιφέρεια», του οποίου «η αξιοπιστία του αποδείχθηκε ότι ήταν η ευπάθειά του». Σημειώνει ότι ο Sir David δεν θα σκεφτόταν ποτέ να αλλάξει τη ρουτίνα του παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως υπήρχε κίνδυνος για την ασφάλειά του. Ο Portillo περιγράφει τον φίλο του ως έναν «πολύ αφοσιωμένο βουλευτή της εκλογικής του περιφέρειας».

Οι Times δημοσιεύουν μια χαμογελαστή φωτογραφία του Sir David με δύο σκυλάκια ράτσας pug. Ο βουλευτής ήταν γνωστός φιλόζωος και ένθερμος υποστηρικτής της καλής μεταχείρισης των ζώων, αναφέρει η εφημερίδα. Η αντιτρομοκρατική αστυνομία διερευνά πιθανούς ισλαμιστικούς δεσμούς με την «σοκαριστική επίθεση», αναφέρουν οι Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στο βιβλίο του που δημοσιεύτηκε πέρυσι, ο Sir David αποκάλυψε ότι τον είχαν συμβουλέψει να μην βλέπει τους ψηφοφόρους μόνος του και ότι είχε βελτιώσει την ασφάλεια στο σπίτι του. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Matthew Parris, πιστεύει ότι η δολοφονία απειλεί τις πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις, που οι βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας αγαπούν περισσότερο. Εκτός από το πένθος για τον πρώην συνάδελφό τους, οι πολιτικοί, πιστεύει η εφημερίδα, θα θρηνήσουν για μια «απώλεια εμπιστοσύνης στο μέλλον της αυτοσχέδιας, άτυπης, άμεσης, αφύλακτης και εβδομαδιαίας επαφής με τους ανθρώπους για τους οποίους είναι εκεί».

Η Daily Mail περιγράφει μια εικόνα του βουλευτή των Tories ως οικογενειάρχη, με μια φωτογραφία του να χαμογελά καθώς συνοδεύει μια από τις τέσσερις κόρες του, στο γάμο της, τον Αύγουστο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής και η MI5 ερευνούν εάν υπάρχει τρομοκρατική σχέση με την επίθεση. Το πρωτοσέλιδο της Daily Mail παρουσιάζει τη δολοφονία του, ως ακόμη μια επίθεση στη δημοκρατία.

Η Daily Express περιγράφει τον Sir David Amess, ως έναν «καλό και ευγενικό» πολιτικό, προσθέτοντας ότι μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου μπροστά στους τρομαγμένους θεατές καθώς έκανε την καθιερωμένη συγκέντρωση της εκλογικής περιφέρειάς του, στην εκκλησία.

Η εφημερίδα i του σαββατοκύριακου, δημοσιεύει μια φωτογραφία του Sir David, καθώς και των αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο της δολοφονίας. Ο τίτλος της είναι «Σκοτώθηκε υπηρετώντας τον λαό», συμπληρώνοντας ότι η βρετανική πολιτική βυθίστηκε στο «πένθος» και η κοινότητα είναι σε κατάσταση σοκ.

Η Sun έχει στην πρώτη της σελίδα επίσης μια φωτογραφία του Sir David που κρατά ένα σκυλί μπροστά από το Big Ben, ενώ αναφέρει ότι η αντιτρομοκρατική αστυνομία και η MI5 διερευνούν εάν ο άνδρας που συνελήφθη για τη δολοφονία συνδέεται με την τρομοκρατία. Η Sun αναφερόμενη σε τέτοιου είδους συναντήσεις, όπως σε αυτήν που δολοφονήθηκε ο βουλευτής, τονίζει ότι “παρέχουν μια ζωτική σύνδεση μεταξύ των ψηφοφόρων και των βουλευτών τους”, αλλά προσθέτει ότι “είναι δυστυχώς προφανές, δεν μπορούν να συνεχιστούν χωρίς αυστηρά μέτρα ασφαλείας”. Ο θάνατος του Sir David και οι απειλές για όλους τους βουλευτές, “δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κάνουμε πολιτική” και πως η χρήση «εμπρηστικής γλώσσας», όπως «προδοσία», «προδότες» και «εχθροί του λαού», έχει «πραγματικές συνέπειες στη ζωή».

Οι Financial Times γράφουν ότι η δολοφονία του παλαίμαχου βουλευτή προκάλεσε «νέους φόβους για την ασφάλεια των πολιτικών» και η υπουργός Εσωτερικών, Priti Patel, διέταξε έλεγχο ασφαλείας μετά τον θάνατο του συναδέλφου της βουλευτή του Essex. Παραθέτει επίσης τις δηλώσεις του ομιλητή της Βουλής των Κοινοτήτων, Sir Lindsay Hoyle, ο οποίος είπε ότι η δολοφονία θα προκαλέσει «σοκ» σε όλη την κοινοβουλευτική κοινότητα.

«Πώς μπορεί να συμβαίνει ξανά;» αναρωτιέται η Daily Star, υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες της τη δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών, Jo Cox πριν από πέντε χρόνια, δημοσιεύοντας επίσης μια χαμογελαστή φωτογραφία του Sir David με ένα σκύλο και περιγράφοντάς τον ως βουλευτή εκστρατείας. Η εφημερίδα τονίζει ότι υπήρξε μια «κανονικοποίηση» του μίσους προς τους βουλευτές που κάνει τα «επικίνδυνα πράγματα να φαίνονται αναπόφευκτα» και προσθέτει ότι “οι άνθρωποι που σκέφτονται να ασχοληθούν με την πολιτική” πρέπει επίσης να θεωρήσουν ότι έχουν “κίνδυνο να σκοτωθούν”.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...