Βρετανικός Τύπος: «Η Ευρωπαϊκή Super League υπό κατάρρευση» και « Ένοχος ο Chauvin» στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Η Ευρωπαϊκή Super League είναι για άλλη μια φορά το επίκεντρο των πρωινών εφημερίδων αν και εκδόθηκαν πριν αποκαλυφθεί ότι και οι έξι αγγλικοί σύλλογοι αποσύρονται. Η Guardian γράφει ότι το πρωτάθλημα βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης μετά την αποχώρηση της  Μάντσεστερ Σίτι και της Τσέλσι. Η εφημερίδα σημειώνει ότι σε μια «σεισμική ημέρα για το ποδόσφαιρο», ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα ρίξει «μια νομοθετική βόμβα» για να σταματήσει το πρωτάθλημα. Η εφημερίδα παρακάτω περιγράφει την καταδίκη του Chauvin ως «στιγμή-ορόσημο, όχι μόνο στην ιστορία της αστυνόμευσης των ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο», καθώς ήταν παρηγοριά σε εκείνους που “πίστευαν ότι η ιστορία θα επαναλαμβανόταν” και ο λευκός αστυνομικός θα ελευθερωνόταν, ενώ μερικοί από αυτούς που συγκεντρώθηκαν στην πόλη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για ένα εγκληματικό σύστημα δικαιοσύνης που ποτέ δεν πίστευαν ότι «θα δουλέψει για αυτούς».

“Cheerio! Cheerio! Cheerio!” αναφωνεί η Sun, για την «τεράστια νίκη για τους οπαδούς του ποδοσφαίρου», καθώς σημειώνει ότι η απόφαση της Τσέλσι και της Μάντσεστερ Σίτι να εγκαταλείψουν το “περιφρονημένο” πρωτάθλημα οδηγεί το τουρνουά “στην κατάρρευση”.

Η Daily Mirror το αποκαλεί «νέα ελπίδα για το ποδόσφαιρο» και αναφέρει ότι ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Pep Guardiola, δήλωσε: «Δεν είναι άθλημα αν η επιτυχία είναι εγγυημένη». Σε άλλο άρθρο της σχετικά με την πολύκροτη δίκη στην Αμερική η Daily Mirror γράφει ότι η νίκη αντιπροσωπεύει την “δικαιοσύνη” για την οικογένεια του Floyd. «Μπορούμε να αναπνέουμε  με ανακούφιση», λέει ο βοηθός συντάκτης της εφημερίδας, Darren Lewis, ο οποίος γράφει: «Οποιαδήποτε άλλη ετυμηγορία θα έκανε την Αμερική να καεί».

“Τρέμουν τα πόδια τους”, είναι ο τίτλος στο μπροστινό μέρος της Daily Star, η οποία γράφει ότι το νέο πρωτάθλημα είναι «περίγελος» από την παραίτηση της Τσέλσι και της Μάντσεστερ Σίτι μετά την «ένωση όλου του κόσμου» ενάντια στο λεγόμενο κλαμπ των «Big Six». Η εφημερίδα έχει γελοιογραφίες με τους ξένους ιδιοκτήτες των συλλόγων ως πιόνια του επιτραπέζιου παιχνιδιού Subbuteo που περιμένουν να τους απομακρύνουν, αποκαλώντας τους «μια ομάδα δειλών αρπακτικών που υποτίμησαν την ποδοσφαιρική κοινότητα».

“Προσωπικός στόχος!” είναι ο τίτλος της εφημερίδας i, η οποία επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι διατεθειμένη να αλλάξει το νόμο για την ιδιοκτησία των ποδοσφαιρικών συλλόγων, προς το γερμανικό μοντέλο του ελέγχου των οπαδών ή εισάγοντας μια «χρυσή μετοχή» για να δώσει στους οπαδούς το δικαίωμα βέτο για σημαντικές αποφάσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει παρόμοιες κινήσεις στο μέλλον».

“Νομίζουν ότι έχει τελειώσει”, λέει η Metro, αναφερόμενη στο σχόλιο του Kenneth Wolstenholme στο BBC στις τελευταίες στιγμές του Τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA του 1966. Οι οπαδοί της Chelsea το απέδειξαν πριν από τον αγώνα της προηγούμενης εναντίον της Brighton. Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα γράφει για τα “95α λαμπρά χρόνια” της Βασίλισσας, καθώς γιορτάζει τα γενέθλιά της την Τετάρτη. Επίσης με τον τίτλο, “Ένοχος, ένοχος, ένοχος”, η εφημερίδα τονίζοντας την καταδικαστική απόφαση στην δίκη για την δολοφονία του Floyd.

“Η Super League καταρρέει καθώς οι σύλλογοι υποκύπτουν στην οργή των οπαδών”, είναι ο τίτλος των Times. Πολλές εφημερίδες έστελναν τις πρώτες εκδόσεις τους για εκτύπωση την ώρα που ο αστυνομικός Derek Chauvin κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, καθώς τα νέα ήρθαν αργά το απόγευμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Times αναφέρουν ότι ο Chauvin ήταν αρκετά ψυχρός κατά τη διάρκεια της δίκης και αναμένεται να ασκήσει έφεση. Ωστόσο, οι Times πιστεύουν ότι είναι απίθανο η ετυμηγορία να μειώσει την υποψία και τον φόβο για την αστυνομία μεταξύ της μαύρης κοινότητας, καθώς οι αφροαμερικάνικες οικογένειες θα εξακολουθήσουν να αισθάνονται την ανάγκη να « προετοιμάσουν τους γιους τους για το πώς να συμπεριφέρονται όταν ένας αστυνομικός τους σταματήσει».

Η Daily Mail αναρωτιέται αν η αναμενόμενη καταδικαστική ετυμηγορία του Chauvin μπορεί να “φέρει ειρήνη στην αναταραχή της Αμερικής”.  Ωστόσο, στο κύριο άρθρο της αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Super League, χαρακτηρίζοντας το χρονικό ως «τον εμφύλιο πόλεμο του ποδοσφαίρου» και το χαρακτηρίζει ως «ήττα της απληστίας» καθώς οι συμμετέχοντες σύλλογοι συνειδητοποίησαν ότι απομακρύνονται από τους οπαδούς τους και εξοργίζουν τους πολιτικούς με αυτή την «κυνική απόφασή» τους.

Η Daily Telegraph αφιερώνει την κύρια φωτογραφία της, που δείχνει έναν από το πλήθος να κρατάει ένα τηλέφωνο στο ένα χέρι με τα χέρια του ψηλά, σε ένα «ξεχείλισμα συναισθημάτων» στη Μινεάπολη, αφού οι ένορκοι έκριναν τον Chauvin ένοχο, που  αντιμετωπίζει πλέον ποινή φυλάκισης έως 40 χρόνια αφού καταδικάστηκε για δολοφονία δεύτερου και τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις 32 άτομα από περισσότερους από 74.000 ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο με κορονοϊό από τον Σεπτέμβριο είχαν λάβει το πρώτο τους εμβόλιο τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν. Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα στοιχεία, τα οποία οι υπουργοί πρόκειται να μελετήσουν την Πέμπτη, αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια λειτουργούν “εξαιρετικά καλά” και προσφέρουν προστασία πολύ πάνω από τα αναμενόμενα επίπεδα. Οι ειδικοί θα αναλύσουν τώρα τις λίγες περιπτώσεις όπου αυτοί που εμβολιάστηκαν κατέληξαν στο νοσοκομείο με  Covid για να δουν εάν είχαν μια ηπιότερη μορφή της νόσου και εάν προλήφθηκαν θάνατοι.

Οι Financial Times αναφέρονται στα σχόλια του Κινέζου προέδρου Xi Jinping ξεκινώντας από την «καλυμμένη επίθεση εναντίον της παγκόσμιας ηγεσίας των ΗΠΑ». Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρόεδρος είπε ότι: «Οι διεθνείς υποθέσεις πρέπει να διεκπεραιώνονται από όλους», αν και δεν ανέφερε ξεκάθαρα τις ΗΠΑ στην ομιλία του των 18 λεπτών.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...