Βρετανικός Τύπος: Η Ελλάδα δεσμεύεται να αδειάσει τη Λέσβο από όλους τους πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα

Βρετανικός Τύπος
Βρετανικός Τύπος

The Guardian

Η Ελλάδα δεσμεύεται να αδειάσει τη Λέσβο από όλους τους πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα, καθώς καλωσόρισε την προσφορά της Γερμανίας να υποδεχτεί 1.500 άτομα που έμειναν χωρίς στέγη. «Όλοι θα φύγουν», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Από τους περίπου 12.000 πρόσφυγες εδώ αυτήν τη στιγμή, προβλέπω 6.000 να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα». Περίπου το 70% των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο ήταν Αφγανοί, στους οποίους θα απονεμηθεί καθεστώς πρόσφυγα και θα δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ για έως και τρεις μήνες χρησιμοποιώντας τα έγγραφα. Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα την Τρίτη που σχετίζονται με τις πυρκαγιές στο στρατόπεδο και αναζητούν το ένα το άλλο. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά από την αρχή οι αξιωματούχοι έχουν αποδώσει τις πυρκαγιές στους κατοίκους του στρατοπέδου που πίεζαν τις αρχές για να φύγουν. Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε την Τρίτη να λάβει συνολικά 1.553 άτομα από 408 οικογένειες των οποίων το προστατευόμενο καθεστώς έχει επιβεβαιωθεί από τις ελληνικές αρχές, δήλωσε η εκπρόσωπος της Angela Merkel. «Είναι πολύ γενναιόδωρο, πολύ γενναίο», είπε ο Χρυσοχοΐδης για τη χειρονομία καλής θέλησης. Εκτός από το Λουξεμβούργο, καμία άλλη χώρα δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής προθυμία να συμμετάσχει σε μια πανευρωπαϊκή λύση στην κρίση στη Μόρια. Ορισμένες χώρες, όπως η Αυστρία, έχουν απορρίψει κατηγορηματικά τη λήψη ατόμων από το στρατόπεδο. Ο Χρυσοχοΐδης επέμεινε ότι ήταν ζωτικής σημασίας οι πρώτοι κάτοικοι της Μόρια να μετακινηθούν σε ένα προσωρινό στρατόπεδο αλλά, η αντίδραση είναι τέτοια που επτά ημέρες μετά την πυρκαγιά, μόνο 1.000 συμφώνησαν να εισέλθουν στη νέα εγκατάσταση. Εν τω μεταξύ άρχισαν εντάσεις, ο Έλληνας υπουργός μετανάστευσης αναφέρθηκε στην πιθανή χρήση βίας εάν οι μετανάστες αρνηθούν να πάνε εθελοντικά. «Υπάρχουν ομάδες Αφγανών και φοβάμαι ακόμη και κάποιες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ενθαρρύνουν χιλιάδες ανθρώπους να μην μπουν», δήλωσε ο Χρυσοχοΐδης. «Δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Θα φύγουν από το νησί, αλλά πρέπει να περάσουν από αυτή τη νέα εγκατάσταση και να λάβουν πρώτα τα απαραίτητα νομικά έγγραφα».  «Ήταν ένα στρατόπεδο ντροπής», παραδέχτηκε ο πολιτικός, αρνούμενος ότι η κυβέρνηση επαναπροωθούσε βίαια πρόσφυγες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ελλάδα. «Τώρα ανήκει στην ιστορία. Θα καθαριστεί και θα αντικατασταθεί από ελαιώνες».

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοραναϊού έχουν ανακοινωθεί στην Ελλάδα όταν σήμανε συναγερμός στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, όπου ζουν περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.  Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, χαρακτήρισε το κέντρο ως «Αχίλλειο πτέρνα». Από τις 310 περιπτώσεις που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, 197 ήταν στην ελληνική πρωτεύουσα. Για τις επόμενες 14 ημέρες τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα μπορούν να λειτουργούν μόνο με χωρητικότητα 60% – και μόνο εάν το κοινό συμφωνεί να φορέσει μάσκες. Όχι περισσότερα από έξι άτομα ταυτόχρονα στα εστιατόρια, ενώ οι κοινωνικές συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 50 άτομα κάθε φορά. Η Ελλάδα κατέγραψε συνολικά 13.730 περιπτώσεις και 313 θανάτους.

Οι υγειονομικές αρχές στη Γαλλία κατέγραψαν 7.852 νέες περιπτώσεις Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, από 6.158 νέες περιπτώσεις τη Δευτέρα. Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των αφίξεων σε νοσοκομεία για το Covid-19 τις τελευταίες επτά ημέρες είχε αυξηθεί σε 2.713. Ο αριθμός των ανθρώπων στη Γαλλία που πέθαναν έφτασε στις 30.999.

Ο κόσμος βρίσκεται ακόμη στην αρχή της πανδημίας, προειδοποίησε ειδικός απεσταλμένος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Απευθυνόμενος σε βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων την Τρίτη, ο Δρ Ντέιβιντ Ναμπάρο χαρακτήρισε επίσης την κατάσταση ως «τρομερή».

Οι μισοί μαθητές σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση  στην εκπαίδευση, λόγω της πανδημίας. Περίπου 872 εκατομμύρια – περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους δεν μπόρεσαν να σπουδάσουν εξ αποστάσεως – δεν επιτρέπεται να παρευρεθούν στο σχολείο αυτοπροσώπως, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef, Henrietta Fore.

Σχεδόν το ένα πέμπτο των Νοτιοαφρικανών ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από κοροναϊό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας. Η Νότια Αφρική έχει καταγράψει 650.749 κρούσματα, αλλά ο πραγματικός αριθμός των λοιμώξεων θα μπορούσε να είναι «περίπου 12 εκατομμύρια», δήλωσε ο Zweli Mkhize.

Daily Mail

Τα εμβόλια που αναπτύσσονται στην Κίνα θα μπορούσαν να είναι έτοιμα για χρήση από το ευρύ κοινό ήδη από τον Νοέμβριο. Οι κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 προχώρησαν ομαλά και οι Κινέζοι πολίτες θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο Wu Guizhen, επικεφαλής εμπειρογνώμονας βιοασφάλειας του CDC σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση αργά τη Δευτέρα. Η Κίνα έχει τέσσερα εμβόλια COVID-19 στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών. Τουλάχιστον τρία από αυτά έχουν ήδη προσφερθεί σε εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, στο πλαίσιο προγράμματος έκτακτης ανάγκης που ξεκίνησε τον Ιούλιο. Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τον περασμένο μήνα σκέφτονται επίσης να εμβολιάσουν άτομα που εργάζονται σε αγορές τροφίμων, δημόσιες συγκοινωνίες και τουρισμό, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή εμφάνιση ιών το φθινόπωρο και το χειμώνα. Ένα τέταρτο εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από την CanSino Biologics εγκρίθηκε για χρήση από τον κινεζικό στρατό τον Ιούνιο. Η Sinopharm είπε τον Ιούλιο ότι το εμβόλιο της θα μπορούσε να είναι έτοιμο για δημόσια χρήση έως το τέλος του τρέχοντος έτους μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών της Φάσης 3.

Η Βηρυτός καίγεται ξανά: Το εμπορικό κέντρο ορόσημο που σχεδιάστηκε από τη διάσημη Βρετανίδα αρχιτέκτονα Zaha Hadid καίγεται για τρίτη φορά από μεγάλη πυρκαγιά σε μια εβδομάδα σε μια πόλη που προσπαθεί να συνέλθει από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι που σκότωσε σχεδόν 200 άτομα τον περασμένο μήνα. Μαύρα σύννεφα καπνού ξεχύθηκαν από το φουτουριστικό εμπορικό κέντρο Zaha Hadid σήμερα στον κεντρικό δρόμο που περνάει από το λιμάνι στην κεντρική Βηρυτό. Η αιτία της πυρκαγιάς δεν είναι ξεκάθαρη ενώ  υπήρξαν αναφορές για ακόμη μια πυρκαγιά σε αθλητική εγκατάσταση αλλού στη Βηρυτό. Η σειρά των πυρκαγιών την περασμένη εβδομάδα έφερε νέα αγωνία σε μια πόλη που εξακολουθεί να είναι σοκαρισμένη από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου που κατέστρεψε τη Βηρυτό και εξαπέλυσε κύμα οργής για διαφθορά και ανικανότητα μεταξύ της ελίτ του Λιβάνου. Το κτίριο που πήρε φωτιά σήμερα είναι υπό κατασκευή εδώ και χρόνια, χαρακτηριστικό της κεντρικής εμπορικής περιοχής που ξαναχτίστηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90.

Ο Τραμπ δίνει στον Νετανιάχου το «χρυσό κλειδί για τον Λευκό Οίκο» καθώς φιλοξενεί ηγέτες του Ισραήλ, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν σε μια τελετή ειρήνης, ισχυριζόμενος ότι περισσότερες αραβικές χώρες θα ενταχθούν στην κίνηση για να αναγνωρίσουν το Ισραήλ. Ο Τραμπ προεδρεύει της υπογραφής ιστορικών διπλωματικών συμφωνιών μεταξύ Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν. «Μετά από δεκαετίες διχασμού και συγκρούσεων σηματοδοτούμε την αυγή μιας νέας Μέσης Ανατολής», δήλωσε στην τελετή. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Αμπντουλάχ Μπιν Ζαΐντ Αλ-Ναχάν και ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντουλαφάτ αλ-Ζαγιά υπέγραψαν επίσης τη συμφωνία. Ο Τραμπ προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τη συμφωνία. Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του ελπίζουν ότι η τελετή υπογραφής θα επιβεβαιώσει τα διαπιστευτήρια του προέδρου ως ειρηνευτή στο αποκορύφωμα της εκστρατείας επανεκλογής του

The Telegraph

Ένας στρατώνας θα μετατραπεί στο πρώτο «στρατόπεδο μεταναστών» του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από αύξηση των εισερχομένων.  Το τοπικό συμβούλιο παραπονιέται ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη του για τα σχέδια. Περίπου 400 άτομα που αιτούνται ασύλου θα μεταφερθούν στο Napier Barracks στο Folkestone από την επόμενη εβδομάδα, με το Υπουργείο Εσωτερικών να εξετάζει τη χρήση και άλλων ανάλογων χώρων  σε όλη τη χώρα για να στεγάσει περισσότερους ανθρώπους. Η κίνηση έχει εξοργίσει τοπικούς αξιωματούχους, οι οποίοι λένε ότι “δεν μπορούν να υποστηρίξουν” την απόφαση και έχουν “μεγάλες ανησυχίες” σχετικά με τον αντίκτυπο στην τοπική κοινότητα. Σε κοινή επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ, ο συντηρητικός βουλευτής Ντάμιαν Κόλινς μαζί με τον αρχηγό του Δημοτικού Συμβουλίου Φολκκόουντ και Χάιτ και τον πρόεδρο του Επαρχιακού Συμβουλίου Σάντγκέϊτ ζήτησαν να ανατραπεί η απόφαση. Μέχρι στιγμής φέτος, περισσότερα από 6.200 άτομα έχουν διασχίσει το αγγλικό κανάλι με μικρά σκάφη και έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλοί από αυτούς στεγάζονται σε ξενοδοχεία για μήνες, κοστίζοντας στην κυβέρνηση εκατομμύρια λίρες. Πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών είπαν στην Telegraph: «Αυτή η κίνηση θα σώσει εκατομμύρια φορολογούμενους, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίσει ότι τα ευάλωτα άτομα θα έχουν κάπου να μείνουν με ασφάλεια μέχρι να αποφασιστεί το αίτημά τους».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...