Βρετανικός Τύπος: Η Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό

Βρετανικός Τύπος
Βρετανικός Τύπος

MSN News

Οι εντάσεις αυξάνονται στην Ελλάδα καθώς οι διαδηλωτές ετοιμάζονται να αψηφήσουν την κυβερνητική απαγόρευση για συγκεντρώσεις λόγω κορονοϊολυ και να προχωρήσουν σε πορεία την Τρίτη για να τιμήσουν την καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Αθήνα το 1973. Την Κυριακή, η ελληνική αστυνομία εξέδωσε απαγόρευση τεσσάρων ημερών σε συγκεντρώσεις περισσότερων των τεσσάρων ατόμων, η οποία θα λήξει την επόμενη ημέρα μετά τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 24 φοιτητές. “Δεν γιορτάσαμε κανένα από τα πράγματα που μας ενώνουν το 2020”, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας ότι άλλες εθνικές αργίες ακυρώθηκαν λόγω της εξάπλωσης του COVID-19. «Το ίδιο θα ισχύει και με την επέτειο του Πολυτεχνείου», πρόσθεσε την Παρασκευή, καθώς ακύρωνε την πορεία.

Η εξέγερση θεωρείται κορυφαία στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, καθώς οδήγησε τον επόμενο χρόνο στην κατάρρευση του στρατιωτικού καθεστώτος που είχε κυβερνήσει από το 1967. Πέρα από την αρχική της σημασία ως πορεία ενάντια στον αυταρχισμό, η επέτειος συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που διαδηλώνουν κατά της καταπίεσης και της κοινωνικής αδικίας, ακόμη και μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής κυβέρνησης. Η ειρηνική διαδήλωση που διασχίζει την κεντρική Αθήνα έχει πολλές φορές καταλήξει σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας όταν πέφτει η νύχτα – ειδικά στα Εξάρχεια, την ιστορική γειτονιά του αναρχικού κινήματος.

Η ένωση δικαστών και εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή, θεωρώντας την απόφαση της κυβέρνησης αντισυνταγματική και ζητούσε να «ανακληθεί αμέσως». Τόνισε την ανάγκη σεβασμού των μέτρων ασφαλείας, όπως αποστάσεις και μάσκες, μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και αρχηγός του κόμματος ΜΕΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσαν ότι θα παρευρεθούν, παρά τις προειδοποιήσεις για αστυνομικές συλλήψεις. Οι διαδηλωτές λένε ότι η απαγόρευση ακολουθεί την λογική «νόμου και τάξης» που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που περιορίζει το δικαίωμα της διαδήλωσης, καθιστώντας υποχρεωτική την εξουσιοδότηση της αστυνομίας για διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης να δημιουργήσει αστυνομικά τμήματα εντός πανεπιστημίων. Σε μια πρωτοφανή κίνηση, οι αρχές μπήκαν στο κτίριο του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή και συνέλαβαν πάνω από 90 άτομα που είχαν καταλάβει το κτίριο πριν από την πορεία.

«Εάν καταργήσετε το δικαίωμα διαμαρτυρίας διατηρώντας ταυτόχρονα ιατρικά πρωτόκολλα, είναι μια ολίσθηση προς τον αυταρχισμό», δήλωσε ο Σεραφείμ Σεφεριάδης, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Δημιουργεί ένα νομικό πλαίσιο για να τρομάξει τους ανθρώπους. Πολλοί θα πουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιήσει επενδύσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες, να αποκτήσει μονάδες εντατικής θεραπείας. Καταλαβαίνουν λοιπόν ότι η πανδημία είναι πραγματική. Ωστόσο, η κυβέρνηση, αντί να εφαρμόσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, απαγορεύει τη διαμαρτυρία δήθεν ανησυχώντας για το COVID-19. Αυτό είναι αρκετά παράδοξο».

Daily Mail

Ένας 25χρονος πατέρας  από το Αφγανιστάν κατηγορείται για το θάνατο του εξάχρονου γιου του που πέθανε ενώ προσπαθούσε να φτάσει σε ελληνικό νησί με λέμβο. Ο άντρας κατηγορήθηκε για έκθεση σε κίνδυνο της ζωή του γιου του. Ο πατέρας και ο γιος ήταν μεταξύ 25 ατόμων που επιβιβάστηκαν σε βάρκα στην Τουρκία, ελπίζοντας να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανατράπηκε στο Αιγαίο Πέλαγος. Ο πατέρας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών εάν κριθεί ένοχος στην Ελλάδα. Δικηγόροι και ΜΚΟ έχουν επικρίνει την ασυνήθιστη νομική δράση ως ένα άλλο εμπόδιο για όσους ζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Το σώμα του παιδιού βρέθηκε αργότερα στις ακτές της Σάμου, δίπλα σε μια έγκυο γυναίκα που είχε επιζήσει και αργότερα γέννησε. Η αιτία θανάτου του δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η ελληνική ακτοφυλακή ενημερώθηκε για το περιστατικό τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αλλά δεν βρήκε μάρτυρες, δήλωσε εκπρόσωπος της, προσθέτοντας ότι όλοι οι επιβάτες βρέθηκαν αργότερα κατά μήκος της ακτής, χωρίς να είναι σαφές πόσοι είναι οι διασωθέντες. Ένας 23χρονος άνδρας που πιστεύεται ότι ήταν υπεύθυνος για το σκάφος συνελήφθη, ενώ ο πατέρας του αγοριού βρίσκεται τώρα σε καραντίνα, σύμφωνα με τους κανόνες για όλους τους αιτούντες άσυλο που φθάνουν στην Ελλάδα. Ο δικηγόρος του ελπίζει ότι σύντομα θα εξεταστεί για κορονοϊό και θα απελευθερωθεί ώστε να οργανώσει την κηδεία του γιου του. Η κατηγορία «αντικατοπτρίζει σαφώς την αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου» «Με την αποτυχία καθιέρωσης ασφαλών και νομικών οδών για την αναζήτηση ασφάλειας στην Ευρώπη, οι πολιτικοί αναγκάζουν εν γνώσει τους ανθρώπους να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια δια θαλάσσης. Αυτές οι κατηγορίες εναντίον ενός θανάτου για τον πατέρα είναι άδικες και άμεση επίθεση στο δικαίωμα αναζήτησης ασύλου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επειγόντως να βρει μια ανθρώπινη, βασιζόμενη στα δικαιώματα λύση », είπε η Josie Naughton, της οργάνωσης Select Love. Πέρυσι, 70 άτομα πέθαναν κατά την προσπάθεια θαλάσσιας διέλευσης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία. Τα δεδομένα για αυτό το έτος δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

The Guardian

Η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι τα εμβόλιό της κατά του Covid είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna που εδρεύει στις ΗΠΑ είναι η τελευταία που αποκαλύπτει εντυπωσιακά αποτελέσματα σύμφωνα με δοκιμές της 3ης φάσης του εμβολίου. Ο αγώνας για το εμβόλιο έλαβε ακόμη μια τονωτική ένεση. Μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και βασίστηκε σε 95 ασθενείς με επιβεβαιωμένη μόλυνση Covid, διαπίστωσε ότι το υποψήφιο εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,5%. Η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει τώρα να υποβάλει αίτηση στην αμερικανική ρυθμιστική αρχή, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, για έγκριση έκτακτης ανάγκης τις επόμενες εβδομάδες. Τα αποτελέσματα είναι τα τελευταία ενθαρρυντικά νέα που παρουσιάζονται από την πρωτοποριακή προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου κατά του κοροναϊού και ακολούθησε μια παρόμοια ενδιάμεση ανάλυση νωρίτερα αυτό το μήνα από μια συνεργασία μεταξύ της Pfizer και της γερμανικής εταιρείας BioNTech. Το εμβόλιο της Moderna δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμο εκτός ΗΠΑ έως το επόμενο έτος.

Mirror

Τουλάχιστον 5 βουλευτές αυτοαπομονώνονται μετά τη συνάντηση τους χωρίς μάσκες με τον Μπόρις Τζόνσον. Η Downing Street αντιμετωπίζει ερωτήματα σχετικά με τον ισχυρισμό της ότι είναι «ασφαλής χώρος εργασίας» μετά από φωτογραφίες που έδειξαν βουλευτές χωρίς να φορούν μάσκες, σε απόσταση λιγότερο από δύο μέτρα από τον πρωθυπουργό, ενώ τουλάχιστον τέσσερις άλλοι διατάχθηκαν να παραμείνουν στο σπίτι, αφού ένας από αυτούς μετά  τη συνάντηση  των 35 λεπτών της περασμένης εβδομάδας, ο Lee Anderson, βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό. Ο πρωθυπουργός πρέπει επίσης να απομονωθεί. Δεν υπάρχει αναφορά ότι κατά τη συνάντηση παραβίασε το νόμο και οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές σε όλα τα γραφεία. Η επίσημη κυβερνητική καθοδήγηση αναφέρει: «Όταν δεν μπορείτε να μείνετε 2 μέτρα μακριά, πρέπει να μείνετε περισσότερο από 1 μέτρο και να λάβετε επιπλέον μέτρα για να παραμείνετε ασφαλείς. Αυτά τα βήματα μπορούν να περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας ή καλό αερισμό των δωματίων. Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι τα παράθυρα ήταν κλειστά.

SKY News

Ο COVID-19 βρίσκεται και κυκλοφορεί στην Ιταλία ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019, ισχυρίζονται οι επιστήμονες. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρει ότι ο COVID-19 ήταν άγνωστος πριν από την εμφάνιση της επιδημίας στη Wuhan, στην κεντρική Κίνα, τον Δεκέμβριο. Λίγους μήνες αργότερα, οι πρώτες επίσημες περιπτώσεις εντοπίστηκαν στην Ευρώπη. Ωστόσο, επιστήμονες στην Ιταλία λένε ότι έχουν βρει στοιχεία πως ο ιός κυκλοφόρησε πολύ νωρίτερα ελέγχοντας δείγματα αίματος ασθενών που συμμετείχαν σε μελέτη για καρκίνο. Σε αυτούς βρέθηκε ότι ανέπτυξαν αντισώματα του κοροναϊού μήνες πριν από την πρώτη επίσημη περίπτωση στην Κίνα. Δείγματα από τέσσερις ασθενείς, που χρονολογούνται από τις αρχές Οκτωβρίου 2019, βρέθηκαν να περιέχουν αντισώματα, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου του Μιλάνου (NCI). Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι θα είχαν κολλήσει κοροναϊό τον Σεπτέμβριο – περίπου πέντε μήνες πριν η Ιταλία καταγράψει τον πρώτο επίσημο ασθενή COVID-19 στις 21 Φεβρουαρίου, σε πόλη κοντά στο Μιλάνο, στη βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας.  Η μελέτη – που δημοσιεύθηκε από το επιστημονικό περιοδικό Tumori Journal του NCI – διαπίστωσε ότι το 11,6% των δειγμάτων αίματος από 959 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα του καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2019 και Μαρτίου 2020, είχαν αναπτύξει αντισώματα πριν από τον Φεβρουάριο. Ο Giovanni Apolone, συν-συγγραφέας της μελέτης, είπε: “Αυτό είναι το κύριο εύρημα: άτομα χωρίς συμπτώματα όχι μόνο ήταν θετικά μετά τις ορολογικές εξετάσεις, αλλά είχαν επίσης αντισώματα ικανά να σκοτώσουν τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να κυκλοφορήσει στον πληθυσμό για μεγάλο χρονικό διάστημα και με χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας όχι επειδή εξαφανίζεται αλλά για να επανεμφανιστεί”. Ιταλοί ερευνητές ανέφεραν υψηλότερο από το συνηθισμένο αριθμό κρουσμάτων σοβαρής πνευμονίας και γρίπης στη Λομβαρδία το τελευταίο τρίμηνο του 2019, σημάδι που ενδέχεται να δείχνει πως υπήρχε ήδη ο ιός.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...