Βρετανικός Τύπος: «Η καρδιά μου είναι μαζί σας» και «Τοξικός ο πρωθυπουργός για τους Tories», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Η Metro γράφει ότι η βασίλισσα έκανε μια εμφάνιση-έκπληξη στο μπαλκόνι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ στο κλείσιμο του Ιωβηλαίου, την Κυριακή, ευχαριστώντας τα εκατομμύρια κόσμου που βγήκαν για να γιορτάσουν το ρεκόρ των 70 χρόνων βασιλείας της, λέγοντάς τους: «Όταν πρόκειται για το πώς να σηματοδοτήσω εβδομήντα χρόνια ως βασίλισσα σας, δεν υπάρχει κανένας οδηγός για να ακολουθήσω. Αλλά ταπεινά και με βαθιά συγκίνηση, ευχαριστώ που τόσοι πολλοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το Πλατινένιο Ιωβηλαίο μου. Αν και μπορεί να μην έχω παρακολουθήσει κάθε εκδήλωση προσωπικά, η καρδιά μου ήταν μαζί σας και παραμένω αφοσιωμένη στο να σας υπηρετήσω όσο καλύτερα μπορώ, με την υποστήριξη της οικογένειάς μου. Έχω εμπνευστεί από την καλοσύνη, τη χαρά και την ευγνωμοσύνη που ήταν τόσο εμφανής τις τελευταίες μέρες και ελπίζω αυτή η ανανεωμένη αίσθηση της συντροφικότητας να γίνει αισθητή για πολλά χρόνια ακόμα. Σας ευχαριστώ ειλικρινά για τις ευχές σας και για τον ρόλο που παίξατε όλοι σε αυτές τις χαρούμενες γιορτές».

Κάτω από τον τίτλο «Η καρδιά μου είναι μαζί σας», η Daily Mirror τονίζει τον «συγκινητικό φόρο τιμής» της βασίλισσας στο έθνος. Στις 4.30 μ.μ. της Κυριακής, ο ενθουσιασμός στον κατάμεστο χώρο εντάθηκε καθώς η σημαία αντικαταστάθηκε με τη βασιλική σημαία πάνω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Οι χιλιάδες αφοσιωμένοι θαυμαστές της βασιλικής οικογένειας που συγκεντρώθηκαν κατάλαβαν αμέσως ότι αυτό σήμαινε πως η βασίλισσα βρισκόταν στην κατοικία, και πλέον υπήρχε κάθε πιθανότητα να τη δουν τελικά. Η 96χρονη μονάρχης, που είχε αναγκαστεί να χάσει δύο μέρες από τους εορτασμούς, συγκέντρωσε όλες τις δυνάμεις της για να εμφανιστεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ με το μέλλον της μοναρχίας και να ρίξει την αυλαία στις τέσσερις ημέρες των μαγευτικών εορτασμών. Η εφημερίδα λέει ότι η εμφάνιση-έκπληξη ήταν ένα «τέλειο» φινάλε στο Ιωβηλαίο και παρουσιάζει μια φωτογραφία του τρίτου στη σειρά του θρόνου πρίγκιπα Τζορτζ που ρίχνει μια στοργική ματιά στην προγιαγιά του κατά τη λήξη των εορτασμών του Σαββατοκύριακου.

Η πρώτη σελίδα της Daily Mail είναι αφιερωμένη σε μια φωτογραφία της ακτινοβολούσας βασίλισσας από την εμφάνισή της στο μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ στο τέλος των εορτασμών για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο. Ο τίτλος της εφημερίδας παραθέτει το μήνυμά της προς το κοινό, στον “συγκλονιστικό” φόρο τιμής της στο έθνος : «Η καρδιά μου ήταν μαζί σας». Η Mail σημειώνει ότι οι «υπέροχες γιορτές» του Σαββατοκύριακου κορυφώθηκαν με «παρελάσεις και πάρτι για εκατομμύρια» σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν το κλείσιμο του εορτασμού, με 10.000 ερμηνευτές και δεκάδες «εθνικούς θησαυρούς» που παρουσίασαν ένα συναρπαστικό φεστιβάλ χρωμάτων και διηγήθηκαν την ιστορία του ρεκόρ της Βασίλισσας, που έκλεισε 70 χρόνια στον θρόνο. Η βασίλισσα είχε χάσει τη δυόμιση ωρών  παράσταση που παρακολούθησε η βασιλική οικογένεια, ωστόσο, ήταν «απόλυτα αποφασισμένη» να κάνει μια σύντομη εμφάνιση στο μπαλκόνι του σπιτιού της στο Λονδίνο για να ευχαριστήσει από καρδιάς το έθνος, σύμφωνα με βασιλικές πηγές.

Η Daily Express είναι η τρίτη εφημερίδα που ασχολείται με το μήνυμα της βασίλισσας προς το κοινό, τοποθετώντας μια φωτογραφία της από το μπαλκόνι δίπλα σε μια φωτογραφία χιλιάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να γιορτάσουν. Λέει ότι το μήνυμα ευγνωμοσύνης της ήταν «πολύ προσωπικό» και σημειώνει ότι «είναι ξεκάθαρα συγκλονισμένη από τη δημόσια εκδήλωση στοργής».

Η βασίλισσα επιβεβαίωσε τη «δέσμευσή της να υπηρετήσει το έθνος» κατά το κλείσιμο του Ιωβηλαίου, αναφέρει η Daily Telegraph. Η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας “έδωσε στο έθνος το πιο συγκινητικό φινάλε” στους εορτασμούς με την απόφασή της να χαιρετήσει το πλήθος, παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκε να χάσει πολλές από τις εκδηλώσεις του σαββατοκύριακου εξαιτίας προβλημάτων κινητικότητας, αναφέρει η εφημερίδα. Υποστηρίζει δε, ότι «παρ’ όλη τη μεγαλοπρέπεια και τα πυροτεχνήματα» του εορτασμού των τεσσάρων ημερών, η βασίλισσα μπορεί να απολάμβανε τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση, βλέποντας ανθρώπους να συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν στο δρόμο σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Times αναφέρουν ότι η βασίλισσα έχει ορίσει το «μέλλον της μοναρχίας», εμφανιζόμενη με τη βασιλική οικογένεια για να παρακολουθήσει το τέλος των εορτασμών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η μονάρχης έστειλε ένα «ανείπωτο» μήνυμα στο έθνος εμφανιζόμενη με τους τρεις κληρονόμους της -τους πρίγκιπες Κάρολο, Γουίλιαμ και Τζορτζ- ότι «αυτό είναι το μέλλον». “Το νόημα αυτής της σειράς ήταν αλάνθαστο”, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας: “Αυτό είναι το Στέμμα, και αυτοί είναι οι άνθρωποι που έχουν σημασία. Φυσικός κληρονόμος, δεύτερος στη σειρά, τρίτος στη σειρά”.

«Ευχαριστούμε κυρία» είναι ο τίτλος της Sun, με το πρωτοσέλιδό της να καταλήγει: «Τι υπέροχο Σαββατοκύριακο ήταν αυτό». Η εφημερίδα παραθέτει τα κυριότερα σημεία του «θριαμβευτικού» εορτασμού των τεσσάρων ημερών του Ιωβηλαίου. Μια πηγή ανέφερε στην εφημερίδα ότι το σχέδιο ήταν τόσο μυστικό που ούτε ο πρίγκιπας Κάρολος ή ο πρίγκιπας Γουίλιαμ δεν το γνώριζαν, αν και «η Αυτού Μεγαλειότητα συμμετείχε από την αρχή». Το σενάριο προέκυψε μέσω «αμοιβαίας συμφωνίας για το πώς θα λειτουργούσε καλύτερα» και η σειρά γυρίστηκε στο Κάστρο του Windsor τον Μάρτιο. Η εφημερίδα συνεχίζει περιγράφοντας τη βασιλεία της Βασίλισσας ως «επιβλέπουσα τις πιο σαρωτικές αλλαγές τις τελευταίες επτά δεκαετίες από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς», προσθέτοντας ότι οι εορτασμοί αντιπροσώπευαν «ένα έθνος με αυτοπεποίθηση και περήφανο που αποτίει φόρο τιμής στην μονάρχη του» και καταλήγει στο συμπέρασμα: «Πόσο ευγνωμονούσα ήταν αυτή η χώρα που υπηρετήθηκε με τόση αξιοπρέπεια και πίστη στο καθήκον τα τελευταία 70 χρόνια».

Ο κοροϊδευτικός τίτλος της Daily Star “Μέχρι να βρέχει από πάνω μας” αναφέρεται στον δυστυχώς άσχημο καιρό που έπληξε μεγάλο μέρος του έθνους για το τέλος του Ιωβηλαίου, απειλώντας να καταστρέψει την εορταστική εκδήλωση. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι «βρεγμένοι Βρετανοί» είναι πιθανό να επηρεαστούν από την τροπική καταιγίδα Alex αυτή την εβδομάδα, μετά τις άσχημα χρονικά «νεροποντές» που σάρωσαν την Κυριακή.

Εν τω μεταξύ, τα ερωτήματα για το μέλλον του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έχουν γίνει «τοξικά» για το Συντηρητικό Κόμμα, σύμφωνα με την εφημερίδα i, η οποία αναφέρει ότι οι αντάρτες των Tories κατηγορούν τα κυβερνητικά στελέχη για «εκβιασμό και απειλές», ενώ ο πρωθυπουργός «παλεύει για την πολιτική του ζωή» εν μέσω αναφορών για επικείμενη ψήφο δυσπιστίας στην ηγεσία του υπό την ηγεσία των «στασιαστών οπαδών». Ανώνυμα εκπρόσωπος των Tories φέρεται να λέει ότι οι απειλές ήταν «τρομακτικές» και ότι ορισμένοι από τους βουλευτές του κόμματος που κέρδισαν τις έδρες τους το 2019 «φοβούνται πάρα πολύ» να υποβάλουν επιστολές μομφής.

Η Guardian αναφέρεται επίσης στην πιθανή αμφισβήτηση του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι οι σύμμαχοί του έχουν αποδεχθεί κατ’ ιδίαν ότι έχουν λίγες πιθανότητες να εμποδίσουν τους βουλευτές των Tories να ψηφίσουν για το αν θα τον κρατήσουν στη θέση του και επικεντρώνονται στο να διασφαλίσουν ότι θα την κερδίσει. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Τζόνσον σχεδιάζει να ξεκινήσει μια «αντίσταση της πολιτικής για την υγεία και τη στέγαση» ως μια «τελευταία προσπάθεια» για να πείσει τους εσωτερικούς επικριτές του να τον υποστηρίξουν. Η εφημερίδα επικαλούμενη πηγή της Downing Street λέει ότι ο πρωθυπουργός δεν θα παραιτηθεί, ακόμη και αν κερδίσει με μικρή διαφορά.

Η αξία των ιδιωτικών εταιρειών που πωλούν μετοχές δημόσια για πρώτη φορά, έχει πέσει κατακόρυφα κατά 90% στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος, αναφέρουν οι Financial Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο συνδυασμός του πολέμου στην Ουκρανία, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα επιτόκια «ανάγκασαν τις επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν τα σχέδια για εισαγωγή στο χρηματιστήριο», σημειώνοντας ότι 157 εταιρείες έχουν συγκεντρώσει μόλις 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου – σε σύγκριση με 629 εταιρείες που παράγουν 192 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο το 2021. Τέλος, οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι πολλοί βρετανοί πότες φαίνεται να χάνουν το ενδιαφέρον τους για τις πιο δυνατές μπύρες, λέγοντας ότι οι πωλήσεις μπύρας με χαμηλή περιεκτικότητα ή χωρίς αλκοόλ έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, σε περισσότερες από 450 εκατομμύρια £ το 2021. Αυτό είναι εν μέρει το αποτέλεσμα του ότι οι άνθρωποι γίνονται περισσότερο ευαισθητοποιημένοι για την υγεία τους, αλλά και επειδή οι βελτιώσεις στην τεχνολογία δείχνουν ότι οι ζυθοποιοί μπορούν να δώσουν  σε αυτά τα ποτά καλύτερη γεύση, λέει η εφημερίδα.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...