Βρετανικός Τύπος: «Η Δύση έκανε τρομερό λάθος, λέει ο Τζόνσον», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία - Λονδίνο
Πηγή: Eurokinissi

«Οι οικογένειες του Ηνωμένου Βασιλείου ανοίγουν σπίτια στους πρόσφυγες» αναφέρει η εφημερίδα i, η οποία σημειώνει ότι το κοινό ανταποκρίνεται γενναιόδωρα και δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να δεχτούν πρόσφυγες. Η δράση αυτή έρχεται αφότου η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε το πρόγραμμα «Homes for Ukraine» για όσους θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Άτομα που ενδιαφέρονται να παρέχουν έναν χώρο χωρίς ενοικίαση στο σπίτι τους ή σε ξεχωριστή κατοικία μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά, με τους οικοδεσπότες να χρηματοδοτούνται με 350 £ το μήνα. Θα χορηγείται βίζα στους Ουκρανούς υπηκόους από την ερχόμενη Παρασκευή. Εν τω μεταξύ οι Ουκρανοί εκπρόσωποι θα επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους ομολόγους αργότερα, αφού ο τέταρτος γύρος συνομιλιών απέτυχε να καταλήξει σε κατάπαυση πυρός. Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για συνομιλίες αύριο στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Με τον πόλεμο να μπαίνει σήμερα στην 20ή του ημέρα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky τους προειδοποίησε ότι είναι «θέμα χρόνου» να δεχτεί επίθεση ένα μέλος της συμμαχίας. Εν τω μεταξύ ο υπουργός Υγείας κ. Javid είπε: «Έχουμε καταστήσει πολύ σαφές στους Ρώσους –ακόμα και πριν από την έναρξη αυτής της σύγκρουσης– εάν ένα μόνο ρωσικό δάχτυλο εισέλθει στο έδαφος του ΝΑΤΟ, θα θεωρηθεί πράξη πολέμου». Ο κ. Javid ωστόσο δήλωσε ότι πιστεύει ότι μια άμεση επίθεση σε μέλος του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι «πολύ απίθανη». Αλλά πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε εισβολή θα πυροδοτούσε απάντηση της συμμαχίας στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής πολιτικής της. Τα σχόλιά του ακολουθούν το φονικό χτύπημα της Κυριακής στη βάση Yavoriv, έξι μίλια από τα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Daily Mail αναφέρεται επίσης στο ίδιο πρόγραμμα για τους πρόσφυγες, λέγοντας ότι οι αριθμοί που εγγράφονται για να φιλοξενήσουν έναν πρόσφυγα αλλάζουν με ταχύτητα, ωστόσο η εφημερίδα αναφέρει ότι έως τις 21:30 τη Δευτέρα, σχεδόν 44.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν δηλώσει ενδιαφέρον κάνοντας αιτήσεις για να προσφέρουν σπίτι σε έναν Ουκρανό πρόσφυγα, μόλις εντός πέντε ωρών από την έναρξη του προγράμματος, με τον γραμματέα Κοινοτήτων Μάικλ Γκόουβ να λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ιστορικό «υποστήριξης των πιο ευάλωτων στις πιο σκοτεινές ώρες τους». Και ενώ το πρόγραμμα θα βασίζεται αρχικά σε επώνυμα άτομα, ο κ. Gove λέει ότι αυτό γίνεται για να τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα “το συντομότερο δυνατό”. Οι Ουκρανοί χωρίς συνδέσμους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενούνται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, κοινοτικές ομάδες και εκκλησίες που αναμένεται να βοηθήσουν να τους ταιριάξουν με τους οικοδεσπότες.

Η Sun συνοψίζει την απάντηση των Βρετανών στην προσφυγική κρίση τυπώνοντας τη λέξη “Ukraine” με κεφαλαία, με το “UK” στα χρώματα της εθνικής σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδαςαναλύει και το σχέδιο της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι «συγκεντρώσεις του έθνους κατά του Πούτιν» και οι «μεγαλόψυχοι Βρετανοί» με την «απίστευτη γενναιοδωρία τους έριξαν τον ιστότοπο αιτήσεων του «Homes for Ukraine» τις πρώτες δύο ώρες του». Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον εν τω μεταξύ είπε ότι, οι βάρβαρες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας είναι «βαθιά ανησυχητικές» και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να καλούμε το καθεστώς να σταματήσει τους βομβαρδισμούς της Ουκρανίας και να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις». Ο πρωθυπουργός φιλοξενεί σήμερα ηγέτες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας για συνομιλίες στο Λονδίνο. Εκπρόσωποι από τη Δανία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, την Ισλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία θα είναι εκεί. Οι χώρες αυτές αποτελούν την Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη των εθνών που έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία. Ο κ. Τζόνσον θα έχει αργότερα συνομιλίες με τους Φινλανδούς και Σουηδούς ομολόγους του. Ο εκπρόσωπός του είπε: «Θέλουμε να πετύχουμε τον ευρύτερο δυνατό συνασπισμό απέναντι στον Πούτιν».

Και οι Times ασχολούνται με το κυβερνητικό σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία. Δημοσιεύει επίσης φωτογραφία του Roman Abramovich στο αεροδρόμιο Ben Gurion, στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο κ. Abramovich φέρεται να είναι μέρος μιας «απάτης οργανωμένου εγκλήματος 2 δισεκατομμυρίων λιρών», σύμφωνα με έρευνα από το Panorama του BBC. Η έρευνα αποκάλυψε νέα στοιχεία σχετικά με τις παράνομες συμφωνίες που έκανε για να αποκτήσει την περιουσία του. Ο ιδιοκτήτης της Chelsea, κέρδισε δισεκατομμύρια αφού αγόρασε μια εταιρεία πετρελαίου από τη ρωσική κυβέρνηση σε μια στημένη δημοπρασία το 1995. Ο κ. Abramovich πλήρωσε περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια (190 εκατομμύρια λίρες) για τη Sibneft, πριν την πουλήσει πίσω στη ρωσική κυβέρνηση για 13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005. Οι δικηγόροι του λένε ότι δεν υπάρχει βάση για να ισχυριστεί κανείς ότι έχει συγκεντρώσει πολύ σημαντικό πλούτο μέσω εγκληματικής δραστηριότητας.

Η Metro δείχνει ένα πολύ διαφορετικό σπίτι, την έπαυλη των 50 εκατομμυρίων λιρών στο Λονδίνο ενός Ρώσου ολιγάρχη. Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο άδειο ακίνητο τη Δευτέρα, ισχυριζόμενοι ότι το είχαν «ελευθερώσει» από τον ενεργειακό μεγιστάνα, Oleg Deripaska και θα καλούσαν Ουκρανούς πρόσφυγες να μετακομίσουν εκεί. Το Νο 10 είπε ότι εξετάζει τη δυνατότητα στέγασης Ουκρανών προσφύγων στα άδεια ακίνητα Ρώσων ολιγαρχών που έχουν υποστεί κυρώσεις. Η εισβολή έχει οδηγήσει περισσότερους από 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Οι αξιωματούχοι της χώρας δήλωσαν ότι 150.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την χώρα μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων μέχρι στιγμής, με 4.000 μόνο χθες, ενώ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι εμπόδισε μια νηοπομπή βοήθειας που στάλθηκε στη Μαριούπολη. Ο ρωσικός στρατός έχει βομβαρδίσει τις πόλεις της Ουκρανίας, δημιουργώντας αυτό που ο Ερυθρός Σταυρός αποκάλεσε «τίποτα λιγότερο από εφιάλτη». Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί βρίσκονται ουσιαστικά υπό πολιορκία. Συναγερμοί αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα το βράδυ της Κυριακής, μέχρι και τα Καρπάθια Όρη στα δυτικά. Οι μάχες συνεχίστηκαν έξω από το Κίεβο, ενώ ένας δημοτικός σύμβουλος από το Brovary, ανατολικά του Κιέβου, σκοτώθηκε εκεί, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οβίδες έπεσαν επίσης στα προάστια του Κιέβου, Irpin, Bucha και Hostomel, σε μερικές από τις χειρότερες μάχες, ενώ ο Ihor Terekhov, δήμαρχος του Χάρκοβο, είπε ότι βρισκόταν υπό πυρά. Τουλάχιστον εννέα αναφέρθηκαν νεκροί και εννέα τραυματίες σε αεροπορική επιδρομή σε πύργο τηλεόρασης στη βόρεια περιοχή της Ουκρανίας, Rivn, χθες. Αεροπορικές επιδρομές αναφέρθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της νότιας πόλης Mykolaiv και του βόρειου Chernihiv, ενώ εκρήξεις συγκλόνισαν το κατεχόμενο από τη Ρωσία λιμάνι της Χερσώνας της Μαύρης Θάλασσας.

Η πρώτη σελίδα της Guardian δείχνει «μια εξαιρετική διαμαρτυρία». Μια γυναίκα κρατώντας ένα αντιπολεμικό πανό έτρεξε στο πλατό μιας ρωσικής βραδινής εκπομπής ειδήσεων στο κρατικά ελεγχόμενο Channel 1 το βράδυ της Δευτέρας. Το πανό έγραφε «Όχι πόλεμος. Σταματήστε τον πόλεμο, μην πιστεύετε την προπαγάνδα, σας λένε ψέματα εδώ.» Ονομάζεται Marina Ovsyannikova, είναι συντάκτρια και πιστεύεται ότι βρίσκεται υπό κράτηση από την αστυνομία. Εν τω μεταξύ, το κύριο θέμα της λέει ότι οι φονικές επιδρομές της Ρωσίας βυθίζουν τους Ουκρανούς σε έναν εφιάλτη. Η Ρωσία συνέχισε την επίθεση κατά των πολιτών χθες, βομβαρδίζοντας μια πολυκατοικία εννέα ορόφων στο Κίεβο, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας δώδεκα. Ο δήμαρχος του Κιέβου, πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας βαρέων βαρών, Vitali Klitschko, προχωρούσε χθες με σκυθρωπό πρόσωπο μπροστά από ένα κατεστραμμένο κτίριο καθώς η πόλη βομβαρδίστηκε ξανά. Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Το όνειρο του Πούτιν να δημιουργήσει μια Μεγάλη Ρωσία είναι ο εφιάλτης της χώρας μου». Μιλώντας μετά την επίθεση σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, υποσχέθηκε να ξαναχτίσει κάθε κατεστραμμένο ουκρανικό δρόμο και κτίριο. Η Ουκρανία πιστεύει ότι ο αριθμός των νεκρών αμάχων είναι χιλιάδες, με 90 παιδιά να έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί  και περισσότερα από 100 να έχουν τραυματιστεί, ενώ περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί, δήλωσε ο βοηθός του προέδρου, Oleksiy Arestovych. Πολλές προσπάθειες εκκένωσης από το πολιορκημένο νότιο λιμάνι απέτυχαν, αλλά το δημοτικό συμβούλιο είπε ότι 160 αυτοκίνητα έφυγαν νωρίς χθες το απόγευμα.

Η Daily Mirror αναφέρει ότι τρεις Βρετανοί σκοτώθηκαν στην «κόλαση των πυραύλων» στα πολωνικά σύνορα, η οποία «άφησε περισσότερους από 100 νεκρούς». Οι Ρώσοι κατάσκοποι πιστεύεται ότι έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην αεροπορική επιδρομή κοντά στα πολωνικά σύνορα, μια επίθεση που όπως φαίνεται σκότωσε τρεις Βρετανούς πρώην στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων ακαριαία στις επιθέσεις με πυραύλους Κρουζ. Πηγές λένε ότι οι τρεις άνδρες δεν ήταν μέρος της μονάδας ξένων μαχητών που εκπαιδεύονταν στην κατεστραμμένη πλέον βάση Yavoriv, ​​μόλις έξι μίλια από τα πολωνικά σύνορα. Η Mirror αποκαλύπτει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας και της Δύσης πιστεύουν ότι οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες GRU και SVR της Ρωσίας είχαν «ανακαλύψει» ξένους μαχητές στη βάση Yavoriv. Τουλάχιστον ένας από τους 1.500 ξένους νεοσύλλεκτους εκεί που υποτίθεται ότι πολεμούν για την Ουκρανία είναι ύποπτος ότι έστειλε κρίσιμες πληροφορίες στη Ρωσία, καθώς έγκυρη πηγή ανέφερε ότι φρουρός του ουκρανικού στρατού στη βάση εντόπισε έναν άνδρα να το σκάει τρέχοντας, κρατώντας πιθανώς ένα φορητό υπολογιστή, λίγο πριν τα χτυπήματα στους στρατώνες.

Η Daily Express αναφέρει επίσης τρεις Βρετανούς πρώην των ειδικών δυνάμεων που φέρεται να σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, ωστόσο το BBC δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες. Πιστεύεται ότι όλοι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από έξι ρωσικά βομβαρδιστικά μέσα από τη Ρωσία και ότι ένας αριθμός από αυτούς καταρρίφθηκαν από ουκρανικά συστήματα επίγειας άμυνας. Έως και 13 πύραυλοι έπεσαν σε κτίρια εντός της βάσης, ένας από τους οποίους ήταν άμεσο χτύπημα στα κεντρικά γραφεία του στρατοπέδου. Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για κανένα θάνατο Βρετανού, ενώ το ίδιο το Υπουργείο επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες Βρετανοί από τις εκρήξεις.  «Υπήρξαν πολλοί περισσότεροι σκοτωμένοι μέσα στην τοποθεσία από ό,τι αναφέρθηκε, ενώ τα πτώματα εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί. Δεν πιστεύω ότι οι τρεις Βρετανοί πρώην στρατιωτικοί έχουν σχέση με αυτό, ευτυχώς. Δεν υπάρχει στο μυαλό πολλών η σκέψη ότι υπήρχαν κατάσκοποι μέσα στο στρατόπεδο που βοηθούσαν τους Ρώσους». Ώρες μετά την επίθεση, ασθενοφόρα εξακολουθούσαν να σπεύδουν στο σημείο.

Οι Financial Times αναφέρουν ισχυρισμό Αμερικανών αξιωματούχων που ισχυρίζονται ότι «η Κίνα σηματοδότησε την προθυμία να παράσχει στη Ρωσία στρατιωτική υποστήριξη». Η εφημερίδα δείχνει ανθρώπους στην Ουκρανία που συγκεντρώθηκαν έξω από πολυκατοικίες που επλήγησαν από σφοδρούς βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα, Κίεβο. Σχεδόν όλες οι στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία παραμένουν σε αδιέξοδο, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ. Ακόμα κι έτσι, η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει πόλεις, με αναφορές για τουλάχιστον δύο μεγάλες εκρήξεις στα δυτικά της πρωτεύουσας Κιέβου, τα ξημερώματα της Τρίτης. Οι αρχές στη Μαριούπολη λένε ότι μια συνοδεία περίπου 160 αυτοκινήτων κατάφερε να εγκαταλείψει την πολιορκημένη νότια πόλη τη Δευτέρα, ενώ ένας αξιωματούχος στη βορειοανατολική περιοχή Σούμι λέει ότι διάδρομοι εκκένωσης μακριά από τέσσερις πόλεις, θα υπάρχουν σήμερα. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ένας ουκρανικός πύραυλος σκότωσε 20 ανθρώπους στην ανατολική πόλη Ντόνετσκ, προπύργιο των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ωστόσο Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα για την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι «Η Δύση έκανε τρομερό λάθος» συνεχίζοντας να βασίζεται στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αφήνοντας τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να “ξεφύγει” με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Γράφοντας στην Telegraph, ο πρωθυπουργός λέει ότι ο τερματισμός της εξάρτησης της Δύσης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι ζωτικής σημασίας για να “τερματιστεί το bullying» από το Κρεμλίνο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, εν τω μεταξύ, διέψευσε τις αναφορές των ΗΠΑ ότι η Ρωσία είχε ζητήσει από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει τους εισβολείς του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η Ρωσία έχει τις δικές της δυνατότητες να συνεχίσει την επιχείρηση. Προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και πλήρως», είπε και προειδοποίησε ότι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως ο Πούτιν είχε απογοητευτεί από την πρόοδο του πολέμου, είπε: «Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ διασφαλίζει τη μέγιστη ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ληφθούν υπό πλήρη έλεγχο τα μεγάλα αστικά κέντρα». Ο Peskov ωστόσο αντικρούστηκε από έναν από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν σχετικά με το αν η εισβολή είχε λειτουργήσει όπως είχε προγραμματιστεί. Ο Viktor Zolotov, αρχηγός της εθνικής φρουράς της Ρωσίας και μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του Πούτιν, παραδέχτηκε: «Δεν πάνε όλα τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε. Αλλά προχωράμε προς τον στόχο μας, βήμα-βήμα και η νίκη θα είναι δική μας».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...