Βρετανικός Τύπος: «Η επόμενη φάση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας στην Αγγλία» στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο - Αγγλία - Μπινγκ Μπεν

“Είστε έτοιμοι; Κάντε τεστ. Πάμε” αυτό λένε οι Times ότι είναι το σλόγκαν για το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για την επιστροφή σε “μία νέα κανονικότητα”. Σύμφωνα με το σχέδιο, 400.000 rapid tests θα αποστέλλονται σε σπίτια και επιχειρήσεις κάθε μέρα και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε χαλάρωση, ελπίζοντας να απομονώσουν τις ασυμπτωματικές περιπτώσεις, λένε οι Times. Αλλού, η εφημερίδα έχει την φωτογραφία της πριγκίπισσας του Ντουμπάι, Latifa bint Mohammed al-Maktoum, η οποία κατηγόρησε τον πατέρα της ότι την κρατούσε όμηρο σε μια σειρά από βίντεο που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Το lockdown της Αγγλίας είναι απίθανο να αρθεί πλήρως προτού τα καθημερινά κρούσματα πέσουν κάτω από 1.000 την ημέρα, αναφέρει η Daily Telegraph. Η εφημερίδα σημειώνει ότι κατανοεί πως η ανακοίνωση του σχεδίου πορείας της επόμενης εβδομάδας είναι απίθανο να αποκαλύψει το χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό των περιορισμών, ενώ προβλέπει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές Απριλίου. Πηγή του Whitehall  λέει ότι “υπάρχει πραγματική απροθυμία για δέσμευση σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, χωρίς να γνωρίζουμε τι γίνεται με τον αριθμό των υποθέσεων”.

Η Daily Mail αποκαλύπτει ένα σχέδιο για τη μείωση των περιορισμών στη βιομηχανία αναψυχής και φιλοξενίας της Αγγλίας, λέγοντας  ότι ενδέχεται να “επιστρέφουν” κανονικά έως τον Ιούλιο. Οι συζητήσεις από υπουργούς με στελέχη του κλάδου θα επέτρεπαν ένα κενό τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ κάθε προσαρμογής στους περιορισμούς, προσθέτει. Μέχρι τον Μάιο, γράφει επίσης, ότι και τα εστιατόρια και οι παμπ θα ανοίξουν, με δύο νοικοκυριά να επιτρέπεται να αναμειγνύονται σε εσωτερικούς χώρους και την επαναφορά του “κανόνα των έξι” σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα επιτρέπεται να εξυπηρετούνται έξι άτομα σε εσωτερικούς χώρους έως τον Ιούνιο.

Η κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει από άλλα 1,7 εκατομμύρια άτομα στην Αγγλία να προστατευθούν από τον ιό είναι η κύρια είδηση της Guardian. Η εφημερίδα γράφει πως  για πρώτη φορά, η εθνικότητα και η στέρηση έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντες κινδύνου για να νοσήσει κάποιος σοβαρά από Covid. Παρακάτω σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρεται στην DJ του ραδιοφώνου του BBC, Jo Whiley, η οποία μίλησε για τη μάχη για την εξασφάλιση εμβολίου για την αδερφή Frances, που φαίνονται μαζί σε φωτογραφία στο πρωτοσέλιδό της, ρωτώντας γιατί η ίδια εμβολιάστηκε πριν από την αδερφή της, που έχει μαθησιακή αναπηρία και διαβήτη και τώρα έχει προσβληθεί από Covid σε ένα κέντρο φροντίδας.

Μια σημαντική ανακάλυψη από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βοήθησε στον εντοπισμό των περίπου 2 εκατομμυρίων ατόμων που πρέπει τώρα να προστατεύσουν, αναφέρει η εφημερίδα i, ενώ προσθέτει ότι η κίνηση αυτή διπλασιάζει τη λίστα των ευάλωτων ενηλίκων στην Αγγλία. Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα αναφέρεται στην οργή των οικογενειών ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες σχετικά με τις καθυστερήσεις στην χορήγηση του εμβολίου.

Το κύριο θέμα της Daily Mirror είναι μια έκκληση για διευκόλυνση των περιορισμών στην επίσκεψη στα κέντρα φροντίδας, με τον τίτλο «Αφήστε μας να επισκεφτούμε τους αγαπημένους μας». Κάτω από τον τίτλο «Πεθαίνοντας από τη μοναξιά», έχει φωτογραφίες πριν και μετά, από κατοίκους των οποίων η υγεία λέει ότι έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια ενός «σκληρού έτους χωρισμού». Η εφημερίδα αναφέρει ότι συγγενείς, φιλανθρωπικά ιδρύματα και βουλευτές απαιτούν για κάθε κάτοικο των σπιτιών φροντίδας να έχει δύο «βασικούς οικογενειακούς φροντιστές», οι οποίοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με το προσωπικό, στο εμβόλιο, στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας και στις προσωπικές επισκέψεις. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας λέει ότι θα κάνει ό, τι μπορεί για να επιτρέψει ξανά επισκέψεις, “τη στιγμή που θα είναι ασφαλές”.

Κάθε ενήλικας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εμβολιαστεί πλήρως κατά του Covid-19 έως τον Αύγουστο, αναφέρει η Metro. Η εφημερίδα αναφέρεται στον επικεφαλής της ειδικής ομάδας εμβολίων, Clive Dix, ο οποίος προβλέπει ότι όλες οι ηλικίες άνω των 18 “πιθανότατα” θα έκαναν την πρώτη δόση έως τον Μάιο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η πρόβλεψη στηρίζεται στις θετικές ενδείξεις της πτώσης των ποσοστών θανάτου και των ανοδικού επιπέδου ανοσίας.

Η βασίλισσα είχε εκφράσει την πίστη της στον Δούκα και τη Δούκισσα του Σάσεξ πριν από την προγραμματισμένη τηλεοπτική εκπομπή με την Oprah Winfrey, γράφει η Daily Express. Η εφημερίδα αποκαλύπτει  ότι η Αυτού Μεγαλειότητα ανέμενε από τον Πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν να τιμήσουν το βασιλικό πρωτόκολλο κατά τη διάρκεια της συνέντευξής τους. Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι τώρα ο Ναβάλνι αντιμετωπίζει φυλάκιση 3 ακόμη ετών, καθώς χθες κατηγορήθηκε για συκοφαντία ενός Ρώσου ήρωα πολέμου.

Η Daily Star αναφέρει ότι οι αυτοί που παίζουν βελάκια σταμάτησαν να πίνουν και τώρα κάνουν γιόγκα για να νικήσουν το άγχος πριν από τους αγώνες. Σε άρθρο της στις επόμενες σελίδες γράφει ότι το χιόνι καλύπτει την Ακρόπολη στην Αθήνα καθώς  σφοδρή κακοκαιρία χτυπά την Ελλάδα προκαλώντας διακοπές ρεύματος. Οι θερμοκρασίες έφτασαν έως 20ο  C την Παρασκευή και πολύ κάτω από το μηδέν τη Δευτέρα με χιόνι στην πρωτεύουσα.

Οι Financial Times υποστηρίζουν ότι και οι μεγάλες εταιρείες εξόρυξης πρέπει να ανταμείψουν τους μετόχους με μερίσματα ρεκόρ καθώς ο τομέας ανακάμπτει από την πανδημία. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ορισμένοι μεγάλοι εργοδότες ετοιμάζουν συμβάσεις με τον όρο «χωρίς εμβόλιο, δεν έχει δουλειά» αφού η βρετανική κυβέρνηση, διαμέσου του υπουργού εμβολίων Nadhim Zahawi,  δήλωσε ότι εναπόκειται στις εταιρείες να αποφασίσουν εάν θα απαιτήσουν από τους εργαζόμενους να κάνουν το εμβόλιο ή όχι. Ως παράδειγμα η εφημερίδα αναφέρει ότι η Barchester Healthcare, η οποία διοικεί περισσότερα από 200 κέντρα φροντίδας, δήλωσε ότι δεν θα προσλάβει νέο προσωπικό που αρνείται το εμβόλιο για μη ιατρικούς λόγους, με την Pimlico Plumbers να ανακοινώνει παρόμοια πολιτική. Δικηγόρος λέει ότι τέτοιες ρήτρες στις συμβάσεις εργασίας είναι πιθανότερο να είναι δικαιολογημένες σε τομείς όπως της περίθαλψης, λόγω της παρουσίας ευάλωτων ασθενών.

Πηγές: https://www.thepaperboy.com/uk/front-pages.cfm, https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...